Kevään odotus on pitkä – pääsiäiseen on kuusi viikkoa

Julkaistu
Kevätlaitumet siintävät jo mielessä päivän pidetessä? Kuva: Colin Gride/geograph

Laskiaistiistai oli jo kolme päivää sitten, joten paastossa ollaan jo paksusti. Suuhunsa kannattaa jo sovitella talven eteen kevät-etuliitettä. Kevättalveen kun kuuluu monenlaista juuri sille ominaista. Aurinkoisina päivinä sen on viimeistään sisätiloissa ikkunan takaa huomannut, miten voimakasta auringonpaiste jo onkaan. Ja voimistuu vaan, kiihtyvällä vauhdilla. Iltapäivälämpötilat alkavat yhä enemmän erota aamuisista pakkasista. Aurinko lämmittää päivällä niin, että viimeistään maaliskuussa räystäät jo tippuvat ja sulamisvedet kerääntyvät lammikoiksi tienpinnoille. Illalla ja yöllä vastaavasti räystäiden jääpuikot pitenevät sulamisvesien jäätyessä. Teille tulee arvaamattomia liukkaita paikkoja.

Säätilan muutokset näyttävät nyt olevan jotenkin ylevän hitaita eivätkä niin kovin suuria. Toisaalta kevättalvisuus näkyy jo. Pilvinen ja paikoin lumikuuroinen matalapaine väistyy Suomesta lähipäivinä – viikonlopun kuluesa – itään ja kaakkoon. Kylmempää ilmaa virtaa samalla luoteesta aina maan eteläosaan asti. Aamun ja iltapäivän lämpötilaero kasvaa samalla.

Lauantain päivälämpötila on ainoastaan Lounais-Suomessa nollan paikkeilla, muuten on pakkasta, maan keskivaiheilla 4…8, Etelä-Lapissa 6…10 ja Pohjois-Lapissa 10…15 astetta. Sunnuntaiaamuna maan etelä- ja keskiosassa on pakkasta 5…10, pohjoisessa 10…15 astetta. Sunnuntaina iltapäivällä on pakkasta lännessä 2…5, idässä ja pohjoisessa 5…10 astetta. Pientä kylmenemistä siis, ja paikallisesti kaikki riippuu pilvisyydestä: mitä selkeämpää, sitä kylmemmät aamut.

Maanantain vastaisena yönä pakkanen kiristyy aiempaa selvemmin: maanantaiaamuna pakkasta on lännessä ja pohjoisessa 12…16, idässä kymmenisen astetta. Maanantain maissa sää on aurinkoisimmillaan ja päivälämpötila on lännessä -3…-6, idässä ja pohjoisessa -6…-10, Pohjois-Lapissa -10…-15 astetta. Tiistain vastainen yö ei lännessä ja pohjoisessa välttämättä ehdi olla enää yhtä kylmä, koska lännestä lähestyy lumipyry. Idässä sen sijaan tiistaiaamu on maanantaiaamua kylmempi. Tiistaina Suomessa pyryttää lunta, mutta vesisadekin lienee mahdollista etenkin läntisimmässä Suomessa. Länsirannikolla Turun ja Vaasan välillä lämpötila kohoaa tiistaina nollan paikkeille.

 

 

Kuvan linkki: http://www.geograph.org.uk/photo/2181250

2 vastausta artikkeliin “Kevään odotus on pitkä – pääsiäiseen on kuusi viikkoa”

  1. Juha Föhr:lle:
    Olet linguistiikan mestari! Eläväkielisiä blogejasi odotetaan aina innolla, olet monilahjakkuus.
    yst.Merja Pokki

  2. Tämä ei nyt liity varsinaiseen aiheeseen,mutta kysyn tämmöistä asiaa kun säätiedotus ilmoitaa lännessä(radio televisio)idässä sitä ja sitä säätä niin mihin akseliin kuuluu Helsinki Järvenp.Hyvinkää Lahti onko se nyt säätiedotuksessa itää vai länttä,mielestäni se on eteläkeskisuomi tai sinne suuntaa ?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.