Sadetta kello 15.00?

Julkaistu

Täsmäsääennuste Singaporeen

Forecan Täsmäsää-meteogrammissa sadetta kuvataan sinisillä pylväillä. Pylväitä on kuuden tunnin välein. Kellonajoista ei kuitenkaan voi päätellä, että vettä sataa juuri kello yhdeksän tai kello 15. Pylväät kuvaavat kutakin kellonaikaa edeltäneiden kuuden tunnin sadekertymää millimetreinä vettä. Talviaikaan yksi senttimetri lunta vastaa noin millimetrin vesisadetta.

Ilmakehä on monimutkainen, eivätkä tietokoneetkaan aina osaa sen kaikkia oikkuja ennustaa. Esimerkiksi matalapaine saattaa kulkea vähän eri reittiä ja eri aikataulussa kuin ennusteessa, mikä taas vaikuttaa pilvisyyteen, lämpötiloihin ja sateisiin.

Sateen etenemistä kannattaa seurata sadetutkan avulla vaikka www.foreca.fi:stä tai foreca.mobista.  Mitä sitä turhaan kastumaan?

Täsmäsää ™ on Forecan rekisteröimä tavaramerkki.

 

2 vastausta artikkeliin “Sadetta kello 15.00?”

 1. Eikö olisi parempi, että se kuvaisi 3 tuntia ennen ja jälkeen sateita kellonajan ympärillä?

  ———————
  http://www.jannemiettinen.fi

  1. Hei, toki voisi olla näinkin, että sadepylväs kuvaisi kertymää tuon ajanhetken ympärillä. Kuitenkin olemme päätyneet nykyiseen tapaan useammastakin syystä:

   – Pylväs vastaa mielikuvaa kertyneestä sateesta meteogrammissa olevaan ajanhetken asti. Esimerkiksi astiaan on kertynyt tuohon ajanhetkeen mennessä pylvään näyttämän määrän verran vettä. Sitten astia tyhjennetään ja se taas täyttyy seuraavaan ajanhetkeen asti.

   – Myös säähavainnoissa ilmaisemme sadekertymää pylväillä. Havaintojen kertymäajassa on eroja eri puolilla maailmaa. Jossain maissa kertymä on 12 tuntia kuten Suomessa, ja joissain maissa sadekertymä mitataan kuuden tai 24:n tunnin välein. Pylväs ajanhetkellä kertoo edellisestä pylväästä lähtien kertyneen määrän, oli siitä sitten kuusi tai 24 tuntia.

   – Sademäärää on kuvattu näin jo pitkään. Moni on tottunut tähän esitystapaan.

   Olemme toki miettineet, miten voisimme havainnollisemmin esittää sadekertymää. Mutta tämä ei ole helppoa. Esimerkiksi leveä pylväs näyttää liian massiiviselta, ja pitkän kertymäajan – esimerkiksi 24 tuntia – yhteydessä pienikin sade näyttää leveän pylvään pinta-alan takia suurelta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.