Ei tietoa talvesta

Julkaistu
Tihkusade syntyy sumupilvessä. Myös harmaassa on sävyjä, valoa ja varjoa. Kuva: mysza831/flickr

Lokakuu loppuu ensi maanantaina, jolloin siis alkaa marraskuu. Kun säätilastot tehdään tyypillisesti kuukausittaisiksi, niin marraskuusta tiedetään, että se on meillä vuoden pilvisintä akaa. Ja onhan se jo nähty: vaikka korkeapaine on maannut yllämme hartaasti, on se tuonut aurinkoa vain tarkasti annostellen. Sumupilvi ja sumut ovat tänäänkin olleet sitäkin yleisempiä. Lämpötila on etelässä kahdeksisen, Oulussakin 6 ja Ivalossa 3 astetta. Ja tämä lauha lounainen ilmavirtaus sumupilvineen sekä vesi- ja tihkusateineen on laskelmien mukaan vielä ensi viikonkin suursäätilana Suomessa.

Ilmamassa on niin lämmintä, että sateet ovat vettä, ja vaikkei varsinaista sadealuetta jonain päivänä kohdalle sattuisikaan, niin tihkusateen mahdollisuus helposti kasvaa etenkin niinä päivinä, jolloin lauhan lounaisen ilmavirtauksen on määrä voimistua. Meteorologit puhuvat lämpimästä advektiosta. Vesi- ja tihkusadetta ei sääennusteissa välttämättä eroteta toisistaan, eli tihkut voivat mennä ikään kuin vesisateen piikkiin. Kuitenkin tihkusade on erilaista ja sääilmiönä ihan omansa.

Tihkusade syntyy, toisin kuin varsinainen isompipisarainen sade, maanpinnan lähellä olevassa sumupilvessä (Stratus). Tämän pilvityypin tunnistaa siitä, että esim. korkeimmat savupiiput ja tornit jäävät yläosastaan näkymättömiin sumupilven vuoksi. Kun isompipisarainen sade syntyy yleensä kilometrien korkeudella pilvissä, joissa on yhtaikaa läsnä vesihöyryä, vettä ja jäätä ns. jääkideprosessin seurauksena, tihkusadetta puolestaan saadaan niin, että pienen pienet pilvipisarat törmäävät toisiinsa ja kasvavat lopulta sen verran, että alkavat pudota alaspäin. Yleensä tällä mekanismilla saadaan halkaisijaltaan enintään n. 0,5 mm:n pisaroita. Hyvä nyrkkisääntö on, että tihkua aletaan saada sumupilvikerroksesta, jonka paksuus on 300 m.

Tihkusateen ehkä tärkein merkitys on siinä, että se lumisateen ohella heikentää erittäin tehokkaasti sekä pysty- että vaakanäkyvyyttä. Usein on samaan aikaan vielä utua tai sumua. Toki tihkua ja isompipisaraistakin sadetta voi sataa samanaikaisesti, silläkin on oma sääkoodinsa säähavaintoasemien sääilmoituksissa. Tihkusade voi olla jäätävää, kahdellakin tavalla. Joko sataa aljäähtyneitä tihkusadepisaroita tai tihkusade tulee pakkasella oleviin pintoihin, vaikkapa tien pintaan. Tiivis sumupilvikerros ja lauha ilmavirtaus puolestaan estävät tienpinnan lämpötilaa laskemasta pakkaselle, mutta ainakin Lapissa voi viimeistään ensi viikolla tulla pahojakin keliongelmia. Pilvipeitteen mahdollisesti rakoillessa tien lämpötila laskee ainakin öisin myös etelämpänä.

Ensi viikon alun kuluessa sää kylmenee, joskin vain ohimenevästi, Keski- ja Pohjois-Lapissa niin, että lunta voi sataa enemmänkin. Loppuviikkoa kohden ilma näyttäisi kuitenkin jälleen lämpenevän Lapissa. Maan etelä- ja keskiosassa kaikkein lämpimin ilmamassa (vähän yli kilometrin korkeudella olevan lämpötilan perusteella) on ensi tiistain maissa, mutta lämpötila maanpinnan lähellä ei taida muuksi muuttua, kasvaapahan vain tihkusateen mahdollisuus.

 

 

8 vastausta artikkeliin “Ei tietoa talvesta”

 1. Harvinaisen myöhässä on kyllä talvi pohjoisessakin, eikö? Ei kyllä hyvältä näytä esimerkiksi valkean joulun kannalta. Aijai, jos talvet ovat tulevaisuudessa yhtä lämpimiä kuin todennäköisesti tulossa on?

  1. On ollut ihanteellinen kesä, syksy ja toivottavasti talvikin täällä Keski-Suomessa. Kaivot ovat niin täynnä vettä, että pitää juoksuttaa vaihtuvuuden takia päivittäin yli oman tarpeen.
   Eläkeläisen lämmityskulut pysyvät kallistuvan energian vuoksi siedettävissä. Venekalastusta on voinut harrastaa niin, että ruokamenot ovat jopa pienentyneet ruoan hinnannoususta huolimatta. Joskus muinoin joulukuussakin pelattiin verkkojen kanssa. Toivottavasti onnistuu myös tulevanakin.

   Olen kaikin puolin tyytyväinen, jos suursäätila edelleen pysyisi tällaisena läpi vuoden:))

 2. Jos totta puhutaan niin mitään ilmastonmuutosta ei ole. Ilmaston lämpötilan pitkäaikaiset vaihtelut on suoraan verrattissa auringosta tulevaan säteilymäärään. Nyt on 100-vuodeksi ennustettu auringon aktiivisuus hyvin pieneksi joten edessä on väistämättä pienoisjääkausi eli käytännössä vuoden keskilämpötila laskee hieman, joka aiheuttaa kylmempää.Nyt syksyllä sää on vain ollut tavanomaista lämpimämpää johtuen lounaisesta ilmavirtauksesta. Ilmastonmuutos niinkuin esimerkiksi kolestrolilääkkeet ovat pelkkää teollisuuden ”rahakepnuttelua” eli ihmisten rahastamista ja uskottamista tiettyihin asioihin, kuitenkin todellisuus on yleensä aivan eri. Mitä mieltä Juha sinä olet ilmastonmuutoksesta?

  -Janzka, nuoren sukupolven säätieteilijä

  1. H1DwOw , [url=http://focovimalakm.com/]focovimalakm[/url], [link=http://kzumyowbunfy.com/]kzumyowbunfy[/link], http://eeukpgzukjwi.com/

 3. Harvinaisen ja paikoin ennätyksellisen lämmin sää on jatkunut jo huhtikuusta lähtien. Välissä vain toukokuu oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Kyseessä on jo kuudes vuosi 2000-luvulla, joka tulee olemaan koko vuoden keskiarvoltaan harvinaisen korkea. Tällä hetkellä vuodet 2000 ja 2008 ovat ennätyslistojen kärjessä.

  Viime vuosi oli todellinen harvinaisuus: silloin vuosikeskiarvo jäi pitkän ajan keskilämpötilojen alapuolelle. Sellaista ei ole tainnut sattua kertaakaan 2000-luvulla. Lämpenemissuunta on ihan selvä ja kiistaton.

  Itse arvelen, että luvassa on taas jo perinteeksi tullut lauha ja sateinen talvi. En tietenkään toivo sitä, koska olen kylmän talven ystävä. Joulusta voi yhä tulla valkoinen, mutta koko talven säähän vaikuttaa se, pääsevätkö meret jäätymään. Jos meret pysyvät sulina, etenkin rannikolla sateet tulevat suuremmalla todennäköisyydellä vetisinä.

 4. Vaikka tilastojen perusteella ei voikaan virallisesti ennustaa mitään, niin todennäköisyyksiä voi kuitenkin haarukoida. Kun katsoo ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastoja marraskuiden osalta, lämpenemistrendi näkyy kiistatta etenkin kymmenen viime vuoden ajalta. Vuodesta 2000 lähtien seitsemän marraskuuta 11:stä on ollut lämpimämpiä kuin vuosien 1971-2000 keskiarvo. Erityisen lämmintä oli 2000 ja 2005, mutta myös 2003, 2008 ja 2009 oli marraskuussa 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Viime vuonna marraskuu oli kylmä.

  Tästä ei sinänsä voida päätellä mitään muuta kuin että lämmin marraskuu on jälleen todennäköisempi vaihtoehto kuin kylmä. Tähän antaa osviittaa myös huippulämmin kuun alku.

 5. Ilmastonmuutos on totta, ei vain Suomen osalta, vaan koko maailman. Kukaan ei voi sitä kiistää. Nämä ihmiset, jotka kiistävät asian, tahtovat ainoastaan jatkaa kuluttavaa elämäntapaansa entiseen malliin. Pelkuruutta.

 6. Ensinnäkin ilmatieteenlaitoksen tilastoihin ei ole lainkaan luottamista, sen todistaa sekä Yleltä tullut dokumentti ”Jääkausihälytys” muutama viikko sitten että myöskin juttelemani Turun yliopiston tutkijan tulokset säästä viimeisen 40-vuoden ajalta. Hän mainihti, että ilmatieteenlaitoiksen tilastot voi jokainen saada noppaa heittämällä eli ne on tehty ns. ”sinnepäin” eikä täsmälleen. Faktahan on, että ilmastonmuutoksesta puhutaan ihmisille täyttä sontaa suoraan sanottuna, ihmiset uskotellaan ilmastonmuutokseet, vääristellään siihen liittyviä tilastoja ja kaupataan ilmastoa säästävää tavaraa, joilla ei kaikilla tee yhtään mitää kuten esimerkiksi energiansäästölampuilla; niiden luvataan kestävän 10000 tuntia kun mulla ja ystävillä kaikki lamput on pimennyt alle 200 tunnin polton jälkeen eikä olleet mitä halpalamppuja. Tosin hyviäkin tuotteita ilmastonmuutoksesta aiheutuvasta pelosta johtuen on kehitelty, täytyy myöntää,etenkin uusi teknologia moottoreiden valmistuksessa on hieno asia. Mutta esimerkiksi E95 polttoaine on asia, jota ei moni ymmärrä niin kuin en minäkään. Se lisää polttoaineenkulutusta, heikentää moottoria ja maksaaki samanverran melkein kuin normaali bensiini, mitä tästä on hyötyä; autot reistailevat ja hajoavat ja kuluttavat enempi. Tässä ette säästä mitään eikä maailman ilmastoakaan tuo E95 polttoaine suojele sen enempää.

  Kieltämättä nyt 2000-luvulla on ollut muutama lämmin vuosi, mutta eise tarkoita, että nyt olisi jonkilainen lämpenemisen trendi menossa, tälläisiä vaan sattuu aina välillä tulemaan. 1990-luvullakin oli tosi kylmiä vuosia (1998) sekä taisi siellä seassa olla joku lämminki vuosi, eikä silloin heti alettu puhua ilmastonmuutoksesta niin kuin nykyään, vaan sitä pidettiin normaalina vaihteluna, mitä se olikin. Mutta nyt jotkut (2000-luvulla) hullut säätieteilijät/tutkijat keksivät välillä esiintyvien lämpimien vuosien vuoksi ilmaston lämpenemisen ja saivat aikaan melkoisen sotkun, joka ei tule loppumaan ikinä tai vasta sitten ku eletään oikeaa jääkautta. Sitten näitä kylmiä talvia, joita viime vuosinaki on jo pari ollut, alettiin selittämään ilmaston lämpenemisen ääriseurauksina, johon lähes kaikki ihmiset saatiin uskomaan ja nyt lähes kaikki elää siinä uskossa, mutta osa viisaista ymmärtää, että MEITÄ VIILATAAN LINSSIIN!

  Ilmaston lämpenemisen ”ääriseurauksina” voidaan mainita 10.10.2009 tulleet luistelujäät Oulun korkeudelle sekä 7.10.2009 pysyvän lumen tulemisen P-Pohjanmaan pohjoisosiin. Olipa riemukas talvi hiihdellä syyslomalla 45cm lumilla keskellä kairaa muutama yö sekä itsenäisyyspäivänä kahlata lumikengillä 80cm nietoksissa Koillismaalla. Myös maaliskuun 1,2 metrin lumivaippa jäi mieleen. Tietenkin kukaan porukasta ei asiaa usko, mutta kuvat puhuvat reissuista puolestaan. Enpä muista tuollaista talvea koko elinaikani aikana, että olisi noin aikaisin tullut.

  Itse en ole mikään luonnon suurkuluttaja vaan muutama vanha luonnonsuojelujärjestön mies kutsui minua varsin ”greenpeacen” mieheksi, sillä olen aina ollut kiinnostunut ajamaan luonnon hyvinvointia sekä sen ekologista käyttöä. Nyt pari päivää sitten kotiuduin viikon metsästys/eräreissulta Koillismaalta ja kyllä oli mukava puhtaassa luonnossa kävellä ja viettää aikaa, sillä suotkin olivat yllättäen maanantaina niin kovat, että kestivät tämmösen poikosen kävellä.

  Tässäpä faktaa mietittäväksi, tästä asiasta voisin kertoa pitkän liutan puolustavia väitteitä ja perustella ilmastonmuutoksen puolesta olevat väitteet lähes kaikki vääriksi faktoin perustellen.

  -Janzka, nuoren sukupolven säätieteilijä (reilu parikymppinen)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.