Päivän ja yön välinen lämpötilavaihtelu nyt suurimmillaan

Julkaistu

Keväinen korkeapaine vahvistuu meille loppuviikoksi, ja näin maaliskuussa se tietää yleensä myös lämpötilan suurta vuorokausivaihtelua. Viime viikkoina runsas pilvisyys ja tuulet pitivät hyvin huolen siitä, että lämpötila pysyi melko vakiona yötä päivää, mutta selkeässä ja heikkotuulisessa säässä vaihtelu tulee lähipäivinä kasvamaan tuntuvasti.

Vuorokausivaihtelu maaliskuussa suurimmillaan

Auringon lämmittävä vaikutus alkaa jo näkyä lämpötiloissa helmikuun alkupuolella, mutta kevään mittaan vaikutus kasvaa ja itse asiassa juuri maalis-huhtikuussa päivän nopeasti pidetessä myös keskilämpötilan kohoaminen on voimakkainta. Tällä hetkellä auringon teho on samaa luokkaa kuin syys-lokakuun vaihteessa, mutta ilmakehä ja maaperä ovat vielä talven jäljiltä kylmiä, ja niinpä lämpötilatkaan eivät yllä samoihin lukemiin. Syys-lokakuun vaihteessahan meillä on välillä nähty miltei 20 asteen lämpötiloja, mutta kevätpuolella vastaavat lukemat ovat mahdollisia vasta huhtikuun puolella.

Aurinko lämmittää iltapäivisin jo tuntuvasti, mutta selkeinä öinä säteilyjäähtyminen on voimakasta. Tällöin lämpöä poistuu tehokkaasti pitkäaaltosäteilynä takaisin avaruuteen ja maanpinta jäähtyy voimakkaasti. Selkeässä ja heikkotuulisessa korkeapainetilanteessa varhaisen aamiaisesi ja myöhäisen lounaasi välinen lämpötilaero voi olla parhaimmillaan jopa yli 20 astetta. Suurimmat vuorokausivaihtelut koetaan maan pohjoisosassa, missä lumihangesta heijastuva säteily lisää lämmityksen vaikutusta maanpinnan läheisyydessä. Etelämpänä ero on hieman pienempi (n. 10-12 astetta), ja tänä(kin) vuonna rannikkoalueilla sula meri pitää huolen siitä, ettei pakkanen pääse enää yöaikana paljoakaan kiristymään.

Kuva 1: Lämpötilan vuorokausivaihtelu kuukausittain selkeässä ja pilvisessä säässä Helsinki-Kaisaniemessä ja Sodankylässä (lähde: Ilmatieteen laitos; kuva: Markus Mäntykannas)
Kuva 1: Lämpötilan vuorokausivaihtelu kuukausittain selkeässä ja pilvisessä säässä Helsinki-Kaisaniemessä ja Sodankylässä (lähde: Ilmatieteen laitos; kuva: Markus Mäntykannas)

Pilvisessä säässä lämpötilavaihtelu huomattavasti pienempää

Pilvisyys estää lämpösäteilyn karkaamisen heijastamalla sen takaisin kohti maanpintaa, jolloin säteily jää ikään kuin poukkoilemaan maanpinnan ja pilvipeitteen välille. Keväisin lämpötilan vuorokausivaihtelu pilvisessä säässä on pienimmillään vain muutaman asteen luokkaa, talvisin tätäkin vähäisempää. Kesäisin ero kuitenkin kasvaa hajasäteilyn lisääntyessä. Näin meteorologin näkökulmasta pilvisyys ja sen ennustaminen erityisesti talviaikana tuottavat harmaita hiuksia: yksittäinen pilvilautta voi läsnä- tai poissaolollaan nimittäin aiheuttaa useamman kymmenen asteen ennustusvirheen. Onneksi se aika vuodesta alkaa olla jo ohi – kevätsään ennustaminen on huomattavasti mielekkäämpää. Kesä tuo puolestaan omat haasteensa kuurosateiden osalta.

Loppuviikon ennuste: melko lämpöisiä päiviä, kylmiä öitä

Korkeapaineen alue pysyttelee Suomen yllä sitkeästi koko loppuviikon ja pitää huolen siitä, että tiedossa on upeita, keväisen aurinkoisia ja melko lämpimiä päiviä, mutta kylmiä öitä. Lämpötila kohoaa päivisin valtaosassa maata plussan puolelle, etelässä maksimilämpötilat huitelevat päivittäin n. +5…+8 asteessa. Öisin kuitenkin mennään pakkaselle: etelärannikolla pysytään kuitenkin lähellä nollaa, mutta heti sisämaassa pakkasta on useita asteita, ja kylmimmät yöt näyttäisivät osuvan maan keskivaiheille, jossa pakkanen voi paikoin kiristyä 10-15 asteeseen. Pohjoisempana ajoittain voimakas länsituuli pitää pakkaset maltillisimpana.

Kuva 2: Kevätaurinkoa on tarjolla koko loppuviikolle - nauttikaa! (kuva: Markus Mäntykannas, Mustikkamaa/Helsinki, 8.3.2015)
Kuva 2: Kevätaurinkoa on tarjolla koko loppuviikolle – nauttikaa! (kuva: Markus Mäntykannas, Mustikkamaa/Helsinki, 8.3.2015)

Markus Twitterissä: @markusmanty

28 vastausta artikkeliin “Päivän ja yön välinen lämpötilavaihtelu nyt suurimmillaan”

  1. Yllättävää että maaliskuussa lämpötila-erot ovat suurimmillaan ja juuri auringonpaisteella, sen olen huomannut myös että syys-lokakuussa usein viime vuosina ei ole ollut lämpötilaerot niin suuria päivän ja yön välillä. Eikä siis Suomessa ole kunnon kylmää syksyä ollut kun viimeksi 2002. Viimeinen kunnon kylmä syyskuu menee 1990-luvun puolelle.

    Ensi viikon perjantaina 20.3 on jo kevätpäiväntasauskin, siitä eteenpäin sitten kun kelloja siirretään niin tuntuu että illat valoistuvat kerralla ja paljon.

    Maaliskuusta näyttäisi tulevan selvästi tavanomaista lämpöisempi, koska alkukuu on ollut hyvin lämmin ja myös loppukuulle ei ole toistaiseksi vielä luvassa mitään kylmää Eurooppaan ainakaan.

    Nyt saisi kaupungit siivota kadut nopeasti, kun aurinko paistaa ja kaikki ajaa nastarenkailla niin pöly on melkoinen kyllä kaduilla. Mitä olen itse seurannut autoilijoita, niin optimaalisin kevät oli 2 vuotta sitten, kun lumet lähti huhtikuun puolessa välissä, ihmiset silti vaihtoi kesärenkaat vapun aikoihin. Tämä on sinänsä erikoista, että kesärenkaat vaihdetaan kalenterin mukaan. Viime keväänä myös vapun aikoihin vaihtui vasta kaikilla kesärenkaat, vaikka kevät tuli jo helmikuussa Tampereellekkin.

  2. Tiedätkö muuten Markus, tuliko Ahvenanmaalle lainkaan termistä talvea ollenkaan, ilmatieteenlaitos ei ole sinne merkinnyt mitään ? :
    http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilastot

    1. Tässä vielä linkki termisen talven päivämääriin tältä talvelta :
      http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne

    2. Hei! Kysyin asiaa Ilmatieteen laitokselta ja ilmeisesti Ahvenanmaan (Jomalan) tilannetta ei olla saatu vielä määriteltyä. Odotellaan vielä tietoa.

      1. Ok kiitti, aika erikoista pitää odotella tilannetta. Ennätyslauhana talvena 2007-2008 terminen talvi saatiin määritettyä kuitenkin maaliskuussa jokaisella mittausasemalla Suomessa, vaikka lyhyeksi se jäi muutamalla asemalla, muistaakseni reilun viikon pituiseksi.

  3. Kiitos Markus! Täällä nautitaan auringosta! Tervetuloa ihana kevät! Ihanaa kun kerrankin aurinko paistaa kun Suomessa on aina niin pitkä talvi! Ja aina niin lyhyt ja sateinen kesä! Toivottavasti kerrankin olisi eri lailla! Toivottavasti tulee myös ihana pitkä kuuma intiaanikesä!

    1. Kiva kuulla, että muutkin nauttivat! :-)

  4. Yksi tapa todeta ilmastonmuutoksen olemassaolo on se, kun meteorologin mielestä maaliskuun puolivälissä Suomessa muutama aste pakkasta tarkoittaa kylmää yötä.

    1. Orlando, ei se parin asteen pakkanen päätä huimaa, mutta lähiöinä voi pakkanen kiristyä paikoin 15 asteen vaiheille sisämaassa. Kylmyyskin on tässä asiayhteydessä suhteellinen käsite: mielestäni yöt tuntuvat kylmiltä, jos päivät ovat 15-20 astetta lämpimämpiä. :)

  5. Kiitos havainnoista, mutta tässä olisi ehkä hieman kriittisemmin voinut todeta, että tässäkin maaliskuussa huidellaan aika reippaasti keskilämpötilojen yläpuolella. +5-8 asteen päivälämpötilat ovat tyypillisiä huhtikuun toisella, eivät maaliskuun toisella täydellä viikolla. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, kuinka reippaasti mennään pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella, vai eikö asia enää ylitä uutiskynnystä, kun ollaan menty niin pitkään tasaisesti selvästi keskimääräistä lämpimämmässä säässä?

    1. Tietyt tämän blogin kirjoittajat ovat niin ihastuneita lämpöön, ettei heiltä ehkä riitä aikaa tai kiinnostusta kriittiselle tarkastelulle, vaikka ammattilaisia ovatkin.

    2. Jussi, kiitos kommentista! Kyllähän se niin on, että myös tavanomaista lämpimämmän sään hehkuttaminen ja uutisointi kärsii inflaatiota jatkuttuaan tarpeeksi kauan. Odotan mielenkiinnolla, kuinka lämmin maaliskuusta kokonaisuudessaan muodostuu. Siitä voisi jo jotain kirjoittaakin.

      1. Ehdotan tuolle artikkelille otsikkoa ”Maaliskuussa nautittiin poikkeuksellisesta lämmöstä”.

  6. Huomionarvoista tämän ”talven” säässä on ollut paitsi se, että helmikuu oli jälleen hyvin lauha, mutta myös maaliskuu näyttää jäljittelevän viimevuotista. Se on hyvin harvinaista. Vuonna 2007 maaliskuu oli ennätyslämmin, mutta sitä seurasi huomattavasti maltillisempi maaliskuu 2008. Nyt näyttää käyvän, että myös maaliskuun 2015 lämpötilapylväs ponkaisee korkealle.

    Tässä sitä on kunnon dataa ilmastokriitikoille. Vuosina 1989-90 oli samanlainen tilanne, mutta silloinkaan poikkeamat eivät olleet niin suuria kuin nyt. No, parissakymmenessä vuodessa ilmasto on lämmennyt Suomesa jo melkein asteen, joten erot selittynevät osittain sillä.

    1. Nyt eletään lämpökautta jonka aikana on koko ajan, kaikkina vuodenaikoina lämmintä. Säätyypit vaihtuvat vuodenajan mukaan mahdollisimman lämpimiksi: joulu-helmikuussa on sadekausi ja matalapainevyöryä, lopun vuodesta enimmäkseen korkeapaineita ja aurinkoista. Tämä lämpökausi on jatkunut keväästä 2013 asti ja yltyy kaiken aikaa. Tämän vuoden tammi- ja helmikuu olivat lämpimämpiä kuin viime vuonna, joten ei ole ihme jos maaliskuustakin tulee sitä.

      Maaliskuun 2008 keskilämpö jäi toki alemmaksi kuin tänä vuonna, mutta minusta mitään kvalitatiivista eroa tämänvuotiseen ei ole. Tuolloin elettiin samanlaista lämpökautta kuin nytkin.

      1. Lämpöisiin vuosiin kuuluu lämpöiset talvet, syksyt ja keväät mutta kesästä 2015 on tulossa tavanomaista viileämpi tai keskimääräinen tilastojen valossa. Se olisi uutta jos kesästä tulisi normaalia kuumempi, viime vuonna tilanne oli erilainen koska tammikuu oli tavanomaista kylmempi Suomessa.

        1. Palataan tähän syyskuussa, katsotaan miten kävi.

          1. Juu itsekkin odotan mielenkiinnolla kuinka käy nyt. Koska tässä on jo 2 vuotta ollut niin lämmintä Suomessa lukuunottamatta muutamaa viileää kuukautta. Saa nähdä mikä on seuraava kuukausi joka on tavanomaista viileämpi. Viimeksi lokakuu oli laajasti tavanomaista kylmempi :
            http://ilmatieteenlaitos.fi/lokakuu

    2. Eihän sellaista dataa olekaan, joka kelpaisi ilmastokriitikoille. Koko ilmastonmuutostahan ole olemassakaan, kun Amerikassakin satoi tänä vuonna lunta.

      1. Tyynenmeren olosuhteet ovat nyt samanlaiset kuin kylminä sotatalvina 1939-1942 tai kylmänä talvena 2002-2003. Tällä kertaa oli Amerikan vuoro maistaa kylmää ilmaa. Voi olla että tässä parin vuoden sisällä myös Suomi saa maistaa kylmää talvea jos Tyynellämerellä jatkuu PDO+.
        Tuon PDO+ takia myös Pohjoisella Jäämerellä on ollut hyvin vähän jäätä Beringinmerellä ja Ohotanmerellä, lämmintä ilmaa on noussut koko talven paljon myös Alaskaan, jossa lumet ovat sulaneet pois jo viikkoja sitten.

        Suomen säät on pitkälti kiinni Atlantin sääilmiöistä, tällä hetkellä Pohjois-Atlantilla on lämmin AMO+ vaihe, joka on lämpöisempi vielä kuin 1930-luvun lämmin vaihe ja siksi täällä on tavanomaista lämpöisempää säätä useammin nyt ja siksi myös tuulet käyvät lännestä useammin. Tuo on siihen suurin vaikuttaja, tietysti muitakin on.

        1. Jos nyt kuitenkin lähdettäisiin siitä, että ollaan yläilmakehän suihkuvirtauksen vaikutuksessa siinä, millaista ilmamassaa tänne pääsee kääntymään ja millainen on säätila täällä. Sitä ei merien olot kauheasti kääntele. Se taasen vaikuttaa, millaista lämpöä tai kylmyyttä on milläkin puolella suihkuvirtausta ja kuinka mutkaiseksi se lopulta menee.Ja puhutaan nyt siis tyypillisestä 500 hPa korkeudella olevasta, joka on ohjaava virtaus. Sinne ei pinnan lähellä olevat meret eikä lämmöt enää vaikuta (tai no, toki konvektiokaudella isot ukkosmyrskyt siirtää tehokkaasti lämmintä ilmaan ylöspäin ihan tropopaussia myöden, mutta ei nyt mennä siihen)

  7. Yksi kommentoija toteaa että kesä on aina niin lyhyt ja sateinen ja toinen puhuu, että on kuiva ja lämmin kausi kesällä. Kumpikohan se kesä nyt sitten on..:)? Taitaa kuitenkin sademäärät olla kesäisin suurempia kuin talvella..?

  8. Aina ei tarvitse odottaa huhtikuuhun saakka miltei 20 asteen lämpötiloja. Vuonna 2007 täällä Vantaalla oli jo maaliskuussa mittarissa 17,5 astetta.

  9. Kylla se on ihana olo kun talvesta on selvitty ja samat vanhat tutut on viela hengissa jotka kevat aurinkossa nahdaan.

    meilla keski ranskassa on ihan hurjat lampotila vaihtelut…jopa 25-30 astetta meilla yo noin-2 paiva noin20 astetta mutta ihana avata vihdoin ikkunat ja lammittaa sauna yolla…

  10. Muistakaa varoittaa heikoista kevat jaista vesistoissa… yleensa huhtikuulla kaydaan kalassa… nyt alkaa olla heikkoja jo jaat…silla lumi satoi ensin ja paivat ovat plussalla ja yot vain vahan miinuksella…lampotila erot myos sarkee jaat.

  11. meilla oli hurja lamptila ero 8.3 sunnuntai yo ja paiva…lukemat nayttaa -4 +17 mutta oli -7 ja+21… Romorantin France Havainnot

  12. Minulle ainakin yksi varma kevään merkki on se, kun lämpötila alkaa sahata yön pakkasista keski/iltapäivän lukuisiin plusasteisiin. Kyllä se sieltä kohta tulee :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.