Tulevan joulun väri – valkoinen vai musta?

Julkaistu

Joulu lähestyy! Meillä jo puhelimet pirisevät toimittajien kysellessä, onko joulu 2019 valkoinen vai musta eri osissa Suomea.

Ennusteet eivät vielä ulotu jouluun asti, on siis tutkittava tilastoja. Tällä hetkellä Suomessa käytetään säästä puhuttaessa yleisesti 30 vuoden vertailujaksoa eli vuosien 1981-2010 keskiarvoa. Vertailujakso on mukavan pitkä, mutta ei ongelmaton: tämän hetken ilmasto on selvästi erilainen kuin vertailujakson.

Erityisesti talvista puhuttaessa muodostuvat ongelmaksi 80-luvun erittäin kylmät ja lumiset talvet. Omassa mielessäni ”ne vanhat, hyvät lapsuuden talvet” ovat juuri tuon kylmän jakson talvia, jolloin Helsingin edustan jäillä hiihdettiin koulun liikuntatunneilla, ulos mentiin luistelemaan 30 asteen pakkasilla ja lumikinokset ulottuivat koululaisen reiteen tai vyötärölle asti monen kuukauden ajan. Nuo talvet olivat etelässä sellaisia, joita nykyään pitää hakea Lapista asti, mutta ne vaikuttavat yhä vertailukauteen.

Jotta saataisiin nykyistä eli ilmastonmuutoksen jo muuttamaa ilmastoa vastaava kuva joulujen lumisuudesta, on pakko käyttää lyhyempää ja tuoreempaa vertailujaksoa. Pitkä jakso olisi tilastojen kannalta paras, jotta yksittäisten ”yllätysvuosien” aiheuttamat rosot hioutuisivat niistä pois, mutta koska tässä blogitekstissä haetaan vain suuntaa-antavaa arviota joulujen lumisuudesta Suomessa, 19 vuoden vertailujakso käy tarkoitukseen vallan mainiosti.

Suomessa merkittävimmät tilastolliseen joulun väriin vaikuttavat seikat ovat leveyspiiri eli se, kuinka pohjoisessa tai etelässä ollaan, sekä etäisyys merestä. Meren lähellä on aina leudompaa kuin kauempana sisämaassa.

Kun tutkitaan vuosien 2000-2018 joulujen lumitilanteita, piirtyy seuraavanlainen kuva:

Kuva: Foreca

Heti ensimmäiseksi: kuva on suuntaa-antava. Ei kannata lähteä etsimään, kummalla puolella värirajaa oma paikkakunta on; todellisuudessa 55 % alue liukuu vähitellen 70 % alueeseen, joka lukuu vähitellen 90 % alueeseen. Kuvan tarkoitus on osoittaa karkeasti valkean joulun todennäköisyys eri osissa Suomea.

Pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla mahdollisuus valkeaan jouluun on vain hieman yli 50%, sisämaahan edettäessä osapuilleen kolme joulua neljästä on valkoisia. Maan keskiosassa jo lähes kaikki joulut ovat valkeita. Jos kuitenkin haluaa tilastollisesti varman valkean joulun, kannattaa suunnata Pohjois-Suomeen.

Todellisuudessa pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla valkeat joulut ovat vuosituhannen edetessä vähentyneet entisestään, viimeisestä 8 joulusta valkeita on näillä alueilla ollut vain 3-4! Etelä- ja lounaisrannikolla pysyvä lumipeite sataa nykytilannetta lumisemman 1981-2010 tilaston mukaan vasta joulun aikaan tai sen jälkeen, tämänhetkisessä ilmastossa pysyvän lumen tulo siirtyy vielä myöhäisemmäksi.

Mikä olisi sinulle ihanteellinen joulun ajan sää? Suositko valkeaa vai lumetonta joulua?

28 vastausta artikkeliin “Tulevan joulun väri – valkoinen vai musta?”

 1. Vähän lunta ja 10astern pakkanen ois ikba tänne keski suomeen.

 2. Helsinkiin ei ainakaan tarvitse tulla lunta. Se on täällä rumaa harmaanruskeaa mössöä, joka peittää nurmikoiden piristävän vihreät värit, vaikeuttaa kulkemista, aiheuttaa liukastumisia ja tuo teille hiekkaa, sepeliä ja suolaa.

 3. Ei yhtään lunta ja plus-asteita olisi paras, koska silloin liikkuminen on kaikkein helpointa. Jotenkin kummallista on useimpien suomalaisten pakkomielle lumeen talvella. Iso osa porukkaa ottais varmaan puolen vuoden lumipeitteen, jos saisi. Muualla maailmassa ihmiset eivät tykkää lumesta ollenkaan, vain Suomessa ihmiset sen sijaan eivät pidä tavallisesta viheriöivästä luonnosta, vaan se on saatava tappaa lumella.

  1. Joo, lumi on ankean ja monotonisen näköistä. Ainoastaan ihan vastasatanut uusi lumi näyttää jotenkin kauniilta, mutta muuten en ole koskaan oikein pitänyt lumesta.

 4. No kyllähän lumi valoa ja puhtautta maisemaan tuo, mutta hämäryys itsessään tekee tilaa kynttilän – ja ym. muille valoille…..ihanalta näyttää myös tulet uunissa lasiluukun takaa katsellen – no ei se lumi niin paljon valoa tuo, että noita nautintoja haittaisi ;)

  Tontutkin liikkuvat vain hämyisessä illassa, joten joulupukin reen kulkuun vain haittana lumettomuus.. kun tätä kuitenkin jouluntunnelman aikaan saamiseksi pohditaan.
  Muutenhan hyötynäkökulmasta ajatellen pikkupakkanen ja vähän lunta toisi vähemmän kuraa kengissä ja tassuissa puhtaaseen tupaan.
  Muuten minulle on ihan sama – joulu on mielentila ja riittää kun saa nauttia rakkaiden ihmisten läsnäolosta.

 5. Ei lunta, jäätä eikä mieluusti pakkastakaan. Ei jouluna eikä koko talvena. Vihertävä nurmi vie ajatukset kesään, ja liikenne sekä liikkuminen sujuu paljon paremmin, kun ei ole lumentulosta ja jäätymisestä aiheutuvaa liukkautta / huonosti aurattuja teitä. Täällä pk-seudullakin katujen talvikunnossapito on kehnoa, etenkin jos asuu hiukan sivummalla.

  1. Aivan samaa mieltä kanssasi.
   Ja syntyy runsaasti säästöjä katujen, pihojen ja maanteiden talviaurauksista. Me suomalaiset olemme voittajia ilmaston lämpenemisessä. Asuntojen lämmitysenergiaa säästyy puhumattakaan hiilen ja hiukkaspäästöjen vähenemisestä-
   Meillä näyttäisi menevän tulevaisuudessa hyvin! :)

 6. Joulujen lumisuuteen kyllä vaikuttaa Helsingissä niin paljon myös sattuma, ettei pelkästään ilmastonmuutyoksen piikkiin voi kaikkea laittaa. Esim. vuosina 1950-1960 Kaisaniemessä oli 7 lumetonta joulua ja vain neljä jolloin lunta oli maassa.

 7. Kyllä vaan, 2010 -luku ja 1930 -luku ovat olleet kutakuinkin tasaheikkoja valkeiden joulujen suhteen ja myös 1950 -luku oli huono. 1960- ,1970- ja 1980 -luvuilla sen sijaan ei juuri mustia jouluja ollut. Minkäänlaista tukea ei ilmastonmuutokselle joulujen valkeudestakaan saa, turha kuvitella:

  https://www.aamulehti.fi/a/24144363

  Tuleva joulu on ainakin 90%:n todennäköisyydellä valkoinen koko maassa. Kuun puolivälissä ollaan tiukasti talven syleilyssä ainakin.

  1. Tuskin kukaan etsii tukea ilmastonmuutokselle joulujen lumitilanteesta. Ainoastaan jotkut tieteellisesti epäpätevät päättelevät lumitilanteesta millainen ilmasto on. Onpa joku vitsiniekka ennustellut kylmää pakkastalvea jopa lumihiutaleiden rakenteesta.

 8. Mielenkiintoista kyllä, esim. Tampereella eniten mustia jouluja löytyy 1930- ja 50-luvuilta, joten nykytilanne ei ole vielä poikkeuksellinen. Saa nähdä mihin suuntaan kehittyy tosin.

  https://www.aamulehti.fi/a/24144363

 9. Mahdollisimman lämmintä, kiitos.
  Lumi oli ehkä lapsena hauskaa, mutta nyt kun sen kustannukset joutuu omakohtaisesti maksamaan niin mieluummin kiitos ei. Lämpimämmät talvet, vähemmän lämmityskustannuksia ja vähemmän lumenpoistosta aiheutua kustannuksia.

 10. Vuoden 2015 joulu oli ihanteellinen: noin 4 tai 5 astetta ja melko aurinkoista. Lumesta ei tietoakaan. Muutamaa päivää aiemmin oli mitattu joulukuun lämpöennätys.

 11. Moikka!
  Kiitoksia hyvistä sääennusteista ja mielenkiintoisista artikkeleista. Olisi pieni toivomus noihin ennustekäyriin siltä osin, että voisiko vaikka esim. kymmenen päivän ennusteeseen lisätä poikkeuksellisen korkean ja matalan lämpötilan rajakäyrät. Esimerkiksi Hesarin sääsivulla on ko. käyrästö ja jopa vuorokauden keskilämpötilakäyrä vrk:n ylin ja alin lämpötilakäyrän ”Tilasto, Hki-Kaisaniemi” taulukossa. Onhan se tietysti aivan sikaimen homma tehdä semmoiset käyrästöt jokaiselle paikkakunnalle. Ja onhan se myös epätasa-arvoista, jos laitetaan vaan HKI-Kaisaniemi käyrät. Niiin, toivomus on pieni, mutta homma on lähestulkoon mahdoton toteuttaa.

 12. Samaa mieltä kuin suurin osa edellisistä, ei lunta eikä kylmää. Mieluiten vesisadetta koko talven. Autoilijalle kamalaa ja köyhälle mummolle mökissään. Ei ole enää varaa lämmittää mökkiä, kiitos hallituksen. Eikä kohta saa enää autoillakaan, kiitos saman porukan.

  1. Turkkia päälle ja kynttilään tuli, ja pyorällä kauppaan (jos siellä jotain on). Ja olemassaolovero. Sellainen on tulevaisuus.

 13. Katselimme eilen lapseni kanssa HS:sta kuvia talvisodan ensimmäiseltä päivältä 30.11.1939. Lapseni kysyi minulta miksei kuvissa näy lunta?

 14. Vähintään 20 cm lunta maassa, pakkanen -10 C tai enemmän olis ihan paras täällä Keski-Suomessa. Lumi tekee pimeistä ja lyhyistä päivistä paljon siedettävämpiä ja pakkasella ilma on kuivempaa ja siksi eristää paremmin, eli sisällä tuntuu lämpimämmältä. 1970-luvulla rakennettu kerrostalo kun ei ole sieltä lämpimimmästä päästä…

 15. Kuiva pikkupakkanen, -5…-10C. Lunta maassa, taivaalta ei tarvitsisi tulla.

 16. Olen valkean joulun kannalla. Lunta ei tarvitse olla kuin sentti, kun maisema ja tunnelma (ja jopa ulkoilman tuoksu!) muuttuvat ihan täysin. Täällä Espoossa on juurikin nyt tuo tilanne, mutta valitettavasti lumi sulanee pois jo ylihuomenna.

 17. Nuo pakkasennusteet ovat systemaattisesti alakanttiin (tai ylä- , miten sen nyt ottaa): Ainakin täällä Nuuksiossa alimpaan ennustettuun lämpötilalukemaan saa yleensä lisätä 5 astetta pakkasta lisää että vastaisi todellisuutta. Nytkin 3.12. klo. 8 pakkasta on kymmenen astetta, ja sitä luokkaa on ollut hyvin monena yönä. Lienee tämä sitten poikkeuksellinen paikka …

 18. Ihminen ajattelee tietysti automaattisesti vain omaa napaa ,mutta monille luonnon eläimille lumeton talvi on vaikea kun ei ole suojaa missä yöpyä pakkasöinä esim metsäjänis ja kanalinnut ,ennen lunta käytti myös ihminen lämmöneristeenä ja suojaa se tänä päivänäkin esim putkisto rikoilta vanhemmissa järjestelmissä.

  1. Jamppa hoi!
   Olet aivan turhaan huolissasi Suomen eläinkunnan puolesta. Voit olla varma että Suomen eläimet ovat tottuneet niin vähälumisiin kuin runsaslumisiin talviin. Sekä leutoihin että kylmiin.

 19. Lunta puoli metriä ja pakkasta rapiat 30 astetta sitten sää kohdillaan

 20. Ilmaston muutos on hyvä ottaa esiin keskusteluissa, on totta että evoluutio muokkaa eläinten käytöstä pitkällä aikavälillä ,mutta jos ilmasto muuttuu nopeutetusti ihmisen toimesta ei luonto ja eläinkunta pysy perässä. Ihmeteltävää on miksi ihmiset uskovat mieluummin poppamiehiä kuin tiedettä , no se on helpompaa kun ei tarvitse luopua mistään , mutta kyllä olisi nyt viimeistään aika pysähtyä ja lopettaa tuhoava kulutus juhlamme.

 21. Talvi, aliarvostettu vuodenaika. Tulkoon lunta,pakkasta, ja vaikka jäitä porstuaankin vielä. Leveysasteemme ei muutu eikä joulunajan päivä pitene. Pääkaupunkiseudun keinovalopiirin ulkopuolella lumettomuus tietää pitkää pimeää, pihalle painuessa on, kuin päänsä säkkiin panisi. Lumi valaisee Isänmaan talvikuukausiksi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.