”Sisämaassa paikoin iltapäiväkuuroja”

Julkaistu
Kaukaisen ukkospilven jääkiteinen alasinyläosa.

Tänään perjantaina Etelä-Suomessa tuulee kaakosta – maanpintaa viileämmältä mereltä. Öisen satelliittimittauksen mukaan merivesi on Helsingin edustalla n. 13-asteista.

Auringon lämmittäessä maanpinnan myös sen yllä oleva ilma lämpenee ja alkaa kevyempänä kohota ylöspäin. Tämä kohoava ilma jäähtyy matkalla, koska ilmanpaine laskee. Tietyllä korkeudella, joka riippuu ilman kosteudesta, ilman sisältämä vesihöyry tiivistyy näkyväksi vedeksi – pilvipisaroiksi. Syntyy kumpupilviä, jotka edelleen kasvavat korkeutta sen mukaan, miten epävakainen (instabiili eli labiili) ilmanala on.

Epävakaisuus siis tarkoittaa sitä, miten herkästi ilma liikkuu ylöspäin ja miten korkealle ulottuvassa ilmakerroksessa ja kuvastaa sadekuurojen mahdollisuutta etenkin iltapäivisin. Arkipäivän kielenkäytössä sään epävakaisuuden voi ehkä ymmärtää toisinkin, ja ehkä myös meteorologeilla on kiusaus lyhentää ilmaisuaan ja niputtaa samaan säätä kuvaavaan sanaan vähän kaikenlaisia säänmuutoksia.

Kumpupilvistä osa kasvaa suotuisissa olosuhteissa korkeutta niin paljon, että niistä tulee kuuropilviä. Tämän kehityksen loppuvaiheessa pilvi saa usein jääkiteistä muodostuneen ja tyypillisesti ns. alasimen muotoisen ylöspäin leviävän yläosan. Tavallisesti tämä jääkideylosa on Etelä-Suomessa 7-12 km:n korkeudella, tuo 12 edustaa jo voimakkaita ukkospilviä.

NOAA-sääsatelliitin kuva perjantaina puolilta päivin.

Klo 14  kävin Lauttasaaren sillalla kuvaamassa yhtä tällaista yksittäistä pilveä, johon salamanpaikannustietojen mukaan oli hetkeä aiemmin liittynyt myös ukkosta. Kuvan pilvi on siis tarkkaan ottaen aloittanut jo kuihtumisensa. Vähän myöhemmin korkeaksi kasvaneita ja jääkideyläosn saaneita pilviä näkyi lisää. Jääkideyläosa voi jäädä taivaalle pidemmäksi aikaa kuin pilven alaosa ja vaeltaa ilmavirtauksen mukana kertomassa menneisyydestään sille, joka osaa taivasta lukea. Kuvan pilven voi löytää myös oheisesta satelliittikuvasta Lahden eteläpuolelta. Pilvi liikkui luoteeseen. Samassa satelliittikuvassa näkyy myös rannikon tyypillinen vaikutus etenkin alku- ja keskikesän pilvisyyteen.

Tänään on saatu vain aivan yksittäisiä ja hetkellisiä iltapäiväkuuroja sisämaassa, mutta viikonloppuna tilanne muuttuu. Lauantaina ukkoskuurot yleistyvät maan länsiosassa. Illalla paikallisia ukkosia voi olla myös idempänä ja pohjoisempana, kun taas lounaisimmassa Suomessa sää jo muuttuu poutaisemmaksi. Sunnuntaina kuuroittaiset sateet ja ukkoset painottuvat vyöhykkeelle, joka ulottuu maan kaakkoisosasta Länsi-Lappiin. Illaksi ukkosia ehtii myös Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Suomen itäosaan. Lännessä sen sijaan on aurinkoisempaa, kaikkein aurinkoisinta ja poutaisinta on länsirannikon tuntumassa Vaasasta etelään. Ilmamassa säilyy hyvin lämpimänä, mutta pilvet ja kuurosateet laskevat päivälämpötiloja paikoin 20 asteen vaiheille.