Lähin suurtulva nyt Genovassa?

Julkaistu
Kuva on Genovasta mutta vuoden 2010 lokakuun tulvan tekosista. Kuva: Alessio Sbarbaro / Googlen tarkennetttu kuvahaku.
Kuva on Genovasta mutta vuoden 2010 lokakuun tulvan tekosista. Kuva: Alessio Sbarbaro / Googlen tarkennetttu kuvahaku.

Suomiko säämaa? Loppuvuoden sään jo tultua julistetuksi paitsi lauhaksi, myös synkäksi – sellaistahan se syksy joillekuille on, toiset taas vääntelehtivät toisina aikoina – siinä ei kai sitten muuta kertomista enää olekaan. Mihinkäkö viittaan? Unohda.

Ulkomailla sitä sentään tapahtuu: ovella on parikin paikallista sääkatastrofia. Ja kuinkas muuten, asialla ovat trooppiset hirmumyrskyt. Japani on saamassa viikon sisällä jo toisen taifuuninsa Vongfongin, mutta nyt myös Intian itärannikolle on rantautumassa Bengalinlahdelta sykloni Hudhud. Mikä lie luonnon tarkoitus, ehkä nämä paikat tarvitsevat tuuletusta ja tulvapesua. Ihan omalla ilmastovyöhykkeellään kumoikin on. Siitä voisi sitten tilastoväki kiistellä, onko trooppinen hirmumyrsky ilmiönä harvinainen vai ei. Taitaa riippua tilastoista, mutta nykyisin on tapana saada näyttämään kaikki siltä, että kaiken takana on ilmastonmuutos. Ennen se oli nainen.

Genovassa tulvii tänään ”vedenpaisumusmaisten sateiden” jäljiltä. Sääasemalla Genova/Sestri kerrotaan tulleen vuorokauden aikana vettä 165 litraa neliömetrille, eivätkä sateet ymmärtääkseni rajoittuneet yhteen vuorokauteen. Ylempänä vuoristossa arvioidaan sataneen kaikkiaan jopa 600 litraa. Jokia pitkin se vesi tietysti rannikkokaupunkiin tulee, ellei sitten meri tulvi. Näillä siis mennään osassa Liguriaa, Pohjois-Italiassa.

Näitä juttuja löytäisi lisää, jos vain etsisi. Tässä kerrotut ovat osastoa ”käden käänteessä” tai ”KVG”. Kas, nyt alkoi pilvipeite rakoilla. Viimeistään siihen karisi tämän syyspäivän synkkyys. Jatkossa on kylmempää: ensi viikon loppupuolella näistä päivälämpötilaoista on viitisen astetta pois, ja puhun nyt eteläisestä Suomesta. Lapissa kylmeneminen voi olla selvempää. Sateet jäävät tässä kylmenemisessä vähäisiksi, joten ainakaan yleisellä tasolla lumipeite ei kasvane. Toisaalta, ainahan voi kaikenlaista pienempää ryppyä säähän tulla.

Tässä syksyn ajassa kannattaa jo vähän varoa keliä, vaikkei varoituksia ja muita tuutin täydeltä tulisikaan. Vara on viisautta, puhumattakaan  oikeista tilannenopeuksista ja turvallisuusväleistä edellä ajavaan. Ja jos tulee liukasta, eivät siltä jalankulkijatkaan välty. Kannattaa luottaa omiin silmiinsä, ja tässä on hyvä ottaa avuksi myös kättä pidempää. Ainakin liikenneviraston kelikamerat voivat antaa paljon tietoa tien päältä. Kameroiden toimiessa nettikäyttäjälle asti niistä näkee usein ainakin lumitilanteen sekä sen, onko tienpinta vaikka märkä. Lumitilannetta on hyvä seurata vaikka Forecan nettisivujen kautta.

Niin, kohti kylmempiä aikoja kuljemme ensi viikolla, mutta ensi viikonvaihteen ennustekartatpa kertovat selvästi päinvastaisesta kehityksestä lännestä alkaen. Mutta nyt menen kaksinkertaisesti kipeän jalkani kanssa vähän ulkoilemaan. Enkä synkistele.

 

Trooppiset hirmumyrskyt:  http://tropic.ssec.wisc.edu/#

Genovan tilanne:  http://www.corriere.it/cronache/14_ottobre_11/genova-un-altra-notte-paura-nuovi-temporali-allagano-citta-2c0b5b22-5105-11e4-8503-0b64997709c2.shtml

Genovan säätilanteen selitys:  http://www.corriere.it/scienze/14_ottobre_11/piogge-violente-caldo-mare-ecco-perche-piove-dodici-ore-f45a6b52-5125-11e4-8503-0b64997709c2.shtml

LISÄYS 1-2:

1. Squall-line:  http://www.meteoweb.eu/2014/10/maltempo-pericolosa-squall-line-temporalesca-in-toscana-nubifragi-grandinate-live/334856/

2. Genovan kaupunginjohtajan mukaan voimassa ei ollut varoituksia: http://www.meteoweb.eu/2014/10/alluvione-a-genova-il-sindaco-nessuno-ci-aveva-avvertito-sui-possibili-rischi/334021/

Corriere della Sera:  http://www.corriere.it/  (oma uutissitaattini ei ole näistä)

Liikenneviraston ajokeli:  http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/index.html?x=2829572.101390335&y=9447015.668455496&z=6&view=drivingConditionView&l1=true&l2=false&l3=false&l4=false

 

Kuvan linkki:  http://it.wikipedia.org/wiki/Alluvione_di_Genova_del_4_ottobre_2010#mediaviewer/File:Alluvione_sestri_ponente_ottobre_2010_-_05.jpg