Reittisäätä kokeilemaan!

Julkaistu

Hei, kaikki!

Sivuillemme lisättiin kesän kunniaksi uutta – reittisää!

Palvelu löytyy sivujemme vasemman reunan palkista pari lootaa blogilinkin yläpuolelta, ”Ajankohtaista” otsikon alta. Tai tätä lukiessa yksinkertaisimmin täältä.

Homman nimi on yksinkertainen: kirjoita kartan yläreunan ruutuun lähtöpaikka ja valitse sen vierestä lähtöaika, sen jälkeen kirjoita alle ilmaantuneeseen ruutuun määränpää. Mikäli haluat reitin kulkevan jonkin tietyn paikkakunnan kautta, voit painaa määränpää-lootan vierestä plus-näppäintä; saat lisälaatikon välietapin valintaa varten.

Kuva: Foreca
Kuva: Foreca

Tässä näytteeksi kuva reitin säästä fiktiivisellä matkalla Oulusta Kööpenhaminaan. Sää näytetään reitillä kahden tunnin välein. Tällä zoomausetäisyydellä säätäpät ovat osin toistensa päällä, mutta tilanne korjautuu heti sisäänpäin siirryttäessä.

Alareunasta (kuvassa Kööpenhaminan vierestä) voi valita ajotavaksi pyöräilyn autoilun sijaan ja kameraa klikkaamalla näkyviin tulevat kelikamerat. Alueilla, joilla kameroita on tiheästi, kamerasymbolien määrä lisääntyy karttaan sisään zoomattaessa.

Kartan alle ilmaantuu Google mapsin ilmoittama matkan pituus ja kesto, sen alle voi avata myös reittiohjeet.

Kartalla näkyvien sääsymbolien määrää on toistaiseksi hieman rajoitettu, joten hirmu pitkillä matkoilla (kuten joltakin Suomen paikkakunnalta Reykjavikiin tai Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin) symbolit katoavat jossain muutamannen vuorokauden kohdalla näkyvistä; tällöin on parempi katsoa reitti parissa osassa. Harva ihminen päättää oikeasti ajaa täältä Kapkaupunkiin asti kaverikuskin kanssa vuoroissa pysähtymättä lainkaan, joten tämä ominaisuus tuskin aiheuttaa suurta haittaa.

Mutta, siitä vaan kokeilemaan sekä järkeviä että omituisia reittejä! Palautteet palvelun käytettävyydestä ja erilaiset parannus- ja muutosehdotukset ovat tervetulleita, jotta palvelu olisi kaikille mahdollisimman käyttökelpoinen.

Mukavaa viikonloppua!

10 vastausta artikkeliin “Reittisäätä kokeilemaan!”

 1. Mainio idea! Kas kun kukaan ei aikaisemmin ole keksinyt mokomaa. Ehdottomasti tervetullut sovellus, jonka pistän ruuvipenkkiin seuraavan kerran kun pidempää matkaa tulee tehtyä:)

 2. Loistoidea! Varsinkin pyöräilyn kanssa tulee tarpeeseen. Muutamia käytettävyysideoita:
  – Google Mapsista tutut toiminnot käyttöön. Hiiren oikealla klikkaamalla ”Reittiohjeet täältä”/”Reittiohjeet tänne” valitusta pisteestä. Samoin reittiä olisi mukava pystyä säätämään hiirellä raahaamalla, josta tulisi välipiste matkaan niin kuin Mapsissa.
  – Sääpisteiden määrä voisi vaihtua automaattisesti zoomaustason mukaan. Mitä lähemmäs zoomaa, sitä tarkempi ennuste, esim. tunnin välein. Sitä tarkempi tuskin on enää merkityksellinen, tunnin välikin toki jo varmasti kyseenalainen ennustamisen näkökulmasta.
  – Kun pyöräilykarttaa zoomaa sisälle, tulee näkyviin vihreät pyöräreittimerkinnät. Sinällään kiva idea, mutta sekottaa karttaa todella paljon. Täppä josta saa päälle/pois, oletuksena pois?
  – En ymmärrä mikä kameraikonin funktio on. Kuvake ei kerro mitään, ei ole alt-tekstiä, eikä se tunnu tekevän mitään. Mikä juttu se on?

  Nuo kun saa kuntoon, on homma aika hyvillä perusteilla!

  1. Samaa mieltä tuosta tunnin välistä. Varsinkin autoillessa sillä on merkitystä, koska 2:n tunnin aikana ehtii ajaa pitkän matkan ja siinä samalla useamman sääilmiön läpi.

  2. Sillä kameranapilla saa näytölle Tiehallinon (vai mikä sen nimi nykyään on) kelikamerat.

 3. Kiitos kaunis kaikille kommenteista! :) Ne on välitetty eteenpäin tekniikan puolelle, auttavat heitä säätämään sovelluksen mahdollisimman käyttökelpoiseksi ja hyödylliseksi.

  1. Ai kuinka hauskaa. Suunnittelen juuri matkaa ehkä suomeen kesäksi ja mietin lähteä fillarilla ja osa junalla … Lähtöpaikkana keskiranska… Oli niin kamalat tulvat ranskassa… Etten tiedä missa kesän vietän…

   Toivon lämmintä kesää Haukivuorelle… Kun vaan lämmin löytää sinne reittinsä.

 4. Älkää hei viitsikö keksiä uusia palveluja, kun ei se perustehtäväkään eli sään ennustaminen onnistu!
  Paikallinen ahvenen evistä ennustava kansanennustaja on onnistunu, teidän kannalta valitettavasti, paremmin.
  Ennustetta runsasta sadetta 16.6, mäkiä vaan. Viime vuonna samaan aikaan nimititte tätä keliä poudakdi.eli pieleen meni.

 5. Tosi houkutteleva palvelu. Kun selainversiossa testattu niin mobiilliversio palvelee liikkuvaisia vieläkin paremmin. Varmasti lataan jos Windows kauppaan tulee.

 6. Hieno palvelu, tälle on toimiessaan kyllä käyttöä.

  Yksi asia vaatii vielä ainakin vastauksen ja ohjeet palvelun sivulle:
  – tulevatko sääsymbolit reitin varrelle matka-ajan ja ko. paikkakunnalla ennustetun sen hetkisen sään mukaan?

  Tein juhannuksen aaton aattona testin: lounais-suomesta keskisuomen kautta Joensuuhun autolla.
  Kartan sääsymbolit näyttävät Mikkelin kohdalla aurinkoa klo 22:00, vaikka sadetutkan ennusteessa on samalle kellonajalle Mikkelissä täyttä sadetta.

  –> saadaanko tähän parannusta?

  Hyvää kesää ja ennustuksia. :)

 7. Hieno idea!

  Minusta olisi kiva kirjoittaa etapin kohdalle kellonaika jolloin itse arvelen olevani siellä. Jos vaikkapa kiertelen autolla Pohjois-Karjalaa noudattamatta virallisia nopeusrajoituksia, pitkiä taukoja pitäen.

  Ensimmäinen yritykseni oli tehdä reittisää purjehdusmatkalle. Ajattelin että voisin tulostaa reittisään kuten tuntiennusteen jollekin yksittäisellä paikkakunnalle.
  Tuntiennusteessa voisi jokaisen tunnin kohdalla olla sitten merkintä paikkakunnasta. Olisi kiva jos voisi tehdä reittisuunnitelman vaikkapa kolmeksi päiväksi etukäteen

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.