Hellesää ei miellytä kaikkia

Julkaistu

Nyt sitä on tiedossa – hellettä. Vielä tänään ei lämpötila ylly mahdottoman korkeaksi, mutta huomisesta tiistaista alkaen hellettä mitataan miltei koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lämpenemisen voimakkuus seuraavan 24 tunnin aikana on hurja – viime yönä Pohjanmaalla kun mitattiin vielä pakkasta.

Kuuma sää jakaa mielipiteet ja viime kesän tukalat oltavat ovat varmaan vielä monella mielessä. Itse kuulun siihen ryhmään, jota huippuhelteet eivät innosta tässä vaiheessa. Muutimme nimittäin viime viikolla uuteen asuntoon, jonka kaikki ikkunat antavat länteen, eikä yhdessäkään ole vielä verhoja! Iltapäivän aurinko helottaa sisään porottavan kuumana ja nukkumaanmenoaikaan vallitseekin jo miellyttävä löylyhuonetunnelma. Lasitetulla parvekkeella harvat viherkasvini kituvat viimeisillään, pitäisiköhän niitä kastella? Tai ainakin avata ne parvekelasit?

ennuste Jyväskylään

Tänään siis kaihdinostoksille. Te, joilla on jo lomaa, keksitte varmaan parempaakin tekemistä! Helteet jatkuvat näillä näkymin viikonloppuun niin, että vielä lauantai on maan eteläpuoliskolla helteinen ja sunnuntaina viilenee.

22 vastausta artikkeliin “Hellesää ei miellytä kaikkia”

 1. Laita ikkunoiden uloimman lasin sisäpuolelle pari voipaperia rinnakkain pystyyn teipillä kiinni, pysäyttävät kuumuuden sisälle tulon tehokkaasti jo ennen sisimmäistä lasia. Voit leikata papereihin ”lumihiutalekuvioita” niin ovat sievemmät. Ikkunoita ei tarvitse peittää kokonaan, pari paperia isompaankin ikkunaan riittää, ei tule pimeää : )

  1. Tuohan on hyvä, Niksi-Pirkka-tasoinen vinkki!

 2. Onko se sitten hieno kun taas 6 kk putkeen on kylmä ja sataa räntää, vettä ja lunta? Voi että kun voi ärsyttää suomalaiset kun ei mikään ilma kelpaa ja kerrankin kun saadaan lämpöä tänne niin heti toivotaan että se lähtisi pois. Ei ihme ettei kukaan järkevä ihminen muualta halua muuttaa tänne asumaan jos kansakin on noin depressiivistä. Toivottavasti olisi nyt 3kk putkeen melkein 30 astetta lämmintä, niin valittajat voisivat muuttaa pohjois-suomeen pilaamasta tätä mannermaista tunnelmaa täältä etelä-suomesta

  1. :)

   Nyt kun sain ne verhot paikoilleen, voin ruveta nauttimaan ikkunan ulkopuolella vallitsevasta lämpötilasta.

  2. Voi voi kun on noin vaikeata hyväksyä toisten mielipiteet ja mieltymykset. Täytyy vielä tehdä älyttömiä oletuksia että joku vois oikeasti tykätä 6 kk:sta kylmää ja räntää. Ja tyypilliseen tapaan ollaan huolestuneita että varmaan kukaan ei halua tulla Suomeen.

 3. Täysin samaa mieltä nimimerkin Nautitaan kanssa. Itse tosin sanoisin, että kylmää jaksoa kestää lähemmäs 9 kuukautta. Kesä-, heinä- ja elokuu ovat ne kesäkuukaudet muina on viileää ja usein sataa jotain, lämpötila on muuten vain alle 10 asteessa tai pilvet peittävät taivaan. Ulkomaalaisille meidän valituksemme kuulostaa uskomattomalta. Täällä ei ole kovin montaa hellepäivää vuodessa (lämpötila yli 25) ja silloinkin kun on niin aina löytyy valittajia. Ymmärrän niitä joilla tulee oireilua kuumuudesta, mutta hellevaroituksen antaminen 25 asteesta kuulostaa naurettavalta. Nyt on KESÄ! Ne jotka eivät hyväksy sitä muuttavat Alaskaan. UV-tasomme ovat myös naurettavan pieniä, jos vertaa Keski-Eurooppaan, ei tarvitse edes mennä Saksaa etelämmäs. Suomen vuoden keskilämpötila on nollan pinnassa. Miettikääs sitä!

  1. Niin tai ehkä sun pitäis vaan hyväksyä erilaiset mielipiteet, eikä kehottaa muuttamaan pois Suomesta kun joku ei ole samaa mieltä sun kanssa. Ja se että puhut kaikkien ulkomaalaisten puolesta ikään kuin tietäisit mitä he ajattelevat on kyllä aika ylimielistä.

   1. hU8qed , [url=http://fguamddhbycs.com/]fguamddhbycs[/url], [link=http://xtvfunurfbjc.com/]xtvfunurfbjc[/link], http://jxdssnycvrfn.com/

  2. Suomessa ei olla totuttu sellaiseen kuumuuteen kun sitä on niin vähän aikaa vuodesta, tämän takia se helle tuntuu niin tuskaiselta. Helppohan sellasen ihmisen on 25 asteista hellettä vähätellä joka on kuumassa tottunut elämään. Kyllä se 25 astetta on aika paljon lämpöä kun miettii tota sun mainitsemaa keskilämpötilaa joka on nollan pinnassa.

 4. Tarkastin vuoden keskilämpötilan. Vuonna 2010 se oli Helsingissä 6 astetta ja Sodankylässä 0. Aikasempina vuosina se on ollut tätä matalampi. Kesällä on Helsingissä keskimäärin 15,9 astetta. Kuulostaako lämpimältä? Mun mielestä saakelin arktiselta -ja samaa mieltä ois kuka tahansa joka asuis Keski-Euroopassa.

  1. Helle todellakin jakaa mielipiteet! Tällä hetkellä olen vähemmistössä…

   Toki tulee muistaa, että yksi verhoistaan ruikuttava meteorologi on pientä sen rinnalla, että Suomessa majailee useita ihmisryhmiä, joille harvassakin olevat helteet aiheuttavat merkittävää ja jopa hengenvaarallista haittaa.

   1. Voi kamala jos jouduit hetken ”kärsimään” lämmöstä ja kasvitkin kuihtuivat. Oliko sen arvoista että siitä kannatti kirjoittaa oikein blogiin otsikolla ”Hellesää ei miellytä kaikkia”? Blogi joka kaiken lisäksi näkyy Forecan etusivulla.

    Tuossa on juuri se pointti, miksi ihmiset jaksavat levittää tuollaista sanomaa, vaikka pointtina olisikin että verhot puuttuivat muutaman päivän?

    ”Suomessa majailee useita ihmisryhmiä, joille harvassakin olevat helteet aiheuttavat merkittävää ja jopa hengenvaarallista haittaa.” – On tämä ihme rotu jos Suomen ”helteet” aiheuttavat hengenvaaraa joillekin..

    1. Nautitaan: kova helle aiheuttaa ongelmia ja jopa lisää kuolleisuutta riskiryhmissä, joita ovat mm. vanhukset ja sydänpotilaat. Mukavaa hellepäivää kuitenkin sinulle!

 5. olen kyllä Liisan kanssa samoilla linjoilla. Yli 22 asteen menevät lämmöt voisi laittaa talteen kireimpien talvikelien varalle. 22 ja aurinko yhdistelmällä on tarpeeksi lämmintä ja varjoon voi hakeutua jos viileämpää kaipailee. Helteitä voivat halukkaat hakea etelämpää, lentäminen on suhteessa halvempaa kuin taksilla ajo. Mitä nyt kenenkin keho kaipaa tai sietää. Onneksi on neljä vuodenaikaa. Kaikista osaan nauttia.

 6. Voipaperivinkki oli hyvä! Meillä helle on todella rankkaa kerrostalossa sisätiloissa kolmen pienen lapsen kanssa (sisällä ainakin täytyy nukkua ja syödä). Ikkunoista paistaa aurinko aamusta iltaan ja lämpötila kipusi ainakin viime kesänä kolmeenkymmeneen ja ylikin. Virittelin ties mitä lakanoita ikkunoiden sisälle. Nyt kokeilen tuota voipaperia, jospa auttaisi, ainakin sen laittaminen on huomattavan helppoa, kokeilin jo!

  Minä nautin sadekeleistä ja raikkaista viileistä aamuista, paistoi sitten aurinko tai oli pilvistä. Viihdyn lempeän lämpimissä illoissa ja kasteisissa öissä. Talvea rakastan. Mutta helle – sitä en vain voi sietää. Itse väsyn ja lapset kitisevät kuumissaan. Me ihmiset olemme erilaisia. Hienoa on, että Suomen sää kuitenkin antaa jokaiselle jotakin ilon aihetta!

  1. Suosittelen ”lämpimästi” pöytätuulettimen hankkimista, se auttaa varmasti ja on edullinen investointi, halvimmat lähtee alle kympistä.

 7. Joo, kiitos vaan kaikille tahoille, jotka toivottavat muuttamaan pois, jos ei terveys siedä lämpöä. Muuttaisin oikein kernaasti, mutta terveys ja varallisuus ei anna myöden. Terveisin: syöpäpotilas, ihotautipotilas, opiaattilaastareita (ihania lämpimässä) käyttävä kipukroonikko.

  PS. Hellevaroitukset ovat todella hyödyllisiä, sillä kun tietää että lämmintä on tulossa, niin yrittää tehdä kaikki pakolliset asiat etukäteen ja aikaisin aamulla kun loppupäivän on täysin toimintakyvytön. Nauttikaa auringosta ja myöhemmin melanoomasta, niin tiedätte mistä puhun sitten joskus kun ikää ja järkeä on toivottavasti vähän lisää.

 8. Itse ainakin koen olevani ihan järjissäni, kun satun tykkäämään, kun on kuuma. Tätä blogia lukiessani uskoisin itse kuuluvani vähemmistöön. Ja mitä nyt kaverien kanssa juttelee niin kaikki muut tuntuu kaipaavan alle 22 asteen kelejä. Ymmärrän hyvin niitä, joille kuumuus aiheuttaa terveysriskejä, mutta samoja ihmisryhmiä on myös paljon lämpimämmissä maissa ja meidän kesämme on siedettävä verrattuna miltei mihin tahansa maahan. Itseäni taas kylmä ei viihdytä pätkääkään -tulen helposti viluiseksi ja saan pahoja suonenvetoja, jotka saattavat kestää tunteja. Sateesta saan migreenin. Olen 22, että kyllä niitä terveyshaittoja säästä tulee nuoremmillekin. En siltikään ajattele että minun kanssani erimielisten tulisi saada lisää järkeä. Ihmisillä on erilaisia oireita eri sääoloista ja minun oireeni tulevat kylmästä. Syksyllä ja talvella pimeästä tulee kaamosmasennusta esimerkiksi. Selvästikin minun olisi kuulunut syntyä muualle kuin Suomeen, kun en talvea kestä :) Onneksi ne tuntuvat muuttuvan leudommiksi. Viileän kesän kestän sen sijaan hyvin (oireeni tulevat lähinnä talvisin), kävelen usein ulkona pikkutopissa ja minihameessa 14 asteessakin.

 9. Piti vielä sanoa, että kyllä täälläkin kerrostalon kuudennessä kerroksessa on kesällä yli 30 astetta (26 jos ulkona 15 astetta). Kyseessä on 30 neliön yksiö, joka lämpenee muutamassa minuutissa ja lopulta tuntuu pätsiltä. Kissa vonkuu ja mouruaa kun ei nukutuksi saa ja viilennys lähes mahdotonta, kun ikkunat rakennettu niin, etteivät aukea kuin kymmenisen senttiä! Kaikki vaan on suhteellista ja kun vihaan talvia vielä enemmän ja kun alle 10 asteesta joutuu kuitenkin kärsimään sen 9 kuukautta (ja useina kesäöinä) niin olen enemmän kuin mielissäni siitä, että saan helpotusta edes muutavaksi päiväksi (hellejakso kun harvoin kestää viikkoja yhteen soittoon). Alle kymmenen astetta on 9 kuukautena, 25 tai yli keskimäärin 14 PÄIVÄÄ Helsingissä (ja nekään eivät peräkkäin). Muualla Suomessa harvemmin, lounasta ehkä lukuunottamatta. 2 ja puoli kuukautta on sitten siltä väliltä 10-25. Jos multa kysytään niin kyllä 14 päivää kestää. Viileän ilman rakastajille onkin sitten tarjolla koko loppu vuosi. Tän blogin nimen pitäis olla ”Hellesää ei miellytä juuri ketään”, sillä paljon useampi suomalainen raportoi kärsivänsä niistä kourallisesta hellepäiviä kuin nauttivansa niistä.

 10. Kiitos vielä Liisalle blogista ja ystävällisestä suhtautumisesta kärjistäviinkin mielipiteisiin.

  1. Aina sitä hämmästyy yhtä paljon, kun lukee, kuinka ihmiset keskustelupalstoilla suorastaan haukkuvat niitä, jotka pitävät jostain muusta kuin he itse. Nuo muuta maasta -kehoitukset ovat järkyttäviä! Täällä ollaan, täällä pysytään ja sitä mukavammin menee, mitä enemmän yritämme ymmärtää toisiamme. Voi onnetonta, kun on jollekin tukalan kuuma. Koeta kestää, minä nautin nyt, ensi viikolla varmaan taas toisinpäin. Tulipa helle tai halla, joku on iloinen, kun varoitetaan.

 11. Vilpitön pahoitteluni Liisa Rintaniemelle keskustelun sivuraiteille menosta. Haluaisin kuitenkin vielä selvittää erään asian. Tämä on meteorologi Liisa Rintaniemin sääblogi, joten tuskinpa puheillani järjestä otan kantaa kenenkään ”järjissään olemiseen” tässä yhteydessä. Järjen lisääntymisellä tarkoitetaan yleensä ihmisen järkiperäistymistä, ei psykiatristen oireiden puuttumista. Järkiperäinen ihminen ymmärtää, että hänen kokemuksena maailmasta ei ole välttämättä yleispätevä, ja saattaa jopa järkeillä oikein hellevaroitusten merkityksen maassa, jossa diabetes ja veri- ja sydänsairaudet aiheuttavat merkittävää kuolleisuutta. Itse ainakin otan sääennusteen huomioon lääkitystäni puntaroidessa, joten olen todellakin kiitollinen tästä palvelusta. Kiitos kaikille ilmatieteiteen asiantuntijoille heidän työstään. Minun taholta keskustelu loppuu tähän.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.