Kuunpimennys tulee – oletko valmis?

Julkaistu

Ensi yönä katseet kannattaa suunnata taivaalle!

Odotettavissa on täydellinen kuunpimennys; vieläpä superkuun eli hieman keskimääräistä suuremman (maata lähempänä olevan) kuun aikaan. Kuunpimennys näkyy täydellisenä klo 5:11-6:24, puolivarjovaiheesta puolivarjovaiheen päättymiseen klo 3:10-8:24 (jolloin aurinko on jo noussut koko maassa).

Kuunpimennyksen vaiheet kellonajoittain (Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä)
Kuunpimennyksen vaiheet kellonajoittain (Kuva: Ursa / Veikko Mäkelä)

Pilvisyys lisääntyy Suomessa ensi yönä koillisesta alkaen. On siis onnenkauppaa, missä pimennys näkyy ja missä ei. Allaolevassa kuvassa näkyy ennustettu pilvisyys klo 06 huomisaamuna; kokemus kertoo, että pilvisyysalueen muoto harvoin toteutuu täysin ennustemallin mukaisena, joten kannattaa seurata tilannetta. Parhaat mahdollisuudet kuunpimennyksen näkymiseen ovat paikoin maan etelä- ja keskiosassa sekä Länsi-Lapissa.

Ennustettu näkyvyyttä haittaava pilvisyys maanantaina aamukuudelta (Kuva: Foreca)
Ennustettu kuun näkemistä haittaava pilvisyys maanantaina aamukuudelta; pilvet sinivihreällä (Kuva: Foreca)

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa vasta vuonna 2018, joten kannattaa tähyillä taivaalle! Itse olen täydellisen pimennyksen aikaan sopivasti työvuorossa Forecan toimistolla, jossa selkeän sään sattuessa kuu tulee näkymään hyvin. Kamera tulee varmuuden vuoksi mukaan, toivottavasti pilvet eivät tule tielle.

Täydellisen kuunpimennyksen aikaan kuu on ruosteenpunainen, tämänkaltaisia näkymiä siis on onnekkaille odotettavissa:

Kuunpimennyksen vaiheet voivat näyttää esimerkiksi tältä (Kuva: Flickr/Brian)
Kuunpimennyksen vaiheet voivat näyttää esimerkiksi tältä (Kuva: Flickr/Brian)

Yksi ajatus artikkelista “Kuunpimennys tulee – oletko valmis?”

  1. Woi oi, meille Hyvinkäälle on luvassa pilviä, sniif!

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.