Merivesi matalalla – syynä paikalleen jämähtänyt korkeapaine

Julkaistu

Moni meren rannalla asuva on saattanut viime viikkoina hieraista silmiään, kun veden alta on paljastunut asioita, joita ei ole ennen nähnyt. Minulle tämä ”oho-efekti” tapahtui myös tovi sitten, kun pyöräilin toimistollemme Keilalahden rantaa pitkin. Meriveden alta oli puskenut esiin uusia luotoja, kiviä ja alueita, joita en ollut ennen nähnytkään. Merivesi on tällä hetkellä laajalti Suomen rannikkoalueilla n. 40 cm tavanomaista matalammalla ja saattaa vielä kuluvan viikonlopun aikana laskea entisestään.

Meriveden korkeus vaihtelee vuoden mittaan Suomen merialueilla keskimäärin +100 cm ja -60 cm:n välillä suursäätilanteesta riippuen. Alhaiselle meriveden korkeudelle löytyy muutama tärkeä tekijä, jotka ovat listattuina tässä:

1 – Pitkäkestoinen korkeapaine

Korkeapaineen alla veden pintaan kohdistuu tavanomaista korkeampi ilmanpaine. Vahvan korkeapaineen vaikutuksessa ilma voi neliömetrin kokoisen alueen yllä painaa jopa 10 500 kg. Tällöin korkea ilmanpaine ikään kuin painaa veden pintaa alaspäin, kun taas matalapaineen vallitessa ilman kohdistama paine vedenpintaan pienenee, jolloin se pääsee kohoamaan. Yhden millibaarin suuruinen ero ilmanpaineessa vastaa noin yhden senttimetrin eroa vedenpinnan korkeudessa.

2 – Ilmavirtaukset ja tuulet

Samantyyppisen säätilanteen pitkittyessä ilmavirtauksetkin ovat yleensä olleet pidemmän aikaa samansuuntaiset. Kaikista otollisin tilanne vedenpinnan korkeuden laskemiselle Suomen rannikkoseuduilla syntyy korkeapaineen alla, kun tuulet puhaltavat koillisesta tai idästä pitkään Suomen rannikolta poispäin. Tällöin vettä kasautuu vastarannoille, ja mikäli korkeapaine on tarpeeksi laaja, saattaa koko Itämeren vedenpinnan korkeus laskea, mitä tehostaa veden poistuminen Tanskan salmien kautta. Myös paikallisesti voimakas sääilmiö ja ilmanpaineen muutokset jo pelkästään Tanskan salmien ympäristössä saattavat riittää heilauttamaan koko Itämeren altaan vedenkorkeutta.

3 – Kuivuus ja jokien valuma

Alhaiset sademäärät Skandinavian sekä Baltian alueella ja tätä kautta myös pienentyneet jokien valumat saattavat hieman vaikuttaa vedenpinnan korkeuteen Itämeren alueella, mutta tällöinkin vaikutukset jäävät verrattain pieniksi.

Kaiketi tämänhetkiseen matalaan vedenpinnan korkeuteen vaikuttavat siis kaksi ensimmäistä tekijää. Mistään poikkeuksellisen alhaisista vedenkorkeuksista ei kuitenkaan voida vielä puhua ja ennätyksellisiinkin arvoihin on matkaa. Alhaisimmillaan meriveden korkeus on käväissyt 130 cm tavanomaisia lukemia alempana, viimeksi näin kävi Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa tämän vuoden tammikuussa Kemissä.

Oletko sinä kiinnittänyt huomiota alhaiseen meriveteen?

16 vastausta artikkeliin “Merivesi matalalla – syynä paikalleen jämähtänyt korkeapaine”

 1. Markus osaatko yhtään sanoa koska kunnollinen syksy alkaa tämä syksy sään puolesta viime vuotista katastrofaalista alkusyksyä huonompi. Minun puolestani tervetuloa kunnon syyssateet, kovat tuulet, harmaus ja selkeästi normaalia lauhempi sää. Pelastaako marras ja joulukuu kuten viime vuonna. Matalapaineita odotellessa ja mustaa joulua ja uutta vuotta toivoen

  1. Moi! Ei sellaista ole näköpiirissä tuoreimmissa malliajoissakaan. Korkeapaine näyttää heikkenevän hetkeksi, mutta muotoutuvan uudestaan Suomen länsipuolelle. Kuivalta näyttää tämän kuun loppupuoliskokin.

 2. Sadetta todellakin tullut vähän ja paikoin ennusteissa sitä ei ole tulossa 10 seuraavaan päivään. Tiedä vaikka tämä kuivuus jatkuisi lokakuun loppuun saakka, silloin varmasti tästä lokakuusta tulee kuivin lokakuu monella mittauspisteellä 50 vuoteen.

  1. Voi hyvinkin olla, että kuivuus jatkuu vielä lokakuun loppuun suuressa osassa maata. Tarkkaillaan tilannetta. Aika jämähtäneeltähän tämä suursäätilanne näyttää.

 3. Kyllä pisti silmään alhainen veden pinta Kemissä eilen.
  Toivotaan, että myrskyt tulevat pian. Uskomuksen mukaan pitää kolme myrskyä mennä yli ennen kuin talvi saa otteen Merilapissa ja koskee varmaan myös koko suomea?
  Tunturilapissa talvi saa tieten helpommin otteen joka vuosi..

  1. Niin, saas nähdä, toteutuvatko uskomukset tänä vuonna. Kyseessä on tähän mennessä ollut harvinaisen vähämyrskyinen vuosi, eikä syysmyrskyjä ole näköpiirissä tuoreimmissa malliajoissakaan.

 4. Ei ole vesi alhaalla pelkästään meressä vaan myös voimalaitosten altaissa erityisesti Ruotsissa, josta sitä pitäisi Suomeenkin riittää. Mikäli syyssateita ei vetenä tule ennen pakkasia ja Auringon laskenut aktiivisuus tarjoilee kylmemmän puoleisen talven, niin keväällä ihmetellään että mistäs pohjolaan saadaan virtaa. Sähköfutuurit ovat jo ampaisseet nousuun.

  1. Jep, ja näytti olevan alhaalla myös mm. Viron järvissä viikonloppuna eli laaja-alaisemmasta ilmiöstä kyse nähtävästi.

   1. Piti Markus vielä sanoa että tämä artikkelisi oli hyvä ja monipuolinen. Ja hyvä video! tälläistä kelpaa lukea, kun saa asiallista tietoa.

    1. Kiitos hyvästä palautteesta! Laitetaan siis vastaisuudessakin jotain tällaista. ;)

     1. Ole hyvä, kyllä hyvää asiantuntemustasi kannattaa hyödyntää tälläisillä artikkeleilla.

      Mitä mieltä Markus on tästä auringon golf virran kääntämisestä ? onko outo asia mielestäsi vai odotettavissa ollut asia vai miten suhtaudut , ei siis ihme että aurinko vaikuttaa Suomen talviin kun asia on näin ?

   2. Numeroina viime vuonna näihin aikoihin Ruotsissa oli varastossa 30 341 GWh ja nyt on 22 990 GWh. Sateet vaikuttaa viiveellä, joten viimeinen kuukausi ja ennusteet huomioon ottaen tilanne alkaa olla heikko.

  2. Leone, oletko lukaissut vanhalta palstalta missä olit joskus tota uutta tietoa auringon vaikutuksista. Blogi on tällä hetkellä alhaalla kun siellä on atk-remontti vielä pari päivää mutta käyhän lukemassa. Aurinko vaikuttaa tänne Suomeen siis enimmäkseen golf virtaa kääntelemällä mielestäni.
   Tsekkaa nämä kuvat, aurinko vs. Jäämeren alle menevä merivirta :
   http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/pilkut.png?itok=FCPGCmfQ
   http://static-sls.smf.aws.sanomacloud.net/tiede.fi/s3fs-public/styles/medium_main_image_no_upscale/public/discussion_comment_image/ap_index.png?itok=aHC553rB

   2010 oli tosiaan melkoinen droppi golf virrassa :
   http://www.ccpo.odu.edu/~tezer/PAPERS/2015_GPC_AMOC_SL.pdf

   Tule Leone takaisin palstalle mistä katositkin vuosi pari sitten :) Esittelen asiaa lisää siellä sinulle ja keskustellaan tästä lisää.

    1. Kokeile Leone :
     http://www.saaforum.tk/category/ilmasto/

     Kelpaako se , tulehan sinne edes :)

    2. Olen leone adminkäyttäjä tuolla sääfoorumilla, ja saan tarvittaessa siivota kommentteja. Siellä voimme jutella rauhassa tästä auringosta ja Suomen säästä. Tarvitsisin sinunkin asiantuntemustasi tähän asiaan. Siksi haluan sinut sinne juttelemaan.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.