Nämä ennätykset voivat rikkoutua Suomessa viikonloppuna – Benelux-maissa tehtiin eilen mittaushistoriaa

Julkaistu

Viime päivinä on saatu vasta esimakua tulevasta hellepätsistä. Kuumimmat päivät koko maan mittakaavassa ovat perjantai ja lauantai, mutta etelässä kuumuus näyttäisi saavuttavan huippunsa vasta sunnuntaina. Aiemmassa tekstissäni pohdin mahdollisuutta jopa 35 asteen lukemille, jotka näyttäisivät etelässä yhä olevan mahdollisuuksien rajoissa.

Kaikkien aikojen lämpöennätykset uusiksi Alankomaissa ja Belgiassa

Alustavien tietojen mukaan sekä Alankomaissa että Belgiassa on luettu eilen mittaushistorian korkeimmat lämpötilat. Alankomaiden Eindhovenissa lämpötila kohosi 39,3 asteeseen ja vanha lämpöennätys, 38,6 astetta vuodelta 1944, meni heittämällä rikki. Belgiassa puolestaan koettiin mittaushistorian ensimmäinen 40 asteen ylitys ja samalla uusi lämpöennätys, kun lukema kohosi Hèrhetin mittauspisteellä 40,3 asteeseen. Vanha ennätys Belgiassa oli vuodelta 2018 ja 2015: 38,8 astetta ja paikkakuntana Hechtel Eksel. Saksassakin lämpötila on saattanut eilen ylittää kaikkien aikojen lämpöennätyksen, mutta tähän ei tietojeni mukaan ole tullut vielä vahvistusta.

Länsi-Euroopassa hellepiikki koetaan tänään, kun lämpötila kohoaa Pohjois-Ranskassa ja osassa Benelux-maita yli 40 asteen. Ennätykset ovat vaarassa rikkoutua tänään toistamiseen, ja mm. Pariisin kaikkien aikojen lämpöennätystä, 40,4 astetta, hätyytellään myös.

Länsi-Euroopassa ja Benelux-maissa hikoillaan tänään vielä 40 asteen helteissä. Kuva: Markus Mäntykannas, Amsterdam

Pääkaupunkiseudun ennätykset uusiksi?

Viikonlopun kuumimmat päivät koetaan maan etelä- ja länsiosassa lauantaina ja sunnuntaina, Lapissa perjantaina. Maan pohjoisosassa korkeimmat lukemat kipuavat perjantaina 32-33 asteeseen, ja erityisesti Länsi- ja Keski-Lapissa voidaan kolkutella paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. Tiettävästi kaikkien aikojen korkein Lapissa mitattu lämpötila, 34,7 astetta Inarissa vuodelta 1914, ei ole rikkoutumassa.

Helteisin kaistale puristuu sunnuntaiksi maan etelä- ja lounaisosan ylle, mutta itäisin ja pohjoisin Suomi ovat jo tällöin kylmenneet jopa 15-20 asteella viikonlopun huippulukemista. Ilmamassa eteläisen Suomen yllä tulee olemaan erittäin lämmintä ja mahdollistaa jopa 33-35 asteen lämpötilat Salo-Lohja-Vantaa-Hyvinkää -akselilla. Onkin mielenkiintoista seurata, rikkoutuuko muiden mahdollisten kaupunkikohtaisten ennätysten lisäksi myös pääkaupunkiseudun kaikkien aikojen lämpöennätys. Helsinki-Vantaan nykyinen ennätys on 33,7 ja Helsinki-Kaisaniemen 31,6 astetta (18.7.1945).

Sunnuntain ennätysasetelma on meteorologisesti mielenkiintoinen: ilmavirtaus maanpinnassa käy pohjoisen ja koillisen puolelta, jolloin mantereen yllä lämmennyt ilma pakkautuu etelä- ja lounaisrannikolle. Pääkaupunkiseudun ennätyskorkeiden lämpötilojen kannalta tilanne näyttää suotuisalta, sillä virtaus käy kylmän Suomenlahden sijasta kuumalta mantereelta. Helsingin keskustassa merituuli saattaa kuitenkin painaa lämpötiloja vähän alemmas iltapäivästä ja kuumin hetki koetaankin ehkä jo puoleltapäivin, jolloin lämpötila saattaa ponnahtaa yli 30 asteen. Ratkaisevaa Helsinki-Kaisaniemen lämpöennätyksen kannalta onkin se, kuinka aikaisin mahdollinen merituuli viriää ja yltääkö sen vaikutus mittausasemalle. Suomenlahden yllä on sunnuntain ajan korkeapaineen keskus, joten tuulet ovat jo tämänkin seurauksena heikkoja. Sen sijaan Helsinki-Vantaa näyttäisi kuumenevan iltapäivälle saakka, jolloin maksimilukema voi ehtiä kohoamaan aina 34 asteeseen saakka.

Sunnuntaina voidaan kirjata Suomen korkein lämpötila sitten vuoden 2010, jolloin Liperissä mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätys 37,2 astetta. Tätä tuskin rikotaan tänä vuonna. Todennäköisimmin 33-35 asteen huippulukemiin päästään Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Kuuma ilmamassa säilyy etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa maanantaiyölle saakka. Voisin kuvitella, että etelä- ja lounaisrannikolla sekä saaristossa koetaan sunnuntai-iltana suomalaisittain hyvin absurdi tilanne: lämpötila tulee pysyttelemään 30 asteessa pitkälle iltaan saakka ja iholla voi tuntua kuumankuiva maatuuli – eli iltapäivällä mantereen yllä kuumennut ilma valuukin kohti merialuetta. Heinäkuun lopun pimenevissä illoissa tunnelma tulee olemaan kuin Välimeren kesäyössä.

Lämpötilat puolittuvat alkuviikolla

Ja sitten, katsokaapa seuraavaa kuvaa ja lämpötilakontrasteja: sunnuntaina pääkaupunkiseudun ja Pohjois-Karjalan välinen lämpötilaero kasvaa lähemmäs 20 astetta! Alkuviikon aikana lämpötilat voivat jopa puolittua etelässäkin eli viikonlopun huippuhelteistä tipahdetaan kuvassa näkyvään Pohjois-Venäjän kylmään kuoppaan. Helteiden ystävien kannattaa siis nauttia nyt, ja toisille meistä alkuviikon viileneminen tuo odotetun helpotuksen.

9 vastausta artikkeliin “Nämä ennätykset voivat rikkoutua Suomessa viikonloppuna – Benelux-maissa tehtiin eilen mittaushistoriaa”

 1. Sään vuoristorata tosiaan jatkuu. Viilennyskupoli vol2 tälle kesälle jysähtää niskaan ja elokuun alkupuoli näyttää menevän hyvinkin kylmäksi. Ainakin osasyynä vaihtelulle on alhainen Auringon aktiivisuus, jonka johdosta ilmamassat pyrkivät liikkumaan enemmänkin pohjois-etelä suunnassa. Välillä saadaan lämpimiä tuulahduksia Afrikasta asti, välillä terveisiä suoraan pohjoisnavalta.

  1. Samaa mieltä kanssasi. Valtaosa Suomen kuumista ennätyksistä osuu tosiaan auringon minimiin.
   Kuten 2010, 1933,1934 sekä 1914:
   https://4k4oijnpiu3l4c3h-zippykid.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2019/07/clip_image006-2.jpg
   https://www.solen.info/solar/cycl15.gif

   Suosittu selitys näille ennätyshelteille on Arktisen lämpeneminen. Uskon sen jälkeen siihen kun joka vuosi on ennätyshelteitä. Auringontuulien maksimi oli 2015. 2015 lähettyvillä ei ollut näin nopeita sään vaihtelut.

   Tämä kesä muistuttaa enemmän kesää 2009 kuin 2015 vuoden kesiä. Silloin muistan kun kotipihallani oli yli +32C kesäkuussa (asuin etelärinteen lähellä tuolloin) , mutta kesäkuussa oli myös yöpakkasta ja räntäsadettakin. :)

   Selityksien pitää kattaa kaikki vuodet, jos ei, silloin selitys selittää vain osittain tilanteen. Siksi oma valintani on myös aurinkominimi.

 2. ”Lämpötilat puolittuvat”
  No eivät taatusti puolitu. Lämpömittarin näyttämä numero saattaa puolittua, mutta lämpötila ei. Luulisi ammattilaisen tietävän.

 3. Älä allekirjoita jäähtymistä, sillä liian monta päivää vielä siihen. Totuuden nimessä alunperin lämpimän piti kestää pitempään, näin Pekka Pouta sanoi.

 4. Voi tulla tosiaan helle ennätys kun sera à euroopan lämpötiloja. Pariisissa tuli uusi ennätys eli noin 42 . Saksassa Hampuri noin 36 Köln 40. Lontookin . Huh. Meill ei ole hurjempi mutta hiostava noin 28-33 eli normaali sää. Kuumin vasta tulossa. Meri on vain 19 astetta Algarve Portugal.

 5. Kiitos mielenkiintoisesta sään tutkailusta.
  Vaihteleva sää parasta – vielä kun tulisi vettä !?
  Valitettavaa on ettei meteorologit säähän pysty vaikuttamaan – vaikka joskus kommentteja lukiessa tuntuukin, että ennusteen tekijän vika ettei es. helteitä tullutkaan.
  Mutta omalle kohdalle foregan paikkakuntakohtaiset ennusteet ovat olleet mukavasti suuntaa antavia ja välillä ihan nappiin ja tuo hallan ennuste, edellisen yön lämpötila tieto on erittäin hyvä lisä.

 6. 2010 Joensuun Linnunlahdella mitattiin 36,8°c. Joensuun Linnunlahden mittauspiste on syrjässä kaupunkiasutuksesta ison järven rannalla varjoisassa metsässä.

  Fakta on että kaupunkisaarekeilmiö voi nostaa lämpötilaa 1-3c° asteella kaupunkien sisällä eri mittausasemien välillä. Helsingissä, Turussa, Tampereella, Porissa, Rovaniemellä jne. on lukuisia tälläisiä asfaltin ja kivitalojen välittömässä läheisyydessä olevia asemia.

  Jos Joensuun mittauspiste olisi 2010 ollut yhtä otollisessa paikassa esim. rautatieaseman välittömässä läheisyydessä ken tietää olisiko lämpötila voinut asettua 38-39°c välille?

 7. Onhan se lämpöennätysten bongaaminen hauska harrastus, jos ei muuta.

 8. Todella painostava, kostea helle nyt 28.7. keskipäivällä. Mielenkiintoista katsella kuinka pohjoisen puoleinen tuuli alkaa viritä ja kosteus alkaa tiivistyä pilviksi.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.