Espanjassa sataa lunta

Julkaistu

Lähde: www.meteoalarm.eu
Jos kevät tulee keikkuen Suomeen niin Espanjassa se vasta heitteleekin! Viikko sitten Espanjan etelä- ja keskiosissa lämpötila nousi yleisesti yli 20°C. Etelässä mitattiin jopa +25°C. Eilen maan keskiosissa päivän ylimmät jäivät paikoin alle +5°C. Tänä aamuna lämpötila vaihteli -1°C ja +2°C välillä ja satoi lunta. Koko Itä-Espanjaa varoitetaan lumesta ja jäästä.

Lumisateet ja viileä sää ovat seurausta matalapaineesta, joka taas liittyy jo viikonloppuna Länsi-Eurooppaan saapuneeseen säärintamaan. Silloin yläilmakehään, noin 5-6 km korkeudelle, irtosi kylmemmän ilman saareke joka jäi pyörimään Länsi-Euroopan ylle. Kylmä pisara, la gota fria on Espanjassa melko tavallinen ilmiö. Se kuroutuu syystä tai toisesta (tällä kertaa kai korkeapaineen pakottamana) irti alkuperäisestä sääsysteemistään ja liikkuu sitten omaan tahtiinsa sitä ympäröivän lämpimämmän ilman keskellä. Sen alueella esiintyy voimakkaita tuulia ja epävakaista säätä. Kylmä pisara voi säilyä yläilmakehässä pitkiäkin aikoja, vaikkei näy pintakartalla juuri lainkaan. Nyt vanha yläkerran matalankeskus on saanut lisäpontta ja synnyttänyt laajan sadealueen joka sataa Espanjanssakin lunta.

500 hPa painekenttä (mustat käyrät) ja 500 hPa lämpötilajakauma (värilliset käyrät) kertovat kylmästä pisarasta Espanjan yllä.
500 hPa painekenttä (mustat käyrät) ja 500 hPa lämpötilajakauma (värilliset käyrät) kertovat kylmästä pisarasta Espanjan yllä.
Pintapaine (mustat käyrät) ja 2 m lämpötila (värilliset käyrät) eivät kerro mistä Espanjan keväinen lumisade johtuu.

Yleisesti ottaen tähän aikaan vuodesta Etelä-Eurooppa alkaa olla meikäläisittäin kesäinen matkakohde. Esimerkiksi Italiassa ja Kroatiassa päivälämpötilat ovat 20 °C kieppeillä koko viikon. Suunnitteletko sinä kevätmatkaa etelään?

7 vastausta artikkeliin “Espanjassa sataa lunta”

 1. Tervehdys! Ite en ole lähdössä mutta velipoika viikonloppuna Madeiralle jos siellä olisi lämpimämpää kuin Espanjassa?

 2. Hyvää iltaa!

  Olemme lähdössä tänne pitkäperjantaina kahdeksi viikoksi:
  http://www.playademaspalomas.com/en/webcamcharcahr.php

  Koskaan ei ole tarvinnut pettyä kuin päivä pari ilmojen suhteen.

  Voisitteko joskus säätiedotuksissa kertoa säästä useammin Kanariansaarten osalta, koska yli miljooona suomalaista kuitenkin suuntaa sinne löytääkseen lämpöä ja aurinkoa. Hyvin usein meteorologit seisovat katsojaan nähden ja peittävät säätiedot kyseiseltä suunnalta.

 3. Muutenkin säälähetyksille voisi varata enemmän lähetysaikaa. Enemmän tietoa yleismaailmallisesta säätilasta.

  1. Ja meteorologitkin osaavat jo siirtyä pois ’espanjan edestä’. Kyllä pidempi säälähetys voisikin olla mukava nähdä, vaikka kerran viikossa. Joka viikko voitaisiin selittää jotain Suomea koskevaa sääilmiötä, kait niitä nyt 52 erilaista on? Ukkosmyrskyt, jäänmuodostus, föhn-tuulet, kastepiste ja nämä muut.

 4. Kevätmatka etelään on nyt viikon verran takanapäin. Oli elämäni ensimmäinen ”etelänmatka”. Teneriffan eteläpuoliskolla Adejen seudulla oli koko viikon (vko 11) tosi mukavat säät. Lämpötilat päivällä oli + 21..26° C. Yksi päivä, jolloin kävimme tutustumassa Teide-tulivuoreen, tuli vietettyä pilvien yläpuolella joten auringon paiste ko päivänä oli taattu:) Iltapäivällä 16.3 jyrähteli vuorilla ukkonenkin muutaman kerran. Seuraavan yön ja päivän sää oli huomattavasti lämpimämmän ja kosteamman tuntuista.
  Miina, tai joku muu joka tietää, voisi vastata, että onko ukkoset Teneriffalla yleensä kovin yleisiä? Käsittääkseni Kanarian saarilla, tai ainakin Teneriffalla on vuoden sädemäärä kotimaahamme verrattuna melko pieni.
  Teimme 17.3 retken saaren itä- ja pohjoisosiin. Iltapäivällä Puerto de la Cruz.ssa oli erittäin voimakas tuuli, joka mm repi palmujen kuorista isohkoja kappaleita kaduille, muuten sää oli suht. lämmin.

  Elämäni mieleenpainuvimpia kokemuksia tähtitaivaasta oli iltaretki jonka teimme astronomin opastuksella Teide-vuoren rinteelle noin kahden kilometrin korkeuteen. Voinette arvata, että kuinka kirkkaana tähtitaivas tuikkii ko paikassa varsinkaan kun lähistöllä ei ole ns valosaastetta ja kuu ei ollut näkyvissä.

  Viikko tuntui hieman lyhyeltä ajalta. Mutta jäipähän vielä nähtävää mahdolliselle seuravallekin matkalle.

  1. http://www.playademaspalomas.com/en/webcamcharcahr.php
   Ei juuri nyt näytä huonolta Gran Canariallakaan! 29,9 C.
   Tänne pitkänäperjantaina! :))

 5. Olen menossa Alanyaan ystävääni tapaamaan helmikuussa. Siellä on ollut ainakin sateista ja välillä öisin lämpötilat lähellä nollaa. Tässä miettinyt, että milloin siellä alkaa kevät?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.