Marraskuu: Sekä sateet, lumet että aurinko vähissä

Julkaistu

Marraskuusta siirrytään kohti joulukuuta! On siis aika katsoa taaksepäin ja tarkastella, minkälaisessa säässä marraskuuta vietettiin.

Lämpötilojensa puolesta marraskuu jakaantui Oulun eteläpuolella kahteen hyvinkin erilaiseen vaiheeseen: noin 19. marraskuuta asti sää oli vuodenajan keskiarvoa lämpimämpää, mutta sen jälkeen jopa keskiarvoa kylmempää. Kuukausi oli vähäsateinen ja myrskypäivien määrä jäi keskimääräistä vähäisemmäksi. Lumitilanne oli marraskuussa erikoinen. Lunta oli ajankohtaan nähden vähän, jopa Lapissa.

Kuva: Reijo Kärkkäinen

Suursäätila: Loppukuussa talvista

Suursäätila oli marraskuussa vaihteleva. Ajoittain sää oli epävakaista ja matalapaineen keskuksien reitti kulki Suomen yli, ajoittain Suomi kuului laajaan korkeapaineen alueeseen. Loppukuusta meille pääsi virtaamaan idän ja pohjoisen suunnalta kylmää ilmamassaa, joka muutti sään vuodenaikaan nähden lämpimästä selvästi talvisemman oloiseksi.

Lämpötila: Syksyisestä pakkasiin

Kuukauden ensimmäiset kaksi ja puoli viikkoa olivat koko maassa selvästi ajankohdan (tilastokausi 1981-2010) keskiarvoa lämpimämpiä. Jopa yölämpötila oli ajoittain lämpimämpi kuin päivälämpötila yleensä tuohon aikaan kuukaudesta!

Kuun 20. päivän tienoilla säätyypin muuttuminen näkyy lämpötilakäyrillä selkeästi ainakin suurimmassa osassa maata; Keski- ja Pohjois-Lapissa keskimääräistä lämpimämpi sää jatkui yhä. Erityisesti maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat putosivat vuodenajan keskiarvon tuntumaan tai jopa sen alapuolelle. Kuun viimeisinä päivinä päivälämpötilat painuivat pakkaselle lounaissaaristoa ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta koko maassa.

Korkein tässä marraskuussa mitattu lämpötila oli 1. marraskuuta Kemiönsaaressa mitattu 11,0 ºC. Seuraavana päivänä Helsingin Kaisaniemessä mitattiin vain asteen kymmenystä alempi lämpötila. Vuoden 1961 jälkeen lämpötila on noussut tälle tasolle marraskuun aikana muutaman vuoden välein, joten erityisen harvinaislaatuisesta lämpötilasta ei ollut kyse.

Kylmin lämpötila tässä marraskuussa mitattiin Salla-Naruskan asemalla 27. marraskuuta, jolloin elohopea painui lukemaan -22,0 ºC. Vuoden 1961 jälkeen on vain yksi vuosi, jolloin tämän kylmempiä lukemia ei tullut – vuonna 2005 alin mitattu lämpötila oli -21 astetta. Pitkä suhteellisen lämpimän ilmamassan jakso näkyi siinä, että kireille pakkasöille ei juuri tullut mahdollisuuksia Lapissakaan kuin kuun loppupuolella.

Pilvisyys ja sade: Harmaata ja erikoinen lumitilanne

Marraskuu tuntui ajoittain hyvinkin harmaalta. Auringonpaistetuntitietoja on vain kuudelta havaintoasemalta Suomessa (Utö, Hki-Vantaa, Kuopio, Niinisalo, Sotkamo ja Kevo), mutta niistä aurinkoisin oli Utön havaintoasema, jossa aurinko paistoi havainnon mukaan yhteensä 35,2 tuntia. Vertailukohdaksi lukema erittäin aurinkoiselta tämän vuoden toukokuulta: Utön asemalla aurinko paistoi 423 tuntia. Tietenkään nämä lukemat eivät ole vertailukelpoisia, sillä aurinko on horisontin yläpuolella huomattavasti pidempään toukokuussa kuin marraskuussa, mutta valtava ero lukemissa selittää, miksi marraskuussa monelta tuntuu veto loppuvan.

Tämän marraskuun sademäärä jäi osassa Suomea varsin vähäiseksi, esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä sadetta mitattiin vain 25 mm, joka on lähes 50 mm vähemmän kuin keskimääräisenä vuonna! Runsaimmat sateet olivat 29. marraskuuta mennessä tulleet Kuopion Maaningassa, jossa oli satanut yhteensä 49 mm. Tuo lukema vastaa Kuopion vuodenajan keskiarvoa.

Maan eteläosassa kaikki kuun sateet tulivat muutamana yksittäisenä päivänä ja suurimman osan ajasta sää oli poutainen, muualla maassa sateet jakautuivat tasaisemmin kuukauden sisällä.

Lunta oli marraskuun mittaan ajankohtaan nähden vähän. Melkein koko maa oli lumeton 22. marraskuuta, pohjoisessa Lapissa oli paikoin lunta. Kuukauden viimeisen viikon aikana lumisateita tuli laajalti. Kuun viimeisenä päivänä ohut lumipeite oli etenkin maan itä-, keski- ja pohjoisosassa.

Järvien vedenkorkeudet ovat marraskuussa olleet ajankohtaan nähden erittäin matalalla kuivan ja lämpimän kesän sekä vähäsateisen syksyn takia.

Tuuli: Myrskypäiviä kuun lopussa

Tämän tekstin julkaisuun mennessä kovin merialueilla mitattu keskituulilukema tässä marraskuussa, 25,3 m/s, havaittiin Kemi 1:n havaintoasemalla 29. marraskuuta. Kyseinen päivä oli ensimmäinen myrskypäivä marraskuun aikana. Myrskypäiviä tässä marraskuussa oli yhteensä kaksi kappaletta, 29. ja 30. marraskuuta.

Kovin puuska merialueilla, huimat 30,5 m/s eli jo lähellä hirmumyrskylukemia, havaittiin samalla Kemi 1:n havaintoasemalla samana päivänä, 29. marraskuuta.

Keskimääräisessä marraskuussa myrskypäiviä on vuodesta 1994 aloitetun tilaston mukaan 3,4, eli marraskuussa 2018 myrskypäivien määrä jäi keskimääräistä alhaisemmaksi.

 

Nämä kevyet kulkijat pystyvät jo liikkumaan jäällä, ihmiselle jää on vielä monin paikoin liian ohutta! Kuva: Maarit Siitonen

 

Tältä näytti marraskuu! Minkälaista säätä sinä toivoisit joulukuulle?

 

3 vastausta artikkeliin “Marraskuu: Sekä sateet, lumet että aurinko vähissä”

  1. Toivoisin LUNTA! En ole suuri lumen ystävä yleensä, mutta nyt alkaa olla tarve mille tahansa veden muodille Täällä Uudenmaan pohjoisosassa on satanut huomattavasti alle keskiarvojen jo keväästä lähtien. Pohjavedet matallalla sekä kasvit vahingoittivat ja eläimet kärsivät, kun pakkanen paukkuu mustalla maalla.

    1. Valitettavasti lunta ei taida lähiviikkoina juurikaan tuprutella. Ilma on kylmenemässä eikä siinä silloin ole kosteutta.

  2. Olen itse ymmärtänyt, että Lohjanharjun alue kuuluu yhteen Suomen runsassateisimpiin alueisiin, mutta ei siltä näytä. Lumisiakin talvia on ollut, joista viimeisimmät vuosilta 2012 ja 2013. Viimeiset talvet ovat vaihdelleet pakkasista lumisateisiin, lämpöasteisiin ja vesisateisiin. Vesisateet ovat sulattaneet nekin vähät lumet, mitä on tullut. Samanlaista talvea olen ennustanut tulevasta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.