Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä

Julkaistu

Hangosta sanotaan, että se on Suomen kauneimpia kesäkaupunkeja. Enkä yhtään ihmettele, sillä tarjoaahan Hankoniemen alue yli 30 kilometriä hiekkarantoja, Suomen eteläisimmän merenrantamiljöön ja vapaan pääsyn ainutlaatuiseen saaristoon. Viikonlopun kesäisen sään innoittamana päätin testata, miltä toukokuinen Hanko tuntuu ja teinkin seikkailun Manner-Suomen eteläisimpään pisteeseen.

Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä

Hankoniemi työntyy 25 kilometriä mantereelta avomerelle päin, ja ilmastollisesti alue onkin yksi Suomen merellisimpiä. Itämeren vaikutus näkyy ja tuntuu lämpötiloissa, ja vuodenaikojen väliset lämpötilaerot ovatkin huomattavasti sisämaata pienemmät. Tähän aikaan vuodesta Suomen eteläisin kolkka voi useampana päivänä olla Suomen viilein. Vastaavasti syys- ja talvipuolella verrattain lämmin ja sulana pysyvä ympäröivä merialue pitää talven ja lumipeitteen pitkään poissa.

Viikonloppuna Hankoniemi toimi ikään kuin vuodenaikojen jakajana. Tieltä 51 Tielle 25 käännyttäessä kohti lounasta alkoi tapahtua: kun vielä Karjaan kohdalla lämpömittari näyttää 20 astetta, on se Hankoniemen tyviosaan mennessä tipahtanut jo kolmella asteella. Matkan jatkuessa Tietä 25 myötäillen kohti lounasta lämpötila pysyy melko vakiona, mutta Hangossa tipahtaa jo 15 asteeseen. Tulliniemessä auton lämpömittari näyttää enää 12 astetta ja tämän etelämmäs ei enää kulkupelillä ole menemistä. Takki päälle ja 3,5 kilometriä kävelyä maantieteellisesti Suomen mantereen eteläisimpään pisteeseen. Sisämaan kesä vaihtui hetkessä vilpoisaan kevätsäähän.

Alkuillasta merituuli alkaa jo heiketä ja ilma tuntuu lämpenevän kävelemisen aikana. Välillä ympäröivältä merialueelta kantautuu vielä kylmiä pulsseja, onhan meriveden pintalämpötila Hangon ympäristössä vasta 7-8 -asteista. Kallioista Tulliniemeä pitkin vaeltaessa tulee kuitenkin lämmin ja Manner-Suomen eteläisimpään pisteeseen saavuttaessa tuulikin on jo tyyntynyt. Istahdan jääkauden muovaamalle silokalliolle nauttimaan auringonlaskusta ja hiljaisuudesta.

Koordinaatit 59°48.6′N, 022°54.8′E saavutettu – mission accomplished! ;)

Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä. /kuva: Markus M.
Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä. /kuva: Markus M.

13 vastausta artikkeliin “Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä”

 1. Keskiviikkona näköjään paluu arkeen ja lähemmäs kymmenen asteen pudotus päivälämpötiloihin etelässä. Ja loppua ei näy.

 2. Onko metereologi kiinnittäny huomioo taivaankannen peittävään ”harsoon” mitä lentokoneet kylvää taivaalle pitkinä vanoina ristii rastii? Kummasti sininen taivas katoo ku koneet ruiskuttaa myrkkyjänsä! Tiivistymisvana selitys ei mee läpi! Taitaa teidänki suut olla tukittu. Maailmalla kemikaalivanoista puhujia on kummasti poistunut pelistä. Valtaa pitäville ilmeisesti arka aihe ku pitää vaientaa arasta aiheesta puhuvia. Hyvää kesää kaikille ja tutkikaa asioita ja hämmästytte mitä keinoja meitä kaikkia vastaan käytetään! Ps. kemikaalivanat on jäävuoren huippu. Uskaliaat haastakaa itsenne laajentamaan kuplaanne :) Niin ja kiitos kirjotuksesta :)

  1. Karpalo, harson näin ja myös lentokonevanat. En ole kemikaalivanamuodostelmien ekspertti, mutta mielestäni taivaalla näkyi sekä tiivistymysvanoja että Cirrostratus stratiformis -yläpilveä. Tyypillistä kuivassa korkeapainetilanteessa, jolloin kastepistelämpötilat ovat verrattain alhaisia.

  2. Kyllä ne tiivistymisjuovat ovat lähes täysin vesihöyryä. Tietysti seassa on hieman kerosiinin (Jet-A) palamishöyryjä. Karpalon kaltaiset epäilijät voivat googlata Applemania. Mutta Karpalo varmaan epäilee että wikipediakin on myrkyttäjien vääristämä…

   Kyllähän tuo manner-meri juttu on havaittavissa lähempänäkin. Asun Piikkiössä (jonkinlainen sisämaa) ja meillä on mökki saaressa Turun ja Paraisten välissä. Etenkin keväällä lämpötilaero voi olla 10 astetta, riippuen tietysti tuulesta. Eilen meren pintalämpö oli jo 11.5 C, mikä lienee ennätys tähän aikaan.

 3. Aika lämmin on Suomenlahti ja Itämeri yleensäkkin. Jäät melki lähdössä pois pohjoisimmistakin osista :

  http://cdn.fmi.fi/marine-observations/products/ice-charts/latest-full-color-ice-chart.pdf
  Toista oli meininki esim. 1985 toukokuun alussa 9.5.1985 , jolloin Selkämerikin ja jopa suomenlahti oli tiukasti jäässä vielä:
  http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/arkiv/sstchart/sstchart_19850509.pdf

  1. Myös 2011 oli vielä toukokuun alussa (9.5.2011) Suomenlahdella jäätä :
   http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/arkiv/sstchart/sstchart_20110509.pdf

  2. Mielenkiintoisia tilastokarttoja olet löytänyt! Niin, kyllähän tämä jäätalvi jälleen oli leuto ja viime päivien lämpö lienee lämmittänyt pintavedet jo keskiarvojen yläpuolelle merialueillakin.

   1. Näinhän se on, veikkaan että kokonaisuudessaan kesä tulee olemaan tavanomaista lämpöisempi ja syksyllä kestää taas pitkään että jäätalvi alkaa.

 4. Suomen mantereen eteläisin piste sijaitsee Tulliniemen kärjessä, noin kilometri käymästäsi Uddskatanista itään.

  1. Joo. Suomen mantereen eteläisin piste ei ole Markus Mäntykankaan käymässä paikassa. Siellä missä Markuis kävi ovat luontopolun päässä hienot rantakalliot ja vanha Tringan bongauspaikka, muttei eteläisintä pistettä. Ulkoilijat eivät pääse ilman lupaa viereisessä niemessä olevaan mantereen eteläisimpään kolkkaan. Säätieteilijöiden kannattaa olla tarkkoja termeissään. Ei ole se ja sama onko ennätyspakkasen lukuarvo sinnepäin mutta melkein oikein tai onko Suomen korkein piste Halditsohkkalla vai viereisellä Ridnitsohkkalla.

  1. Mielestäni nämä meteorologien sääblogit eivät ole diipa daapaa, vaan ihan hyviä juttuja.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.