10 hurjinta extreme-säämatkakohdetta

Julkaistu

Tavanomaisesti lomailijat valitsevat matkakohteensa hyvin rationaalisin perustein: mihin on edullista matkustaa, missä on mielenkiintoinen kulttuuri tai historia, missä on hyviä rantoja tai missä on lämmintä. On kuitenkin olemassa pienempi joukko ihmisiä, jotka tykkäävät extreme-kohteista, minne valtaosa muista ei matkustaisi. Ja on olemassa vielä pienempi joukko ihmisiä, jotka matkustavat extreme-sään perässä. Se ei liene kovin budjettiystävällistä, eikä aina palkitsevaakaan, mutta parhaimmassa tapauksessa extreme-säämatkailu tarjoaa sääfanaatikolle unohtumattomat adrenaliiniryöpyt. Minun ensimmäinen extreme-sääkohde on jo mietittynä (#2), mutta tarkempaa suunnittelua vailla. Entä sinun?

10 varteenotettavaa extreme-sääkohdetta:
1. Kylmintä: Vostok, Anktartis / Verhojansk, Venäjä

Nämä kohteet ovat maapallomme kylmimpiä talviaikana. Lämpötila saattaa alimmillaan laskea alle -60 asteeseen, ja erityisesti Antarktiksella laaksojen välissä myrskyn voimalla puhaltavat katabaattiset tuulet saavat sitkeimmänkin sissin jäätymään pystyyn. Verhojansk sijaitsee Oulun korkeudella ja on siitä erikoinen kohde, että vuodenaikojen välinen lämpötilavaihtelu voi olla jopa yli 100 astetta. Verhojanskin pakkasennätys on liki -70 astetta, kun taas kesäisin maksimilämpötila voi kohota 35 lämpöasteeseen. Antarktiksen Vostokissa on mitattu maapallomme alin lämpötila, -89,2 astetta.

2. Suurin tornadotiheys: Oklahoma City, Oklahoma, Yhdysvallat

Oklahoma on surullisen kuuluisa osavaltio lukuisista ja tuhoisista tornadoistaan. Oklahoma City kantaa puolestaan tilastoissa ykkössijaa Yhdysvaltojen ja kenties koko maapallomme tornadoherkimpänä kaupunkina. Sadan vuoden aikana pelkästään Oklahoma Cityn ympäristössä on havaittu peräti 100 tornadoa – noin yksi vuodessa siis. Viimeisin erittäin tuhoisa F5-luokan tornado koettiin Oklahoman osavaltiossa, Mooressa 20.5.2013. Tornado tappoi 24 ihmistä ja aiheutti 2 miljardin dollarin suuruiset taloudelliset vahingot.

3. Kuuminta: Kuolemanlaakso, Yhdysvallat

Yhdysvaltojen Kuolemanlaaksossa on mitattu liki sata vuotta sitten maailman korkein lämpötila: 56,7 astetta. Lämpötila kohoaa lähes joka kesä 50 asteen korville, mutta keskilämpötiloiltaan maailman kuumin paikka löytyy Libyan sisämaasta. Libyan El Aziziassa mitattiin 13.9.1922 huimat 57,8 astetta, kunnes myöhemmin kävi ilmi, että mittari oli ilmeisesti vauroitunut, eikä lukemaa täten enää pidetä virallisena maapallon korkeimapana.

4. Tuulisinta: Mt. Washington, New Hampshire

Täällä puut ovat taipuneet merkkinä kovista tuulista, jotka ovat puuskissa olleet pahimmillaan jopa 103 m/s. New Hampshire sijaitsee Yhdysvaltojen koillisrannikolla, missä kehittyy lämpimien ja kylmien merivirtojen törmäysvyöhykkeellä voimakkaita sykloneita. Erityisesti talvisin tuuli yltyy usein vaarallisen voimakkaaksi.

5. Pimeintä/valoisinta: Huippuvuoret, Norja

Vaikea kuvitella, että parintuhannen kilometrin päässä Suomen pohjoispuolella on saari, jossa on ympärivuotista asutusta. Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla ilmasto on selvästi lauhkeampi kuin niillä leveysasteilla tyypillisesti, mutta luonto on erittäin karu. Eksoottiseksi kohteeksi Huippuvuoret tekee äärimmäinen kaamos ja yötön yö, joissa mennään molemmissa astetta Lappia pidemmälle. Kyllä asukkailla täytyy olla sisua selvitäkseen 26. lokakuuta alkavasta ja vasta 15. helmikuuta päättyvästä kaamoksesta, joka on sydäntalvesta niin syvä, että keskellä päivääkin on pilkkopimeätä.

6. Suurimmat vuorokautiset lämpötilamuutokset: Browning, Montana

23.-24.1.1916 Browningissa koettiin hurjia: lämpötila tipahti vuorokaudessa +7 asteesta -49 asteeseen. Montanalaiset ovatkin tottuneet käyttämään yhtenä päivänä ilmastointilaitteita ja heti seuraavana lämmittimiä. Ei ole mitenkään tavatonta, että erityisesti välivuodenaikoina Yhdysvaltojen pohjoisissa osavaltioissa sää saattaa muuttua vuorokaudessa dramaattisesti: yhtenä päivänä saatat kävellä ulkona t-paidassa yli +20 asteen lämmössä ja seuraavana päivänä maata saattaa peittää puolen metrin paksuinen lumipeite.

7. Kuivinta: Arica, Chile

Chilen rannikkoseutu on äärimmäisen kuiva pysyvän korkeapaineen vuoksi. Chilen rannikkoseudulla merivesi on matalaan leveysasteeseen nähden huomattavan viileää, mikä ylläpitää laskevia ilmavirtauksia ja korkeapainetta. Aricassa sataa keskimäärin 0,5 mm vuodessa.

8. Suurimmat lumikertymät: Mt. Baker, Washington

Ennätys on 2895 cm lunta yhden talvikauden aikana. Siis kokonaiset 29 metriä – 16 meikäläistä päällekäin! Tällä vuorella ja ylipäänsä Luoteis-Yhdysvaltojen ja Lounais-Kanadan vuorilla orografinen sade voi joinakin talvina olla äärimmäisen voimakasta: lauhkeat ja hyvin kosteat tuulet saapuvat Tyyneltämereltä nousten vuorenrinnettä pitkin ylös ja tiivistyen ylempänä pilviksi ja sakeaksi lumisateeksi. Yhdysvaltojen luoteisosa sijaitsee runsaiden talvisateiden vyöhykkeellä.

9. Kosteinta ja sateisinta: Cherrapunji, Intia

Monsuunikautena kesäisin ilman suhteellinen kosteus nousee täällä keskimäärin 95 %:iin, ja heinäkuun keskimääräinen sademäärä on jopa 3272 mm. Cherrapunjissa on mitattu kaikkien aikojen sade-ennätys: yli 26 000 mm/vuosi ja 9300 mm/kuukausi, mikä tarkoittaa sitä, että vettä on tullut joka päivä keskimäärin yhtä paljon kuin esimerkiksi Suomen Pohjois-Lapissa Utsjoella keskimäärin kokonaisessa vuodessa.

10. Suurin hurrikaanitiheys: Cape Hatteras, Pohjois-Carolina

Hurrikaani pyyhkäisee Cape Hatteraksin läpi vähintään kerran 1,36 vuodessa. Edellisen kerran aluetta ravisteli hurrikaani Arthur vuonna 2014.

10 extreme-sääkohdetta
10 extreme-sääkohdetta

 

Alkuperäinen artikkeli: http://uk.askmen.com/top_10/travel/top-10-extreme-weather-destinations_10.html

13 vastausta artikkeliin “10 hurjinta extreme-säämatkakohdetta”

 1. Kaikkea muuta te sääprofeetat kirjuuttelette, mutta varsinaisen sään ennustaminen ei onnistu. Kyllä Jyväskylän seudun sään ennustaminen tai tietokoneelta katsominen meni taas kerran pieleen tai sanotaanko päin persettä suoraan.
  Mitä helvettiä te laaditte jopa 15 vrk:n ennustuksia, kun ne menevät jopa alle vuorokauden ihan perseilleen?
  Lopettakaa ainakin 10:n ja 15 vrk:n veikkauksenne. Mitä merkitystä tai hyötyä niistä on? Ihmettelen.

  1. Bosse, kiitos palautteesta ja ikävä kuulla, että ennuste meni mönkään. Joissain säätilanteissa tarkka, paikkakuntakohtainen ennustaminen voi olla haastavaa jopa seuraavalle vuorokaudelle, esimerkiksi pilvisyyden tai sadekuurojen suhteen.

   Painotettakoon, että 10 sekä 15 vrk:n mittaiset sääennusteet Suomen olosuhteissa ovat yleensä vain suuntaa-antavia. Nopeasti vaihtelevassa säätilanteessa tarkka ennustaminen on hankalaa, ja yleensä ennustettavuus heikkenee 5 vrk:n jälkeen. Toisinaan yli 10 vrk:n ennusteetkin ovat antaneet hyvin osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. Liian kirjaimellisesti pitkänajanennusteita ei kuitenkaan kannata ottaa.

 2. Kirjoitin samantapaisen jutun puolitoista vuotta sitten:

  https://ilmastotieto.wordpress.com/2013/12/30/missa-pain-maapalloa-on-huonoin-saa/

  1. Kiitos Ari, oli jännää luettavaa! :)

 3. No mutta, miksi noin äkäisiä herroja ?
  Onhan ymmärrettävää, että luonto on -onneksi- vielä meidän ihmisten ”tavoittamattomissa”. Kovasti säähänkin yritetään vaikuttaa. Esim. Moskovassa koetetaan saada sade pois vappuparaatin ja voitonpäivän juhlallisuuksien ajaksi. Tänä vuonna ei ainakaan vapun osalta onnistuttu. Sataa ripotteli tuon tuostakin.
  Kyllä varmasti tuulten suunta ja intensiteetti on vaikeasti ennustettavissa. Ja juuri tuulestahan päivän sää paljolti riippuu.
  Jos sääennustus ei ole pakollinen vaikkapa elinkeinon vuoksi, niin senhän voi ottaa sellaisena suuntaa-antavana.
  Tässä meidän aikamme maailmassa kaikenlainen yllätyksellisyys vaikuttaa aina vain vähenevän. Joissain asioissa se on tietysti hyväkin, mutta liian valmiissa maailmassa saattaa pitkästyä.

  Jälleen oli oikein mielenkiintoinen kirjoitus, joka mainiosti havainnollisti esim. sään hyvinkin nopean vaihtumisen.
  Hieno paljastus jälleen Telluksemme monimuotoisuudesta.

  1. Kiitos Marita! :) Sää on todellakin arvaamatonta toisinaan. Toistaiseksi ollaan luonnon armoilla ja yritetään sitä ymmärtää parhaamme mukaan.

 4. Hyvä kirjoitus, hauskoja matkakohteita olisi. Tuli mieleen tuosta Vostokin -89,2C:stä että oletko tästä Markus lukenut, satelliitilla on mitattu ainakin -93C Maapallolla ja epävirallisestikkin -91C vostokilla:
  http://www.theguardian.com/world/2013/dec/10/coldest-temperature-recorded-earth-antarctica-guinness-book
  http://news.sky.com/story/1180088/antarctica-sets-95c-record-low-temperature

  Nuo lämmöt saattaa olla maan pinnassa ? eikä 2m korkeudella.

  1. Peikko, mielenkiintoinen huomio! Olen kyllä tietoinen satelliittimittauksistakin, mutta viralliset lämpötilamittaukset tehdään 2 m korkeudesta, ja vain ne ovat vertailukelpoisia ennätyksistä puhuttaessa.
   Satelliiteilla lämpötilaa mitattaessa lämpötilan pystyjakauma lasketaan eri aallonpituuksilta (eri korkeuksista) vastaanotetun säteilyn perusteella.

 5. Suomessa on kohtuullisen keposet säät, kun vertaa näitä ennätyksiä. Viime talvi oli kurjuuden suhteen ehkä tosin lähellä jonkun sortin maailmanennätystä…:)

 6. Onkohan joku syy, miksi näistä suurin osa sijaitsee Yhdysvalloissa. Muu kuin siis valikoiva alkuperäisartikkeli.

  1. Vahti, erittäin hyvä kysymys! Odotinkin, milloin joku kysyy tätä :-)

   Varmasti osittain selittyy sillä, että alkuperäinen artikkeli on amerikkalainen. Toisaalta Yhdysvallat on suuri maa ja sijaitsee usean ilmastovyöhykkeen alla ja sää on siellä erittäin vaihtelevaa. Yhdysvaltojen Tornado Alley on tunnetusti maailman tornadoherkintä aluetta.

   Toisaalta mietin myös, josko havaintoverkoston laajudella on tekemistä asian kanssa. Itse pidän ihan todennäköisenä, että esimerkiksi USA:n nimissä oleva maapallon lämpöennätys on jo sen jälkeen rikottu todennäköisesti Afrikassa, mutta suppean havaintoverkoston vuoksi uusia lämpöennätyksiä on vaikea siellä rekisteröidä.

 7. Yhdysvalloissa on sekä suurin tornadotiheys että suurin hurrikaanitiheys, mutta ne ovat eri paikassa.
  Mitäs eroa näillä onkaan?

  1. Hei,

   Tornado on paikallinen ja rakenteeltaan suppilomainen, ukkospilveen liittyvä voimakas pyörre: https://www.youtube.com/watch?v=xCI1u05KD_s

   Hurrikaani voi puolestaan olla halkaisijaltaan useita tuhansia kilometrejä ja on siis toiselta nimitykseltään voimakas trooppinen matalapaine, johon liittyvät hirmumyrskynopeudella (yli 32 m/s) puhaltavat tuulet, rankkasateet ja tulvat: https://www.youtube.com/watch?v=h7lazmTqpCc

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.