Juhannussää 2018

Juhannuskokko (Kuva: Jenna Salminen)

Tänä vuonna juhannusviikonlopun sää näyttää sateiselta ja monin paikoin hieman tavanomaista viileämmältä. Suomen yli liikkuu useita matalapaineita ja tuuli voimistuu, ja etenkin merialueilla tuuli voi olla paikoin kovaa.

Torstaina Lapin sateet siirtyvät länteen, mutta Pohjois-Lapissa voi paikoin sadella läpi yön. Juhannuksen säähän erityisesti vaikuttava matalapaine saapuu lounaasta ja leviää vähitellen maan etelä- ja keskiosaan. Menoliikenteen aikaan sää onkin jo paikoin sateinen ja tuulinen.

Matalapaine liikkuu vähitellen juhannusaattona ja juhannuspäivänä maan yli pohjoiseen. Runsaimmat sateet näyttävät tällä hetkellä tulevan juhannusaattona, ja paikoin voi olla myös ukkoskuuroja. Sää muuttuu etelästä alkaen hieman poutaisemmaksi matalapaineen liikkuessa kohti pohjoista. Tuuli voimistuu ja voi olla merialueilla kovaa, maa-alueilla enimmäkseen kohtalaista tai navakkaa. Puuskat voivat olla voimakkaita, ja etenkin merellä myös myrskypuuskat voivat olla mahdollisia. Päivälämpötila jää todennäköisesti maan eteläosassakin alle 20 asteeseen, pohjoisimmassa Suomessa noin kymmeneen asteeseen.

Kuva: Anna Latvala

Juhannuspäivänä matalapaine sateineen siirtyy Suomen pohjoispuolelle ja sateita tulee etenkin Pohjois-Suomessa ja paikoin maan keskiosassa. Kuuroja tulee lisäksi paikoin maan eteläosassa. Voimakkaimmat tuulet siirtyvät myös vähitellen pohjoiseen, mutta juhannuspäivänä on edelleen etelää myöten kohtalaista tai navakkaa tuulta ja voimakkaita puuskia. Lämpötila nousee päivällä noin 15 asteeseen, etelässä voi olla paikoin hieman lämpimämpää. Sateisilla alueilla on viileämpää, ja Pohjois-Lapissa voi olla paikoin alle kymmenenkin astetta.

Sunnuntaina sää muuttuu jo poutaisemmaksi ja hieman lämpimämmäksi, ja lämpötila on päivällä lähes koko maassa 15 ja 20 asteen välillä. Jälleen on mahdollista, että lähestyvän matalapaineen reitti viistää Suomea, mutta tuuli on jo selvästi heikompi. Paluuliikenteen sää on siis suuressa osassa maata menoliikennettä parempi. Ennuste tarkentuu vielä loppuviikkoa kohti, ja sadetutkaa kannattaa seurata!

Paikkakuntakohtaiset juhannuksen ennusteet, sadetutkan ja tuuliennusteen löydät Forecan sivuilta.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Huomioita säästä. Pysyvä linkki.

Yksi vastaus kirjoitukseen

  1. Geepee sanoo:

    Ensi viikolle näyttäisi jälleen korkeapaineen vahvistumista Pohjoismaiden ylle ja vähintäänkin yksittäisiä hellepäiviä olisi tiedossa, mutta mahdollisesti enemmänkin.

    Kannattanee kerätä talteen joka ainoa pisara juhannuksen mahdollisista sateista, sillä ensi viikosta alkaen voimme jälleen olla tilanteessa, jossa kuivuus jatkuu hamaan tulevaisuuteen asti.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.