Koputa barometriä

Julkaistu
Ilmapuntari eli barometri mittaa ilmanpainetta, kuva Tiina Asula

Ilmanpaine on perinteinen säähavaintosuure. Rasia- eli aneroidibarometri on se perinteisin ilmanpainemitari. Sään ennustuksen puolesta historiallinen kapistus, mutta kuuluu edelleen jokaveneilijän vakiovarusteisiin. Lapsena pidin ilmapuntaria ihmeellisenä. Etenkin se kun sitä sai kopauttaa. Miksi niitä koputellaan?

No, koska lepokitka on liikekitkaa suurempi: Paineen muutos on aika heiveröinen asia heiluttamaan viisaria. Kyse on muutamasta hehtopascalista. Usein muutos on niin pieni ettei se saa puntarin viisaria edes liikkeelle. Kopautus saa paikalleen kangistuneen viisarin heilahtamaan. Kun viisari kerran on liikkeelle lähtenyt se on voittanut lepokitkan ja sen on helppo siirtya paineen osoittama määrä.

Muistitko sinä kopauttaa ilmapuntariasi?

3 vastausta artikkeliin “Koputa barometriä”

 1. Tähän täytyy kommentoida sen verran, että barometria voidaan käyttää paitsi absoluuttisen ilmanpaineen mittaamiseen ja säätyypin kvalitatiiviseen tulkitsemiseen, niin myös tulkitsemaan säätyypin muutosta mikä mielestäni onkin se oleellisempi käyttötarkoitus. Kun barometria kopauttaa, niin huomataan myös mihin suuntaan viisari värähtää ja saadaan samalla tietoa paineen muutoksen suunnasta (isallobaari= dp/dt). Sitä vartenhan barometrissa se merkitsevä viisarikin on. Viisarin avulla lineaarisia muutosnopeuksia voi laskeakin, mutta jos katsoo vain kerran painemittaria niin kopautus kertonee harjaantuneelle mittarin käyttäjälle jotakuinkin saman asian.

 2. Hei!
  Minulla on vanha barometri. Takana on säätöruuvi jolla voi kalibroida mittaria. Mutta mistä saa oikeat arvot?
  Asun Vaasasta itään n. 30-35 km(Vöyri)

  Yst.terv Ove N.

  1. Hei Ove,

   Ilmapuntarin voi kalibroida asettamalla sen vieriviereen toisen varmasti oikea lukemaa näyttävän painemittarin, ja ruuvaamalla kalibroitavan mittarin näyttämään samaa lukemaa.

   Forecan sivuilta http://www.foreca.fi/Finland/Vaasa löytyy viimeisimmät havainnot Vaasan Klementtilästä. Ilmanpaine siellä on todennäköisesti ainakin samaa suuruusluokkaa kuin Vöyrissä.

   t. Miina

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.