Pohjoiseen 20–30 senttiä lunta – jääkö ensi viikon puolivälin kylmeneminen vain väliaikaiseksi?

Julkaistu

Sää jatkuu vaihtelevana. Viikonloppuna matalapaine tuo runsaita lumisateita pohjoiseen. Ensi viikon alussa länsivirtauksen ja föhn-tuulen mukana Suomeen on tulossa lauhaa säätä ja jopa myrskyisää tuulta. Viikon puolivälissä kylmenee, mutta mahdollisesti vain pariksi päiväksi.

Viikonloppuna etenkin Etelä-Lapissa ja Koillismaalla sataa runsaasti lunta.

Maa on vielä lumeton etelässä ja suuressa osassa länttä, mutta pohjoisessa lunta on laajalti yli puoli metriä, Lapissa paikoin jopa 90–100 senttimetriä – ja lisää on tulossa.

– Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lunta sataa loppuviikon mittaan jopa 20–30 senttimetriä, paikoin enemmänkin. Lumisateita on ennusteessa lauantain vastaisesta yöstä aina sunnuntaihin asti. Ajokeli alueella on viikonloppuna huono, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala.

Maan keskiosassa tulee viikonloppuna jonkin verran sateita eri olomuodoissa, etelässä sateet ovat vettä.

– Etelässä ollaan viikonloppuna plussalla, lounaassa lämpöä on ylimmillään viitisen astetta. Pohjois-Lapissa pakkasta voi puolestaan olla päivälläkin parisenkymmentä astetta poutaisilla alueilla.

Föhn tuo lämpöä, myrskykin mahdollista

Maanantain vastaisena yönä lämpötila putoaa pakkaselle lähes koko maassa etelää myöten. Sää kuitenkin lauhtuu uudelleen voimakkaasti heti maanantaina.

– Tulossa on länsivirtausta ja föhn-tilanne. Tämän hetken ennusteessa Pohjanmaalle olisi tulossa paikoin jopa +8 astetta tiistain vastaisena yönä. Sää on alkuviikolla hyvin lauhaa lähes koko maassa, vain Keski- ja Pohjois-Lapissa on pakkasta, toteaa Anna Latvala.

Samassa yhteydessä tuuli voimistuu.

– Perämerellä voi olla myrskyä, mantereella Pohjanmaalla myrskypuuskat ovat mahdollisia maanantain, tiistain aikana. Kovia puuskia voi olla käytännössä koko maassa.

Tammikuun alkupuolisko on ollut erittäin lauha. Kuva: Maarit Siitonen , Jyväskylä 16.1.2020
Kylmenevää, ainakin hetkeksi

Ennusteen mukaan föhn-tilanteen päätyttyä pohjoisesta virtaa Suomeen kylmää ilmaa. Sää viilenisi keskiviikoksi ja torstaiksi niin, että lämpötila olisi myös etelässä pikkupakkasella tai nollan tuntumassa päivälläkin.

– Edessä voi olla parin päivän kylmempi luoteistuulen jakso. Viima saa sään tuntumaan kylmältä. Tällä hetkellä näyttää, että sateet jäävät etelässä vähäisiksi, joten maa pysynee edelleen enimmäkseen mustana. Lisäksi kylmeneminen jää näillä näkymin väliaikaiseksi, kun sää mahdollisesti lauhtuu loppuviikolla uudelleen, ennustaa Anna Latvala.

Perjantaina päivittyneen kuukausiennusteen mukaan ensi viikko näyttää ajankohdan keskimääräistä lämpimämmältä. 27. tammikuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi nyt laajalti keskimääräisiä lämpötiloja, mutta helmikuun alkuviikoille jälleen keskimääräistä lämpimämpää.

Tammi-helmikuun vaihteessa päivän keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat tilastojen mukaan pakkasella lähes koko maassa lukuun ottamatta osia Ahvenanmaasta.

6 vastausta artikkeliin “Pohjoiseen 20–30 senttiä lunta – jääkö ensi viikon puolivälin kylmeneminen vain väliaikaiseksi?”

 1. Juu ei aivan mene tasan tuo lumitilanne, lappilaisia käy jo sääliksi kun ajattelee että kevääseen on vielä matkaa. Jos vielä sattuisi tulemaan kylmä loppukevät, niin voi olla kesä jo pitkällä ennen kuin lumet sulavat.

  GFS on viimeiset 10 mallinnusta tarjonnut erittäin kylmää ilmamassaa pohjoisesta, vaihdellen hieman koska se tulee päälle ja kauanko viipyy. Alkuviikosta varmaan varmistuu miten tuon kanssa käy.

  1. Juu, näinhän se menee, että kun lämpötilat nousevat kohti nollaa mutta pysyvät kuitenkin niukasti pakkasen puolelle, niin kosteus lisääntyy ja lunta tulee riesaksi asti. Kun sitten useaan otteeseen on lämpötila vielä käynyt plussan puolella, niin on saatu kyllä loistavat hiihto-olosuhteet täällä Pohjois-Suomessa jo tammikuussa: ihan kevättalven kelit ovat. En kyllä ole yli 70 ikävuoteni aikana tällaista talvea nähnyt, mutta tulipahan sitten nähtyä.

 2. Ihana talvi on ollut, omakotiasujalle aivan taivaallinen! Olisipa aina tällaista niin ei ahdistaisi marraskuussa!

 3. Jaahas, näyttää jäävän taas aivan torsoksi tuo kylmeneminen kuten aina. 😨😣 Jokos julistetaan talvi perutuksi, Markus?

  1. Talvihan määritellään pisimmäksi ajanjaksoksi, jonka lämpötila pysytteli nollan alapuolella. Helsingissä oli muistaakseni kolme tai neljä tällaista päivää marraskuussa, joten tuo olisi talven 2019-20 kesto tällä hetkellä. Ei ole mahdotonta, etteikö toista tuollaista jaksoa saattaisi vielä tulla vaikkapa helmikussa. Mutta sen tietää vasta keväällä.

   Talvi 2007-08 kesti muuten Helsingissä yhdeksän päivää ja ajoittui kokonaisuudessaan maaliskuuhun. Koko maaliskuun keskilämpötila jäi kuitenkin pari kymmenystä nollan yläpuolelle. Se on toistaiseksi ainoa talvi, jonka kaikki kuukaudet olivat nollan yläpuolella. Nyt kun ollaan taas uudella aallonharjalla, jää nähtäväksi toistuuko tuo tänä vuonna.

   Muuten olen sitä mieltä, että talven määritelmää pitäisi muuttaa, jos halutaan talvista enää jatkossa puhua. Nollan sijasta raja voisi olla esimerkiksi +5 astetta. Myös kesän rajaa voisi nostaa saman verran ylöspäin +15 asteeseen. Nykykäytännöllähän terminen kesä alkaa yleensä huhtikuussa ja jatkuu pitkälle lokakuuhun asti, mutta harva kuitenkaan pitää lokakuuta enää kesänä.

  2. Hei Jussi,

   Huonoltahan tämä näyttää termisen talven suhteen, mutta en ole vielä heittänyt kirvestä kaivoon. :) Onhan tässä vielä helmi- ja maaliskuu edessä, jotka tilastollisesti ovat talvikuukausia suuressa osassa maata. Esim. vuonna 2008 terminen talvi alkoi Helsingin Kaisaniemessä vasta maaliskuun puolella.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.