Ensimmäinen suvipäivä

Julkaistu
Edes vähän väriä ja lämpöä kehiin, kiitos. Kuva: mam no pro/flickr

Miten tuleva kevät osaakin kuin juosta karkuun tai muuten vain leikkiä vaikeasti saavutettavaa! Ei jaksaisi enää vällyttää itseään joka työmatkalle tai kauppareissulle, mutta olisiko vilustuminen sitten sen parempi kohtalo? Mitään oikeaa ja selvästi tuntuvaa lämpenemistä ei sääkartoista saa edelleenkään irti – edes repimällä. Tietokonemallien uskominen 10 päivän päähän menee tähän aikaan vuodesta usein jo puolivälissä seuraleikiksi enemmän kuin miksikään täysin vakavaksi, mutta vaikka nyt miten tiukasti uskoisi sen viimeisenkin päivän lasketun tilanteen, niin – ihan totta – vasta aikaisintaan ensi viikonlopun maissa päivälämpötilat voisivat edes periaatteessa kivuta lähelle 15 astetta ja silloinkin mieluiten siellä, missä ei ole enää lunta.

Tiedän jahtaavani nyt jotain, mikä ei ole tavallista: vielä vappunakin Turussa ja Helsinki-Vantaalla on keskimääräinen iltapäivälämpötila ainoastaan 11, Oulussa 8 ja Sodankylässä 5 astetta. Nyt, kaksi viikkoa aikaisemmin, ovat vastaavat luvut 7, 4 ja +2. Tänään Turun ja Vantaan toteuneet lämpötilat olivat n. 3, Oulun +1 ja Sodankylän 4 astetta. Viisitoista astetta on maan eteläosan sisämaan tavanomainen päivälämpötila vasta toukokuun puolivälissä! Tuolloin oululaisilla on tavistilanteissa 12 ja sodankyläläisillä 9 astetta.

Onnistuin kaivamaan kuitenkin jotain mielenkiintoista myös tästä viikonlopusta. Kuten Kustaa Vilkuna (Vuotuinen ajantieto, s. 105-105, otsikolla Suviyöt 12.-14.4.) kuvaa, miten ikivanhan pohjoismaisen vuoden kahtiajaon (suveen ja talveen) mukaan 14.14. on ensimmäinen suvipäivä. Keskikesä puolestaan on 13.7. jne. Suviöitä puolestaan ovat kolme edeltävää yötä. Niinä kylmääminen tiesi kauheita, mutta suotuisa merkki sen sijaan olisi voimakas yön yli kestävä suoja eli itä- ja pohjois-suomalaisittain suvi. Minä siis kirjoitan tätä ensimmäisenä kesäpäivänä, ja viime yönä suuressa osassa maata oli suojaa!

Raottaakseni lähiajan säätä tieteellisen sään ennustamisen puolelta on kerrottava melko laajoista matalapaineenalueista, jotka säätämme hallitsevat. Ensimäinen kulkee tämän viikonlopun aikana Suomen yli koilliseen, sunnuntaina etelässä jo poutaantuu ja aurinkoistuu. Tuuli saattaa käväistä voimakkaana, kuten yleensä matalapaineiden yhteydessä. Toisen matalapaineen lasketaan saapuvan etelästä tiistaiksi ja liikkuvan vielä keskiviikkona maan pohjoisosan yli. Matalapainsäiden välipäivät olisivat siis maanantai ja torstain-perjantain tienoo.  Näistä jäljempää voi liittyä jo lähes 15 asteen päivälämpötiloja lumettomalla alueella, ellei pilvisyys sotke tilannetta. Jo perjantai-illasta alkaen Suomeen pukkaisia sateita eteläkaakosta. Sunnuntaina22.4., ken tähän uskoo, voitaisiin tehdä jo reippaampia tämän kevään lämpöennätyksiä, sen verran ilmamassa lämpiäisi.

”Tiburtius kommt mit Sang und Schall, er bringt den Kuckuck und die Nachtigall.” ( http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Bauernregeln#14._April:_St._Tiburtius)

Kuvan linkki: http://www.flickr.com/photos/26207176@N08/4312108930/sizes/z/in/photostream/

 

3 vastausta artikkeliin “Ensimmäinen suvipäivä”

 1. Täällä Pohjois-Kallaveden koillisrannalla, Sorsasalon Virtasalmen takana, tarunhohtoisella Sandelsin taisteluareenalla Vuorelassa, näyttäisi kyllä nyt käyvän niin, että vaikka Vappuna onkin lunta malolla, sitä ei enää saata ollakaan vaolla, ainakaan aukeilla pelloilla!
  Myöskin jäidenlähtö salmesta saattaa tänä keväänä olla yllättävän aikainen(tavallisesti toukokuun toisella viikolla).
  Päättelen sen siitä, että kuinka heikoiksi ne jäivätkään syksyllä lumen alle venyessään ja sitämukaa sohjoontuessaan.
  Salmessa ollut ohut hankiainenkin kesti vain parisen viikkoa suksimiestä, mutta nyt se jo on suurimmaksi osaksi veden alla, siis 14.4.2012!
  ”Kaekki o vanaha surmoo mikä joolu jäläkee sattaa”
  logo JUKKAPA LXXIV

 2. Pieleen mennyt ainakin Iltalehden ennusteet aikaisesta ja lämpimästä keväästä. Taitaa olla vain toiveajattelijoita ja talven vihaajia. Voisihan sitä loppukesästäkin hehkuttaa samalla tavoin syksystä ja lumisesta vanhan ajan talvesta ! Kaikki vuodenajat ovat ok ja rikkaus täällä asuville.

 3. Minäkin luotin pakkasennustukseen maanantaiaamuksi ( – 6 C ) niin, että soratiet kestävät paremmin mökillä käyntiin. Nyt pitäisi sitten lähteä ja Jyväskylässä onkin pilvistä ja + 0 C. Ei voi luottaa pätkääkään. Onneksi on ostanut säätiedotusta. Silloin olisi kyrsinyt vielä pahemmin!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.