Joulun sääennuste: lauhaa ja tuulista, aattoiltana kirkastuu

Julkaistu

Joulun ennuste mahtuu nyt viiden vuorokauden sisään, mikä on tyypillinen raja sille, että povauksessa alkaa olla jo jotain tolkkua.

Perjantaina päivällä 23.12. lännestä saapuu se reippaanoloinen sadealue, jonka ajoitusta tässä on koko ajan arvuuteltu. Vettä tulee Länsi- ja Etelä-Suomessa sekä Perämeren rannikolla. Sade todennäköisesti vie myös mennessään lumen rippeet Pohjanmaalta ja Keski-Suomesta. Itä-Suomessa ja mantereisessa Pohjois-Suomessa tulee kuitenkin lunta.

Jouluaattona sade sitten jo väistyykin Venäjän puolelle. Kaakossa viimeiset saderippeet ovat kuitenkin vettä. Pukilla taitaa siten olla helikopterivuosi valtaosassa maata. Aattoillaksi sää kirkastuu ja pakastuu koko maassa mutta voimakkaan tuulen ansiosta pakkanen ei pääse kiristymään merkittävästi.

Aiempien arvailujeni mukaisesti joulupäivänä lännestä saapuva sadealue on kiristänyt tahtiaan ja rantautuu länteen jo päivällä. Samalla sää lauhtuu ja sateen olomuoto näyttää erittäin märältä: vettä voi tulla iltaan mennessä koko Oulun eteläpuolisessa Suomessa.

Tapaninpäivästä ennusteet eivät ole vielä päässeet yksimielisyyteen, mutta jotain sieltä lännestä on taas tulossa. Eurooppalaiset veikkailevat illaksi kunnon vesi- ja lumisadealuetta, yhdysvaltalaiset vain heikkoja sateita maan keskivaiheille. Paluuliikennettä ajatellen ruuhka-Suomen sade olisi kuitenkin vettä, ei lunta.

Loppusilaus ennusteeseen luvassa torstaina. Miten aiotte juhlistaa joulua? Haittaako lumenpuute vai oletko niitä harvoja, joilla lunta on?

13 vastausta artikkeliin “Joulun sääennuste: lauhaa ja tuulista, aattoiltana kirkastuu”

 1. Ei haittaa lumenpuute.

  joulua juhlistan vähän kynttilöin ja uuniruualla.

  Vähän paha mieli mutta yritän olla pilaamatta muiden joulua.

  Hyvää Ihmisen Pojan juhlaa!

 2. Ei haittaa vaikka nämä satunnaiset lumiläikät häviäisivätkin. Joulu on aina korvien välissä, eikä lumen puuttuminen siinä merkitse mitään.

  Joulu kuluu perheen parissa perinteisillä (ruoka, kuusi, sauna, hautausmaa, rauhoittuminen) tavoilla oli sää mikä vain.

 3. Lumeton joulu on minulle mieluisin joulu. Sinulta Liisa siis puuttui kysymyksestäsi yksi vaihtoehto :) Juhla rakentuu yhdessäolosta ja monista kauniista perinteistä.
  Hyvää joulua kaikille säätieteilijöille!

 4. Itselleni joulu on talven juhla. Aika surkeaa on yrittää päästä tunnelmaan, kun kengät on kurassa ja sade ropisuttaa ikkunapeltejä.. :(

 5. En nyt sanoisi, ettei lumen puuttuminen merkitse mitään. Kyllä lumi toisi vieläkin enemmän joulun tunnelmaa, vaikkakin nuo jo mainitut asiat sen pääasiassa muodostavatkin – lumipeite olisi vain kruunu sille kaikelle. Tunnelma on joulussa parasta.

  Tuskin tulee enää tänä vuonna kunnon lumipeitettä Etelä-Suomeen, ehkä sitten tammikuussa alkavat ne talvikelit.

 6. Täytyy sanoa ettei ole minkäänlaista joulufiilistä lumenpuutteen takia. Minun joulufiilis syntyy vain ja ainoastaan siitä, että ulkona on valkoista (ja kunnolla) sekä siitä, että lämpömittari on vähintään pari astetta pakkasella.

 7. Kyllähän lumen puute melko ison loven joulun tunnelmaan iskee, varsinkin kun allekirjoittanut sattuu olemaan kova jouluihminen. Toivotaan että jollain ilvellä vielä tänne eteläänkin satelis se sentti tai pari lunta aattoon mennessä.

  Yhden mustan joulun olen tämän astisen elämäni aikana kokenut, ja kyllähän se latisti tunnelmaa huomattavasti.

 8. On ollut vuosien saatossa niin monta lumetonta joulua, että ei tämä nyt niin ihmeelliseltä tunnu. Oikeastaan pari viime talvea ovat olleet poikkeuksellisia, eikä viime vuoden lumikaaosta ole lainkaan ikävä. Nyt on taas palattu taas siihen normaaliin. Tästä vuodesta tulee ihan joulu 2007 mieleen.

  Maailmassa loppujen lopuksi aika harvalla on valkea joulu, eiköhän se joulutunnelma löydy ilman luntakin. Tarvitaan vain yhdessäoloa, herkkuja, rauhoittumista, musiikkia, joulun valoja – ja kenties muutama pakettikin? ;)

 9. Kyllä se haittaa, ladulle tarttis päästä. Ymmärrän kuitenkin ettei lumen puute ole teidän meteorologien syytä :)

 10. Lumenpuute haittaa ainakin itseäni, koska olen vahvasti talvi-ihmisiä. Aaton ihanteellinen sää olisi tällainen kuin Täällä Tampereella nyt: kolmesta neljään senttiä lunta maassa ja asteen verran pakkasta eikä taivaskaan ole pilvien peittämä kokonaan. Lisälumi ei toki olisi pahitteeksi…

 11. juhlistin joulua hauskalla maalaisvitsillä…

  annoin lahjoja ja väitin saaneni itse enkä tiedä keltä( minä itse lahjojen antaja)

  mäkin mietin mistä? mäkin sain saman servetin ja sit kummasti viiniä…jotain lesken… en mä kyllä joulupukkiin usko… kuka pelleilee? sä vai sun leskiäitis? vai muurari?

 12. Joulusää ei haittaa iloani jouluna.
  Meille on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra, Daavidin kaupungissa!
  Lue Luuk. 2:1-20.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.