Välimeren medikaani uhkaa suomalaisten suosimia lomakohteita

Julkaistu

Välimeren keskiosassa Italian ja Libyan välillä on kehittynyt matalapaine, joka muistuttaa syntymekanismiltaan trooppista myrskyä. Joskus nämä myrskyt saavuttavat ensimmäisen luokan hurrikaanin voimakkuuden eli tuulen nopeus on yli 33 m/s. Tällöin puhutaan medikaanista (Mediterranean hurricane). Tämän viikonlopun aikana Zorbas -nimiseksi ristitty myrsky runtelee suomalaisten suosimia lomakohteita Etelä-Kreikassa ja Kreetan saarella. Keskituulen nopeus saattaa pahimmillaan käväistä hirmumyrskylukemissa ja kovimmat puuskat ovat jopa yli 45 m/s. Eniten harmia aiheuttavat kuitenkin runsaat sateet.

Medikaanin syntymekanismi

Välimeren medikaanit tai trooppiset myrskyt ovat harvinaisia: niitä on keskimäärin vain joka toinen vuosi. Trooppisten alueiden myrskyistä ja hurrikaaneista poiketen medikaanit eivät vaadi syntyäkseen erityisen lämmintä vettä – niitä on esiintynyt toisinaan 15-asteisen meriveden yllä, kun taas muualla maapallolla hirmumyrskyt vaativat syntyäkseen vähintään 26-asteista merivettä. Medikaanien vilkkain kausi ajoittuu syyskuusta tammikuuhun.

Medikaanit syntyvät, kun ilmakehä muuttuu instabiiliksi eli epävakaaksi Välimeren yllä. Tänä viikonloppuna Pohjois-Euroopan kylmää ilmamassaa valahtaa ylempänä ilmakehässä erittäin lämpimän Välimeren ylle, mikä tekee ilmakehästä epävakaan: alhaalla on jopa 30-asteista merivettä ja ylempänä ilmakehässä Skandinavian kylmää ilmaa. Voimakas pystysuuntainen lämpötilaero edesauttaa myrskyn kehittymistä. Trooppisten myrskyjen tapaan medikaanin syntyminen vaatii pientä tuuliväännettä eli tuulen suunta ei saisi kovinkaan paljoa muuttua eri ilmakerrosten välillä.

Kylmän ilman purkaukset, heikko tuuliväänne ja suuri pystysuuntainen lämpötilaero näyttäisivät olevan välttämättömiä elementtejä Välimeren myrskyjen syntymiselle. Nämä ehdot toteutuvat parhaiten syksyllä ja alkutalvesta, kun meri on vielä ilmaa lämpimämpi.

Puolet Suomen vuotuisesta sademäärästä viikonlopun aikana

Zorbas-myrskyn suurimpana huolenaiheena ovat valtavat sademäärät. Viikonlopun aikana Etelä-Kreikassa vettä voi kertyä jopa yli 300 millimetriä, noin puolet Suomen vuotuisesta sademäärästä! Myrsky aiheuttaa rankkasateiden ohella voimakkaita tuulia, jotka saattavat pahimmillaan yltyä hirmumyrskylukemiin. Zorbas pyyhkäisee viikonlopun aikana suomalaisten suosiman Kreetan yli tuoden saarelle 50-150 millimetriä vettä. Tulvauutisilta tuskin vältytään, ja myöhemmin myrskyn reitillä on myös Turkki, joskin siinä vaiheessa myrsky on jo heikkenemään päin.

Medikaani tuo jopa hirmumyrskyn voimalla puhaltavia tuulia itäiselle Välimerelle. Lauantain ja sunnuntain aikana myrsky vaikuttaa myös mm. Kreetan säähän.
Medikaani tuo enimmillään Kreikan eteläosaan jopa 300-400 mm sadetta viikonlopun aikana. Suomen normaali vuotuinen sademäärä on 500-650 mm.

Saharan hiekkaa kulkeutuu kohti Välimerta

Medikaanin etupuolella laajemman mittakaavan voimakkaat virtaukset tempaavat mukaansa Saharan hiekkaa ja kuljettavat sitä kohti itäistä Välimerta. Ainakin Kreikan, Kyproksen ja osittain Etelä-Turkinkin taivas saattaa viikonlopun aikana värjäytyä hiekan ansiosta oranssiin sävyyn ja laskea merkittävästi ilmanlaatua.

Lomakohteiden täsmäsään löydät foreca.fi -sivulta!

2 vastausta artikkeliin “Välimeren medikaani uhkaa suomalaisten suosimia lomakohteita”

  1. Pitäydytään nyt vain tiukasti Suomen säässä ja hyisessä syyskuun lopussa. Näyttäisi että saadaan aikainen talvi!

    1. Eikä pitäydytä, jos vain saa toivoa. Tämän tapaiset medikaani-kirjoitukset ovat mielenkiintoinen lisä tässä blogissa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.