Marraskuulle kylmä alku

Julkaistu

Ensi viikko on koko maassa kylmä. Alkuviikosta suuressa osassa maata on poutaa, ajoittain aurinkoistakin, ja Suomen eteläpuolella kulkevan matalapaineen sateet jäävät Suomenlahdelle ja sen eteläpuolelle. Näillä näkymin lumipyry siis väistää etelärannikon. Koillistuuli voimistuu kuitenkin merellä kovaksi, ja vaikka tuuli on mantereen puolella heikompaa, se saa sään silti tuntumaan maan eteläosassa todellista lämpötilaa kylmemmältä.

Maanantaina ja tiistaina on paikoin aurinkoista. Kuva: Hilkka Tuuri

Maanantaina etelässä lämpötila nousee vielä päivällä asteen tai kaksi nollan yläpuolelle, mutta muuten pakkasta on myös päivisin, Lapissa paikoin noin 15 astetta. Öisin on kylmempää ja Lapissa pakkanen voi olla etenkin selkeillä alueilla kireää.

Sää on talvinen muutenkin kuin lämpötilan osalta. Tänään sunnuntaina Sodankylässä ja Inarissa lumensyvyys on paikoin 40 senttimetrin vaiheilla ja lumiraja ulottuu maan itäosassa noin Joensuun ja Kuopion korkeudelle asti. Tiistaina paikalliset lumisateet ovat Lapissa mahdollisia, mutta sademäärä jää vähäiseksi eikä kerrytä paljon uutta lunta.

Lohtajalla lumi- ja räntäsateen jälkeen. Kuva: Matti Hietala

Ensi viikon puolivaiheilla pilvisyys lisääntyy, mutta sää jatkuu edelleen ajankohtaan nähden kylmänä ja lämpötila on päivälläkin pakkasen puolella. Keskimäärin päivälämpötila on maan eteläosassa nollan vaiheilla tai kylmempi vasta marraskuun lopussa tai joulukuun alussa.

Viikon loppupuolella Suomeen voi jälleen saapua sateita ja sadealueen mukana saattaa tulla myös hetkeksi lämpimämpää ilmaa. Matalapaineen reitti ei ole kuitenkaan vielä täysin varma ja jos sade jää Suomen eteläpuolelle, pakkassää voi jatkua edelleen koko maassa.

Kylmä ilma leviää pohjoisesta Länsi-Eurooppaan.

Kylmää jopa Etelä-Euroopassa asti

Ensi viikon puolivälistä alkaen kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta Länsi-Eurooppaan Espanjaan asti. Yölämpötila voi laskea Espanjassa lähelle nollaa etenkin pohjoisosassa, paikallisesti sisämaassa jopa hieman pakkasen puolelle. Päivälämpötila vaihtelee eteläosassa ja itärannikolla kuitenkin enimmäkseen +20 asteen molemmin puolin, eli lämpötila on suomalaisesta näkulmasta edelleen kesäinen.

10 vastausta artikkeliin “Marraskuulle kylmä alku”

 1. Marraskuusta on tulossa todella kylmä. Arktisella puolella pysytään ainakin kolme ensimmäistä viikkoa. Bonuksena GFS hakee jo sellaista kuviota, missä Siperian suunnalta saadaan vielä heijari siihen. Toistaiseksi tässä ei ole vielä edes syntynyt kunnollista korkeapaineen selännettä missä pakkanen pääsee kiristymään reippaammin. Sellainenkin siihen varmaan saadaan.

  1. Ei taida tulla apuja ilmaston lämpenemisestä omakotilämmittäjälle. Kallista on lämmitysenergia ellei ole omavarainen esim. polttopuiden suhteen. Takkaa on pitänyt viritellä jo varhaisessa vaiheessa tänä syksynä.

   Jos vielä viherpiipertäjät saavat aikaan puunpolttokiellon hiukkaspäästövöyhötyksineen, niin on eläkeläis-mökkiläisten harkittava muuttoa lämpimiin maihin. Itse asiassa lämmittelenkin viimeistä talvea Suomessa. Kun saa lämmityskulut ja autoilukulut pois, niin voi olla tyytyväinen pitkään vaikka eläkkeet tulisivat olemaan nousematta vuosia. :)

   1. Mietin tässä juuri samaa, että taitaa tältä talvelta tulla mojovat lämmityslaskut varsinkin pohjoisempana. Nyt tosin näyttää siltä, että kuun loppupuolella olisi jo leudompaa ainakin väliaikaisesti.

 2. GFS-ennuste parviajoineen enteilee säätyypin muuttumista lämpimämmäksi ensi viikolla. Ainakaan Etelä-Suomessa terminen talvi ei pääse vielä alkamaan, sillä näiden tämän viikon kylmien päivien talvinen lämpösumma kumoutuu helpostikin, jos ennusteet pitävät kutinsa. Vähän epävarmaa on vielä, kuinka pohjoiseen lämmin pääsee, mutta voi olla, että hentoinen lumipeite sulaa pois laajaltikin. Marraskuun lämpötilapoikkeamakin tulee sen myötä jyrkästi ylöspäin, eikä tästä superkylmää marraskuuta tulekaan.

  1. Kyllä koko Suomeen on luvassa keskimääräistä kylmempi marraskuu. Mitä pohjoisemmaksi mennään, niin sitä isompi anomalia. Esimerkiksi Sodankylässä lähipäivien vuorokausianomalia jopa 15 astetta miinuksella. Viimeisellä viikolla voidaan saada kylmänpurkaus Siperiasta, vähän siihen suuntaan GFS jo vinkkailee.

   1. Paljon mahdollista, että on keskimääräistä kylmempi kokonaisuudessaan, mutta lauhan jakson vuoksi nykyinen lämpötilapoikkeama, joka on siellä kaukana kylmässä, tulee suuresti ylöspäin, eikä kuukausi loppujen lopuksi mitenkään superkylmä ole.

  2. Sodankylässä juuri nyt -22.2 astetta. Se on vaivaiset 20 astetta kylmempää kuin tavallisesti tähän aikaan.

   Sodankylässä marraskuussa harvemmin päästään alle -10 asteen keskiarvoon, ennätyksen ollessa -15 vuodelta 1983 (vuodesta 1909 alkaen). Saattaapi olla, että alkupuolisko on Sodankylässä mittaushistorian kylmin. Ei ole ollenkaan tavallista, että kylmä ilma jää paikalleen näin pitkäksi aikaa tähän vuodenaikaan. Sellaista ei ole juuri tapahtunut, mutta eipä ole Auringon aktiivisuuskaan ollut tässä vaiheessa sitten Daltonin minimin (1800 -luvun alku).

  3. Juu, Kylmä-Kalle voisi pitää välillä lomaa. On jokseenkin pahasti jäänyt levy päälle.

 3. Terminen talvi on alkanut lokakuun lopussa jo lähes koko maassa: https://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot

  1. Voi siltikin olla, että tämän lauhan jakson mahdollisesti pidempään jatkuessa jo alkanut terminen talvi joudutaan osalla keskisen Suomen havantoasemilla perumaan ja uusi alku tulee olemaan jossain myöhemmässä ajankohdassa. Riippuu täysin siitä, nouseeko lämpösumma vielä uuteen maksimiinsa. Vanhalla termisten vuodenaikojen menetelmällä, josta tässä Forecan blogissa aiemmin tänä vuonna kirjoitettiin, terminen talvi päättyisi paljon nopeammin ja paljon laajemminkin. Tai ei olisi osalla havaintoasemista vielä välttämättä alkanutkaan:

   https://blogi.foreca.fi/2019/03/kevat-tilanne-juuri-nyt/

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.