Vihdoin kunnon sateita!

Julkaistu
Heavy rain on a mountain lake. Kuva: Bitterroot / Googlen tarkennettu kuvahaku

On vapaapäivän ilo yrittää heruttaa sääkartoista jotain muuta kuin tätä sietämätöntä kuumuutta. Tuntuu, ettei nykyään osaa enää ollenkaan olla sellaista maltillista ja tavallista tilastojenkin viitoittamaa miellyttävää kesää, vaan jos on lämmintä, on saman tien ties mitä superhellettä ja vaikka miten pitkään. Vai vanhenenko vain?

Mutta näin se näyttäisi menevän, että huomenna tiistaina, alkaen etelässä jo yöllä, sade kulkee maan etelä- ja keskiosan yli, keskiviikoksi pohjoiseen. Odotan jo täällä etelärannikolla sitä länsituulta, joka jo tiistai-iltana matalapaineen jäljessä sateen jälkeen vilvoittaa. Maan etelä- ja keskiosassa tulee keskiviikkona sadekuuroja, vähiten kuitenkin rannikolla.

Vaan tämä sadepa on vasta ensimmäinen niistä kaikista, jotka tietokone on lähiviikolle bongannut ja kuljettaa laskelmissaan meille Suomeen. Seuraava sade levinnee Etelä-Suomeen jo torstai-iltana, ja sekä perjantaina että lauantaina sää on ajoittain sateista paitsi etelässä, myös maan keskivaiheilla. Lappiin tämä sade ei olisi menossa.

Sunnuntai ehtisi hädin tuskin olla ohimenevästi poutaisempi päivä, kunnes laaja matalapaine ottaisi Suomen sään valtaansa. Sateita voisi riittää, tosin yhä paikallisempina, aika pitkäänkin.

Mitään kovin dramaattista ilmamassa muutosta viileämpään suuntaan ei kuitenkaan olisi näköpiirissä, joten kyllä tämä kesää on, vähän vain raikkaampaa kuin se pelkkä tukala helle.

 

 

9 vastausta artikkeliin “Vihdoin kunnon sateita!”

 1. Kuinka niin vihdoin? Täällä Etelä-Pohjanmaalla on ainakin Jalasjärven Jokipiinkylässä satanut toukokuussa 55 mm ja Seinäjoen Keski-Nurmossa 60 mm eli melkein kaksi kertaa enemmän kuin normaalisti toukokuussa. Kesäkuussa puolestaan Jalasjärven Jokipiinkylässä satoi 96 mm ja Seinäjoen Keski-Nurmossa Knuuttilankylässä 84 mm, kun normaalisti kesäkuussa Seinäjoen seudulla sataa 53 mm. Tässä kuussa puolestaan on Jalasjärven Jokipiinkylässä satanut jo 71 mm eli heinäkuun normisademäärä on jo saavutettu ja Nurmon Knuuttilankylässäkin on tässä kuussa satanut jo 67 mm eli sielläkään heinäkuun normisademäärästä ei uuvu enää kuin 4 mm. Eli ei näillä kahdella kylällä ole ainakaan tänä kesänä voinut kuivuudesta puhua, sademittareilla on saanut rampata vähän väliä.

  1. Niinpä, mutta tarkoitan toki sateita, joita tulee yleisesti ja myös esim. maan eteläisimmässä osassa, jossa taannoisia ukkosia ei saatu lainkaan. Ukkoset antavat paljon vettä, mutta vain paikallisesti. Mutta hyvä huomio. Suomen kokoisen maan paikalliset sateet on melkein mahdotonta joka käänteessä huomioida. Niin kauan kuin minun kohdallani ei ole tullut pisaraakaan ja on tukalan kuuma, esitän mitä esitän henkilökohtaisessa kielenkäytössäni. :=) Muta kiitos siis kommentista, hauskaa että blogiamme luetaan.

   Yst. terveisin Juha Föhr

 2. Porvoon saaristossa ei taas ole satanut sitten juhannuksen ja keinokastelukausi on vilkkaimillaan.

  1. Sama juttu Helsingissä, mutta nyt on hyvät mahdollisudet saada vihdoin vettä.

   Juha F.

   1. Vihdoinkin helteet ohi ainakin hetkeksi ja tosiaan täällä eteläisimmässä Suomessa ei ole satanut juhannuksen jälkeen ja nurmikko on keltaruskea vihreän sijaan.

 3. Tänne Petäjäveden suunnille kesäpaikkaviljelmille satoi eilen 24 mm ukkosen reuna-alueella tunnissa. Tätä kirjoitettaessa on aamusta 6.30 lähtien satanut jo 21 mm. Ja sade jatkuu ja ennusteet lupaavat vielä lisää vettä. Hyvä näin!
  Pohjavesien kannalta erinomaista eikä tarvitse vesipumppuja käynnistää viljelyksillä. Normaaliin kesään kuuluvat myös vesisateet, Koulussa opetettiin aikoinaan, että heinäkuu on Suomen lämpimin ja sateisin kuukausi. Mikäli nyt oikein muistan niin Jyväskylän seudulla pitkäaikaisten tilastojen mukaan heinäkuun sademäärät ovat 70 – 80 mm.

 4. Tarkkaan ottaen elokuu on tilastoissa ainakin suuressa osassa Suomea sateisin kuukausi, siis sademäärällä mitattuna.

 5. Kerrankin meteorologi, joka ei hehkuta hellettä! Kiitos ja kumarrus, luulin ettei minun (ja mieheni) lisäksi ole muita ihmisiä, jotka eivät voi sietää kuumuutta eli tukalaa hellettä. Minulle toki yläraja on jo +20 varjossa, sillä silloin auringossa on jo liian kuuma. Yleensäkin raivostuttaa radion ja tv:n sääkuuluttajien sanonnat että, ”Päästään” hellerajalle, ”Helle hellii vielä pitkään meitä suomalaisia” jne, ja vuorostaan valitetaan sateista, mikä kuitenkin on elinehto, että välillä sataa myös kesällä. Hyvä Juha!

 6. Niin, meteorologien olisi varsinaisessa ennustustyössä eli vaikkapa TV-meteorologina toimiessaan varottava sään arvottamista mihinkään suuntaan eikä mentävä sen enempää hihkumaan helteistä kuin surkuttelemaan sään harmauttakaan. Oma elämä ja kokemusmaailma ovat usein kovin suppea perusta työhön, missä siellä asiakkaiden puolella on jopa miljoonaluokan yleisö. Lisäksi näistä helteistä on mediassa tullut jotain ihmeellistä.Mielestäni koko käsitteen voisi hyvin lakkauttaa, koska ei luonossa tapahtu oikeasti yhtään mitään silä hetkellä kun lämpötila saavuttaa tai ohittaa +25 celsiusastetta. Esim. ilman samanaikainen kosteussisältö on usein merkittävämpi asia kuin aste tai pari lämpötilassa. Minua ärsyttää henkilökohtaisesti moinen hellejahti, sateet tai niiden puute ovat usein paljon merkityksellisempi asia. Jos jollakulla on oikeasti helteistä kiinni, kannattaa nykyisillä lentohinoilla suunnitella lomansa niin, että varmasti paistuu, vai menikö se niin, että ”saletisti natsaa”…

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.