Idässä alkavalla viikolla jo kesän yritystä

Julkaistu
Auringon mitalla onnea äidille! Kuva: Public Domain Image

Äitienpäivästä tuli lähes pilvettömin mahdollinen, mutta iltapäivän edetessä taivaalle hiipi sentään jokunen kumpupilvi muistuttamaan siitä, miten aurinko lämmittää maanpintaa ja sen läheistä ilmaa… -ei, nyt kauniin kevätpäivän kunniaksi kaikki teoria sivuun ja ulos aurinkoon! Keväinen tuulenvire on kesävaatteissa vähän vilpoista, mutta ainahan se tuulensuojainen paikka jossain on. Ai mikä UV-säteily? Lyhytaaltoista ja tappavaa… Mutta sitä varten on otsonikerros tuolla ylhäällä… Vaikka aurinkoa riittää, en huomaa ainakaan tänään varoitetun auringon UV-säteilystä, joten sitä otsonia nyt kai sitten vaihteeksi on, säteilyä suodattamassa.

Pakko katsoa äkkiä tietokoneiden sääkarttoja. Olisiko näitä äitienpäiviä enemmänkin? Ei, kyllä pilvisyys jo huomenna lisääntyy, eniten pohjoisessa mutta myös lännessä. Etelärannikkoa ja Itä-Suomi jäävät muuhun maahan verrattuna aurinkoisimmiksi. Etelälounainen tuuli voimistuu, ja ainakin Lappi saa lounaasta sateita. Lounaan vaikutus säähämme jää onneksi lyhytaikaiseksi, koska siellä päin eivät lämpimimmät ilmat nyt ole. Tiistaista tulee muutospäivä: lähinnä Pohjanmaan tienoilla pilvipeite paksunee ja voi vähän sadellakin, mutta maan etelä- ja itäosaanpa virtaa lämpimämpää ilmaa ja päivälämpötilat ovat sisämaassa 15 asteen luokkaa. Pohjoisessa ollaan 10 asteen vaiheilla, Lapissa 5 ja 10 asteen välissä. Tuuli heikkenee.

Keskiviikosta jopa lauantaihin asti meillä on säätilanne, missä Itä-Suomeen virtaa kaakosta aina vain lämpimämpää ilmaa, mutta jonka länsirajalla liikkuu pilvisyyttä ja sadealueita kohti pohjoista. Näin siis maan länsiosassa. Viimeistään torstaina ja perjantaina idässä päästäisiin nauttimaan jo yli 20 asteen päivälämpötiloista, näin siis ”kertoo” tietokone. Moinen ilmiö voinee hyvin ulottua myös Kainuuseen ja jopa Koillismaalle, eivätkä helteetkään ole idässä pois suljettuja, se voi olla pienestä kiinni.  Voi, kunpa ilmakehä nyrjähtäisi nyt vielä sen verran, että lämmintä riittäisi länteenkin – muutenkin kuin pilkistelemään sadealueiden raoista.

Tällä ”tietoa” viimeistään ensi sunnuntaina lounaiskantti ottaisi taas asemansa, jolloin kevät eteneminen maltillistuu.

 

 

Kuvan linkki: http://www.public-domain-image.com/plants/flowers/sunflower/slides/sun-flowers.html

2 vastausta artikkeliin “Idässä alkavalla viikolla jo kesän yritystä”

  1. Tässä on odoteltu hauenkutua, mutta menneen sääjakson kovat ja kylmät lännenpuoleiset tuulet tuossa Sorsasalon Virtasalmessa ovat sotkeneet pahasti vakiopaikkani itärannan lahden olosuhteita.
    Sitäpaitsi ennätystulva siirrätti katikan pois tuttujen kahden paaden välistä rannemmaksi jonka kalanliikkeitä en tunne.
    Nyt yölämpötilojen noustessa myös veden lämpö nousee tuulen käännyttyä ja se loisi ihanteelliset olusuhteet haukimamman vierailulle, mutta huhun mukaan (ja äitienpäivänkin mentyä) kutu saattaa olla jo ohi.
    Tästä merkkinä on myös, että katiskaan alkaa ahtautua ahventa, tosin hyväähän se sekin on, kalakukkotarpeiksi!
    logo JUKKAPA LXXIV

  2. Olipa varsinaisen hyvä blogi, koska blogissa kerrottiin, että helteet (lämpimät ilmat) yltäisivät Kainuuseen saakka ja sehän sai minut hyvälle tuulelle. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.