Mitä tapahtui kesälle?

Julkaistu

Vilkkain kesälomakausi alkoi juhannuksen jälkeen, mutta lämpötiloissa laahataan tyypillisissä toukokuun tai syyskuun puolivälin lukemissa. Juhannus on mitä ilmeisemmin ollut kolein moneen vuosikymmeneen: Sodankylässä juhannuspäivä oli mittaushistorian kylmin ja Helsingissäkin toiseksi kylmin. Erityisen kylmä oli juhannusyö, sillä alimmat lukemat käväisivät esimerkiksi Helsingissä +6, Jyväskylässä +3, Seinäjoella +1 ja Alajärvellä vain -2 asteessa. Juhannusyönä pakkasta mitattiin useilla havaintoasemilla:

-2.6 Kilpisjärvi Saana
-2.1 Alajärvi, Möksy
-1.6 Muonio Laukukero
-1.5 Ähtäri
-1.3 Pyhäjärvi Ol., Ojakylä
-1.0 Halsua, Kanala
-1.0 Rautavaara Ylä-Luosto
-0.3 Vesanto Kk
-0.3 Kauhajoki Kuja-Kokko
-0.3 Inari, Saariselkä
-0.3 Muonio Sammaltunturi
-0.3 Multia Karhila

Pohjois-Eurooppa loukussa kylmässä ilmamassassa

Yläilmakehän voimakkaat suihkuvirtaukset vaikuttavat suursäätilaan Euroopan ja koko pohjoisen pallonpuoliskon alueella: suihkuvirtauksen eteläpuolella on keskileveysasteiden lämmintä ilmamassaa, kun taas pohjoispuolella kylmempää, polaarista ilmamassaa. Tällä hetkellä suihkuvirtausakseli kulkee Atlantilta Keski-Euroopan kautta kaartaen kohti koillista Suomen itäpuolella, ja Skandinavia kuuluu pohjoisen polaariseen ilmamassaan. Kesäisin kylmälle ilmamassalle ovat ominaisia runsas pilvisyys, sadekuurot ja ennen kaikkea tavanomaista matalammat lämpötilat.

Kuva 1: Suihkuvirtaus rajaa pohjoisen kylmän ja etelän lämpimän ilmamassan toisistaan
Kuva 1: Suihkuvirtaus rajaa pohjoisen kylmän ja etelän lämpimän ilmamassan toisistaan

Jos katsotte alla olevasta kuvasta pohjoisen pallonpuoliskon lämpötiloja Suomen korkeudella, huomaatte maamme olevan yksi kylmimmistä paikoista leveyspiirillänsä (n. 60°-70°). Skandinavian kohdalla on kylmä monttu, kun taas helteiset kesäilmat ovat kiertäneet etelästä kauas Siperiaan. Siellä on koko kuluvalle viikolle tarjolla yli 30 asteen lukemia. Myös Alaskasta ja Pohjois-Kanadasta löytyy kesäisiä yli 20 asteen lukemia, ja hieman yllättäen myös Grönlannin lounaisosassa paistatellaan lähipäivinä kesäisissä lukemissa.

Eli vastaus otsikon kysymykseen: kesä livisti Siperiaan.

Kuva 1: Suomi on yksi leveysasteidensa koleimpia paikkoja
Kuva 2: Suomi on yksi leveysasteidensa koleimpia paikkoja alkuviikolla

Kesäisiä raekuuroja

Vietin ensimmäistä kertaa eläessäni kaupunkijuhannusta töiden vuoksi, ja yllätyin pääkaupunkiseudulle rantautuneista raekuuroista. Rakeet rannikkoseuduilla ovat melko harvinaisia, mutta nyt kun perusvirtaukset ovat käyneet pohjoisen puolelta ja ilmakehässä on ollut tarpeeksi voimakkaita pystysuuntaisia ilmavirtauksia, ovat rakeet päässeet muodostumaan. Vielä tiistain aikana paikalliset raesateet etelässä ovat mahdollisia.

Suomessa havaittavat rakeet tosin ovat tyypillisesti melko pienikokoisia hernerakeita eli halkaisijaltaan senttimetrin tai muutaman luokkaa. Mainittakoot kuitenkin, että Suomessakin on havaittu jättirakeita – viimeksi neljä vuotta sitten elokuussa Sastamalaan tipahti halkaisijaltaan 7,5-senttinen möhkäle. Yhdysvaltojen suurimmat rakeet ovat kuitenkin olleet lähes puolta suurempia: halkaisijaltaan 13-14-senttisiä mangon kokoisia möhkäleitä. Auts.

Milloin lämpenee?

Kuluva viikko on paikasta riippuen 5-10 astetta keskimääräistä viileämpi. Laskin esimerkkejä muutamalle paikkakunnalle: Vantaalla tämän viikon päivälämpötilojen keskiarvo on n. 14,5 astetta, kun tyypillisesti keskiarvo on ollut 20,8 astetta. Jyväskylässä vastaavat lukemat ovat puolestaan 12,8 ja 20,5 astetta. Keskiarvoihin nähden koleinta on Lapissa, jossa ero on paikoin yli 10 astetta. Otetaan esimerkkinä Ivalo, jossa keskimäärin tähän aikaan vuodesta lämpötila on 17,9 asteessa päivisin, mutta tämän viikon keskilämpötila on vain tylyt 7,6 astetta. Lähipäivinä Lapissa ovat jälleen mahdollisia lumi- ja räntäkuurotkin, vaikka heinäkuu kolkuttelee jo ovella. Eräs Vesa-Matti Loirin tulkinta hiipii väistämättä mieleeni:

On vastaus vain yksi: Lapin suvi
sit’ aatellessa mun mielein apeutuu
on lyhyt Lapin linnunlaulu, huvi
ja kukkain kukoistus ja riemu muu

Kunnon lämpenemistä saadaan kyllä vielä tovi odotella. Euroopan yllä vallitseva suursäätila ei osoita murtumisen merkkejä, mutta viikonlopun kuluessa alkava varovainen lämpeneminen voi nostattaa lämpötilat jo lähelle keskiarvoja ensi viikon aikana. Varmaa on kuitenkin se, ettei hellettä ennen heinäkuuta.

 

Kuvat: MTV / Markus Mäntykannas

17 vastausta artikkeliin “Mitä tapahtui kesälle?”

 1. Kiitos hyvästä artikkelista!

  Ilmakehän liikkeet johtavat siihen, että jossakin päin maailmaa on aina alue, missä lämpötilat ovat normaalin alapuolella. Toki suurin osa maailmaa on silti keskiarvoa lämpimämpi, kuten pitääkin. Jälkimmäinen kartta kuvaa tätä tilannetta hyvin. Viileä nauha on nyt Euroopan ja etenkin Suomen kohdalla, mutta paljon laajemmat alueet Siperiassa ja Amerikassa ovat tulikuumia.

  Mielenkiintoista on myös katsoa tämänhetkistä ilmanpainejakaumaa Euroopan yllä, vaikkapa Wetterzentralen sivuilta. Pohjois-Atlantilla ja Jäämerellä on korkeapaine, Venäjällä matalapaine, ja ilmavirtaus käy koillisesta. Tämä tilanne on nyt jatkunut jonkin aikaa ja ennusteen mukaan pysyy myös sellaisena toistaiseksi. Seuraavien 10 päivän aikana ei ennusteta yhdenkään matalapaineen tulevan Atlantilta kohti Suomea. Säätyyppi on aivan täydellisen päinvastainen kuin yleensä ja etenkin talvisin. Vaikka viileät ilmat eivät olekaan mukavia, niin säätyyppi itsessään on niin erikoinen ja harvinainen, että se tuntuu virkistävältä.

  1. Toivottavasti ilmanpainejakauma on myös ensi kevääseen asti tämmöinen, jotta saadaan kunnon talvi. Tällaisella kortilla ei todellakaan ihmeteltäisi missä on lumi tai pakkaset. Viime talvi oli kyllä ihan sairas ja masentava!

   1. Kunnon talvi merkitsee meikäläiselle lämmintä säätä ja vesisadetta, mitä kenellekin!
    Itse olen ihmetellyt jo pitkään, miksi Suomessa on aina pilviä. Ei niitä missään etelänmaissa näy taivaalla. Meillä on aina sankka harmaa pilvimassa ja kesälläkin runsaasti valkoisia pumpulipilviä. Miksi ne piinaavat meidän maatamme?

 2. Totta puhut, Orlando. Säätyyppi tuntuu virkistävältä, raekuurossa sananmukaisesti. Ja myös TUNTUU paljaalla iholla :)

 3. Oikein mukavalta tuntuu sää ulkoilun kannalta. Jaksaa liikkua hyvin liikoja hikoilematta. Jos kaipaa rantalöhöilyä niin ei muuta kuin tilaamaan etelän matkaa rahoineen. Kyllä se siitä taas Suomessakin kokoomuksesta huolimatta sääkin asettuu oikeisiin uomiinsa:))

 4. Päättelet: ”Yläilmakehän voimakkaat suihkuvirtaukset vaikuttavat suursäätilaan Euroopan ja koko pohjoisen pallonpuoliskon alueella”

  Eiköhän ole niin päin, että suursäätila vaikuttaa suihkuvirtausten reittiin.

  1. No itseasiassa ei ole niin päin. Suihkuvirtaus nimenomaan jakaa lämpimät ja kylmät ilmamassat toisistaan (jos nyt noin karkeasti voi asian ilmaista) sekä myös muodostaa synoptisen mittakaavan prosessit, kuten esimerkiksi matalapaineet tai sulkukorkeapaineet jne jne, joista jälkimmäisen vuoksi takia sää voi lukkiutua pitkäksikin aikaa samankaltaiseksi.

 5. Tuntuu että tämä koleus on koko Suomen yhteinen puheenaihe. Lapset värjöttelevät sisällä, itikat ovat kadonneet, mansikat eivät kypsy ja matkatoimistoissa myydään eioota niille jotka haluavat karkuun tällaista arktista säätä.

  Kiitos tästä kirjoituksesta, se avasi kokonaiskuvaa todella hyvin. Joka aamu kun on jo muutaman viikon ajan avannut 10 vuorokauden ennusteen ja yrittänyt epätoivoisesti nähdä nousevaa lämpötilaa mutta joutunut pettymään joka kerta; tämä artikkeli kertoo miten toivoton on tilanne.

  Itse pääsen karkuun ja puolentoista viikon kuluttua tuon viivan eteläiselle puolelle ja oikein kunnolla. Sortsit ja sandaalit kaivetaan taas naftaliinista, sininen taivas ja hivelevä lämpö, aah.

 6. Vihjailetko kirjoitukseksi viimeisessä lauseessa, että helteitä tulisi vielä?

  1. Ukkosbongari, onhan tässä vielä yli puolet kesästä tilastollisesti edessä ja helteitä voi olla syyskuun puolivälille saakka. Lähitulevaisuudessa hellejakso näyttää epätodennäköiseltä, mutta olisihan se vähän kumma juttu, jos kesän ainoat hellepäivät jäivät toukokuulle ja kesäkuun alkuun.

 7. Onpas forecan täsmäsäähän merkitty mahtava sadepatsas tiistaiksi 1.7. peräti 20 mm Jyväskylään.

  Saapas nähdä alkaako patsas kutistua pikkuhiljaa päivä kerrallaan. Ja lopulta mainittuna päivänä ei sadetta tule pisaraakaan? Miten tällaisen ennusteen varaan voi yleensäkään suunnitella mitään ulkonatoimimisen tai viljelyksien suhteen. Seurataan piruuttaan tilannetta taas kerran:)…

 8. Suomen sää on niin totaalisen syvältä haitarista, ettei mitään rajaa. Viimeiset kaksi viikkoa olen koiraa ulkoiluttaessa joutunut pukemaan 2 villapaitaa takin alle! Kesäkuussa!! Helsingissä!!! Lähes 50 vuotta olen täällä palloillut, enkä muista, että koskaan olisi näin painajaismaisen surkeaa ”kesää” ollut. Ei lähellekään. En kaipaa mitään superhelteitä, mutta olisihan se ihan mukavaa, jos joulun ja juhannuksen säät eroaisivat edes hieman toisistaan.

 9. Vantaalla, Korsossa ei ole koskaan elinaikanani ollut kesäkuussa vain +5 astetta. Yölämpötilaksikin se on hyvin alhainen ja niin harvinainen, etten muista vastaavaa. Talvellakin on samassa paikassa lämpimämpää -etenkin päivällä. Joskus talviyötkin ovat lämpimämpiä. Tämä muistuttaa nyt Etelä-Suomen talvisäätä. Kosteaa ja talveksi lämmintä, mutta kesäksi inhottavan kylmää. Syksyllä ja keväällä suurin osa öistä ja päivistä on lämpimämpiä.

  En muista, että kovin monta kesää oltaisiin vietetty öisin alle +12 lukemissa tuolla Korsossa. Varmaan niitäkin öitä oli… Vai oliko? Päivät nyt voivat olla lämpötilojen puolesta ihan mitä tahansa +12-+27 riippuen siitä sataako vai paistaako aurinko. +40 on eräs mittari myöskin näyttänyt. Taitaa olla liian aurinkoisessa paikassa tuo mittari :)

  Täällä on muuten Helsinkiä kuumempi alkukesällä (toukokuussa usein ainakin yksi kuuma jakso). Lieneekö siksi että viilentävä meri ei ole aivan niin lähellä kuin Helsingissä. Toisaalta talvisin yöpakkaset ovat aavistuksen kireämpiä kuin Helsingissä, koska meri on Helsingissä pitkään ympäristöä lämpimämpi. Joskin sieltä tulee myös ikävä tuuli.

  Mökilläni Rantasalmella sen sijaan sataa joka ikinen kesä juuri niinä päivinä, kun menen sinne! Ihan oikeasti! Lämpötila +12. Olen huomannut että mökilläni tuo +12 ja sadetta kesäkuussa ei ole mikään harvinainen ja se tuntuu aina seuraavan minua. Koko loppukesän kun en ole mökillä, Rantasalmi lämpenee kummasti :)

  Suomi on sellainen maa, että saa pitää itseään onnekkaansa, jos mökillä sattuu olemaan lämmintä. Koskaan ei tiedä, mitä saa. Suomen sää on arvaamaton ja rujo. Toisaalta Suomen lämmin kesäsää (+20°C-+25°C) on parasta ikinä ja tuntuu niin hyvältä, kun yhtäkkiä räntäkuuron sijasta saakin hellettä. Ei ne hyvät päivät niin hyviltä tuntuisikaan ilman pahoja. Täällä tuuli sentään on aina viileä, toisin kuin etelämpänä, joten lämpö ei ole yhtä tukahduttavaa kuin vaikka Etelä-Euroopassa.

 10. Erittäin hyvin kirjoitettu ja selitetty. Sään edessä ihmisen täytyy vaan olla nöyrä. Se on sitä, mitä se on. Eletään (ja kuollaan) sen mukaan.

 11. Kiitos, hyvästä artikkelista. Auttaa ymmärtämään säätä. Pitää koettaa ottaa vastaan se mitä annetaan, mutta kyllä sitä silti toivoo ja rukoilee että vielä lämpöä saisimme. Pääsis Jukuparkkiinkin lasten kanssa :)

 12. Epätyypillinen sää ei ole niin huono juttu suomalaisille, sillä se helpottaa vuorovaikutusta, kun
  on jotain mistä aloittaa juttelu.

 13. Kaarinan Yltöisissä oli juhannusyönä n. +1,3 astetta ilmatieteenlaitoksen käyrästä katsottuna.
  Luultavasti juhannusyön kylmin kautta aikojen, mutta osaako joku sanoa onko kyseisen aseman kautta aikojen alin kesäkuussa?

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.