Onko Florence vasta esimakua – myrskykaudesta voi tulla aggressiivinen

Julkaistu

Atlantin kolmikko

 

Atlantilla on tällä hetkellä kolme aktiivista trooppista myrskyä: Florence, Isaac ja Helene. Florence voimistui neljännen luokan hurrikaaniksi, mutta heikkeni viime yön aikana ainakin tilapäisesti toisen luokan hurrikaaniksi. Helene on tällä hetkellä 1. luokan hurrikaani. Isaac on trooppinen myrsky, mutta saattaa lämpimien merialueiden yllä vielä voimistua matkatessaan länteen; osa malleista ennakoi Isaacin voimistuvan myöhemmin hurrikaaniksi kohdatessaan Meksikonlahden 30-asteiset vedet.

Suurin tuhopotentiaali näistä myrskyistä on kiistatta Florencella, joka Pohjois-Carolinaan iskeytyessään on tuomassa jopa 500-800 mm sadetta ja tulva-aallokkoa. Rannikolla yli 50 m/s tuuli katkoo laajamittaisesti sähköjä ja puita, mutta hyvin runsas sade uhkaa hukuttaa alavan Pohjois-Carolinan rannikkoalueen veden alle muutamassa vuorokaudessa. Näin pohjoisille leveyasteille iskeytyvät hyvin voimakkaat hurrikaanit ovat harvinaisia, mutta johan aikoinaan New Yorkin edustalle saapunut Sandy-hurrikaanikin sen todisti, että hirmumyrskyrata saattaa tulevaisuudessa suuntautua yhä pohjoisemmas meriveden lämmetessä.

Atlantin myrskykolmikko ja myrskyjen ennakoidut reitit. Kuva: MTV Uutiset

Supertaifuuni Mangkhut uhkaa laittaa Kaakkois-Aasian sileäksi

 

Vaikka median huomio viime päivinä onkin vahvasti keskittynyt Florence-hurrikaaniin, riehuu maapallollamme parhaillaan vielä tätäkin ärhäkkäämpi hirmumyrsky, joka on nimetty supertaifuuni Mangkhutiksi. Se on liikkumassa Filippiinien pohjoisosan yli kohti Hong Kongia kaartaen lopulta Vietnamin suuntaan. Satelliittikuvissa supertaifuuni näytti täysin kehittyneeltä 5. luokan hirmumyrskyltä, jolla oli voimakkaille hirmumyrskyille tyypillinen silmä. Kaunista katsottavaa avaruudesta, mutta äärimmäisen rumaa ja raakaa maanpinnalla. Mangkhutin lopullinen reitti täsmentyy lähipäivinä, mutta Filippiinien pohjoisosa on pahasti vaaravyöhykkeellä, ja toisaalta taifuunin on arvioitu olevan mittaushistorian voimakkain Hong Kongiin iskeytyvä myrsky.

Mangkhut-taifuuni uhkaa Filippiinien pohjoisosaa ja myöhemmin Etelä-Kiinaa sekä Vietnamia. Kuva: MTV Uutiset

 

Hirmumyrskykausi voi jatkua aktiivisena – syynä lämpimät meret

 

Lähipäivien hirmumyrskyt voivat olla vasta alkusoittoa tulevasta. Atlantilla aktiivinen kausi jatkuu lokakuun ajan, Tyynellämerellä pidempäänkin. Järkytyin katsoessani NOOA:n satelliittianalyysia Atlantin pintaveden lämpötilapoikkeamista: Yhdysvaltain itärannikolla merivesi on jopa 3-5 astetta tavanomaista lämpimämpää, mikä luo Florence-hurrikaanin tavoin aggressiivisen kasvualustan voimakkaille myrskyille lähitulevaisuudessakin. Hirmumyrskykauden loppuessa Yhdysvaltain itärannikolla koettavat talvimyrskytkin voivat äityä tuhoisiksi, mikäli merivesianomalia pysyy näinkin korkeana. Myös Filippiinien itäpuolella meriveden pintalämpötila on jonkin verran tavanomaista lämpimämpi, joten uudet taifuunit eivät ole poissuljettuja.

Merivesien lämpötilapoikkeama NOOA:n analyysin perusteella 10.9.2018. Erityisesti Yhdysvaltojen itärannikolla vesi on selvästi tavanomaista lämpimämpää, mikä luo otollisen alustan myrskyjen voimistumiselle ja syntymiselle. Kuva: NOOA

Hirmumyrsky vaeltaa Azoreiden yli kohti Irlantia?

 

Helene-hurrikaani sijaitsee tällä hetkellä Kap Verden länsipuolella, mutta voimakkaat lounaisvirtaukset imaisevat sen mukanaan ja matkan varrella ovat sekä Azorit että myöhemmin Irlanti. Merivesi tosin kylmenee useilla asteilla Azoreiden jälkeen, mutta vielä tässä vaiheessa tuulet voivat olla lähellä hirmumyrskyluokkaa, ja myöhemmin viikonvaihteessa heikentynyt myrsky voi aiheuttaa ongelmia Irlannissa.

 

Tuulen nopeuksia ja sademääriä maailmalta voit seurata Forecan täsmäsäästä, www.foreca.fi

 

 

15 vastausta artikkeliin “Onko Florence vasta esimakua – myrskykaudesta voi tulla aggressiivinen”

 1. Miten ihmeessä suomalaiset tavalliset ihmiset ovat niin kiinnostuneita myrskyistä ulkomailla? Meikäläistä ainakaan ei kiinnosta pätkääkään, mitä sään suhteen Ämerikassa tapahtuu.
  Vaikuttaa siltä, että ei ole uutislähetyksissäkään tärkeämpää, kun pääutislähetyksissä minuuttitolkulla paasataan myrskystä, jolla ei ole mitään merkitystä tännepäin paitsi jälkikaikuna voisi toivottavasti syntyä kunnon matalapaineita, kun sateet ovat vuositolkulla olleet jo hyvin paikallisia ja useimmiten ripsuja.

  1. Noo, ulkomaiden myrskyt ja muut sääkatastrofit ovat usein vaikuttaneet monien ulkomailta Suomeen tuotavien raaka-aineiden ja tuotteiden hintoihin niitä nostavasti, meidän suomalaisten matkustelemiseen siellä ulkomailla, jopa meille Suomeen tulevien pakolaisten määrään jne. Globalisaation ja ilmastonmuutoksen myötä niiden vaikutus meihin suomalaisiin tulee vain lisääntymään.

  2. Kyllä minäkin kiinnostunut maailman myrskyistä, ainakin kahdesta syystä.
   Ensinnäkin muuttuneet myrskyjen reitit, voimakkuudet, esiintymistiheydet kertovat jotain ilmaston muutoksesta, ja jos ilmasto muuttuu maailmalla, se jossain vaiheessa muuttuu meilläkin.
   Toiseksi matkailu avartaa, mutta hurrikaanin tai tornadon keskelle joutuminen voi avartaa vähän liikaa. Jokunen vuosi sitten eräs huonon kielitaidon omaava sukulainen pääsi lähtemään just ajoissa pois alta, kun seurasi matkallaan Suomen uutisia!
   Niin että uutisoikaa vaan edelleenkin.

 2. New Yorkiin on itse asiassa rantautunut paljonkin hurrikaaneja, jopa kategorian 3 hurrikaaneja:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_York_hurricanes

 3. No jaa! Välillä nämä Pohjois- Amerikan myrskyt saattavat joissakin määrin aiheuttaa pahoja syysmyrskyjä myös kotimaassamme.

 4. Mittavat tuhot tulossa Florencesta, Suomen myrskyt ovat vienoa tuulta näihin verrattuna. Sään ääri-ilmiöiden uutisointi muuttuu entistä kärkevämmäksi (mikä ei ole sama asia kuin ääri-ilmiöiden lisääntyminen).

  1. Voimakkaat hurrikaanit (major hurricane) ovat sadan vuoden aikana vähentyneet.

   1. Tuo nyt ei kyllä pidä paikkaansa, paitsi ehkä jossain yksittäisessä paikassa, mutta ei ainakaan globaalisti.. Ensinnäkin ennen satelliittihavaintojen aikaa (eli noin ennen vuotta 1979) globaalit havainnot ovat olleet hyvin epäluotettavia ja monin paikoin jopa olemattomia. Toiseksi nykyään ilmaston lämmetessä voimakkaimpien hurrikaanien määrässä on havaittu lisääntymistä ja myös niiden voimistumista.

   2. Ainakin USA:n alueelle osuvat hurrikaanit ovat laskussa sekä määrältään että intensiteetiltään:
    https://journals.ametsoc.org/doi/pdf/10.1175/BAMS-D-17-0184.1
    http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2018/09/Hurricane-Freq-US-1900-to-2017-Klotzbach-2018.jpg

    Artikkelin on kirjoittanut kuuluisa amerikkalainen hurrikaaniasiantuntija Philip Klotbach.

    1. Michael Mann, yksi maailman tunnetuimmista ilmastontutkijoista näyttäisi olevan eri mieltä (kuten moni muukin). Hänen kertoo, että jos emme toimi ilmastonmuutoksen ehkäisyn suhteen, tulee Harveyn ja Florencen kaltaisten myskyjen tuhovoima vain pahenemaan.

     ”Hurricane Florence is a climate change triple threat”

     https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep/14/florence-climate-change-triple-threat

 5. Suurten tulvien lisääntymisessä ei näy trendiä pitemmällä ajalla Pohjois-Amerikassa eikä Euroopassa. Suurtulvien esiintymisellä on kuitenkin merkittävä yhteys Pohjois-Atlantin monivuosikymmenisen vaihtelun (AMO) kanssa. Näin kertoo tutkimus, jota on myös suomalainen hydrologi ollut kirjoittamassa.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002216941730478X#%21

 6. Jukra miten kuumaa… Meill tosiaan on vesikin meress n. 23 portugalissa ja alin aamun aste n. 19 muutoin yli 20 astetta kuumimmillaan n. 33 astetta… Vanhemmat paikalliset sanovat tavallista kuumempi… Olen mantereella ja meren rannalla kylill on n. 5 astetta viileempi. teilki on saimaa n. 16 Eli jopa 19 astetta varmaan paikoin ranntapoukamissa. Uskon leutoon talveen mein seudulla. Teill viilee jopa kovia pakkasia. Parempi niin jottei palellu ruoka Meill… Nyt on upee Loma ilma Argarvessa Portugalissa ja hinnat alhaalla.. Tila a on ja telttailu on kivaa ja tavallista uima altain.. Meri on ilman meduusoja ja muita ollut… Lokakuu on Meill samankaltainen kuin syyskuu ja uskon marraskuun olevan kuumahko n. 26 asteinen…

  1. Tammikuussa viimeistään tulee lunta tupaan, kun Siperian heijari yltää sinne asti.

   1. Onko sinulla Leone kenties jotain parempaa tietoa kuin millään muulla pitkiä sääennusteita tekevällä taholla?

    Epäilen.

 7. Meillä saattaa kolme myrskyä tulla täyteen pikavauhtia, perimätiedon mukaan talvi tulee sitten. Jääkö syksy lyhyeksi, suoraan kesästä talveen?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.