Räntä yllätti Etelä-Suomessa

Julkaistu

Etelä-Suomi heräsi maanantaina räntäsateeseen. Sateen olomuotoennuste 19.3.2012 klo 8:00. Kuva: (C) 2012 Foreca Ltd

Räntä muodostuu lämpimään ilmakerrokseen sataneesta lumesta. Lumi sulaa osin vedeksi ja muodostaa niin liikennettä kuin jalankulkijoitakin riivaavan vetisen sohjon. Räntä kastelee vaatteet, tekee kävelemisen vaivalloiseksi ja tiet vaarallisen liukkaiksi. Uskaliaimmat lehtilööpit ennakoivat viikonlopun perusteella jopa terassikelejä alkavaksi, mutta laajalti Etelä-Suomessa saimme nauttia aamukaljamme rännän sataessa oluttuoppiin.

Sää on keskeinen tekijä yhteiskunnan toimintojen sujuvuudessa. Vaikeat sääolosuhteet lisäävät loukkaantumisia, sairastumisia ja kuolemantapauksia. Liikenteen takkuaminen hidastaa tavaroiden ja ihmisten liikkuvuutta. Pienikin myöhästyminen ei ainoastaan harmita yksittäistä ihmistä. Kertautuessaan myöhästymiset tuovat yhteiskunnalle aina mojovan lisälaskun.

Taivaalta on luonnollisesti otettava vastaan kaikki mitä sieltä annetaan. Vaarallisten säätilanteiden ennakointiin on totetutettu varoitusjärjestelmiä, mutta tilanteen ollessa päällä se ei enää lohduta.

Tapaninpäivän myrsky muistutti jälleen kerran, että leppoisaa säätä ei välttämättä voi pitää niin itsestäänselvyytenä. Suomessa on noin puoli miljoonaa sähkölämmitteistä omakotitaloa. Useat muutkin lämmitysmuodot ohjausjärjestelmineen ovat riippuvaisia sähkönsaannista.

Kuinka monessa taloudessa on varajärjestelmä lämmitykseen? Kuinka moni omistaa aggregaatin jääkaappien ja pakastimien sähkönsaannin turvaamiseksi? Onko sinulla omaa kaivoa ja maakellaria? Mitä tekisit, jos sähköt olisivat poikki yhtäjaksoisesti kuukauden? Onhan kaikki sähkökaapelit jo kaivettu maan sisään? Putoaako taivas niskaan? Käytätkö foliohattua?

Näissä merkeissä on hyvä muistaa, että kaikkeen ei voi varautua. Elämä heittelee. Taivas ei ehkä sittenkään tipu niskaan. Välttämättä saunaa ei kannata sulloa täyteen sokeria. Sokeria voi lainata myös naapurista.

21 vastausta artikkeliin “Räntä yllätti Etelä-Suomessa”

 1. Mitä tarkoittaa sana ” Kuinka moni omistaa aggregaatin jääkaappien ja pakastimien sähkönsaannin turvaamiseksi?”

  1. Aggregaatti on bensiini- tai dieselkäyttöinen verkkovirtaa tuottava sähkögeneraattori.

 2. Pahasti meni luvatut utuisat ja keväiset sääennusteet pieleen ainakin Jyväskylän osalta. Nyt maksetaan alkutalven lauhoja kelejä niin, että ei se vuoden keskilämpötila heitä kuin ehkä sen 0,1 C:)
  Se on vaikea juttu saada täsmäennusteita osumaan edes muutaman päivän päähän puhumattakaan 10 vuorokaudesta.

  1. Hei, kiitos palautteesta! Tilanteet vaihtelevat joskus hyvinkin nopeasti. Eilen kyllä ennustettiin räntäsadetta saapuvaksi. Käsittääkseni Juha kuvasi blogissaan sen hetkistä säätilaa ja yleistä trendiä, että kevättä kohden mennään.

   1. Niin olen ymmärtänyt, että Suomen sijainti vaikuttaa siihen, että olemme jatkuvien ja nopeiden säämuutosten alaisina. Pitäisi tulla laajoja korkea- tai matalapaineiden alueita, jotta useimpien päivien säät suurinpiirtein pysyisivät vakioina.
    Kesällä 2010 säät eivät pahemmin rillaneet, kun vallitsi laaja korkeapaine Äiti-Venäjältä käsin.
    Toisaalta myös täällä säät pysyvät ennusteissa pitkin vuotta:
    http://www.playademaspalomas.com/en/webcamcharcahr.php

  2. ’Vuoden keskilämpötila’ kait kuitenkin lasketaan kalenterivuoden ajalta? Eli joulukuun lauhat vaikuttivat jo viime vuoden keskilämpötilaan…

   1. Voihan sen vuoden aikaperiodin laskea päivästä kuin päivästä lähtien. Kun aikaa kuluu se 365 vrk, niin eipä se keskilämpötila ole paljon heitellyt. En ole perehtynyt tilastoihin, mutta ehkä + – 1 C välille pitkässä juoksussa asettunee. Eikä ole kasvihuoneilmiökään sitä miksikään muuttanut. Pikemminkin vain rajut vaihtelut kumpaankin suuntaan:))

  3. Oli niin tai näin, niin viimeisistä 12 kuukaudesta vain yksi on ollut normaalia viileämpi eikä sekään paljon (viime helmikuu). Loput 11 vaihtelivat hieman normaalia lämpimämmästä, erittäin lämpimään.

 3. Joo, katsoin itsekkin toissa ja eilispäivinä Kajaanin säätä. Ensin lupasi lumisadetta 3-5cm. Seuraavana aamuna ennen tätä päivää lupasi 5cm. Tänä aamuna yli 10cm ja nyt noin 4cm, mutta ei se meteorlogien syytä ole jos sää vaihtelee yllättävästi niin paljon. :)

  1. on meteorologin syy …me kokeillaan uusia kykyjä olla kamalia …

   1. Ok, en oikein älynnyt tuota sinun lausetta. :D

 4. Hyvä jumala sade ja sumu sekä järvisen suomen kansa …

  yhä taivaasta tulee joutavaa köyhille pummeille joka ei sovi suonenjoen rikkaiden kansantalouteen eikä rehelliseen verotuspolitiikkaan jossa kerätään rahaa tuomioistuimille poliisille sekä kulttuurille yhä enemmistö määrin ynnä muille joiden mukaan sade ym ilmainen vesi on turhaa pommien juomaa ja painetta….

  voineet olla hienoja ja ostaa veden sillä kielisten ilmaisen jumalan ja kaikki on kaupan myös ihmiset Kuten kaupan kassa veroilla poliisille uhaten.

  kaikki tietoni on scizofreniaa

 5. Suomen sää on kyllä niin takapuolesta. Lehdet hehkuttavat keväästä, vaikka lämpötila on ollut sama +2 astetta jo pari viikkoa päivästä toiseen. Tukholmassa oli sen sijaan jo pari viikkoa sitten +12, ja tälle viikolle luvataan useampia +12 – +15 päiviä. Täällä stadissa sen sijaan kärvistellään nollakelissä ja puolen metrin kinoksissa. Miksi Suomi / Helsinki on tällainen Siperia?

 6. Miten niin räntä yllätti, maaliskuuta eletään vasta. Heinäkuussa se voisikin ”yllättää”. Jotenkin muuten turhan usein tuntuu sääennusteissa TV:ssä sanottavan kummasti (liioitellen). Esimerkkinä tyyliin maaliskuu ja etelä-Suomi, sanotaan että pakkasta luvassa jopa -10…15 ast. aamulla. Sehän on aivan normaali, jokavuotinen tilanne varmaankin. Huhtikuussakin aika normaali luulisin. Ehkä toukokuussa jo liippaa läheltä. Mutta kesäkuussa noin voisi jo hyvin sanoakin, on varmaan niin harvinaisen luokan tilanne.

  1. Heh, etkös tiedä että jos maaliskuussa sataa lunta, niin kyseessä on takatalvi. Iltapäivälehdistä voit myös katsoa 50 lämpimintä paikkakuntaa seuraavan kuukauden ajalle, ainakin jos on huono uutispäivä.

   1. Eiköhän tuo ns. takatalvi tule vasta kun on ollut jo kunnolla kevättä, lähes kesäistä säätä. Ja maaliskuussa ei käytännössä sellaista vielä ole Suomessa.

 7. Voi kyynel. Mikset muuta sinne Tukholmaan tai vaikka Timbuktuun samantien, kaikki on siellä muutenkin paremmin.

 8. No olipas harvinaisen tyhmästi sanottu tuo ”käytätkö foliohattua?” Vai onko tosiaan niin, että varautuminen kaikenlaisiin MAHDOLLISIIN tilanteisiin on jotenkin hourupäisten hommaa? Kyllä meni lievästi sanottuna maku näistä Forecan meteorologeista.

  1. Mitä yli päätään sana käytätkö foliohattua tarkoittaa? :)

  2. Kiitos runsaasta palautteesta! Ei kuitenkaan anneta risujen mennä väärään osoitteeseen. En ole meteorologi. Teen töitä Forecan tekniikassa. Sälekaihtimien takana työskennellessä seuraavan päivän säätila tulee aina täytenä yllätyksenä. Tarkoitus oli lähinnä kiinnittää huomio siihen, että yllätyksiä tulee niin sään suhteen kuin elämässä muutenkin. Moniin asioihin voi ja tietysti kannattaa varautua, mutta kohtuus kaikessa. Ystäviltä ja naapureilta voi myös pyytää apua.

   Foliohatusta kiinnostuneille tiede.fi:n keskustelupalsta:
   http://www.tiede.fi/keskustelut/tahtitiede-ja-avaruus-f6/miten-onnistun-tekemaan-itselleni-foliohatun-t50957.html

   1. Minkä laista työtä esim sinä sitten teet?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.