Tuuli kääntyy pohjoiseen – siis mistä tuulee?

Julkaistu

Mitä sinun mielestäsi tarkoittaa, kun sanotaan, että tuuli kääntyy pohjoiseen?

Nyt kun olen saanut mielenkiintosi kohdistettua tähän suuntaan, voin paljastaa, että oikeastaan tämä ei ole mielipidekysymys. Tuulen suuntana ilmoitetaan aina se suunta, josta tuuli puhaltaa. Lounaistuuli puhaltaa lounaasta koilliseen, itätuuli idästä länteen. Kun tuuli kääntyy pohjoiseen, se tarkoittaa, että tuulee pohjoisesta etelään. Mutta myönnän, että sanonta on harhaanjohtava. Joskus takavuosina sain työpaikalle tuohtuneen puhelun mieheltä, jonka verkot oli kuulemma laskettu väärään päähän järveä käyttämäni harhaanjohtavan sanonnan vuoksi.

No, lähipäivinä siis tuulee pohjoisesta – etenkin huomenna torstaina. Luvassa on muutama varsin kolea päivä ja pakkasyö. Viikonloppuna tuulen suunta on kuitenkin taas lounaasta ja sekä päivät että yöt lämpenevät.

 

 

6 vastausta artikkeliin “Tuuli kääntyy pohjoiseen – siis mistä tuulee?”

 1. En kommentoi vaan kysyn, sisältyykö meteorologien koulutukseen antropomorfisia oppeja, siis luonnonilmiöiden inhimillistämistä. Ainakin televisiossa meteorologit sanovat, että sää pysyttelee kauniina, sade levittäytyy jne., ei tosin puhuta esim. sateen jumalasta, mutta tietoinen oliohan minusta vasta pystyy levittäytymään ja pysyttelemään. Minä sanoisin, että sää pysyy kauniina ja sade leviää etelään.

 2. Rannikkolaivurikurssilla sanottiin, että tuuli tuo ja virta vie. Sehän tarkoittaa, että tuulen suunta ilmoitetaan sen suunnan mukaan, MISTÄ se puhaltaa ja merivirran taas sen, MINNE se virtaa. Ei tainnut se verkkojenlaskija olla laivuri.

  Timo Salmenoja

 3. Eihän tuulella ole kuin yksi suunta. Se on tulosuunta.

  Mutta sään inhimillistäminen on tosiaankin korostunut.

 4. Tuulen suuntaa olen itsekin pohtinut. Pysähdyn miettimään suuntia, kun kuulen tuulen kääntyneen itään/länteen. Mutta jostain syystä on itsestään selvää, kun puhutaan lounaaseen kääntymisestä, siis lounatuulesta…
  Ohjelmana sää on mielestäni mitä mukavinta viihdettä. Siis meneekö se sitten viihteelle päin vai tulee sieltä, samantekevää kunhan vain jatkatte, yllätyksellisiä sanontoja lisäten, ne uppoavat heti suomalaiseen sanastoon.

 5. ”Tuuli kääntyy pohjoiseen” -tyyppisistä sanonnoista kannattaisi luopua, ovat huonoa suomea. Tuulee pohjoisesta, pohjoistuuli, pohjoinen virtaus, pohjoisen puoleinen tuuli, helevetin kylymä tuuli, jäämereltä tuulee svitusti, äiti mun pää jäätyy -tuuli, terskanikin hyytyy sinineksi tässä tuulessa -tuuli… onhan noita vaihtoehtoja, joissa ei ole tulkinnanvaraa. Kun kaikki muu pohjoiseen kääntyvä liikkuu pohjoista päin, tuulen on turha ruveta sooloilemaan.

 6. Jos puhutaan pohjoistuulesta se on selkeää, että tuulee pohjoisesta, mutta jos sanotaan ”tuuli kääntyy pohjoiseen” ymmärrän sen itse niin, että tuulee etelästä pohjoiseen ( ja aikaisemmin on tuullut pohjoisesta). Ehkä tuossa esittämässäsi ilmaisutavassa häiritsee se että puhuttaessa kaikesta muusta kuin tuulesta, tuota ilmaisua käytetään ihan eri tavoin: auto kääntyy pohjoiseen, pilvet kääntyvät pohjoiseen, suunta kääntyy pohjoiseen, minä käännyn pohjoiseen, hän kääntyy pohjoiseen, ilmavirta kääntyy pohjoiseen…. Mutta tuulen kääntyessä pohjoiseen mukamas tuulensuunta on pohjoisesta etelään… Minusta se on epäloogista.
  Eli vaikka olisitkin kielitoimistosta tarkistanut, että tuulen kääntyessä pohjoiseen tuulee todellakin pohjoisesta, niin kannattanee vastedes jättää käyttämättä oheista ilmaisua tv-lähetyksessä, vastaavien vihaisten viestien välttämiseksi.
  Mielenkiintoisia kirjoituksia löytyi blogistasi. eis

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.