Merituuli viilentää rannikon alkukesästä

Julkaistu

Kevään ja alkukesän sääennusteissa kerrotaan lähes päivittäin, kuinka meren viilentävä vaikutus jättää rannikon sisämaata kylmemmäksi. Pelkkä kylmän meren läheisyys riittää viilentämään rantaviivan, mutta kun tuuli käy mereltä koleus leviää pitkälle sisämaahan. Myös tyynellä säällä, tai kun mantereelta käyvä perusvirtaus on heikko, alle 7 m/s, meren ja maan välinen lämpötilaero voi synnyttää rannikolle merituulen, joka kuljettaa pinnan lähellä viileää ilmaa mereltä kohti sisämaata.

Merituulikaavio (piirsin itse)

Suomenlahdella merivesi on lämminnyt jo yli 5 asteiseksi, mutta perämerellä vesi on vielä jäähileistä. Merenpinnan lämpötila ei muutu päivässä. Sen sijaan rannikolla maanpinta voi lämmetä auringonpaisteessa yli 20 asteeseen. Maan ja meren väliset lämpötilaerot synnyttävät merituulen, jonka taustalla vaikuttava kiertoliike on esitetty kuvassa.

Maan yläpuolella lämminnyt ilma kohoaa ylöspäin ja virtaa merelle, jossa se viilenee, laskeutuu alas ja virtaa merituulena takaisin rannikolle. Mitä suurempi maan ja meren välinen lämpötilaero, sitä voimakkaampi kiertoliike. Merituuli alkaa heikkona aamupäivällä, voimistuen kohti iltapäivää. Aurinkoisessa ja alunperin tyynessä säässä se voi iltapäivällä puhaltaa yli 5 m/s. Heikko merituuli hyytyy rannan tuntumaan, mutta voi parhaimmillaan ulottua kymmeniä kilometrejä sisämaahan. Lämpötilaero merituulen vaikutusalueen ja sisämaan lämmön välillä voi olla jopa 10 astetta.

Olisin halunnut lisätä loppuun tosielämän esimerkin merituulesta, mutta… Tänään perusvirtaus käy lounaasta. Rannikon pari astetta sisämaata viileämmät lämpötilat eivät johdu merituulesta, vaan mereltä puhaltavasta tuulesta.

Lähde: Savijärvi ja Vihma, 2001: Rajakerroksen Fysiikka I, Helsingin yliopisto, Meteorologian laitos

5 vastausta artikkeliin “Merituuli viilentää rannikon alkukesästä”

  1. Hieman aiheen vierestä, mutta pistää silmään tuo elatiivimuoto ”alkukesästä”. Sehän ei varsinaisesti tarkoita alkukesällä eikä alkukesästä alkaen vaan alkukesään verrattuna. Esimerkiksi lause ”sää on lämmennyt alkukesästä” ymmärretään yleensä siten, että nyt on lämpimämpää kuin alkukesällä. Valitettavasti säätiedotuksissakin kuulee epämääräisiä ”iltapäivästä sadekuuroja”-ilmaisuja, jolloin jää arvauksen varaan tarkoittaako meteorologi iltapäivästä alkaen vai iltapäivällä. Jos tarkoittaa iltapäivällä, niin miksei sitten sano niin? Sama koskee tämän artikkelin otsikkoa.

    1. Voisiko nimimerkin ”Arska” takana piillä Arvi Lind? Olen lukenut hänen kielioppaansa, ja tykkäsin siitä kovasti!

  2. Hienoa! Nyt vasta ymmärrän, mitä ”merituuli” tarkoittaa… Jo oli aikakin: yli 40 vuotta sitä olen ihmetellyt…
    Saaristolaisena olen kuitenkin aina kokenut, miten mereltä puhaltava tuuli tuntuu kylmältä – riippumatta siitä mitä lämpömittari näyttää. Eikös se johdu kosteudesta? Olen kuullut, että esim. tuntureilla pakkanen ei tunnu niin pahalta kuin rannikolla, koska siellä ilma on kuivempaa… Vai miten on?

  3. Jos mereltä tuulee iltaisin kovaa, niin miten vesi ei rannassa nouse? Käsitykseni mukaan tuuli liikuttaa aaltoja, eli vettä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.