Elokuusta kesän lämpimin ja helteisin kuukausi?

Julkaistu

Auringon teho hiipuu Suomessa nopeasti heinäkuun jälkeen ja elokuussa aurinko lämmittää keskimäärin samalla teholla kuin huhti-toukokuun vaihteessa. Ilmakehä kuitenkin lämpenee kesän aikana, joten lämpötiloja ei suoraan voida verrata auringon säteilytehoon. Elokuu on tilastollisesti rannikkoalueilla kesäkuuta lämpimämpi, sisämaassa kuta kuinkin kesäkuun veroinen kuukausi lämpöoloiltaan. Etelämpänä Euroopassa, erityisesti Välimeren alueella, kesän lämpöhuippu ajoittuu usein vasta elokuulle ja keskisessäkin Euroopassa hyvin korkeat lämpötilat ovat vielä mahdollisia. Pohjoisemmilla leveysasteilla, Suomen korkeudella, syksyn lähestyminen alkaa jo vääjäämättä näkyä elokuun edetessä: päivälämpötilat laskevat, yöt viilenevät ja aamusumut yleistyvät. Tänä vuonna kaikki voi kuitenkin olla päinvastoin.

Sekä kesä- että heinäkuu olivat koko maassa tavanomaista viileämpiä. Ylimmillään heinäkuun keskilämpötila kipusi Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla lähelle 16 astetta, Lapin koillisosassa kuun keskilämpötila jäi paikoin alle 10 asteeseen. Elokuun keskilämpötila on eteläisessä Suomessa 15-16, maan keskivaiheilla n. 14 ja pohjoisessa 10-13 astetta. Viimeksi vuosina 2006 ja 2002 elokuu oli osassa maata kesän lämpimin kuukausi. Ylimmillään elokuun keskilämpötila on esimerkiksi Helsinki-Kaisaniemen mittausasemalla ollut v. 1939 tasan 20 astetta, ja viimeksi erittäin lämpimänä elokuuna vuonna 2002 keskilämpötila oli 19,4 astetta. Keskimäärin hellelukemille päästään elokuussa jossain päin Suomea yhdeksänä päivänä; vuonna 2006 elokuisia hellepäiviä kertyi jopa 27 kappaletta.

Elokuun helteet eivät siis ole harvinaisia, mutta syyskuulle siirryttäessä niiden todennäköisyys vähenee huomattavasti. Yksittäinen hellepäivä tosin on mahdollinen syyskuun puolivälille asti. Elokuussa lämpötila voi korkeimmillaan vielä kohota 30-33 asteen välille. Myöhäisimmillään yli 30 asteeseen on päästy 23.8.1959, jolloin kolmella paikkakunnalla rikottiin 30 asteen raja: esimerkiksi Järvenpäässä mitattiin 30,7 astetta.

Kuluvan elokuun sijoittuminen kesän lämpimimmäksi kuukaudeksi ei paljoa vaadi: Etelä- ja Keski-Suomessa 20-25 asteen päivälämpötilat ja 10-15 asteen yölämpötilat takaisivat kesän lämpimimmän kuukauden tittelin, pohjoisessa riittäisivät selvästi alhaisemmatkin lukemat. Tuoreimpien ennusteiden valossa sää on suuressa osassa maata ensi viikollakin kesäisen lämmintä, ja lähes joka päivä jossain päin maata on mahdollisuus päästä ainakin lähelle hellelukemia. Tavanomaista lämpimämmän elokuun todennäköisyys on kasvanut myös keskipitkien ennusteiden valossa.

Kesän helletilastoja johtaa toistaiseksi heinäkuu, jolloin hellepäiviä oli Suomessa kolme. Elokuussa on jo kuitenkin päästy hellelukemille kaksi kertaa ja näyttää ihan todennäköiseltä, että lähipäivinä hellesaldo tulee kasvamaan ainakin muutamilla päivillä, joten pidän täysin mahdollisena, että elokuu on tämän kesän helteisin kuukausi.

Kuva 1: Forecan sivuilta löydät paikkakunnallesi 15 vuorokauden piste-ennusteet. Tämän ennusteen mukaan kesäinen, miltei helteinen sää jatkuu Helsingissä vielä pitkään, joskin ennusteen epävarmuus hieman kasvaa ensi viikon aikana.
Kuva 1: Forecan sivuilta löydät paikkakunnallesi 15 vuorokauden piste-ennusteet. Tämän ennusteen mukaan kesäinen, miltei helteinen sää jatkuu Helsingissä vielä pitkään, joskin ennusteen epävarmuus hieman kasvaa ensi viikon aikana.

Välimeri lähes ennätyslämmin

Etelä-Euroopan kuuma kesä on saanut Välimeren pintaveden lämpötilan kohoamaan moneen otteeseen lähelle ennätyslukemia. Satelliittimittausten perusteella pintavesi on tällä hetkellä monin paikoin lähes 30-asteista, ja erityisesti Välimeren länsi- ja pohjoisosassa poikkeama normaaliin on useita asteita. Erittäin lämpimällä merivedellä on myös kääntöpuolensa: syksyllä ilman viiletessä ja matalapainetoiminnan vilkastuttua Välimeren ympäristössä riskinä ovat erittäin runsaat sateet ja voimakkaat ukkoset. Hyvin lämmin pintavesi voi syksyllä voimistaa matalapaineita ja erityisesti rannikkoalueet vuoristojen rinteillä, kuten esimerkiksi käytännössä koko läntisen Balkanin niemimaan valtiot, ovat ”riskialueella”. Tulvasateiden mahdollisuus kasvaa varsinkin siinä tapauksessa, mikäli siirtyminen kesästä syksyyn tapahtuu lämpötilojen osalta nopeasti. Verrattaen laajan vesistön ominaislämpökapasiteetti on suuri, joten Välimeri voi toimia tulevana syksynä merkittävänä lämmön ja kosteuden lähteenä voimakkaille, vaaraa aiheuttaville sääilmiöille.

Kuva 2: NOAA:n analyysi merivesien lämpötiloista. Välimerellä pintavesi on paikoin ollut ennätyslämmintä: Pohjois-Italian ja Kroatian edustalla on mitattu jopa yli 30-asteista pintavettä (kuva: Wetterzentrale)
Kuva 2: NOAA:n analyysi meriveden lämpötilasta Euroopan ympäristössä. Välimerellä pintavesi on paikoin ollut lähes ennätyslämmintä: Pohjois-Italian ja Kroatian edustalla on mitattu jopa yli 30-asteista pintavettä (kuva: Wetterzentrale)

Elokuun tilastotiedot: Ilmatieteen laitos

Foreca Twitterissä: @forecasuomi
Markus Twitterissä: @markusmanty

8 vastausta artikkeliin “Elokuusta kesän lämpimin ja helteisin kuukausi?”

 1. Elokuu voi varsin useinkin olla kesän lämpimin kuukausi,jopa hellekesinä kuten 2002.Ja muistan,että kuluvan kesän kaltaisena kesänä 1996 varsin kuuma ja erittäin kuiva elokuu pelasti koko kesän.Käyköhän nytkin näin?

 2. Jurmu, kesäisen sään ystävänä täytyy todeta, että ihan lupaavalta vaikuttaa elokuun jatko. Mallit tyrkyttävät pitkäkestoista korkeapainetta, joskin sen tarkka sijainti on vielä jokseenkin epävarma. Elokuussa on nyt jo kolme hellepäivää, yhtä monta kuin heinäkuussa siis. Eiköhän ensi viikolla tule vielä lisää, joten ainakin kesän helteisimmäksi kuukaudeksi tämä on muodostumassa. Mahdollisesti myös lämpimimmäksi.

  1. Elokuun neljäs hellepäivä mitattiin juuri Porvoossa, joten jo tässä vaiheessa elokuu voidaan julistaa tämän kesän helteisimmäksi kuukaudeksi.

 3. Ja samaan aikaan Oulussa kesän hellepäivien määrä pyöreä nolla, eikä lisää näytä olevan luvassa alkavallakaan viikolla. Ja hienolla viime viikolla oli yksi kesäisen kaunis päivä. Mahtavaa!

 4. Kumpulan lehdissä hehkutettu helle-sunnuntai kesti graafin mukaan viisi minuuttia :)
  Noin suunnilleen, koska graafi on hiukan karkea, saattoi olla seitsemän minuuttia.
  Kaisaniemessä yhä helteetöntä. Muuten kyllä ihan mukavat ilmat. En itsekään nyt niin helteenkipeä ole, mutta ihan vertailumielessä en kyllä muista toista näin helteetöntä kesää Helsingissä. Kyllä tuollainen +24C jo ihan mukava on.

 5. Vielä kun joku malli tai mallintaja olis keväällä osannu ennustaa blogin aiheen. Eikös joku entinen ITL johtaja aina muistuttanu työntekijöitä, että pistäkää aina ikkunat kiinni töistä lähtiessä kun ei koskaan voi tietää millanen sää tulee.

  1. Aika hieno trollausyritys henkilöltä, joka:
   a. On niin hyvin perillä Ilmatieteen laitoksen asioista, ettei edes tunne laitoksesta yleisesti käytettyä lyhennettä.
   b. Ei ymmärrä lyhyen ja pitkän ajan ennusteen ero.

   Silloin kun itse olin Kaisaniemen säätalossa töissä, eivät johtajat ”aina muistuttaneet työntekijöitä” yhtään mistään, vaan keskittyivät (enemmän tai vähemmän onnistuneesti) työtehtäviinsä.

   1. a. tunnistit sentään

    b. Lyhyt menee melko varmasti pieleen ja pitkä aivan varmasti.

    Ja välillä toi on lappu kaffepöydällä ja välillä taas siivoojan laittama lappu seinälle. Niin ne ”legendat” elää mutta tosikot vetää palkokasveja nenäänsä moisista vitseistä.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.