Hyvin hissukseen kohti talvea

Julkaistu

Kuten blogin lukijat lienevät huomanneet, minun kirjoitusvuoroni on perjantaisin. Silloin sitä usein ajattelee ihan erikseen viikonlopun säätä, vaikka itse vuorotyötä tekeekin, eikä juuri viikonlopulla ole omassa elämässä niin suurta painoarvoa.

Paljaat oksat ja puunrungot piirtyvät taivasta vasten lyhyen päivän ajan. Kuva: Flickr/STC4blues

Huominen lauantai on poikkeus moneen päivään siitä eteenpäin, koska meille onnistuu pukkaamaan hentoinen korkeanselänne eteläkaakosta. Ainakin hetken on siis jopa aika selkeää säätä, joten sinitaivastakin näkee edes vilaukselta. Sää muuttuu jo nyt yöllä selkeämmäksi lännestä alkaen, samalla kasvaa kosteiden tienpintojen jäätymisen mahdollisuus – aamulla myös etelässä. Vielä päivällä ilman lämpötila on vähän pakkasen puolella, etelärannikolla on jo lämpöasteita. Lauantaille siis kannattaa suunnitella se ulkona oleilu, jos haluaa nauttia auringon pilkahduksesta joulukuun alussa. Vaikka lumetonta enimmäkseen onkin, ilmassa on tiettyä kuulautta. Länsirannikolla pilvisyys jo lisääntyy päivän kuluessa: lännestä on tulossa hyvää vauhtia – mitäs muuta kuin sade! Samalla etelänpuoleinen tuuli voimistuu huomattavasti.

Tuulisinta ja sateisinta sää on sunnuntain vastaisen yön kuluessa, mutta lähes samanveroisesti tuulee ja sataa vielä sunnuntaina päivällä. Etelässä, varsinkin rannikolla, tulee lähinnä vettä, pohjoisempana toki myös niitä edes vähän kiinteämpiä veden olomuotoja. Yksinomaisia lumisateita veikkaisin korkeintaan Koillismaalle sekä Itä- ja Pohjois-Lappiin, ja tämäkin voi kuulostaa liialta lupaamiselta lumen ystäville. Vaan koskaanhan tätä sateen olomuotoa ei tähän aikaan vuodesta täysin varmasti tiedä, sen verran herkkä se osaa olla esim. tuulen suunnalle tuolla pohjoisessa. Meren lämpimyydestä voi päätellä aika paljon rannikon sateista, koska tuuli puhaltaa juuri mereltä.

Sunnuntain jälkeenkin Suomen lasketaan kuuluvan matalapaineen alueeseen. Sen sisällä ratkaisevaa on, miten mahdolliset matalan osakeskukset käyttäytyvät. Ne ovat pienempimittakaavaisia kuin itse iso matalapaineenalue ja sen vuoksi vaikeampia ennustaa kovin monta päivää aikaisemmin. Tällä tietoa tiistaina voisi sataa jopa aika lailla maan eteläosassa, missä myös kasvaisi rännän ja lumen mahdollisuus – ainakin vähän. Ilmakehä olisi hivuttautumassa hieman kylmemmäksi täällä Suomessa, jos tietokoneita uskoo. Edelleen ensi viikon loppupuoli olisi sateinen jopa koko maassa, ja tällöin, jos ilmamassan lämpötilaa koskevat laskelmat toteutuvat, lunta voisi jo sataa jopa aika suurella todennäköisyydellä missä päin maata tahansa. Mutta senkin jälkeen jäisi vielä nähtäväksi, pysyisikö tämä lumi. Samojen tietokone-ennusteiden innoittamana veikkaisin, että ei ainakaan etelässä.

 

3 vastausta artikkeliin “Hyvin hissukseen kohti talvea”

  1. Suosikkimeteorologini perjantaisin

  2. Ei uskota tietokoneisiin… Mä puhallan lämmintä ilmaa sinnepäin… lähetin sitä liikaa länteen päin..

  3. Parempi olisi, että sitä lunta nyt jouluksi tulisi tänne etelään niin, että se pysyisi maassakin.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.