Lokakuu toi tänä vuonna talvisen sään – viime vuoden ennätyslämpö ei toistunut

Julkaistu

Mennyt lokakuu oli keskimääräistä lokakuuta kylmempi. Sää oli vaihtelevaa ja Suomi oli ajoittain jakautunut jyrkästi kahtia. Etelässä oli välillä lauhaa, osaan Lappia saapui jo täysi talvi. Kuun loppua kohti talvinen sää levisi kohti etelää.

Lunta satoi lokakuussa eri puolilla maata. Näin talvisen näköistä oli länsirannikolla Eurajoella Satakunnassa 28. lokakuuta 2019. Kuva: Nina Pohjola

Lokakuun aikana edettiin syksystä talvisiin tunnelmiin. Kuun keskilämpötilat olivat maan eteläosassa laajalti 3…6 asteessa, Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa seitsemässä asteessa, maan keskiosassa 1,5…5 asteessa ja pohjoisessa 1,5…-4 asteessa. Suurin lämpötilan poikkeama keskimääräiseen lokakuuhun oli Pohjois- ja Keski-Lapissa, missä keskilämpötila oli 2–3 astetta vertailukautta 1980–2010 kylmempi. Maan keskiosassa oli laajalti reilun asteen keskimääräistä kylmempää, aivan etelässä vajaan asteen verran.

– Pikkupakkaset tekivät tulon etelään ja talvi alkoi pohjoisessa pikaisesti syksyn jälkeen. Kuu päättyi myrskyn ja pohjoisen kiristyvien pakkasten myötä, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Vaihtelevaa säätä

Lokakuu alkoi osassa maata rankoilla vesisateilla – paikoin vettä tuli noin lokakuun keskimääräisiä sateita vastaava määrä parissa päivässä eli vajaat 60 mm. Alkukuussa kylmää ilmaa virtasi Suomeen pohjoisesta ja yöpakkasia oli etelää myöten. Lunta tuli pohjoisen lisäksi jo idässäkin, paikoin muuallakin, joitain hiutaleita etelässä asti. Sää oli keskimääräistä lokakuun alkua kylmempää.

Maan etelä- ja keskiosassa oli ajoittain lauhaa ja lämpötilat kohosivat kymmenen asteen yläpuolelle. Kuva Maarit Siitonen, Tuomiojärvi, Jyväskylä 15.10.2019

Ennen kuun puoliväliä sää lämpeni maan eteläosassa ja jatkui vaihtelevana. Lapissa sää oli jo talvista, joten Suomi jakaantui sään osalta kahtia. Etelässä päästiin kuun loppupuoliskolla paikoin yli kymmenen asteen lämpötiloihin, Lapissa oltiin laajalti päivisinkin pakkasella. Lämpötilaerot etelän ja pohjoisen välillä olivatkin ajoittain jopa 20–30 astetta. 

25.–26. lokakuuta saatiin Suomeen myrskyisiä tuulia. Noin 40 000 kotitaloutta oli ilman sähköjä. Myrskyn jälkeen sää kylmeni myös maan etelä- ja keskiosassa.

Myrsky katkoi puita ja sähköjä lokakuun loppupuolella. Kuva Matti Hietala, Vaasa 27.10.2019

Lumi- ja räntäsateita tuli etelässä asti kuun viimeisenä viikonloppuna ja viimeisellä viikolla. Lapissa lunta oli kuun vaihtuessa paikoin 20–35 senttimetriä.

Lokakuun suurin sademäärä mitattiin Hangon Tvärminnessä, 137 mm. Paikan keskimääräinen lokakuun sademäärä on 75 mm. Kuun sateisimmat alueet olivat etelärannikon lisäksi maan keskiosassa ja itäisellä puoliskolla. Tavanomaista lokakuuta kuivempaa puolestaan oli lännessä, Käsivarressa ja Pohjois-Lapissa.

Loka-marraskuun vaihteessa eniten lunta oli Pohjois- ja Keski-Lapissa.
Viime vuonna lämpöennätys lokakuussa – tänä vuonna ei lämpöaaltoa

Viime vuonna 14. lokakuuta 2018 Kruunupyyssä mitattiin Suomen mittaushistorian lokakuun lämpöennätys, 20,9 astetta. Tänä vuonna tällaista lokakuista lämpöaaltoa ei nähty. Kuukauden korkein lämpötila oli 1. lokakuuta yöllä Helsingin majakalla, Hangossa ja Russarössä mitattu 13,2 astetta. Tämä lukema on lokakuun korkeimmaksi lämpötilaksi viileä. Vain kerran 2000-luvulla lokakuun korkein lämpötila on ollut tätä vuotta matalampi. Tämä oli vuonna 2009, kun  7. lokakuuta Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin kuun korkeimmaksi 13,1 astetta.

Kuukauden kylmin lukema oli puolestaan 31. lokakuuta alkuyöstä Inarissa havaittu -24,5 astetta (yön edetessä marraskuun puolelle Inarissa mitattiin jo -26,0 astetta). Näin kylmät lämpötilat eivät ole jokavuotisia lokakuussa, sillä 2000-luvulla vain kaksi kertaa lokakuun kylmin on ollut tämän vuoden lukemaa kylmempi. Vuonna 2006 lokakuun kylmin lämpötila oli Kittilässä 13. lokakuuta mitattu -25,0 astetta ja vuonna 2012 puolestaan 26. lokakuuta Sallassa mitattu -25,2 astetta. Lokakuun kylmyysennätys on -31,8 astetta Sodankylästä 25. lokakuuta vuodelta 1968.

Pysyvä lumi on loka-marraskuun vaihteen tienoilla keskimäärin laajalti pohjoisessa. Nyt Lapissa on lunta paikoin 20–35 senttiä.
Kesä ja talvi samaan aikaan – kahden viikon syksy Käsivarressa

Terminen talvi alkoi Käsivarren pohjoisosassa jo syyskuun puolella 15. syyskuuta. Terminen syksy oli alkanut siellä vasta 2. syyskuuta, joten syksyn pituudeksi tuli tällä alueella vain vajaat kaksi viikkoa. Lisäksi etelässä oli vielä käynnissä terminen kesä 16. syyskuuta asti, kun Käsivarressa oli jo terminen talvi 15. syyskuuta lähtien. Laajemmin terminen talvi alkoi Pohjois-Lapissa ja osassa Keski-Lappia 10.-11. lokakuuta eli hieman tavanomaista aikaisemmin. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan asteen alapuolella. Vuodenajan vaihtuminen pystytään toteamaan aina vasta parin viikon seurannan jälkeen.

Keskimäärin terminen talvi on alkanut lokakuun loppuun mennessä lähes koko maan pohjoisosassa.

Viime vuonna terminen talvi alkoi Pohjois- ja Keski-Lapissa tätä vuotta myöhemmin, 19.–23. lokakuuta. Lunta oli lokakuun lopussa näillä alueilla 2–10 senttimetriä.

Taifuuni Hagibis toi tulvia Japaniin

Voimakas taifuuni Hagibis toi tuhoa ja pahoja tulvia Japaniin ennen lokakuun puoliväliä. Taifuunin raportoitiin aiheuttaneen lähes 90 kuolonuhria.

Kuun toiseksi viimeisellä viikolla Espanjassa ja Ranskassa tuli rankkoja sateita, kun taas muun muassa Italiassa ja Kreikassa päästiin yli 25 asteen lukemiin. Kaliforniassa Yhdysvalloissa riehui pahoja maastopaloja lokakuun mittaan.

Yleisurheilun maailmanmestaruuskisat päättyivät lokakuun alkupäivinä Dohassa Qatarissa. Kisojen stadion oli ilmastoitu, mutta sen ulkopuolella olosuhteet olivat jopa vaarallisen kuumat. Päivisin lämpötilat olivat 35–40 asteessa, öisin 30 asteen tienoilla. Maratonit ja kävelyt vietiinkin läpi öisin, jotta lämpötila olisi ollut edes hieman matalampi.

Tilastojen osalähde: Ilmatieteen laitos

17 vastausta artikkeliin “Lokakuu toi tänä vuonna talvisen sään – viime vuoden ennätyslämpö ei toistunut”

 1. ”Viime vuoden ennätyslämpö” on yleisesti ottaen hieman harhaanjohtavaa, koska lokakuu 2018 oli lämpötiloiltaan lähellä keskimääräistä.

  1. Viime vuonna 14. lokakuuta 2018 Kruunupyyssä mitattiin Suomen mittaushistorian lokakuun lämpöennätys, 20,9 astetta. Tänä vuonna tämänkaltaista, jopa kesäistä lämpöaaltoa ei tullut. Kuukauden korkein lämpötila oli hieman yli 13 astetta.

   1. Saatiinko viime vuoden ennätyslämpöä liitettyä kasvihuoneilmiöön?

    1. Lämpötila pysyisi vakiona vuoden ympäri ilman kasvihuoneilmiötä.

   2. Kyseessä oli noin vuorokauden mittainen ”vilahdus” kun lämmin kieleke meni ylitse. Mitään ”lämpöaalloksi” tunnistettavaa ilmiötä ei ollut mitä alleviivaa se, että aikakirjoihin merkittiin ihan normaali keskilämpötila.

   3. ”Lämpöaalto” terminä oleellisesti liittyy vain lämpimiin vuodenaikoihin ja silloin yleensä liikutaan hellerajan yläpuolella. Asia sikäli on merkityksellinen, sillä uutisoinneissa jatkuvasti herätetään mielikuvaa siitä, että olisi jotenkin ”lämmintä” vaikka näin ei tilastojen valossa olisikaan.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöaalto

    1. Vuoden 2018 lokakuussa mitattiin Suomen mittaushistorian korkein lokakuun lämpötila ja ylitettiin ensimmäistä kertaa 20 astetta lokakuussa. Vanha ennätys oli 19,4 astetta, uusi 20,9 astetta, joten ennätys meni rikki reilusti ja lukema oli kesäinen. Suomen kuukausittaisia kylmyysennätyksiä ei ole rikottu kertaakaan 2000-luvulla, kuukausittaisia lämpöennätyksiä on tehty kuutena kuukautena 2000-luvulla.

     1. 2000 -luvulla vallinneessa NAO -tilanteessa on aika vaikea rikkoa kylmyysennätyksiä. Ne ovat mahdollisia kun indeksi painuu selvästi miinukselle. Nyt kuitenkin on jonkunlainen mahdollisuus, että saadaan viimeisen neljänneksen kylmyysennätys, NAO on neutraali ja Auringon aktiivisuus (tai sen puute) tukee myös hyvin.

     2. Lokakuun 2018 lämpöennätys oli ensinnäkin kuun puolessa välissä ja 64 leveyspiirillä. Aurinko paistoi silloin Kruunupyyssä korkeimmillaan 18 astetta horisontin yläpuolella eli vastaisi Helsingissä ihan kuun loppua tai Keski-Euroopan Joulua. Onkohan missään muualla maapallolla saatu näin suurta lämpötilaa näin alhaisella auringon kulmalla tai säteilyllä per m2? (lähde: Timeanddate) Aiempi lämpöennätys oli 2. Lokakuuta ja Helsingissä, jolloin aurinko paistaa vielä 26 asteen korkeudessa. Tämä vastaa Etelä-Eurooppaa Joulukuussa. Toki kummassakaan tapauksessa ilma ei lämmennyt enää paikanpäällä vaan lämmin ilmamassa saapui Suomeen.

     3. Pitääkö paikkansa, että mittaushistoria alkaa vuodesta 1958?

  2. Pitää muistaa, että olisi poliittisesti epäkorrektia kertoa otsikossa pelkästään lokakuusta ja talvisesta säästä. Näihin pitää lisätä se ”mutta” perään vaikka kirsikkana toiselta puolen maapalloa, ettei kansa eksy uskonsa tiellä.

   1. Ymmärrätkö ironian määrää kun puhut itse kansasta joka on harhauskoisuuden vallassa? Tiedätkö projisoinnin merkityksen?

 2. Elämme uutta, totuuden jälkeistä aikaa. Termit ja sääkarttojen väritys ovat muuttuneet.

 3. Täällä Jyväskylän liepeillä lokakuiden keskimääräiset lämpötilat mitattuina jokaisena vuorokautena tunnin välein. Ei ainakaan näiden perusteella voida puhua ilmaston lämpenemisestä. Muistelisin, että nuorena poikana usein vielä lokakuussakin 1955-1965 yleisurheiltiin varsin lämpimissä säissä jopa paljain jaloin. Valitettavasti ei ole tilastoja tuolta ajalta.
  v. 2019…..2 C
  v. 2018…..4 C
  v. 2017…..4 C
  v. 2016…..3 C
  v. 2015…..4 C
  v. 2014…..3 C
  v. 2013…..4 C
  v. 2012…..4 C
  v. 2011…..5 C
  v. 2010…..3 C

 4. Ylipäänsä yksittäisistä ennätyksistä puhumisen voisi jättää urheilumaailmaan. Kuukauden keskilämpötila olisi jotain vähän ikäänkuin tieteellisesti merkityksellisempää.

  1. Miksei yksittäisestä lämpöennätyksestä saisi puhua? Onko jotain muita juttuja mistä ei saisi puhua?

 5. En ihan heti muista, milloin olisin käyttänyt täällä Espoossa iltalenkillä toppahousuja jo lokakuun puolella. Mutta eipä tuo haittaa, ulkoilusäät ovat olleet aivan erinomaiset: raikas, kirpeä ilma ja kuuraa maassa, ihan parasta!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.