Helle toistaiseksi peruttu – sama säätyyppi jatkuu

Julkaistu

Päivitetty 30.5.2015 aamulla: helle-ennuste muuttunut viileämpään suuntaan

Kevät on edennyt meillä maltillisesti toukokuussakin, eikä hellesaldoa ole toistaiseksi kertynyt tälle vuodelle. Tämä on harvinaista, sillä helteettömiä toukokuita ei ole ollut yli 15 vuoteen.

Ylin lämpötilakin on jäänyt suhteellisen matalaksi: tähän mennessä lämpimintä on ollut Mikkelissä 26. päivä, jolloin päästiin 21,7 asteeseen. Kovin paljoa tätä korkeampiin lukemiin tuskin enää ehditään päästäkään toukokuun puolella. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kesä (vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli 10 asteen) ei ole vielä alkanut missään päin maata.

Epätavallisen suuria, jopa poikkeuksellisia, sadekertymiä on mitattu toukokuussa mm. läntisessä ja pohjoisessa Suomessa. Eniten tähän päivään mennessä oli satanut Kittilän Kenttärovalla: 108,2 mm. Myös Vaasan mittausasemalla sadekertymät ovat olleet yli 100 mm. Sekä Vaasan että Kittilän toukokuun keskimääräinen sadekertymä on n. 35 mm.

Lakkiaspäivänä poutaista kevätsäätä

Hurjasti onnea jo etukäteen lakkiaspäivän sankareille! Tänä vuonna juhlanne alkavat suuressa osassa maata poutaisessa, mutta pilvisyydeltään vaihtelevassa säässä. Lounaasta on kuitenkin lähestymässä sadealue, jonka aikataulu on hieman vaihdellut viime päivien ennusteissa. Tuoreimpien ennusteiden valossa sadealue levittäytyy lounaisrannikolle vasta myöhään lauantai-iltana tai vasta sunnuntaiyön puolella ja sunnuntaiyönä sataakin laajalti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Sadealue on kuitenkin melko nopealiikkeinen ja kapoinen, joten sateiden alettua ne päättyvät n. kolmen tunnin sisällä.

Kuva 1: Lakkiaiaspäivän sää hellii valmistuneita. Auringonpaistetta ja keväisiä lukemia tiedossa suureen osaan maata (kuva: MTV)
Kuva 1: Lakkiaiaspäivän sää hellii valmistuneita. Auringonpaistetta ja keväisiä lukemia tiedossa suureen osaan maata (kuva: MTV/Liisa Rintaniemi)

Suursäätila pysymässä samanlaisena ensi viikolla

Suihkuvirtaukset yläilmakehässä hallitsevat Euroopan suursäätilaa. Jo pidemmän aikaa tilanne on ollut Kuvan 2 mukainen eli suihkuvirtaus on suunnannut Suomen yli tai itäpuolitse kohti koillista jättäen meidät viileämmälle ja epävakaisemmalle puolelle. Sen sijaan heti Suomen rajojen itä- ja kaakkoispuolella lämpötila on kohonnut jo useaan otteeseen 25 ja 33 asteen välille. Suomen runsaat sateet, epävakainen ja tuulinen sää selittyvät juuri sillä, että olemme sijainneet kahden ilmamassan rajavyöhykkeellä, jota pitkin on liikkunut ärhäköitäkin matalapaineita runsaine sateineen.

Kuva 2: Polaarinen ja subtrooppinen suihkuvirtaus Euroopassa tällä hetkellä (ja myös viime aikoina). Helteet ovat jääneet Venäjälle, Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on ollut viileämpää.
Kuva 2: Polaarinen ja subtrooppinen suihkuvirtaus Euroopassa tällä hetkellä (ja keskimäärin myös viime aikoina). Helteet ovat jääneet Venäjälle, Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on ollut viileämpää (kuva: MTV/Markus Mäntykannas).

 

Kuva 3: Ensi viikon puolivälissä polaarinen suihkuvirtaus näyttäisi tekevän Keski-Euroopan kohdalla tiukan mutkan kohti luodetta ja pohjoista. Näin ollen helteet saattavat ainakin käväistä Suomessa (kuva: MTV/Markus Mäntykannas)
Kuva 3: Vielä torstaina näytti siltä, että helle pääsisi vierailemaan myös Suomen puolelle ensi viikolla, mutta suursäätila on sen verran jumittunut, ettei muutosta näillä näkymin tapahdukaan (kuva: MTV/Markus Mäntykannas)

Vielä tämän viikon torstaina näytti siltä, että Suomi saa maistiasia kesäisemmästä säästä ensi viikolla suursäätilan muuttuessa. Uudet ennustemallit toivat kuitenkin järkytyksen monelle meteorologille, sillä kesäisestä lämpenemisestä ei ollut merkkiäkään.

Suursäätila Euroopan yllä on jo pitkän aikaa pysynyt samana, joten toisaalta ei olekaan mitenkään yllättävää, että muutosta ei tullut tällä kertaa. Suomi kuuluu siis jatkossakin matalapaineiden vyöhykkeelle: sää on ajoittain tuulista, sateita liikkuu maamme yli ja kovin kesäisiä lukemia ei ole tiedossa. Tavanomaista viileämpi sää jatkuu ja helteet näyttäisivät jäävän maamme etelä- ja itäpuolelle totuttuun tapaan.

Toisinaan samantyyppinen säätila voi jumiutua hyvin pitkäksi aikaa: kuukausiksi, jopa yli puoleksi vuodeksi. Tällöin globaaleilla säämalleilla voi olla vaikeuksia ajoittaa suursäätilan muutokset oikein, joten virheitä esiintyy tavanomaista enemmän juuri tällaisissa tilanteissa, kun ennustetaan pitkän, säätyypiltään samanlaisen jakson vaihtumista säätyypiltään aivan päinvastaiseen. Toukokuun aikana yli viiden vuorokauden päähän yltävissä ennusteissa on useampaan otteeseen näkynyt lämpenemisen merkkejä Suomen yllä, mutta ajankohdan lähestyessä lämpeneminen onkin siirtynyt aina pykälää idemmäs. Viimeisimmässä helle-ennusteessa useat mallit tukivat helteiden vierailua Suomeen, mutta vanha suursäätila onkin pitämässä pintansa.

Ilmakehän lämmetessä kesän mittaan suursäätilaankin tulee helpommin muutoksia. Toisinaan juhannus on ollut ns. taitehetki, jolloin mahdollisesti koko alkuvuoden samanatyyppisenä jatkunut suursäätila – esimerkiksi lounaisvirtaukset matalapaineineen ja kesällä viileine säineen – antaa murtumisen merkkejä ilmakehän lämmetessä.

Joko kesähelteet saisivat puolestasi alkaa?

48 vastausta artikkeliin “Helle toistaiseksi peruttu – sama säätyyppi jatkuu”

 1. Korkeapaineet kesällä ovat yhtä varmoja kuin matalapaineet talvella. Siirtymäkausi alkaa lähestyä päätöstään ja hellekesä pääsee viimein alkamaan, sillä onhan se kurja juttu jos Suomen korkeudella vielä toukokuussa on alle 30 astetta lämmintä.

  Toukokuusta näyttää muodostuvan ensimmäinen ei-huippulämmin kuukausi Suomessa sitten viime lokakuun. Lämpökausi kuitenkin jatkuu jo kolmatta vuotta ja yltyy entisestään.

 2. näyttihän ne viime vuonnakin heinäkuun helteestä ohimenevää ilmiötä sitten niitä hellepäiviä tulikin 38 putkeen jäisiköhän helle sittenkin pidemmäksi aikaa kesästä tulisi samanlainen kuin talvi oli 2012-2013 korkeapainetta kesäkuun alusta koulujen alkuun sitten syksyisen koleaa kaksi viikkoa syyskuun alusta marraskuun puoliväliin viisi astetta normaalia lämpimämpää tauotta sitten jymypakkaset marraskuun loppuun josta tulee kylmin viiteen vuoteen joulukuusta tulee kolmen vuoden tauon jälkeen ihan reipas pakkaskuukausi ja tavallista kylmempi tammi ja helmikuu ovat sitten taas tavallista lauhempia.

 3. Hellettä kaivataan täällä pääkaupungin liepeillä, koska merituulessa viluttaa. Ja on pikkukesä usein liian viileä sisämaassakin. Ukkoset tuntuvat kuuluvan varsinaiseen kesään, joka alkaa juhannukselta. Parhaimmillaan ne ovat elo-syyskuun pimeinä öinä. Fiilistelyyn on tosin varaa vain kerrostalossa. Maalla kiskotaan piuhoja seinistä ja jos myteri äityy pahaksi, vilkuillaan kaatuuko ehkä puu katolle.

 4. Vaikka toukokuussa ei ole hellepäiviä ollut niin kuukausi taitaa kuitenkin olla tavanomainen jos katsoo lämpötilan keskiarvoja. Tuohon Markuksen kysymykseen vastaan että en välitä kovin paljon helteestä. Minulle sopii että kesässä ei olisi ollenkaan hellepäiviä. Minusta hyvä kesäsää on aurinkoinen, vähätuulinen ja korkeintaan noin 20-22 astetta iltapäivällä. Ja silloin tällöin joku sadepäivä matalapaineen tuomana, ei kovina ukkoskuuroina.

 5. Ukkosten alkaminen on huippujuttu. Odotettu on jo nyt levottomana, kuva on muodostunut menneiltä vuosilta, että siinä Toukokuun kymmenennen päivän jälkeen olisi mahdollista. Itse kanssa tykkään bongailla. Palkitsevaa on tässä itsehavainnoinnissa myös se, että itse ennustaa pilvikehityksestä niitä ”ennustamattomia ukkoskuuroja”. Menneenä kesänä sai valkoviinin kera illan hämärtyessä ihastella kahta muutoin selkeässä säässä kahta kaukaista solua järven vastarannalta, jotka sitten kalevantulina salamoivat. Sydämmestäni toivoisin tänä kesänä kehittyvän, jonkin oikein kunnon rytäkän ykkös tai kakkos vaaratasoa. Suomessa kun nähtäisi jatkuvaa koko taivaan täyttävää välkettä, niin se olisi jotakin. Oikein riemukasta kesää kaikille!

 6. Ukkosia saa tulla, mutta ei 30 asteen helteitä.

 7. Moskovassa on koettu jo muutamia kertoja kovia ukkosia tänä kesänä. Toinen niistä jytisyttää koko kaupunkia paraikaa. On hienoa, kun on ensin +30, tukahduttavaa, pysähtynyttä kuumuutta. Sitten yhtäkkiä pimenee, tänäänkin oli alkuillasta samanlainen pimeys kuin joskus marraskuussa. Sitten alkoi rankka kaatosade. ”Jalankulkijat juoskoot, astukoot lätäköihin” lauloi jo neuvostoaikainen krokotiili Gena. Ja niin se on, kaduilla oli vuolaat virrat,parhaimmissa paikoissa 20 cm vettä. Mutta siinä on jotain taikaa: sää näyttää hurjimmat puolensa, ja ihminen vain ihmettelee.

  1. Kiitos viestistäsi! Olenkin Marita useaan otteeseen katsellut kateellisena, kuinka kesäinen lämpö ukkosineen on kiertänyt Suomen kaakkoispuolitse kohti Pohjois-Venäjää. Sama asetelma näyttäisi yhä jatkuvan.

 8. kyllä kesään kunnon helle kuuluu, mielellään päivisin +26-29 ja öisin +22-25 ja vähintään 6-8 viikkoa putkeen!! Toki saa välillä sataakin mutta vain kuuroluonteisesti. Tässä maassa saa ”nauttia” vesi,-räntä ja lumisateista ihan liikaakin pitkin vuotta niin kyllä meidän lyhyen kesän aikana saa olla kuumakin.Näin ne neljä vuodenaikaa toteutuu käytännössä.

  1. Ihan samaa mieltä, paitsi muutama aste lisää ja muutama viikko pidempään.

 9. No….forecan ja ilmatieteenlaitoksen ennusteet sitten peruivat koko lämpenemisen….saadaan tyytyä tähän samaan alle +20 lukemiin näköjään pitkälle kesäkuuhun.

  1. Juu, mukava ylläri kanssa tänään aamulla katsoa ITL:n ennustetta ja keskiviikolle +15 ja sadetta. Reipas 10 asteen pudotus illan ennusteesta.

 10. Ei voi kun ihmetellä että mitenkä noi ennusteet jopa seuraavalla päivälle voikin mennä niin totaalisesti pieleen nykyään, ”super” tietokoneista ei tainnut olla mitään apua?
  Ei ole paljon aikaa kun ”luvattiin” että huomenna sataa koko kuukauden edestä, minä pölö sen jopa uskoin ja rupesin väsäämään ränneihin letkuja jotta sais muksujen uima-altaaseen vedet ”ilmaiseksi” kun muuten pitää kaivosta pikkuhiljaa pumpata. No eihän sitä vettä tullut muutamaa pisaraa enempää ja samalla kuivui loppukin usko teihin.

  1. Hei Matti, en muista, mistä päivästä tarkalleen ottaen oli kyse, mutta median uutisoinnista saattaa toisinaan saada sellaisen käsityksen, että uhkaava tai vaarallinen säätilanne koskee koko maata. Tosi asiassa esimerkiksi kesäiset rajuilmat tai rankkasateet ovat usein varsin paikallinen ilmiö, jolloin saattaa tuntua siltä, että ennuste on omalla paikkakunnalla mennyt täysin pieleen, kun luvattuja rankkasateita tai ukkosia ei saapunutkaan.

   1. Oli ”kilpailijan” ennuste pari päivää sitten, siinä varoitettiin: Loimaa/raju ukonilma. Näkyihän illalla kaksi salaman merkkiä tutkalta Parkanon lähellä ja kolme Ruoveden suunnilla. Siinä kaikki. Viisi salamaa jossain 100km+ pohjoiseen. Ettei taas vaan huudettu ”susi tulee” aika helpolla. Ja tässä ei media sekoittanut, ihan oli ITL:n ennusteesta netissä katsottu ja erikseen oli varoitus kerrottu.

 11. Mikään säätyyppi ei kestä kuitenkaan ikuisesti, joten matalapainevoittoinen säätilakin tulee jossain vaiheessa epäilemättä vaihtumaan korkeapainevoittoiseksi suursäätilaksi. Pahimmassa tapauksessa se vain tapahtuu niin myöhään, että silloin on lämpimän kesäsään kannalta jo liian myöhäistä. Vielä on toki runsain mitoin aikaa kesäiselle lämmölle, koska kesä on vasta alussa.

  Toisaalta tämä matalapainevoittoinen suursäätila on kestänyt jo niin pitkään, että periaatteessa lienee mahdollista, että muutos voi tapahtua hetkenä minä hyvänsä. Tiedän kyllä, että säällä ei ole minkäänlaista muistia, eikä varsinaisesti ole mitään estettä sillekkään, etteikö tällainen säätyyppi voisi vielä pitkään jatkuakin, mutta historia on niin moneen kertaan osoittanut, että usein on säätyyppi vaihtunut vuodenaikojen vaihteessa tai kesken vuodenajan. Vielä ei ole missään tapauksessa helteistä ja lämmöstä nauttivien syytä heittää toivoa hukkaan tämän kesän osalta.

  1. Näin minäkin uskon, hyvin kirjoitettu. Kesä on tosiaan vasta alkamassa, ja muistan muutamankin kesän, jolloin vilpoisaa ja vaihtelevaa on pidellyt aina juhannukseen saakka, mutta viimeistään heinäkuussa muutos lämpöisempään on tapahtunut. Kyllähän tässä on vielä 3,5 kuukautta aikaa helteille.

   1. Luulen, että hellepäivät tänä kesänä ovat vähissa. Mahdollista on sekin, ettei hellepäiviä tule lainkaan kuten vuonna 1962. Tämä säätyyppi saattaa muuttua vasta syys- lokakuussa, jolloin lämpimän kesäsään aika on ohitse. Sillon saattaa tulla korkeapaine idästä sekä ankara talvi kuten vuonna 1966. On mahdollista sekin, että matalapainetoiminta heikkenee tilapäisesti ja Suomeen muodostuisi korkeapaineen selänne noin viikon ajaksi. Silloin olisi poutaisempaa ja kesäisen lämmintä kuten vuonna 1987 heinäkuussa, jolloin oli 2 viikon kestoista lämmintä jaksoa, mutta tämänkin toteutuminen on epävarmaa.

 12. Voisitte lopettaa koko asiasta julkisuudessa keskustelemisen siellä Forecassa kuin myös Ilmatieteenlaitoksessa ennen kuin tosiaan olette varmoja. Eli edellisenä aamuna aikaisintaan ja iltana viimeisintään, voitte varovasti lämpenemisestä julkaista!!!

  1. Tai sitten jotkut muut voisivat hieman höllätä pipoa… Kun kerran itse jo tiedät ettei pidemmän ajan ennusteita kannata ottaa tosissaan, niin miksi ihmeessä stressaat niistä?

   Jätä turha stressaaminen, ja anna ihmisten puhua säästä, jos niin haluavat. Eihän se sinulta pois ole.

 13. On kyllä veneilijänä tiedossa että sää vaihtelee paikallisesti erittäin paljon ja ”veneilysään” tarkistan Norjalaiselta sääsivulta kun se on jostain syystä tarkin.
  Ja olen kyllä pikkasen erimieltä siitä että toukokuu ilman yhtään hellepäivää on tavanomainen. Ei se ole koska toukokuussakin on normaalisti hellepäiviä.

 14. Tämän kaltaiset täysin pieleen menneet ennusteet (kuten juuri ennustettu helle) ovat vältettävissä siten, ettei yritetä ennustaa liian pitkälle, koska siihen ei ole edellytyksiä. Kolme päivää näyttää olevan se ajanjakso joka voidaan jollain tavoin ennustaa. Mitä tulee toukokuun runsaisiin sateisiin niin täällä Päijät-Hämeessä omalla pihallani on satanut tähän mennessä 35 mm, eli täysin normaali määrä. Suoraan sanottuna alkaa olemaan jo aika kuivaa. Yli viikkoon ei ole satanut lainkaan. Säätiedotusten yksi ongelma on myös siinä, että niihin halutaan räväkkyyttä. Esimerkkinä Pekka Pouta, joka lupaa yleensä kaatosateita. Moni ennustettu kaatosade on ainakin tämän paikan ohittanut.

 15. Markus, Helsingin Kaisaniemessä lämpötila ylitti +20C viime vuonna ensimmäisen kerran 6.7, jos paria lämmintä päivää toukokuussa ei lasketa. Koko kesäkuu oli alusta loppuun kylmä, ja vielä viikko heinäkuutakin sen jälkeen tätä samaa. Se oli jo vähän liian myöhään hyvän kesän kannalta. Täällä rannalla on aina pirun kylmä verrattuna sisämaahan. Helsinki lienee Suomen kylmimpiä paikkoja kesälämpötiloiltaan.
  Kaisaniemessä on täysin normaalia että koko kesäkuu on kylmä alusta loppuun. Kesäkuu ei ole kesäkuukausi siis.
  Syksy on tosin täällä sitten pitkä ja viipyilevä.

  1. Muistan juu erittäin hyvin viime vuoden kesäkuun. Kesä tuntui alkaneen aikaisin, mutta kesäkuussa tuli takapakkia. Heinä- ja elokuu olivatkin hyvin lämpöisiä myös täällä rannikolla. Merivesihän lämpesi parhaimmilaan jopa 25-asteiseksi.

   Olet siinä oikeassa, että meri säätelee aikamoisen paljon Helsingin ja koko etelärannikon ilmastoa. Meren kylmentävä vaikutus tuntuu pitkälle heinäkuuhun saakka, mutta loppukesästä tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Syksy voi sulan ja suhteellisen lämpimän meren vuoksi venyä pitkäksikin vuodenajaksi.

   Helsinki ei ole Suomen kylmimpiä paikkoja kesällä, vaikka välillä saattaakin siltä tuntua. Päivälämpötilat saattavat alkukesästä olla sisämaata selvästi koleampia, mutta toisaalta suhteessa lämpöiset yöt kompensoivat keskilämpötiloja, joten Helsinki ei loppujen lopuksi kovin paljoa sisämaata kylmempi ole. Elo- ja lokakuussa Helsingin keskilämpötilat taitavat olla maamme korkeimpia.

  2. Olihan Kaisaniemessä viime kesäkuussa parhaimmillaan yli 24 astetta lämmintä ja toukuussakin oli peräti 8 yli 20 asteen päivää, eli varsin paljon. Ja Kumpulassa mitattiin peräti 26 hellepäivää putkeen heinä/elokuussa. Eli aika omituinen viesti sinulta.

 16. ITL tilastoista löytyy yksi ”kummajainen”, Piikkiön Tuorlassa 1959 kesällä 40 hellepäivää. Lähin vertailupaikka Turun Artukainen 38 hellepäivää 2014 eli ei olla saatu 56 vuoteen nauttia yhtä paljon helteistä . Ja jos tämän kuun hellettömyyksiä kattelee niin viimeaikojen lämpimimpänä vuonna 1998 ei ollut myöskään yhtään toukokuun hellepäivää.
  Ja pisimmät yli 30° ”putket” on olleet 43v sitten. Syyskuun hellepäiviä on ollut viime vuosisadan alkupuolella jo.
  Tilastoja katselemalla huomaa että vuodet ei tosiaan ole veljiä keskenään mutta vuosisadassa ei ole tapahtunut mitään isoa muutosta mihinkään suuntaan.

 17. On hienoa että sää osaa yllättää hienoimmatkin ennustukset ja asiantuntijat, surullista toki että ”yllätys” tuli väärään suuntaan :/

  1. Haluaisin vielä ehdottaa parannusta liittyen esim mtv:llä näytettäviin ennustuksiin. Jos ennustus on kovin epävarma niin kuin muutama päivä sitten, olisiko mahdotonta vilauttaa kahta eri mallia tulevasta säästä, tällöin. Asiakas tajuaisi helpommin ennustukseen liittyvän suuren riskin ja osaisi kenties varautua moneen, toki nykyään jokainen voi katsoa internetistä tulevan ennusteen, mutta aina sitä ei muista tehdä.
   Mielestäni sääennusteet ovat siis jopa ottaneet takapakkia, muistan vielä joitain vuosia sitten nähneeni televisiossa maanantaina viikonlopulle ennusteen jossa oli merkitty esimerkiksi lämpötilaksi 15…25 astetta. Osaako joku kertoa miksi tästä toimintatavasta luovuttiin, alettiinko nykyennusteisiin luottaa liikaa? Olisiko mahdollista palauttaa vanha ja mielestäni toimiva käytäntö?

   1. Arviointivirhe, kiitos paljon viestistäsi ja kehitysehdotuksestasi! Joissain säätilanteissa tämä olisi varmasti varteenotettava vaihtoehto, joskin tällä hetkellä graafisesti monimutkaisesti toteutettavissa oleva. Toki tuo lämpötilahaarukka voisi epävarmoissa tilanteissa palvella paremmin. Laitan palautteesi eteenpäin ja otan sen puheeksi seuraavassa palaverissamme. Kiitos!

 18. Kesäkuun eka päivä klo 9.00 mittarissa 8°C Otavan saarella . Helteet sitten siirtynevät hamaan tulevaisuuteen ja tässä kuussa niitä ei taaskaan ole? Pitäiskö nyt uskoa Forecaa kun eilen taisivat tuon paljastaa.
  Osaa se sää yllättää huonommatkin ennustajat. Taas on veikattu, eikun ennustettu juhannussää ja olen ollut joka vuosi liian optimistinen ja hävinnyt sen takia potun. Nyt pistin juhannusaaton korkeimmaksi lämpötilaksi 18° , toivottavasti ei ollut liian optimistinen.

  1. Matti, tässä on vielä koko kesä ja kesäkuu edessä, joten helteitä voi hyvinkin vielä tulla. Ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Joskus alkukesä voi olla hyvinkin kolea ja epävakainen, mutta muutos lämpimämpään tapahtuu nopeasti. Tilastollisesti vasta heinäkuun loppu on lämpimintä aikaa.

   1. Eihän tässä mitään kirveitä viskota paitsi jos se auttais niin heittelisin kyllä.
    Tota vaan eilen luin.
    ” Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko aavistelee, että helteitä saatetaan joutua odottamaan aina heinäkuulle asti.”
    Sateen jälkeen tulee aina kaunista, joskus.

    1. Eletään viikko kerrallaan ja katsotaan, mitä tuleman pitää. Kolea ja sateinen kesäkuun alku saattaa hyvinkin kääntyä lämpimäksi loppukuuksi. Aika näyttää. :)

 19. Minua kiinnostaisi tietää, onko teillä Forecalla arvioitu syytä sille, miksi sääennusteet ovat epäonnistuneet tänä keväänä systemaattisesti.

  Erityisesti 3–5 vuorokauden ennusteet ovat epäonnistuneet täydellisesti. Lämpimän aurinkoisen sään on pitänyt alkaa monta kertaa: ensin viikko vapun jälkeen, sitten viime viikolla ja lopulta tämän viikon puolivälissä. Todellisuudessa sama tasainen hieman tavallista viileämpi sää on jatkunut koko ajan.

  Ilmatieteen laitoksen ”sääennusteen osuvuus” -palvelun mukaan myös 1 vuorokauden ennusteet ovat menneet yllättävän paljon harhaan. Useilla paikkakunnilla Etelä- ja Itä-Suomessa todelliset lämpötilat ovat olleet päivä toisensa jälkeen pari astetta ennustettuja alemmat.

  Maallikon silmään näyttää, että sääennustemalleissa on systemaattinen virhe. On luonnollista, että ennusteet epäonnistuvat välillä sinne tänne, mutta nyt virhe tulee aina samaan suuntaan.

  Pitäisikö seuraavaankaan helle-enteeseen lainkaan luottaa?

  Kysymys 2: Milloin 20 asteen ylitys on jäänyt pääkaupunkiseudulla näin myöhäiseksi? Kohtahan tässä aletaan lähestyä nälkävuoden 1867 tilastomerkintöjä.

  Kyselin samaa Ilmatieteen laitokselta, mutta nähtävästi palaute on hukkunut kiukkuisten viestien tulvaan :)

  1. Forecan 10päivän ennusteen perusteella se 20° ei mene rikki ihan heti.
   Mistä ton tuulen nopeuden saatte noihin? Tänään teidän mukaan 8 m/s ja itl lähin mittausasema kertoo että 17 m/s ja puuskissa 21 m/s .
   Toi tuulen nopeus ja ulkoilman ”lämpötila” vaikuttaa iholla nyt 5asteiselta ja sen kyllä huomaa jos nokkansa ulos laittaa.
   Accuweatherin mukaan seuraavan 1.5kk aikana on peräti yksi hellepäivä, sekin parinviikon päästä.

  2. Tuomas, kiitos viestistäsi ja palautteesta!

   Mitään yleispätevää vastausta en osaa kysymykseesi antaa, mutta henk.koht. kokemuksen perusteella voin sanoa tämän loppukevään olleen erittäin haastava sään ennustamisen kannalta. Suomi on sijainnut ilmamassojen (Venäjän helleilma, lännen viileämpi) rajavyöhykkeellä, jossa on syntynyt matalapaineita. Matalapaineiden reitti on välillä ollut vaikeasti ennustettavissa.

   Helteet ja lämpeneminen on ollut pienestä kiinni: välillä heti Suomen itäpuolella on päästy helteisiin, kun taas Suomi on jäänyt sateiselle ja viileälle puolelle.

   Yritin blogitekstissäni myös hieman avata sitä, miksi ennusteet ovat menneet pieleen:

   ”Toisinaan samantyyppinen säätila voi jumiutua hyvin pitkäksi aikaa: kuukausiksi, jopa yli puoleksi vuodeksi. Tällöin globaaleilla säämalleilla voi olla vaikeuksia ajoittaa suursäätilan muutokset oikein, joten virheitä esiintyy tavanomaista enemmän juuri tällaisissa tilanteissa, kun ennustetaan pitkän, säätyypiltään samanlaisen jakson vaihtumista säätyypiltään aivan päinvastaiseen. Toukokuun aikana yli viiden vuorokauden päähän yltävissä ennusteissa on useampaan otteeseen näkynyt lämpenemisen merkkejä Suomen yllä, mutta ajankohdan lähestyessä lämpeneminen onkin siirtynyt aina pykälää idemmäs. Viimeisimmässä helle-ennusteessa useat mallit tukivat helteiden vierailua Suomeen, mutta vanha suursäätila onkin pitämässä pintansa.”

 20. voisiko markus ottaa kantaa tähän että miksi kun on olevinaan ” ilmaston lämpeneminen ” niin miksi Suomessa nimenomaan kesällä se tuntuu menevän aina kylmään suuntaan ei ole vuoden 2006 jälkeen ollut yhtään kunnollista hellekesää kesäkuun alusta elokuun loppuun asti vaan matalapaineita on tullut senkin edestä jo liki 10 vuotta ja aina Suomeen milloin voisi olla edessä sellainen vuosi jolloin edellisen talven (joulu-helmikuu) kaikki kuukaudet poikkeaa vain lämpimään ja sateisempaan suuntaan pitkänajan keskiarvosta ja heti perään seuraavan kesän (kesä-elokuu) kaikki kuukaudet poikkeaa vain lämpimään ja selvästi normaalia kuivempaan suuntaan keskiarvosta.

  Alkaa jo tämä jatkuva kaiken tasaaminen riittämään ennen vanhaan kylmää talvea seurasi katokesä ja lämmintä talvea hellekesä

  1. Jani, Suomessa on ollut nyt kuusi peräkkäistä tavanomaista lämpimämpää kesää, joten en allekirjoita väitettäsi kesien kylmenemisestä. Viimeksi tavanomaista viileämpi kesä on ollut vuonna 2008.

   Suomi sijaitsee sen verran korkeilla leveysasteilla, että koko kesän kestävä helle on erittäin epätodennäköinen. Suomen kesille on ominaista vaihtelu: välillä on viileämpää ja sateisempaa, välillä helteistä korkeapainesäätä.

   v. 2013-2014 talvi oli selvästi tavanomaista lämpimämpi ja samoin myös kesä 2014 oli keskiarvoja lämpimämpi.

   1. mihin jäi kesä 2012 se oli tavallista viileämpi

   2. tammikuu 2014 oli kylmä ja niin oli kesäkuukin milloin nämä saadaan selvästi normaalia lämpimämmiksi samana vuonna

   3. Ihmiset eivät katso keskilämpötiloja kun he arvioivat, oliko kesä lämmin. Lämpimät yöt ovat kansalle vain haitta, eivät keskiarvoa tasapainottava plussa.
    He arvioivat päivälämpötiloja ja tuulisuutta, jotka voivat vaihdella eri puolilla Suomea aika lailla. Jopa yhden kaupungin eri puolilla. Tässä valossa viime kesä 2014 ei kyllä ollut mikään kummoinen täällä Helsingin Kaisaniemessä. Se oli suorastaan huono.
    Ensimmäinen yli +20C päivä oli 6.7, lukuunottamatta niitä paria lämmintä toukokuun päivää, ja viimeinen yli +20C päivä oli merkintöjeni mukaan 14.8. täällä.
    Eli yli +20C kausi kesti 6.7.-14.8. Karkeasti kuusi viikkoa. Kuinka monta hellepäivää oli, sitä en tarkkaillut, mutta paljon vähemmän kuitenkin kuin yli +20C päiviä varmasti.
    Oikeasti kuumina kesinä nukkumisesta tulee vaikeaa täällä, kun tämä kivitalojen mikroilmasto oikein kunnolla alkaa hohkaa lämpöä niin sisälämpötila ei laske yöllä alle +30C, vaikka kaikki räppänät olisivat selällään kun talot hohkaavat lämpöä.
    Tuollaisia kesiä oli pari 2000-luvun lopussa, mutta viime kesä ei ollut tuollainen täällä.
    Nyt vaikuttaa kyllä, että tulee vielä viime kesääkin viileämpi kesä. Nyt on sama meininki kuin viime kesänä, paitsi että ne toukukuun lämpimät päivät jäivät puuttumaan.

 21. Linnutkin jättivät jo meidät.

  http://yle.fi/uutiset/suomen_taivas_hiljeni__linnut_eivat_saapuneetkaan_kesaksi/8034719

  Tällaista ei ollut viime kesänä.

 22. Terve Markus,
  Minulla olisi kehittämisehdotus TV:n sääkarttojen tekemiseksi havainnollisemmaksi.

  Sääkartat muutettiin hiljakkoin punavärisiksi. Mielestäni kuvaavampaa olisi harmaan ja sinisen sävyt vielä alle 20 asteessa, kartta voisi siirtyä vihreän sävyihin yli 20 asteessa tummentuen 25 asteessa joka olisi jo kesäsäätä, yli 30 asteessa karttaan voisi tulla punaisen sävyjä.

  Näin kuvasta näkisi jo yhdellä silmäyksellä todellisen lämpötilan, Nykyinen punakartta näyttää TV:ssa lämpöiseltä, mutta ulkolämpötila ei kuitenkaan muutu karttoja maalaamalla.

 23. Suomi sijaitsee niin pohjoisessa, että täytyy olla tyytyväinen jos juhannuksena ei tarvitse tehdä lumitöitä!

 24. Minua ei haittaa, vaikka helteet jäisivät tänä kesänä kokonaan tulematta. Sen verran tuskaista on sisätiloissa yrittää nukkua hellejaksojen aikana.

  Ihmettelen tuota helteiden hehkutusta. En tunne kun muutaman ihmisen, jotka oikeasti pitävät kuumista ilmoista. Heilläkin ilmeisesti on kotona ilmastointi kunnossa. Helle vie itseltäni ajatustoiminnan (joo, sen vähäisenkin) ja fyysisen kapasiteetin. Mitään ei jaksa tehdä. Joku puolipilvinen +20 astetta on ihan sopiva kesälämpötila. Ja välillä saisi mielellään myös sataa.

 25. Pirkkalassa ei ole tänä keväänä ainakaan omien mittauksieni mukaan saavutettu vielä kertaakaan edes 20 asteen lämpötilaa. Rupeaako tämä jo olemaan poikkeuksellista?

 26. Järkyttävää tämä taas on. Alkaa tämä jatkuva kylmyys käydä hermoille. Toivottavasti kesäkuu ei ole yhtä jäätävä kuin vuosi sitten.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.