Alkutalveton talvi?

Julkaistu
Nyt pitää nauttia pitkästä lämpimästä syksystä. Kuva: B Rosen / flickr

Silmä kerta kaikkiaan lepää sääkarttoihin katsoessa. Ainakin siis minun silmäni. Kaikkien matala- ja korkeapainemerkintöjen, maanpintailmanpaineen analyysien ja lämpötila- ja kosteuskenttien läpi ja yli loistaa kirkas kuva pitkästä, lämpimästä ja kuivasta syksystä. Siihen kuuluvat kauniit aamusumut, joiden yläpuolelle pääsee auringonsäteitä, vaikka vain ylemmän pilven aukoista. Tihkusateen yllättäessä harmaa saa tummempia sävyjä.

Tänä viikonloppuna lauha eteläinen, sittemmin lounainen, ilmavirtaus voimistuu Suomessa niin, että sekin kylmä ilma, joka on Pohjois-Venäjällä hiipinyt jo miltei itärajallemme, saa kyytiä. Niin selvästi lounas voittaa koillisen, länsi idän meidän suursäätilassamme. Lapin yli kulkee itään myös sateita, etenkin idässä tulee myös lunta. Sunnuntaina Pohjois-Lapissakin on suojaa, ja lounaisrannikon päivälämpötilat huitelevat siellä jo totutussa kymmenkunnassa asteessa. Marraskuun lämpöennätykset tuskin enää rikkoutuvat, koska ensimmäisinä päivinä Vantaalla, Lahdessa ja Kouvolassa käväistiin jopa yli 11 asteessa (Kouvola Anjala 11,7 astetta). Aiemmat marraskuun lämpöennätykset olivat vuodelta 1967. Vaikka tänään pilvipeite rakoili ilmamassan ollessa hyvin lämmin, pääkaupunkiseudulla ja Turussa käväistiin enää n. 10 asteessa. Kelpaa toki tämäkin.

Alkuviikolla Suomeen virtaa ohimenevästi kylmempää ilmaa luoteesta, mutta voimakas tuuli, etenkin puhaltaessaan  tänne Norjan Kölivuoriston yli, pitänee varsinaiset pakkaset loitolla sään selkenemisestä huolimatta, ja ehtineekö se taivas maan eteläosassa paljoa edes seljetä, koska heti keskiviikosta lähtien on taas lämpimän ilman vuoro virrata meille lounaasta. Jonkin verran sateita tämän alkuviikon ilmamassaheilahduksen yhteydessä voidaan saada. Näitä merkittävämmäksi saattaa hyvinkin nousta yöllinen kuuranmuodostus ja siitä aiheutuva liukkaus maan pohjoisosassa, sillä tienpinnat laskevat herkästi pakkaselle, vaikkei ilma 2 metrin korkeudella selkeässä ja tuulisessa säässä niin tekisikään.

Ja ensi viikon loppupuoli on taas tätä etelälounaista lauhaa ilmavirtausta. Sadealueitakin varmaan on liikeellä, mutta suuret matalapaineet eivät näyttäisi tuovan mitään suuria sateita, sen sijaan tihku voi olla se päivän sana.

 

 

6 vastausta artikkeliin “Alkutalveton talvi?”

  1. Kiitos Juha selkeästä ja monipuolisesta kirjoituksesta!

  2. Silmä lepää ja pajut puskevat täällä uusia kissoja. Oliko silmät auki?

  3. Liekö siitepölykausikin alkanut uudelleen, kun niin mahdottomasti pärskityttää ja silmät kutiavat :) Ainakin siltä tuntuu täällä Kaakon kulmilla.

  4. Nauttiminen ei maksa mitään, ja sehän tässä on (toiseksi) parasta. Ei osaa surra mitään ilmastonmuutosta, kyllä näin on mukavaa viettää syksyä. Yhtään en lumia enkä pakkasia kaipaa.

    1. s3uPV0 , [url=http://uvzbescedilj.com/]uvzbescedilj[/url], [link=http://cxhmffkccndt.com/]cxhmffkccndt[/link], http://fdrcfhlazvsg.com/

  5. Netissä olevat sääennusteet ovat tylsiä ja tekevät minut riipuvaiseksi turhantarkasta informaatiosta. Ihanaa tällainen sääblogi, jossa asiantuntijan informaation olevasta ja tulevasta säästä saa rauhallisessa ja esteettisessä muodossa! Kiitos!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.