Juhannus tilastojen valossa

Julkaistu

 

Koli kesäpäivänä (kuva: Anna Latvala)

Juhlapäivien toivotusta poikkeava sää jää usein mieleen. Kukapa ei muistaisi, jos on juhannuksena palellut muutaman asteen lämpötilassa tihkusateessa, yrittänyt nauttia yöttömän yön valosta paksun pilvipeitteen läpi tai palanut auringon paistaessa koko päivän? Tavallisesti juhannus ei kuitenkaan ole yhtä kylmä tai helteinen kuin muistoissa.

Ajankohdan tavanomainen sää määritellään 30 vuoden keskiarvosta, ja tällä hetkellä käytössä on vuosien 1981-2010 havainnoista koottu vertailukausi. Keskimääräinen juhannuksen ylin lämpötila Ilmatieteen laitoksen ylläpitämien tilastojen mukaan on maan etelä- ja keskiosassa 20 asteen tienoilla. Pohjoisempana jäädään yleensä hieman 20 asteen alle, ja pohjoisimmassa Lapissa jopa 15 asteen kylmemmälle puolelle. Yötkään eivät yleensä ole enää kesäkuun loppupuolella kovin kylmiä; vuorokauden alin lämpötila on Etelä- ja Itä-Suomessa noin kymmenen astetta. Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yölämpötila on hieman kymmenen asteen alapuolella ja Lapissa kahdeksan asteen tienoilla. Kylmimmät yöt ovat keskimäärin Käsivarren Lapissa, jossa on noin viisi astetta tai vähemmän.

Iltapäiväkuurot ja ajoittaiset matalapaineet sateineen kuuluvat Suomen kesään, joten usein on myös sadellut ainakin jossakin päin maata. Tilastojen mukaan noin joka toinen tai kolmas juhannus on vietetty poutaisessa säässä. Etenkin kuurosateet ovat kuitenkin usein hyvin paikallisia, joten on mahdollista, etteivät muuten poutaisen päivän yksittäiset sateet osuneet mittausaseman kohtaan.

Kesäpäivänseisaus on tänä vuonna torstaina 21.6. iltapäivällä. Juhannuksen lähellä aurinko paistaa siis parhaimmillaan Suomen eteläisimmilläkin alueilla selvästi yli 18 tuntia. Napapiirin pohjoispuolella auringon keskipiste ei puolestaan laske ollenkaan horisontin alapuolelle. Tavallisesti sää ei ole juhannuksena koko maassa täysin pilvinen, joten valostakin voi nauttia nyt ennen vähitellen pimeneviä iltoja.

Tämän vuoden loppukevään helteiset ja poutaiset päivät saavat tavallisenkin kesäkuun sään tuntumaan kolealta. Ensi viikon sää näyttää tällä hetkellä vaihtelevalta ja jää nähtäväksi, osuvatko sateet juuri juhannuksen kohdalle.

13 vastausta artikkeliin “Juhannus tilastojen valossa”

 1. Toivon hartaasti, että juuri tämän hetkiset sade-ennusteet viiden vuorokauden osalta pitäisi nyt paikkansa vaikka olisi kuinka juhannus käsillä!

  Täällä Jyväskylän liepeillä ei ole tullut kuin muutama vesipisara seitsemään viikkoon. Satokausi viljelyksien osalta ilman kastelulaitteita on menetetty 80 %.sti ja todennäköisesti metsämarjasato kokonaan. Sienikausikin todennäköisesti jää taas kerran väliin tai ainakin heikohkoksi.

  Se hyvä puoli on ollut auringonpalvojille, että ei ole tarvinnut matkustaa etelän maille. On tullut suoranaista säästöä eli maataloustermein sanottuna, satanut suoraan laariin. :)

  1. Riippuu ihan paikasta. Ei täällä lännempänäkään ole vettä tullut, mutta meitin pellolla kaura kasvaa paremmin kuin miesmuistiin. Meillä ei ole juurikaan salaojitusta ja syvemmällä savimaata.

  2. Sade-ennuste kuivuu taas kuivumistaan. Laskettujen ilmanpainejakaumien perusteella ihmettelinkin hieman, että mistä tuo vesimäärä oikein repäistään. Muutamia millejä olisi tulossa.

   1. Heinäkuun alku näyttää nyt rutikuivalta. Atlantille muodostuu voimakas korkeapaine joten isoja matalapaineita ei ole tiedossa. Sateet rajoittuvat kuuroihin, jos edes niitäkään tulee. Jetti on niin heikko ettei se jaksa generoida matalapaineita.

    http://www.solen.info/solar/

 2. Juhannus on jälleen kerran kylmä ja sateinen. Kesäkuusta tulee mitä ilmeisimmin neljäs perättäinen kesäkuukausi ilman hellepäiviä täällä läntisessä Suomessa. Viileähköä on myös muualla Euroopassa, lämpö on jumissa Afrikassa viime kesän malliin.

 3. Yleensä kesän huonoimmat säät osuvat juhannukselle tai vähän sitä ennen, vaikka kesä olisi muuten helteinen. Usein sää lämpeneekin kesä-heinäkuun vaihteessa.

 4. Onneksi tulee nähtävästi kunnon kesäkelit juhannuksena. Sataisipa koko loppukesän ja olisi +15, helteet sai olla tässä. Nurmikkokin meinaa jo kuivua tuon auringon porotuksen takia. En tykkää mistään yli +20 helteistä yhtään.

  1. Ei ihme, koska helteeseenhän vaaditaan vähintään 25 astetta…

  2. Puhut varmaan säästä. Keli on eri asia.

   1. Kyllä tuo keli voi tarkoittaa ihan säätäkin. Kunhan on lämpötila alle +20 niin hyvä. Ei helteitä enää kiitos.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Keli

 5. Ihanaa että vihdoin sataa! Tärkeintä on saada lisää sadetta. Luonto & minä toivomme niin, olipa juhannus tai ei.

 6. Näyttäisi osuvan tähän mennessä sateisin päivä juuri juhannusaatoksi – seuraavalla viikolla alkaa sitten uusi kuivuusputki. Oivallista huumoria säänhaltijalta.

  1. Tämähän on täysin normaalia. Kesän viileimmät ja sateisimmat säät osuvat yleensä juhannukselle.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.