Hurrikaani Eurooppaan?

Julkaistu
Kuva: Issac Tree on Car 1 / flickr.
Ei sitä ikinä tiedä, jos vaikka tällainen uhkaa…  Kuva: Issac Tree on Car 1 / flickr.

Toisinaan suursäätilaa tulee katsoneeksi tavallista tarkemmin. Tähän voi olla erilaisia syitä. Tänään eräs italialainen sääsivusto esitti ihan pokkana karttapohjaisen kuvan, missä nyt Bermudan tienoilla olevaa hurrikaani Gonzaloa kuljetettiin ennustettua reittiä Englannin yli keskiviikoksi keskelle Italiaa – siis hurrikaanina ihan kansainvälisen hurrikaania merkitsevän sääkarttasymbolin kanssa. Lisäksi teksti oli, että tuo hurrikaani saapuu Italiaan. Tosin ennen sitä Italian ja Espanjan väliin vahvistuu laaja korkeapaine, jonka reunalla etenkin Etelä-Espanjaan virtaa hyvin lämmintä ilmaa. Mutta johan nyt hurrikaanista pitää päästä varoittamaan. No, tuosta julkaisusta ei sen enempää, mutta ennakoituja sääkatastrofijuttuja ei siis tehdä ainoastaan Suomessa iltapäivälehtien lööpeissä.

Gonzalo on toki olemassa, ja sen energiaa on mahdollisesti tulossa lauhkean vyöhykkeen matalapaineena, joksi se tietysti muuttuu. Tällainen ei liene mitenkään tavatonta, ja tällä kertaa ECMWF-ilmakehämalli kuljettaa tuota ilmakehän ilmapyörrettä aika systemaattisesti. Maanantain-tiistain kuluessa se vaikuttaa Brittein saarilla. Sen jälkeiseen aikaan en ihan vielä ilmakehämallissa uskoisi, sillä ainakin jonkinlainen osa tuosta matalapaineenalueesta olisi irtoamassa kohti Pohjois-Eurooppaa – meitä. Kohti Italiaa lähtevä osa syvenisi uudelleen.

Tänne tuleva osa törmää Pohjois-Venäjällä alkuviikolla vahvistuvaan kylmään korkeapaineeseen, ja torstain maissa lännestä leviääkin Suomeen jopa lumisade, sade kuitenkin, ja ilmeisesti etelänpuoleinen tuuli voimistuu selvästi. Niin, hyppäsinpä tässä minäkin lähipäivien yli ensi viikkoon, jonka ennusteet ilmakehän rakenteesta ehtivät vielä muuttua. Ja voisi tässä vielä senkin sanoa, että ensi viikonlopun kuluessa Suomessa voisi vaikuttaa voimakas matalapaine syysmyrskyineen. Myrskyt merellä yleistyvät tähän aikaan vuodesta myös tilastoissa.

Ennen kuin Pohjois-Venäjän kylmä korkeapaine näyttää täälläkin kyntensä, liikkuu Suomen eteläpuolitse sunnuntain-maanantain kuluessa itään tarkkaan ottaen parikin matalapainetta. Sunnuntaina kunnon vesisateet leviävät lounaasta myös itään ja maan keskivaiheille, missä sataa myös räntää ja lunta. Maanantain matalapaine on vähäisempi ja kulkee hieman etelämpää, varmimmin satanee vettä lounaassa. Alkuviikko on yhtä kylmenemistä, tiistaina itäviima on lämpimään syksyyn tottuneille jo hyytävä. Jos haluaa pyydystää lomalentoäkkilähtöjä ja himoaa hellettä, kannattaa mennä Etelä-Espanjaan. Muut voivat jännittää, mitä Gonzalo tekee.

Foreca on myös naamakirjassa (facebook) ja twiittaa!

 

Seuraa hurrikaaneja: http://www.nhc.noaa.gov/  , klikkaa hurrikaania!

Lähempänä Eurooppaa muista Forecan uutuussivu: http://www.foreca.fi/Finland/Helsinki/map/pres_rain   Siellä se Gonzalon jäännekin jo näkyy maanantain kartoissa.

Virallisen säävaroitustilanteen kehittyminen saattaa antaa hyviä vinkkejä: http://www.meteoalarm.eu/su_FI/0/0/EU-Europe.html

LISÄYS: Jännitys tiivistyy: http://www.telegraph.co.uk/topics/weather/11167250/Britain-on-alert-for-flooding-and-high-winds-from-Hurricane-Gonzalo.html

 

Kuvan linkki: http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Isaac_%282012%29#mediaviewer/File:Issac_Tree_on_Car_1.jpg

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Hurrikaani Eurooppaan?”

  1. Juha Föhr osaa kertoa helppolukuisesti oikeat asiatkin. Kiito! t. HN

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.