Rauli-myrsky, mistä kannattaa seurata?

Julkaistu

Rauli-myrsky etenee parhaillaan Suomen yli, tätä kirjoittaessani tuuli on voimakkain Pohjanlahden rannikolla, erityisesti Pietarsaaressa. Tilanne elää ja kehittyy yhä.

Siksi on ajankohtaista täsmentää – mistä on paras seurata tulevien tuntien tuulihavaintoja ja -ennustetta?

Vastaus löytyy sivustomme vasemman laidan palkista, pari laatikkoa bloginaaman alapuolelta. Sieltä löytyy sinivihreä otsikko ”veneilysää”. Nimestään huolimatta se on hyvä väline ei vain vesialueiden, vaan myös maa-alueiden tuulitilanteen seuraamiseen.

Klikataanpa tuota veneilysää-otsikkoa ja katsotaan, mitä aukeaa:

Veneilysää (kuva: Foreca)
Veneilysää (kuva: Foreca)

Tadaa! Kartta näyttää tuuliennusteen lähipäiville. Koska kartta kulkee veneilysää-nimellä, ensimmäisessä näkymässä tarjolla on tuuliennuste merialueille. Kuten kuvasta näkyy, reipasta tuulta on luvattu tällekin hetkelle.

Entä jos haluaisin tietää, kuinka kovaa rannikolla pahimmillaan voi tuulla? Tässä kuvassa näkyy ennustettu keskituuli, mutta keskituuli tarkoittaa, että puhutaan mitattujen tuulien keskiarvosta, eli mittaustuloksissa on mukana ollut todellisuudessa sekä matalampia että korkeampia lukemia. Keskituuli on 15 m/s riippumatta siitä, onko mitattu 14 ja 16 m/s vai 0 ja 30 m/s!

Tähän löytyy vastaus klikkaamalla kartan yläpuolelta ”puuskat” ja vielä ”riskirajat”.

Veneilysää: puuskat ja riskirajat (kuva: Foreca)
Veneilysää: puuskat ja riskirajat (kuva: Foreca)

Johan värit muuttuivat! (Myönnettäköön, muutin draaman takia vielä ajanhetken täksi illaksi puolenpäivän sijaan.) Violetti väri paljastaa nopeasti, että myrskypuuskia on ennustettu Perämerelle ja Suomenlahden itäosaan. Myrskypuuskien riski näkyy tiheästi raidoitetulla alueella, kovan tuulen riski harvemmin raidoitetulla. Näiden alueiden lähellä rannikollakin kannattaa varautua myrskypuuskien tuomiin ongelmiin.

Entä maa-alueet? Suurin osa Suomen pinta-alasta on maata, ei merta. Vieläpä Lappi, joka on nyt täysin piilossa?

Ei hätää! Klikataanpa kartan ”Vaihda alue”-näppäintä ja valitaan sen alta alueeksi Fennoskandia. Kartan yläpuolisesta palkista puolestaan valitaan alueeksi meren sijaan maa. Miltä nyt näyttää?

Puuskat riskirajoineen maa-alueilla (Kuva: Foreca)
Puuskat riskirajoineen maa-alueilla (Kuva: Foreca)

Heti auttoi! Kartan mukaan kolmelta iltapäivällä myrskypuuskia on odotettavissa maan länsiosassa, kovan tuulen puuskia lähes koko maassa. Tilanteen muuttumista ajan kanssa voi seurata oikean reunan aikapalkilla liikkumalla.

Ylimmästä palkista voi siirtyä seuraamaan vesistöjen tuulihavaintoja, aaltoennustetta ja muita mielenkiintoisia asioita.

Tämän avulla Raulia ja muita tuulia seuraamaan, pysykää ehjinä!

 

7 vastausta artikkeliin “Rauli-myrsky, mistä kannattaa seurata?”

 1. Oli hyvin ennustettu Rauli-myrsky, Siitä täydet pojot.:)

 2. Kiitos! Sukellus sääkarttojen maailmaan oli mielenkiintoinen, hyödyllinen ja kirjoitettu mukavan sujuvasti.

 3. Laitetaan tännekkin linkki :

  http://www.saaforum.tk/2016/08/25/golf-virran-reitti-ja-sen-muutokset-ja-taman-vaikutussuomen-saahan-suomen-saatilastoihin/

  Siitä kumoamaan vastustajat faktaani jonka olen perustellut lukuisilla tieteellisillä artikkeleilla, eli ei taida olla ihan mutu-tuntumalla tehty, tai sohvaperunan kirjoittama artikkeli.

  Tuo artikkeli on sen verran kovan luokan pommi minun vastustajille, että se on hiljentänyt koko Suomen ilmasto&sääpalstat moneksi päiväksi.

  Nyt odotan vastustajiltani vastaiskua takaisin päin ? Taitaa olla valttikortit vähissä nujertaa tuo artikkeli hölynpölyksi parilla lauseella ?

  1. Tämä Joannankin kirjoittama blogi tästä myrskystä oli erinomainen. Mutta.. tämänkin myrskyn reittiin taisi vaikuttaa kuitenkin golf virran positio :)

   1. Kiitoksia! :) Tämän yksittäisen myrskyn alkuperästä en osaa sanoa, mutta yleisesti Golf-virta todellakin vaikuttaa matalapaineiden syntyyn. Golf-virran alueella meri on lämmin, joten sen yläpuolelle syntyy helposti nousevia ilmavirtauksia, pilviä ja sopivien olosuhteiden vallitessa syvenevä säähäiriö eli matalapaineen keskus rintamarakenteineen.

    1. Totta, alkuperästä on vaikea sanoa. Mutta kulkureitti Pohjois-Atlantin yli on useimmiten tuon golf virran takana. Vuodet vaihtelee aina toiseen joka vuosi, kuitenkin 2013- keväästä lähtien, Suomeen on tullut hyvin pohjoista reittiä matalapaineet, jos vertaamme esim. talveen 2012-2013 tai talviin 2009-2010. Ikään kuin vuosien 2004-2008 kaltainen hyvin lauha olisi palannut takaisin.

     Useimmiten tuo korrelloi siten, että vesi on lämmin golf virran päällä mutta poikkeuksiakin on joskus harvoin kuten talvi 2014-2015. Silloin koko talven Grönlannista ja luoteesta purkaantui koko talven kylmää ilmaa Golf-Virran päälle, NOAA mukaan tämä olikin ennätyskylmä talvi Pohjois-Virran päällä. Meri näytti pinnassa silloin tältä :
     http://weather.unisys.com/archive/sst/sst_anom-150125.gif

     Mutta tuosta blogistani löytää käyrät aina 700m syvyyksiin asti, jolloin poikkeuksellisetkaan sääilmiöt eivät pysty häiritsemään lukemista siitä, missä tilassa golf virta on.

     1. Korjaan vielä kirjoitusvirheen.

      Pohjois-Virran = Golfvirran.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.