Kuinka usein Forecan sääennusteet päivittyvät?

Julkaistu

Säämalleissa maapallo mallinnetaan kolmiulotteisena hilaruudukkona. Kuva: NOAA

Kaikki sääennusteet pohjautuvat tietokonemalleihin. Mallit tuottavat ennusteita kahdesta neljään kertaan päivässä. Tietokonemallit eri puolille maailmaa päivittyvät eri vuorokaudenaikoina. Foreca käyttää ennusteita laatiessaan useita malleja, joten ennusteiden päivitystahti vaihtelee sen mukaan, mihin päin maailmaa ennustetaan ja kuinka pitkästä ennusteesta on kyse.

Suurin osa Forecan tuottamista ennusteista päivittyy kolme kertaa vuorokaudessa. Meteorologit täydentävät mallien tuottamia ennusteita ja voivat tarvittaessa muuttaa ennustetta montakin kertaa päivässä.

Eripituisten ennusteiden tekemiseen käytetään hiukan eri menetelmiä. Lyhyet, parin päivän ennusteet ovat tarkimpia, eivätkä ne yleensä muutu päivityksissä paljoakaan.

Kymmeneen vuorokauteen yltävät pitkät ennusteet taas saattavat vaihdella huomattavasti, jopa kaksi kertaa vuorokaudessa.  Tämä johtuu siitä, että säätä ennustettaessa pitää ottaa huomioon koko maapallon säätila. Pienikin muutos nykyisessä säässä jossain päin maailmaa saattaa muuttaa maapallon toisella puolella olevan paikan pitkän ennusteen täysin päinvastaiseksi. Esimerkiksi sade voi siirtyä toiselle päivälle tai sadealue siirtyä tuhansia kilometrejä.

Sääparametritkin saattavat päivittyä hieman eri tahtiin. Joidenkin alueiden lämpötilaennusteita päivitetään jopa tunnin välein. Ennusteita kannattaakin seurata useita kertoja päivässä.

Täsmäsääennusteen lisäksi ennusteen kehittymistä voi seurata sääkartoilta. Lämpötila-, sade-, pilvisyys- ja ilmanpainekartat laajentavat käsitystä tulevasta säätilasta. Esimerkiksi sadealue saattaa liipata hyvinkin läheltä kotikaupunkia, vaikka Täsmäsääennusteessa ei näkyisikään pisaroita. Sadetutka on hyvin hyödyllinen lähiajan sateen arvioimisessa. Ja aina voi soittaa Forecan Meteorologille numeroon 0600 – 411 411.

 

3 vastausta artikkeliin “Kuinka usein Forecan sääennusteet päivittyvät?”

 1. Tulihan se sieltä lopultakin ihan itse meteorologilta, että tulevan sään tietäminen on vain ennustamista erilaisin keinoin. Ei siinä auta sen paremmin sammakot, sääsatelliitit eikä supersäätietokoneetkaan. Jos ollaan näin epävarmoilla, niin miten käy sille poloiselle, joka vielä sattuu maksamaan saadusta pieleen menneestä ennusteesta?
  Kastuuko maalaisjuntin heinät, kun luvatun poudan sijaan tuleekin sade tai vähintäin ”pikku ripsuja”silloin tällöin?

  Vuosikymmenten saatossa olen huomannut, että Kanariansaarten sääennusteet ovat pitäneet paikkansa kiitettävästi. Koskaan ei ole kovin pahasti tarvinnut pettyä. Ja helteetkin ovat olleet siedettäviä lukuunottamatta parin päivän kalimaa.

 2. Olen jonkin aikaa seurannut forecan täsmäsäätä ja olen huomannut, että mm. sateen todennäköisyydet esim. kahden päivän päähän voivat olla jotain 85% ja seuraavana päivänä se muuttuu alle 30%:si. Eikö kannattaisi heti laittaa alle 50% mielummin kuin yli 80%:lla lähes varmasti luvata sitä sadetta? Myös sademääräennusteita on ollut hauska seurata, sillä viidennen päivän sademääriksi luvataan joskus jotain tyylin 20-30mm ja kun päivä lähenee sademääräennustekin pienenee, yleensä aina nollaan asti. Jos palvelusta halutaan luotettavamman tuntuinen ei mielestäni ole mitään järkeä väittää, että kolmen päivän päästä sataa 90%:n varmuudella, kun lähes aina prosentit muuttuvat, kun se päivä lähestyy

  1. Eikä vielä siinäkään kaikki. Eilen katsoin, että ilmat viilenevät reippaasti ensi viikolla. Lämpötiloja on korjailtu muutaman tunnin välein. Taitaa olla loppujen lopuksi ensi viikolla taas tukalat helteet edessä. Sateet näyttävät todellisuudessa jäävän Salpauselän eteläpuolen ja Lapin asiaksi.

   Meillä taitaa olla ylitarjontaa meteorologeista? Luotettavuus ja laatu ovat ainakin heikentyneet.Vahinko, että sammakko-proffa ei ole enää kertomassa totuuksia:))

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.