Onko marraskuu vuoden ankein kuukausi?

Julkaistu

 

Marraskuu lienee monen suomalaisen inhokkikuukausi: märkää, tuulista, harmaata, vähän päivänvaloa ja erityisesti etelässä lumen puute saa harmauden tuntumaan normaaliakin intensiivisemmältä. Marraskuun suomenkielinen nimikin viittaa kuolemaan: routaisessa maassa kuolevia ruohovartisia kasveja kutsutaan martaiksi.

Sijaintimme 60. leveyspiirin pohjoispuolella Atlantin läheisyydessä ei ole kovinkaan mairittelevaa tähän aikaan vuodesta, sillä päivänvaloa on vähän ja vilkas matalapainetoiminta pitää päivät pilvisinä ja harmaina, jolloin päivänvalon vähäisyys korostuu entisestään. Tilastojen valossa vähiten valoa lankeaa joulukuussa, mutta tuovatko joulu ja uusivuosi ainakin henkistä valovoimaa keskelle vuoden pimeintä aikaa – onko marraskuu mielestäsi vuoden ankein kuukausi?

Kaamos alkaa Lapissa

Etelässä päivänvalo lyhenee marraskuun aikana kahdella tunnilla, jolloin esimerkiksi Helsingissä päivän pituus lyhenee alkukuun reilusta kahdeksasta loppukuun reiluun kuuteen tuntiin. Utsjoella kaamos alkaa sitä vastoin 26. marraskuuta kestäen tammikuun loppuun saakka.

Aurinko laskemassa 6.11.2017. Kuva: Matti Hietala

Ensilumi etelään, pysyvä lumipeite maan keskiosaan

Marraskuun puolivälissä ensilumi sataa tilastojen valossa myös etelärannikolle, tosin tänä vuonna ensilumi saatiin harvinaisen aikaisin jo lokakuun puolella. Tyypillisesti maan keskiosassa pysyvä lumipeite saadaan Pohjanmaan rannikkoja lukuun ottamatta marraskuun loppupuoleen mennessä, mutta eteläisimmässä Suomessa vasta joulukuun loppupuoliskolla. Etelä- ja lounaisrannikolla marraskuu on vuoden toiseksi sateisin kuukausi: lämmin Itämeri antaa lisäenergiaa sateille ja voimistaa niitä merialueiden ja rannikoiden tuntumassa. Idästä tulevien kylmien ilmamassojen yhteydessä etelärannikon tuntumassa voimakkaatkin lumipyryt ovat mahdollisia, mutta lumi harvoin jää pysyvästi maahan.

Lunta rantakalliolla Lohtajalla 2.11.2017. Kuva: Matti Hietala

Terminen talvi alkaa etelässäkin

Marraskuun aikana terminen talvi alkaa maan etelä- ja keskiosassakin, tosin 2000-luvulla termisen talven alkaminen on usein viivästynyt. Termisen talven alkaminen tarkoittaa lämpötilan laskemista pysyvästi nollan alapuolelle. Vuosien välinen vaihtelu on tähän aikaan vuodesta suurta, sillä säätyyppimme määräytyy sen perusteella, kuulummeko karkeasti ottaen idän korkeapaineen vai lännen matalapaineiden vaikutuspiiriin. Marraskuussa kaikki on mahdollista yli 10 asteen lämpötiloista paukkupakkasiin ja lumipyryihin.

Jäitä Jyväskylän Palokkajärven rannalla 7.11.2017. Kuva: Maarit Siitonen

 

29 vastausta artikkeliin “Onko marraskuu vuoden ankein kuukausi?”

 1. Ei ole. Maaliskuun on jäisine, kalseine maisemineen ja harmaine säineen selvästi marraskuuta ankeampi.

  1. Tästä on minun oltava vähän eri mieltä. Maaliskuussa on kuitenkin päivä jo selvästi pidempi kuin marraskuussa. Alkukuusta on valoisaa klo 18 asti tai sen jälkeenkin ja loppukuusta kun siirrytään silloin kesäaikaan, niin päivänvaloa riittää silloin illalla jopa klo 20:30 tienoille asti. Marraskuussa ei valoisaa ole maaliskuun alun vertaakaan, maaliskuun lopusta nyt puhumattakaan.

  2. Näillä seuduilla (keskisuomessa) marraskuu ja huhtikuu ovat mielestäni kurjimmat kuukaudet. Marraskuussa ei vielä ole talvi, on pimeää, märkää ja kuraista. Huhtikuussa taas kaunein talvi on ohi ja hankien alta paljastuu ruma kuollut maa. Näinä vuodenaikoina ei kyllä Suomea voi sanoa kauniiksi maaksi. Helsingissä (missä isovanhempani asuivat) tuo vuoden kurjin aika kestikin sitten yleensä marraskuulta tuonne huhtikuun alkuun.

  3. Samaa mieltä! Syksy on hienoa aikaa; ensin ruskan värikylläisyys, sitten sinisen ja harmaan hienostuneet eri sävyt. Ulkona on parasta; pimeä ei olekaan niin pimeää kuin sisältä näyttää ja kun pukeutuu kunnolla niin kylmyys ei tunnut miltään. Olo on rauhallinen ja luovuus tekee pesää mieleen aktiivista aikaa varten. Jonkinlainen rauhan ja turvallisuuden tunne valtaa mielen.

 2. Viime vuotta lukuun ottamatta marraskuu on ollut Helsingissä kuin lokakuu, vähän vaan viileämpi ja pimeämpi.
  Pahin on joulukuu, kun lämpötilat sahaavat nollan molempaa puolta. Loska jäätyy, sulaa ja jäätyy. Ulkoilu ei houkuttele liukastumisten takia. Pimeyskin on pahimmillaan. Pysyvä lumi on tullut vasta kuun lopulla tai tammikuun puolella eli ei sekään ole paljoa valaissut.

 3. Marraskuu on kiva kuukausi, pimeys on mukavaa ja joulukuu lähestyy! :)

 4. Marraskuu on kuukausista ikävin. Kalmanhenkäyksinen, pimeä, kylmä ja kostea. Nimenomaan nuo kolme viimeiksimainittua asiaa yhdessä tekevät marraskuusta lähes sietämättömän. Viime vuosina tosin myös joulu- ja tammikuukin ovat olleet lähes samanlaisia. Mitä vähäsateisempi marraskuu sen parempi, jos olisi vielä aurinkoista ja vähätuulista voisi marraskuu olla ihan ihana ulkoilukuukausi, mutta tällaisia päiviä normaalina marraskuuna on vain noin neljännes.

 5. Ilman muuta marraskuu on inhokkikuukausi. Kunpa sen voisi vain repäistä kalenterista, hypätä sen yli kokonaan.
  Rumemmaksi se on tullut tällä vuosituhannella, koska lumentulo viivästyy, ja sitä myötä pimeys sen kuin vain lisääntyy.
  Täällä Moskovassa on ollut ihmeellisen lämmintä, päivisin auringossa ! jopa lähes 10 astetta. Joten kylmyys ei nyt heti kohta täältä päin Suomeen ennätä. Tosin iso maa, isot lämpötilaerot. Siperiassa on uutisten mukaan jo reilusti yli 30 pakkasastetta. Pitäneekö Uralin vuoristo nuo lukemat loitolla ? Tietääkö joku ?

  1. Matalapainetoiminta Atlantilta yltää vielä lämmittämään Moskovankin ilmastoa silloin kun korkeapaine ei sinne parkkeeraa. Uralin takana vielä mantereisempi ilmasto, toisinsanoen kylmä talvisin.

 6. tiedän olevani pienessä vähemmistössä, mutta itselleni pimiein vuodenaika on mitä mieluisin. Pidän talvesta ylipäänsä paljon (erityisesti joulun ajasta), ja pimeyttä kerta kaikkiaan rakastan . Pidän kuitenkin myös kesästä ja sen yöttömistä öistä.¨

  Oikeastaan mielestäni ikävimmät ajat vuodessa ovat huhti- ja syyskuu, ei ole oikein kesä eikä talvi/kunnon syksy.

  Mukavaa marraskuunjatkoa kaikille, toivottavasti myös tämän vuodenajan inhoajat löytäisivät jotain valoa pimeydestä

  1. Olen samoilla linjoilla, marraskuussa ei vikaa kun joulukin lähestyy…tosin jos joulu olisi lumeton,niin se sitten kyllä tiputtaa fiilikset.
   Muuten hienoa aikaa ilman luntakin, hyvä nukkua ja energia huipussaan.

   Itse tuosta syyskuusta kyllä pidän, mutta eniten niin että ei sateita, eli sellainen kaunis syyspäivä ehkä jopa pienen auringonpaisteen kera…hienoa.

   Oiskohan se kuitenkin kesä se pahin vuodenaika minulle sitten…Suomessa kun ei ole viime vuosina voinut edes puhua kesästä joka on itselle sitä että voi edes joskus veteen mennä…mutta ei.

 7. Minuakaan ei pimeys pahemmin häiritse, päinvastoin, mielestäni illalla pitääkin olla pimeää. Toki pimeys alkaa näillä leveysasteilla ja tähän vuodenaikaan jo silloin, kun pääsee töistä. Pimeällä on mukava polttaa kynttilöitä, keittää kaakaota ja kotoilla kaikessa rauhassa. Pölykään ei ei näy. :) Jollain tavalla pimeys on armollista vähän joka suhteessa, tähän vuodenaikaan annan itselleni luvan olla hieman laiska.

  Mutta tympeää pimeys on silloin, kun sataa vettä tai räntää. Kosteus tekee pimeästä säkkipimeän ja luotaantyöntävän. Sisällä se ei haittaa, mutta lenkille ei tee kyllä mieli. Jo aiemmin mainittu plussa- ja miinusasteiden vaihtelu myös pännii, koska tiet ja jalkakäytävät muuttuvat liukkaiksi. Lämpötila saisikin olla koko ajan joko pakkasella tai plussalla.

  Marraskuussa on kuitenkin myös mukava jo miettiä joulua, ja laitella valoja parvekkeelle. Ja toiveissa siintää ajatus lumisesta maisemasta ja valkeasta joulusta. Joka on jäänyt täällä etelässä harmittavasti vain haaveeksi jo useampana vuonna peräjälkeen.

  1. Tuulessa ja sateessa minussa herää taistelija; nautin kun saan puskea eteenpäin, välillä oikein naurattaa. :)

 8. Kyllä tämä marraskuu on ikävyyslistan kärjessä, ainakin niukasti. Eipä tuo joulukuukaan sille paljoa häviä, ehkä kuitenkin isompi mahdollisuus lumeen maassa joka luo jotain valoisuutta sentään. Ja alkaa sentään päivä pidentyä loppukuusta, joka ehkä kompensoi muuten hieman marraskuuta pimeämmän ajan. Ja aika sama pätee vielä tammikuuhunkin, tosin päivä jo loppukuusta alkaa selvästi pidentyä.

 9. Juu, marraskuu on kostea, kalsea ja synkkä eli ei mukava. Samoin huhtikuu, vaikka valoa onkin enemmän, on aivan kalsea, ja toukokuu pitkälti samaten. Kesä- ja heinäkuulla taas sataa koko ajan, eli ei ole nekään kivoja. Lokakuulla sataa myös, ja nykyään myös luntakin Talvikuukaudet taas ovat mitä ovat, lunta ja pakkasta, ja väliin loskaa.

  Eli joo, elokuu on ihan kiva. Sopivasti lämpöä ja kuulaita tyyniä öitä. On lottovoitto syntyä Suomeen, 4 ja varanumero nimittäin.

 10. Kyllä Suomessa pahinta on koko aika lokakuusta maaliskuuhun. Kylmyyden sietäisikin, mutta se harmaus ja pimeys päivästä toiseen, kuukaudesta toiseen. Kaikki on suhteellista, täällä keskisessä Italiassa 15 tuntuu viileältä, tosin se johtuu siitä että asunnot ovat viileämpiä kuin Suomessa ihan siitä syystä että lämmitys on järjettömän hintaista. Täällä pitää mennä ulos lämmittelemään päiväsaikaan. Nytkin sisällä kolme paitaa päällekkäin, niukin naukin tarkenee.

  1. Jetti tekee ens viikolla alhaiselle aktiivisuudelle tyypilliset syheröt ja pullauttaa arktisen puolen ilmamassaa Italiaan asti. Ei ole mukava sielläkään jos lämmitystä ei ole.

 11. Kiva ja informatiivinen kirjoitus. Tuon kaamoksen päättymisen Utsjoella mieltäisin itse tosin ennemmin tammikuun puolivälissä tapahtuvaksi, sehän tapahtuu Utsjoella 16. tammikuuta ja Nuorgamissa 17. tammikuuta ja päivä piteneekin kaamoksen päättymisen jälkeen siellä reipasta vauhtia. Aivan tammikuun lopussa Utsjoella ja Nuorgamissakin päivän pituus lähenee ”jo” 5 tuntia.

  Kyllä, voin omalta osaltani sanoa, että joulu ja uusivuosi tarjoavat henkistä valovoimaa. Ehkä se ajatus silloin, että päivä on huomenna taas pidempi kuin tänään, on avainasemassa tässä asiassa. Joskus tammikuun puolivälissä tai loppupuolella alkaa huomaamaan, että päivä on pidentynyt ja helmikuussa muutoksen, kuten myös päivän reippaan pitenemisvauhdin huomaa aivan selvästi.

 12. Kaamein kuukausi on aina se, kun ensilumi sataa maahan. Olipa se sitten milloin vain, mieluiten vasta tammikuussa. Talven kestäisi hyvin jos ei tulisi lunta, vaan olisi sateista ja lämmintä. Mutta niin ei valitettavasti ole.

 13. Marraskuussa on vielä kesän jäljiltä vehreys nurmikoissa ja puissa sekä pensaissa lehtiä jäljellä. jos ei nyt vihreinä niin keltaisina. Tietynlaista raikkautta ilmassa. Etelässä tulee hienoja kontrasteja, kun lunta saattaa sataa ja samaan aikaan luonto vielä vihertää viimeisillään. Keväällä lumien lähdön jälleen maiseman harmaus ja likaisuus tuskaskuttaa enemmän, joskin aurinkoiset päivät saattavat maalis-huhtikuussa, tuntua jo lämpimiltä. Toisaalta maa on talven jäljiltä niin kylmä, että pitkään kestää ennen kuin oikeasti pitkään pystyy ulkona paikallaan olemaan. Marraskuussa myös ihmisen itsensä luoma tunnelma koristevaloilla, piristää mieltä, keväällähän nämäkin on usein korjattu pois. Meri on myös mahtavan eläväinen marraskuussa.

 14. Ankeus helpottaa viikon päästä, kun terminen talvi päässee alkamaan etelää myöten. Pohjois-Siperiasta näyttäisi tulevan kylmää ilmamassaa meille asti, samoin myös Keski-Eurooppa kylmenee.

  1. Itse sanoisin, että tuo on vain väliaikainen helpoitus.. veikkaan että itsenäisyydenpäivän aikoihin lumet sulavat taas pois suuresta osasta maata. Kenties johonkin Lappeenranta- Kokkola linjan itäpuolelle alkaa talvi tuolloin, mutta Lounais- Länsi- tai Eteläsuomessa joudutaan talven alkua odottelemaan joulukuulle asti vähintään. Jos talven alku määritellään pysyvänä lumipeitteenä. Toki jos puhutaan termisestä talvesta, veikkaan että se alkaa hyvällä säkällä jo aikaisemmin.

  2. Ja näin siis jos aurinkoa seuraillaan. Nopeat auringontuulet palaavat juurikin itsenäisyydenpäivän aikoihin. Kun taas hitaat auringontuulet esiintyvät ensi viikon puolesta välistä juurikin joulukuun alkupäiviin asti…

  3. Uusimman GFS päivityksen mukaan tässä saadaan vielä paukkupakkaset loppukuulle. Siperian linko parkkeeraa tuohon itäpuolellemme ja kyyti on kylmää sen jälkeen. Jonkunmoinen sauma siihen, että taas tulee keskimääräistä kylmempi kuukausi.

  4. Nojoo, pieni mahku tosin alkukuu on ollut sen verran lämmin. Joskus 2018..2019 kun auringossa geomagneettinen aktiivisuuskin on tippunut merkittävästi on mahkua saada kunnon talvia. Yleensä parhaat talvet kuitenkin esiintyy yleensä vasta minimin loppupäässä… olisikohan ne sitten tällä kertaa 2020-2022 parhaat… jää nähtäväksi.
   Tulevasta talvesta odottelen itse korkeintaan 2005-2006 tai 2012-2013 kaltaista lämpötiloiltaan. Sen verran on auringossa vielä koronanaukkoja, että ne tuovat paljon lämpöä tänne Pohjois-Atlantilta.. nytkin koronanaukko on maata kohti, josta pääsee nopeita auringontuulia tänne parin päivän päästä saavuttavat maapallon
   https://twitter.com/_SpaceWeather_/status/930325798023778304

   niin kauan kun nuo koronanaukot eivät rauhoitu, itse en usko että on mahdollisuuksia 09-11 kaltaiseen menoon Suomessa.

   1. Millä mekanismilla Auringon koronan aukot tuovat lämpöä Atlantilta? On taas niin paksua juttua, että kaipaa hieman lisävalaistusta.

    1. https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hs-yllattava-selitys-lauhoille-talville-lumiset-talvet-palaavat-2020-luvulla/6104406
     https://www.youtube.com/watch?v=7g4NbhgpgRU&t=6s

     onhan tuosta paljon tieteellisiä julkaisuja. Kun auringossa on laskeva sykli, niin kelit ovat usein vaihtelevia juuri sen takia koska välillä saadaan nopeita auringontuulia ja välillä hitaita.. kun taas parinvuoden päästä sieltä tulee tasapaksua kylmää..

 15. Toivon oikein lamminta talvea ja kevatta portukaliin.

 16. Itse inhoan kaikkein eniten tammikuun paria ensimmäistä viikkoa.On kylmää, pimeää kun kaivon pohjassa ja joulu on juuri ohi. Olen kuitenkin ratkaissut tämän ongelman sillä, että matkustan aina tammikuun alussa pois Suomesta ja tulen takaisin vasta kuun puolen välin jälkeen. En myöskään pidä lokakuusta. Mökkikausi on juuri päättynyt, jouluun on vielä aikaa ja päivät pimenevät nopeasti. Marraskuussa on kuitenkin jo pikkujouluja ja lisääntyvää joulufiilistä, mikä piristää mieltä.
  Yllättävän monet eivät pidä huhtikuusta, mikä on mielenkiintoista. Varsinkin huhtikuun puolessa välissä lisääntyvä valon määrä ja keväiset tuulet saavat minut aina toiveikkaalle ja hyvälle tuulelle. Tosin mikään ei voita suomen kesää kesä-elokuuta..Valoisat illat ja yöt, luonnon vehreys, järvessä uiminen… Ja sitä hellettä voi aina hakea ulkomailta.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.