Joulu 2017 – sienimetsään vai pulkkamäkeen?

Julkaistu

Joulun sää on jo monilla mielessä!

Toimittajat ovat jo kovasti kyselleet, mitä tuleman pitää – ymmärrettävästi, joulun säätilanne ja erityisesti väri vaikuttavat joulunviettäjien juhlatunnelmaan. Monien mielestä valkea joulu houkuttaa ajatuksena enemmän kuin sellainen, jona päästään poimimaan suppilovahveroita (vaikka jälkimmäiselläkin on ystäviä!).

Kumpaa sorttia nyt on tulossa?

Viime päivinä sääennusteiden kehittymistä seuranneena meteorologina on sanottava, että tilanne on ennustamisen kannalta harvinaisen kinkkinen. Viimeisen parin päivän ennustemalleissa on esiintynyt karkeasti ottaen kolme ehdotusta joulun suursäätilaksi eli suuren mittakaavan sääkuvioksi:

Joulun sääennuste ECMWF:n mukaan – vaihtoehto 1
Joulun sääennuste ECMWF:n mukaan – vaihtoehto 2
Joulun sääennuste ECMWF:n mukaan – vaihtoehto 3

 

Päällisin puolin ja äkkiä katsottuna kaikki näyttävät suurinpiirtein samalta: Ennusteissa Espanjan ja Ranskan länsipuolelle kehittyy korkeapaine ja Länsi-Euroopan yllä on lämmin ilmamassa. Sen koillispuolella on kylmä ilmamassa ja ilmamassojen välissä kulkee sateita.

Tietokone-ennusteissa Espanjan ja Ranskan länsipuolisen korkeapaineen voimakkuus vaihtelee eri malliajojen välillä – seurauksena vaihtelee myös se, kuinka kauas kohti Suomea lämpimän ilmamassan kieleke ulottuu. Ääripään vaihtoehtoina siis ovat:

 • Eteläistä Suomea myöten vähäsateinen joulu ja pakkasta muutamasta asteesta Lapissa ehkäpä melko kireäänkin pakkaseen
 • Sateinen joulu, jossa etelässä kaikki sateen olomuodot ovat mahdollisia ja pohjoisempana sataa lunta
 • Lauha joulu, jossa ainakin etelässä lämpötila nousee plussan puolelle ja mahdolliset sateet tulevat vähintään etelässä vetenä.

Sääennustemallit ovat tarjonneet parin päivän sisällä jokaista näistä vaihtoehdoista, joten pitää vielä odotella sitä, mihin suuntaan vaakakuppi kallistuu.

Markus kirjoittaa muutaman päivän päästä siitä, kuinka todennäköisiä valkeat joulut Suomessa ovat ja kertoo samalla, miltä ennusteet siinä vaiheessa näyttävät. Pidetään peukkua, että saadaan mahdollisimman monelle hyvä joulusää! Minkälainen sää olisi sinulle ihanteellinen?

Auringonlasku Vaasassa (Kuva: Matti Hietala)

 

15 vastausta artikkeliin “Joulu 2017 – sienimetsään vai pulkkamäkeen?”

 1. Juuri tälläinen lunta 15-20cm vähän enemmän pakkasta:)

 2. Lumeton tai lähes lumeton joulu, kuten koko talvikin, olisi paras. Maksimissaan viisi senttriä lunta, niin tuntuisi enemmän sille, että ei eletä niin eristyneessä paikassa koillisella saarella. Ruoho on kivemman näköistä lakastuneenakin, kuin lumi. Lumi on kuin hiekkaa olisi levitetty kaikkialle, eli melko ankeallehan se tuntuu.

 3. Suomessa on sellaisiakin ihmisiä, aika suurikin osa kansasta poiketen muiden eurooppalaisten mielipiteestä, että marraskuun alusta lähtien 50 cm lunta ja 25 astetta pakkasta joka päivä huhtikuun loppuun; jotta olis mystinen oikea talvi ja ei olisi niin pimeää. En ymmärrä ko. mielipidettä.

 4. GFS -puolella on kyllä lähes yksinomaan ollut sellaisia ajoja, joissa koko maa on pakkasella. Näin on myös tuoreimmassa versiossa, jossa itse asiassa melkein koko Eurooppa on jouluaattoaamuna pakkasella.

  Huhtikuulta lähtien ollaan oltu polaarisessa ilmamassassa lähes koko ajan, tuskinpa tämä moodi muuttuu kun Auringon aktiivisuus yhä hiipuu kohti minimiä.

  1. Tällä hetkellä ECMWFkin näyttää kallistuvan pikemmin kylmälle kuin lämpimälle puolelle, vaikka vaihtelevaa vielä onkin. Meidän verifikaatioissamme ECMWF on pärjännyt Suomen osalta paremmin kuin GFS, siksi ainakin itse tulen käyttäneeksi GFSää pikemmin ”toisena mielipiteenä” kuin ensisijaisena ennusteen pohjana. Toki se, jos molemmissa suursäätila näyttää samalta, on suurempi luottamuksen osoitus ennusteille kuin se, jos mallit näyttävät kovin erilaisilta.

   1. Ennen Joulua lienee tulossa jonkinmoinen lämmin tuulahdus, mikä näkyy Forecan ennusteissakin selvästi. Jonkun verran sulattanee lumia, eli valkea Joulu saattaa kyseenalaistua paikoin vaikka pakkasta olisikin.

 5. Lunta 20-50cm ja pakkasta yhdestä kymmeneen.

 6. Lunta ja ainakin pari astetta pakkasta! Tässä on nyt muutama musta joulu takana, joten valkoinen tähän väliin olisi kiva yllätys.

  1. Pysyvä lumi näyttäisi tulleen tänä vuonna pari viikkoa etuajassa Helsinkiin.
   Tässä käy nyt juuri päin vastoin kun ilmastotiedemiesten mallit ennustavat. Kansa ei kohta usko enää ilmastonlämpenemiseen.

   1. Ja kolmena edellisenä vuonna pyvyä lumi tuli useita viikkoja tavallista myöhemmin :D

 7. Lumitilanne Suomessa on tällä hetkellä hieno, koko Manner-Suomi on valkoisena. Samoin Ruotsista jopa 95% on lumipeitteen alla. Lounaasta kaukaa Atlantilta tulevat matalapaineet ovat olleet tyystin poissa. Saman moodin jatkuessa Siperian pakkasukolla on helppo työ valloittaa Suomi ennen pitkää.

 8. Paremmalta lumen suhteen jouluna näyttää kuin viime vuonna (2016). Viime vuonna lämpöpulssi pilasi kaiken.
  Itse häviän aina vedonlyönnissä, joten lyön vetoa sen puolesta, että tulee musta joulu.

 9. Olishan se kiva saada sitä pysyvää lunta tänne kaakkoon meren äärellekin.
  Nyt sitä on tullut vesisateen kanssa vuorotellen niin tänään taas on maa mustana.
  Lunta, pikkupakkasta ja meri jäähän.
  Ja sitä vois olla tonne maalis- huhtikuulle asti.
  Mutta näillähän sitä mennään mitä tulee ja koitan keksiä kaiken hyvän säästä oli se sitten minkälainen hyvänsä.

 10. On ollut jo niin paljon mustia jouluja, ettei luminen joulu tuntuisi enää joululta.

 11. Pari vuotta sitten oli ihanteellinen joulusää, päivällä 4 tai 5 astetta ja aurinkoista. No, ensi vuonna todennäköisesti joulu jälleen jossain muualla kuin Suomessa, vaihtelu virkistää. Kun ikää tulee ja aika menee entistä nopeammin, alkavat nämä suomalaiset synkät joulutkin vuosittain koettuna kyllästyttää.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.