Sääkatsaus toiselle hiihtolomaviikolle

Julkaistu
Toistaiseksi spekulaation tasolla oleva esimerkki keskiviikon föhn-tilanteesta.

Viikonvaihteessa sateista pidetään vähän taukoa ja sää pääsee pakastumaan koko maassa. Aurinkoinen pakkasää hellii ulkoilijoita ainakin sunnuntaina maan länsiosassa ja Lapissa ja maanantaina lähes koko maassa.

Kuitenkin jo tiistaina näkyy lännestä saapuvan seuraava lumisadealue kuluneen viikon kaavaa noudatellen. Ilmeisesti toinenkin sadealue seuraa perästä, mutta ajoituksesta on vaikea sanoa mitään. Ehkä torstaina? Eniten lunta näistä sadealueista näyttäisi kertyvän maan pohjois- ja keskiosaan, kun taas eteläosa pääsee tällä kertaa vähemmällä.

Kannattaa vielä seurata sadealueiden ajoitusta tarkemmin ensi viikon säätiedoista, sillä niiden välissä sää kirkastuu nopeasti. Ennusteissa on mahdollisuus myös Föhn-ilmiöön, jossa lämmin ja kuiva tuuli puhaltaa Norjan vuoriston yli ja lämpötila saattaisi nousta Suomen puolella jopa +5 asteeseen. Sehän kuulostaa jo terassikeliltä.

Viikon puolenvälin jälkeen ennusteet menevätkin niin mössöksi, ettei mitään järkevää voi kertoa. Todennäköisesti melko tyypillinen talvisää jatkuu – tiedossa ei ole siis sen puoleen äkkilauhtumista kuin hirmupakkasiakaan (tämän sanan olen oppinut iltapäivälehdiltä).

Mutta ajatelkaapas, että viikon päästä alkaa maaliskuu! Huominen Matinpäivä on vanhan kansan tiedossa merkinnyt talven selän taittumista ja kevättalven alkua. Voin kuvitella, miltä kuukausia pimeissä, savuisissa pirteissä kykkineistä esivanhemmistamme on mahtanut tuntua: me teimme sen, me selvisimme tästäkin talvesta!

 

 

8 vastausta artikkeliin “Sääkatsaus toiselle hiihtolomaviikolle”

 1. Hei
  Miksi Lohjan säätiedot otetaan Forecan sääsivustolle Kiikalan sääasemalta,kun Lohjalla on oma Porlan sääasema, jota ilmatieteenlaitos käyttää.

 2. Mukava kuulla, että föhn-ilmiötä voisi olla vihdoin tulossa. Pitkältä on tämäkin lyhyt mutta sitäkin lumisempi talvenpätkä tuntunut eli hyvä tuo ’loppukaneetti’!

 3. Talven selän taittumista ei kansanperinteessä liitetä Matin päivään, vaan Heikin päivään (19.1.), jolloin ”talven selkä taittuu ja karhu kääntää kylkeä”, esimerkiksi Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/19._tammikuuta. Talven selän taittuminen ei tarkoita talven loppumista, vaan sitä, että ankeuden lisääntyminen loppuu ja aletaan mennä kohti parempia aikoja ja säitä eli suunnilleen talven puoliväliä.

  Tänä vuonna tosin ainakin pääkaupunkiseudulla säät ovat muuttuneet sitä surkeammiksi, mitä pidemmälle talvi on edennyt. Joulukuun säät olivat suorastaan erinomaisia verrattuna tammi- ja helmikuuhun. Myrskypäivänäkin (26.12.) aurinko paistoi ja lämpötila oli lähes +10 astetta; menee varmaan huhtikuulle ennen kuin päästään samaan.

  1. Samainen Wikipedia pitää kyllä myös Matinpäivää talven selän taittumisena http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_(nimi). Heikinpäivä on käsitykseni mukaan viitannut talven puoliväliin, juuri siihen, että karhu kääntää kylkeä ja nukkuu vielä toisen mokoman. Mutta taitaapa noita uskomuksia olla yhtä monta kuin uskojiakin.

   1. Näin minullekin on lapsena kerrottu. Ja talven lumista on silloin puolet tullut ainakin Keski-Suomen perimätiedon mukaan. Eli kovin paljon ei sen mukaan enää pitäisi lumena sataa.

   2. Näiden asioiden raamattu lienee Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto, mutta sitä ei taida löytyä netistä. Helsingin Yliopiston Almanakkatoimiston sivuilla on kuitenkin Heikki Ojan Aikakirja (http://almanakka.helsinki.fi/aikakirja/index.html), jossa luvussa 6 sivulla 209 viitataan Vuotuiseen ajantietoon: ”Heikin päivää 19.1. on vanhastaan pidetty talven keskikohtana, jolloin karhu kääntää kylkeä ja talven selkä paukahtaa poikki”.

    Matin päivästä todetaan seuraavalla sivulla: ”Helmikuun 24. päivä eli Talvi-Matti on kevätkauden alkupäivä, jolloin kaivojen vesi on alimmillaan ja aurinko alkaa jo sulatella räystäitä”.

    Eli jos Kustaa Vilkunaan ja Heikki Ojaan luotetaan, niin talven selkä taittuu 19.1. ja 24.2. talvi alkaa olla jo ohi. Wikipediaan ei näköjään tässä(kään) asiassa ole luottamista.

 4. Eli ilmeisesti tänä talvena ei enää hirmupakkaset iske. Toisaalta minä tykkään -5 – 10 celsiuksen pakkasesta, jos aurinko paistaa eikä tuule. :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.