Kevät etenee nyt vauhdilla – ensi viikolla maistiaisia kesästä?

Allekirjoittanut oli viime viikon myöhäisellä talvilomalla Espanjassa. Äkkiseltään voisi kuvitella kevään olevan jo pitkällä Etelä-Euroopassa, mutta Espanjassakin kevät on ollut varsin viileä ja epävakainen. Lumisateita tuli viime viikolla vielä laajalti vuoristossa ja rantalomakohteissakin paikalliset hytisivät toppatakeissaan.

Sitä vastoin itäinen Välimeri ja Keski-Eurooppa ovat kylpeneet viime päivinä jo kesäisessä lämmössä. Kesäinen ilma käväisi maanantaina Baltiassa ja Ruotsissakin saakka, missä 20 asteen raja rikottiin useammalla paikkakunnalla. Viron Tarttossa mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea lukema: 23,1 astetta.

9. huhtikuuta mitattuja korkeimpia lämpötiloja. Baltiassa ja Ruotsissa ylitettiin 20 asteen raja useammalla paikkakunnalla.

Ensin viileämpää

Lähipäivinä korkeapaine vahvistuu Suomen ylle ja hetken ajan meillä on talvisempaa ilmamassaa päällä. Erityisesti yöt ovat vielä viikonlopulle saakka hyvin kylmiä ja pakkanen saattaa selkeillä alueilla kiristyä laajalti yli 10 asteeseen. Päivisin aurinko helottaa kuitenkin jo voimakkaasti nostaen lämpötilat kylmästä ilmamassasta huolimatta lähelle vuodenajan normaaleja keskiarvoja, etelässä 8-10 ja pohjoisessa 5-8 asteeseen.

Viikonloppuna kosteampaa ja lämpimämpää

Viikonlopun mittaan korkeapaineen painopiste siirtyy Suomen itäpuolelle, jolloin etelästä alkaa vähitellen kiertyä kosteampaa ja lämpimämpää ilmaa. Perjantai ja lauantai näyttävät vielä varsin aurinkoisilta, mutta sunnuntain sääennusteissa näkyy jo hajanaisia vesisateita. Aurinkoisilla alueilla viikonlopun lämpötila voi kohota etelässä lähelle 15 astetta ja pohjoisessakin 10 asteen vaiheille.

Kesäisiä hetkiä ensi viikolla?

Ensi viikolla Suomi näyttäisi kuuluvan länsivirtausvyöhykkeelle. Laaja korkeapaineen alue on vahvistumassa Britteinsaarten ylle pyörittäen Suomeen lämpimämpää ilmaa. Tämän hetkisissä ennusteissa ensi viikko näyttää vaihtelevalta: välillä paistaa, välillä voi vähän sataa. Lämpötilojen osalta näyttää hyvin mielenkiintoiselta: korkeapaineen pohjoispuolitse voi nimittäin yltää Suomeen saakka jopa kesäisen lämmintä ilmaa, jolloin lämpötila kohoaisi etelässä ylimmillään lähelle 20 astetta ja pohjoisessakin liki 15 astetta. Ei ole täysin poissuljettua, että länsinaapurissamme mitattaisiin jo kevään ensimmäinen hellepäiväkin (”högsommardag”).

Ensi viikolla Britteinsaarille tai Keski-Eurooppaan asettuva korkeapaine voi pullauttaa pohjoispuolitseen kesäisen lämmintä ilmaa Skandinaviaan ja osaan Suomeakin.

Äkillisen lämmön kääntöpuoli: kevättulvat ja siitepöly

Sään nopean lämpenemisen ja mahdollisesti huomattavasti tavanomaista korkeampien lämpötilojen seurauksena kevään tulvatilanne saattaa pahentua ensi viikolla merkittävästi osassa maata. Keski-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta lunta löytyy vielä laajalti yli puoli metriä, Lapista paikoin yli metrin verran. Yli 10 asteen päivälämpötilat ja mahdollisesti plussan puolelle kohoavat yölämpötilatkin kiihdyttävät lumien sulamista. Seuraa lumitilannetta Forecan sivuilta.

Ennusteen mukaan myös siitepölykausi starttaa kunnolla maan etelä- ja keskiosassa. Lepän siitepölyä on kohtalaisia määriä ja vähitellen siitepölyä löytyy myös pohjoisempaa. Säiden jatkuessa lämpiminä myös koivun kukinnat saattavat alkaa etelässä jo lähiviikkoina. Seuraa siitepölytilannetta Forecan sivuilta.

Katso videolta tarkemmin Joannan ennuste viikonlopun säästä ja ensi viikon lämpenemisestä. Muistathan seurata Forecaa myös Youtuben puolella Foreca Suomi -kanavalla nähdäksesi tuoreimmat säävideot! 

 

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Huomioita säästä. Tagit: , , , , . Pysyvä linkki.

29 vastausta kirjoitukseen

 1. Geepee sanoo:

  Kiva kirjoitus. Ruotsissa on muuten huhtikuun lämpöennätys +29 astetta. Huhtikuinen helle on Ruotsissakin siis ajankohtaan nähden hyvin lämmintä säätä, vaikka ennätyksiä ei välttämättä ihan vielä hätyyteltäisikään.

 2. kselksbeöt sanoo:

  On tämä kyllä ihmeellistä. Ensi viikolla on luvattu eteläiseen suomeen +17 asteen lämpötiloja, mikä on Huhtikuun puolivälissä aivan tavatonta. Ja jotkut vielä höpöttävät ilmaston kylmenemisestä. Ei tällaista tapahtunut ennen.

  • fjöajfaoö sanoo:

   Ei ole mitenkään tavatonta, vaikkakin ajankohtaan nähden varsin lämmintä. Suosittelen tutustumaan tilastoihin.

 3. Marita Misukka sanoo:

  Myös idässä on lämmintä.Maanantaina Moskovassa aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, ja oli kesäisen lämmin päivä. Tänään oli utuisempaa, mutta mittari osoitti +21.
  Täkäläisen vartijan asuun kuuluu kuitenkin karvahattu, ja se kyllä näytti hupaisalta muiden kanssakulkijoiden nauttiessa lämmöstä paitahihasillaan. Huomiseksi on lupailtu vain + 8 astetta, joten kovin lyhyeksi jäi kesälämpötila tällä kertaa. Kuitenkin oli mukava saada tuulahdus kesästä pitkän talven jälkeen.

 4. Kalaneuvos sanoo:

  Fmi:n tilastojen mukaaan tuo +20 raja ei ole mitenkään poikkeuksellista huhtikuussa, vuosien 1961-2015 välillä se on rikottu useita kertoja. Huhtikuun lämpöennätyshän on 27.4.1921, +25,5 Jyväskylässä.

  Kuten Markus kirjoitti lämmön kääntöpuolesta, se on tuonut omat harminsa ainakin täällä, missä lunta on ollut todella paljon, mm. sivuteillä ojat ovat jo pullollaan vettä, saa nähdä tuleeko jonkinasteisia vahinkoja. Mutta katsotaan, miten ensi viikolla käy lämpötilojen ja sulamisprosessien suhteen.

 5. Leone sanoo:

  Ennuste on epävarmalla pohjalla, mutta mahdollisesti lämpö käy moikkaamassa Suomen eteläosaa, jonka jälkeen näyttäisi kylmyys taas palaavan. Maistiaisia ainakin viime kesästä, todellakin.

  • heh sanoo:

   No, pohjoisessa päivälämpötila on tähän aikaan vuodesta keskimäärin noin 2 astetta ja etelässä 8 astetta. Jollain on hämmentävä taipumus nähdä epätavallisen kylmää siellä missä sitä ei oikeasti ole.

   • Leone sanoo:

    Täällä oli taas yölämpötila 8 astetta normaalia kylmempi. Eli ilmamassa on kylmää mikä herkästi unohtuu kun katsoo mittaria Auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta…

    Kannattaa nyt nauttia edes keskiarvolämmöstä, sillä sitä ei välttämättä kauaa kestä

 6. Mies sanoo:

  Hetkellistä vain, pian kylmenee rajusti ja toukokuu hytistään viime vuoden tapaan. Myös kesästä tulee viime kesän tapaan kolea ja maajussit ovat pulassa.

 7. Putsi sanoo:

  Keskisessä Italiassakin on ollut epävakaista (=sateista) ja viileää tosi pitkään. Viime vuonna sireenit kukkivat maaliskuun puolella, nyt vasta nupuillaan. Viime viikonloppuna päästiin vasta ensimmäistä kertaa tänän vuonna kunnolla yli 20 asteen, näillä nurkilla taisi olla 23. Mutta nyt taas masentavasti alta 20 ja sateista. Ensi viikko sitten näyttäisikin jo paljon paremmalta, lähemmäs 25 astetta näkyvissä.

 8. Leone sanoo:

  Tuorein GFS ounastelee, että korkeapaineen jälkeen arktinen tinttaa vastapalloon ja matalapaine parkkeeraa itäpuolelle. Kyseessä olisi sama kuvio kuin viime huhti-toukokuulla ja lämpötilat vastaavasti.

  • jepjep sanoo:

   Yli 10 vuorokauden ennusteet tunnetusti ovat luotettavuudeltaan samaa luokkaa sammakkomiesten kanssa

 9. Leone sanoo:

  Pientä lumimyrskyn poikasta kaavailee nyt reilun viikon päähän. Kesämaistiainen uhkaa jäädä pikku nuolaisuksi, jos tuollaista reilua kymmentä astetta voi nyt kesäksi kutsua.

 10. Geepee sanoo:

  Kyllä asia on nyt niin, että terminen kevät on alkanut/tulee alkamaan ainakin maan etelä- ja keskiosissa, mahdollisesti muuallakin. Lämmin ensi viikko tulee varmistamaan sen, että lämpösumma nousee niin paljon kevään puolelle, ettei siitä enää ole talveen paluuta. Tilannetta ei muuta enää mahdollinen pieni takatalvi, vai liekö edes takatalvikaan, ainakaan kaikkialla? Voi jäädä liian lämpimäksi ollakseen takatalvi. Sekään ei ole vielä varmaa, tuleeko huhtikuun lopulle ennusteissa näkynyttä kylmempää jaksoa edes ollenkaan.

 11. Leone sanoo:

  Näin on, terminen kevät alkaa tällä viikolla ainakin Jyväskylän korkeudella. Ajankohdan lumipeitelaajuus on huomattavan suuri, joten takatalvi kuun lopulla olisi paha juttu mm. maanviljelyksen kannalta.

  Sodankylässä huhtikuun keskilämpötila on toistaiseksi ollut keskimääräistä luokkaa.

 12. Mies sanoo:

  Sieltähän se pohjoisnavan moukari iskee viikon päästä ja laskee tämän huhtikuun keskilämpötilaa niin että tästäkin huhtikuusta tulee keskimääräistä kylmempi.

 13. kesä_lyhyt_ja_arvokas sanoo:

  Miksi Suomessa tämä elämä on yhtä odottamista. Kun toisesta vuodenajasta päästään niin jo aletaan odottaa uutta. Kun kevät on valloillaan, jo kesä odotuttaa. Ja kun on kesä jo syksyä povataan. Päivä kerrallaan vaan, voidaanko vain olla läsnä siinä missä kulloinkin ollaan.

 14. Leone sanoo:

  Siihen se kevään eteneminen sitten taas tyssää vähäksi aikaa. Ensi viikon loppupuolella Suomi tyrkätään tylysti arktiseen ilmamassaan ja viime kevään kuvio on taas siinä kiusanamme.

  • niinpä sanoo:

   Arktisen ilmamassan raja on -18 C astetta 850 hpa tasolla. Sellaista ei näy missään ennusteessa.

   • Leone sanoo:

    Suihkuvirtaukset rajaavat ilmamassat. Kuulumme joko polaariseen, keskileveysasteiden tai Afrikan ilmamassaan.

    • asd sanoo:

     Noiden lisäksi on myös arktinen ilmamassa. Arktisen ilmamassan määritelmä on juurikin tuo -18 astetta 850hpa tasolla.

     • Leone sanoo:

      Huono määritelmä, esim. Espanja on tänä vuonna kuulunut samaan ilmamassa-alueeseen arktisen alueen kanssa.

 15. Leone sanoo:

  Tuskallisen hitaasti lumipeite sulaa. Toukokuun alussa suurin osa Suomea on vielä tuhdin hangen alla. Kesämaistiainenkin lässähtää pahemman kerran.

  • juu sanoo:

   Oulu-Lieksa linjan pohjoispuolelta lumi sulaa keskimäärinkin vasta toukokussa. Ei tässä keväässä mitään ihmeellistä ole.

   • Leone sanoo:

    Ennusteiden mukaan lumien lähtö tulee Vaasa-Joensuu linjan pohjoispuolellla viivästymään pari-kolme viikkoa. Viileä ja pilvinen sää ei hankia sulata.

 16. Leone sanoo:

  Vapun säätyyppikin pikku hiljaa hahmottuu ja kovin hyvää piknik keliä tuskin on tarjolla. Tämän hetken arvaus on se, että +10 on tiukilla ja yöllä ollaan pakkasella melkein koko maassa. Lumisadekaan ei ole mahdoton vaihtoehto.

 17. Leone sanoo:

  GISTEMP julkaisi maaliskuun numerot. NH oli jaetulla 3. sijalla lämpimyysrankingissa. Sodankylän ranking oli siis noin 85. vuodesta 1910 alkaen, IL:n mukaan.

 18. abc sanoo:

  Ilmatieteen laitoksen tilastoissa Sodankylän maaliskuut 1908-2018, mennyt maaliskuu oli 111 maaliskuun joukossa, kylmimmästä kaikkein lämpimämpään, sijalla 26. Kylmin maaliskuu oli vuonna 1962 ja lämpimin 1920. Tämän vuoden maaliskuuta kylmempien maaliskuiden määrä oli kaudella 1908-1920 4, 1921-1940 5, 1941-1960 5, 1961-1980 7, 1981-2000 2, 2001-2018 3. Lämpimien maaliskuiden top 3 oli 1920, 2015, 2007 vastaava mitalitilasto kylmien maaliskuiden osalta oli 1962, 1917, 1966.

  • Leone sanoo:

   No onkos sinulla tietoa sen suhteen, miksi NH:n osalta joka kuukausi pyöritään top5 lämmöissä esim. GISTEMPin mukaan, mutta Suomen osalta ollaan jossain ihan muualla IL:n datan mukaan? Esim. koko viime vuosi taisi Sodankylässä olla 26. lämpimin vuodesta 1910, mutta koko NH tais olla jotain 2. lämpimin. Tänä vuonna ero onkin sitten jo paljon suurempi, ja koskee muuten systemaattisesti koko 2000 -lukua. Ihan kuin Suomi olisi eri planeetalla?

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.