Pääsiäisyllätyksenä lunta, sen jälkeen kevät?!

Julkaistu

Pääsiäisen pyhät kolkuttavat jo ovella! Tänään blogissa katsellaan toisaalta pääsiäisen säätä, mutta toisaalta myös pääsiäisen jälkeen sääkartoilla näkyvää lämpenemistä.

Pitkäperjantai, pääsiäislauantai ja pääsiäispäivä (pe-su)

Perjantaista sunnuntaihin sää on niin samankaltainen, että päivät kannattaa niputtaa yhden otsikon alle. Katsotaanpa ensin kuvin:

Pitkäperjantain sää
Pääsiäislauantain sää
Ensimmäisen pääsiäispäivän eli sunnuntain sää

Kuten näkyy, näiden päivien sään voisi lähes esittää yhdellä kartalla. Etelässä on aurinkoisinta ja Lapissa pilvisintä, mutta Lapissakaan pääsiäinen ei ole täyspilvinen vaan auringosta voidaan nauttia pilvilauttojen välissä.

Sateet jäävät vähäisiksi, joskaan eivät täysin olemattomiksi, Lapissa voi sadella paikoitellen vähän lunta. Iltapäivisin lämpötila voi Lapissakin hiipiä nollan tuntumaan, jopa yläpuolelle, etelässä on ihan rehellisiä lämpöasteita (mikä on epärehellinen lämpöaste?). Ilmamassa yllämme on vielä hyvin kylmää, mutta auringonsäteily auttaa nostamaan iltapäivälämpötiloja.

Näiltä kartoilta ei näe sitä, että öisin lämpötila laskee reilusti. Pakkasta on selkeillä alueilla reilusti yli 10, paikoin jopa 20 astetta. Paikalliset pilvilautat estävät lämpöä karkaamasta, siksi pilvisillä alueilla pakkasta on vain muutama aste.

Toinen pääsiäispäivä (ma)

Maanantain säässä piilee jymy-yllätys: eilisissä tietokonelaskelmissa sää oli maanantaina vielä täysin poutainen, hyvin paljon edellispäivien kaltainen. Tänään töihin tullessani hieraisin hetken silmiäni ennen karttaan uskomista – eilisissä ennusteissa huomattavasti kauemmaksi jäänyt matalapaineen keskus sateineen oli muuttanut reittiään niin, että runsaat lumisateet kulkevat Suomen yli.

 

 

Tämä ennustemuutos oli niin dramaattinen, että kannattaa varautua siihen, että ennuste elää vielä, mutta mikäli tämän hetken ennuste pitää paikkansa, tuuli voimistuu ja lumisade alkaa maan eteläosassa jo aamuyöllä. Iltapäivään mennessä sade on jo ehtinyt suureen osaan maan etelä- ja keskiosaa, yöhön mennessä se kattaa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta koko Suomen. Sadealue on niin laaja, että vielä illallakaan sade ei ole loppunut etelässä.

En keksi asialle kaunistelua – maanantain paluuliikenteen keli on näillä näkymin hirveä. Lunta tulee tuulen kanssa, maan kaakkoisosassa voi sataa vähän räntää tai vettäkin, ja uutta lunta tulee suuressa osassa maata 20 cm tai ylikin. Mikäli tämä ennuste ei tästä muutu, maanantaita ei juuri voi suositella varsinkaan pitkän matkan ajamiseen.

Pääsiäisen jälkeen tulee kevät?!

 

 

Sadealue väistyy vähitellen Suomen yltä tiistain ja torstain välisenä aikana, maan pohjoisosasta se väistyy viimeisenä. Etelässä aurinko alkaa paistaa jo alkuviikolla, maan keski- ja pohjoisosassa pilvien väistymiseen menee vähän pidempään.

Hyvä uutinen on se, että lämpötilat alkavat lämpimämmän ilmamassan myötä vihdoin nousta. Voimakkaimmin muutos näkyy yölämpötiloissa, kireät pakkaset vaihtuvat pikkupakkasiin. Päivälämpötilatkin kipuavat ylöspäin ja loppuviikolla etelässä lämpötila voi nousta yli +5 Celsiusasteen, joissakin tietokonemalliajoissa on väläytelty jopa +10ºC tienoilla olevia lukemia. Tuollaiset lukemat eivät ole vielä varmoja, mutta eivät suinkaan mahdottomia!

Hyvää pääsiäistä!

Kävimme eilen Markus-kollegan kanssa juttelemassa säästä ja tulevasta pääsiäisestä toimiston sohvalla – pääsiäispupu ja pääsiäisvelho sekä koko Forecan väki toivottavat oikein hyvää pääsiäistä kaikille!

13 vastausta artikkeliin “Pääsiäisyllätyksenä lunta, sen jälkeen kevät?!”

 1. Yllätyin itsekin tuosta äkkikäänteestä, kun aiemmin ei noin selvästi näkynyt tuo matalapaine eikä myöskään sen jälkeinen reipas lämpeneminen. Tuo lämpeneminen näkyi aiemmin lähinnä tasaisesti lämpenevänä trendinä kohti ajan kohdan normaaliarvoja.
  Olen ollut huomaavinani, että tällaisten äkillisten ennustemuutosten jälkeen ennusteet ikään kuin toppuuttelevat itse itseään vai meteorologiko se niitä rauhoittelee? Mahtaisiko tässäkin käydä niin, että ennusteissa nyt näkyvät 20 cm uutta lunta laantuisi enimmillään reiluun 5 cm:iin lunta ja se reipas lämpeneminenkin jäisi vain paluuksi normaaleihin lämpötiloihin?
  No, lähipäiviksi on luvassa joka tapauksessa todella hienoa ulkoilusäätä, jota voi suositella kaikille.

  1. Tuorein GFS näyttää että maanantain sateet menevät idästä ohi. Ihan luonnollista että mallit alkavat hajoamaan kun jetti sirpaloituu talven jäädessä pikkuhiljaa taakse.

    1. Sateet menivät siitä välistä, mitä GFS ja esim. Foreca tuolloin ennakoi. Esimerkiksi tänne länteen tuli 1 cm lunta kun tuolloin luvattiin 15-20 cm.

 2. Eipä taida kevät vielä tulla. Korkeapaine vaihtuu vain matalapaineisiin, mutta ilmamassa säilyy edelleen melko kylmänä. Tuloksena lumipeite alkaa paksunemaan suuressa osassa maata. Vallinnut säätyyppi olisi vienyt kevättä nopeammin eteenpäin auringonsäteilyn voimalla kuin mitä nyt tulee eteen.

  1. Hiihdellään Jyväskylän seutuvilla kuten joskus ennen vanhaan vielä lähellä Valpuria. Ei tässä mitään sen kummempaa.
   Joskus kesämökkiä rakentaessani oli vielä toukokuussakin lunta pirusti metsässä vielä ihan kesäkuun alussakin.
   Onkohan kasvihuone-ennustajille tullut takapakkia ennusteihinsa ?

   1. Jupajuu, koko maailman ilmastohan se siellä mökin pihalla on, niin ilmaston lämpiäminen peruuntuu koko maapallolla.

 3. No voi elämän kevät, jos tuo sadealue tulee tuossa muodossa tänne jo ennestään ennätyshangissa oleville seuduille. Kyllä alkaisi jo riittää tuo lumen tuleminen tältä keväältä, mutta eipä sille voi mitään.

  Suhtaudun tuohon pääsiäisen jälkeiseen lämpenemiseen vielä varauksella, sen verran sitkeässä näyttää tuo kylmä ilmamassa olevan tänä keväänä. Toki auringon lämmittävä vaikutus koko ajan lisääntyy ja onhan säässä tapahtunut ennenkin äkillisiä käännöksiä. Aika siis näyttää, kuinka käy.

  Kaikesta huolimatta hyvää pääsiäistä Forecan väelle, pupuille ja velhoille :-)

 4. Maaliskuun tilastot saatiin aikakirjoihin ja Sodankylän osalta se oli kutakuinkin 85. lämpimin vuodesta 1910 alkaen.

 5. No jos hiukkaakkaan lohduttaa, niin idästä päin saattaisi lämmintä puhaltaa Suomeenkin.
  Moskovassa on päivisin ollut vain muutama lämpöaste, mutta koska myös yöt nyt pikku hiljaa lämpenevät, niin ihan silmissä korkeat lumikinokset sulavat —-ellei sitten pääsiäsvelho pupuineen ole käynyt taikojaan tekemässä ! Mutta siis:kevät tulee täällä kohisten !

 6. Termisen kevään laskenta pääsee eteläisessä Suomessa alkamaan loppuviikosta. Mitenkään varmaa ei kuitenkaan ole, että terminen kevät tuolloin lopulta alkaa. Kyseessä voi olla vain keikahdus lämpimämpään ja seuraavalla viikolla ehkäpä kylmyys jyrää taas arktisen matalapaineen muodossa.

 7. Siinä ja siinä alkaako terminen kevät Helsingissä tämän viikon aikana. On tässä jonkinmoinen sauma että saadaan uusi myöhäisimmän ajankohdan ennätys!

  1. Helsingissä pitäisi mennä termisen kevään alkamisen ajankohta jonnekkin huhtikuun 20. päivän tienoille, ennen kuin myöhäisimmän ajankohdan ennätyksestä voitaisiin puhua. Eli ainakaan toistaiseksi ei olla siltä osin lähelläkään ennätyksiä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.