Keskikesä lähestyy, ja sää kylmenee

Julkaistu
Pökköä pesään, niin kyllä ulkosallakin tarkenee. Liekki lämmittää. Kuva: SeppVei / Public Domain.
Pökköä pesään, niin kyllä ulkosallakin tarkenee. Liekki lämmittää. Kuva: SeppVei / Public Domain.

Tässä säässä muistan taas, miksen suosi alkukesää lomakautena. Mieleeni on syöpynyt kuva kylmistä ja usein kuurosadesäistä – siitäkin huolimatta, että tiedän kesäkuun, jopa sen alkupuolen, olleen joinakin vuosina tosi lämpimän. Mutta yleensä ei, ja tämä heti kohta voimistuva pohjoiskoillinen tuuli vahvistaa tätä käsitystä.

Pohjoisen kantilta tulee aiempaa viileämpää ilmaa jo nyt lauantaina, ja voipi olla, että se maanpinnan lähelle jäätyään lisää pilvisyyttä vielä sunnuntaina. Tuollaisen tilanteen pilvisyyttä tietokoneet eivät välttämättä osaa. Siksi epäilen, että erinäisistä ennusteista tulee helposti liian aurinkoisen näköisiä. Joka tapauksessa alkuviikolla suorastaan kylmää ilmaa tulee uusi annos. Pohjoistuulella höystettynä se ei ihan kaikkein kesäisintä säätä tiedä. Pilvisyydestä ja sadekuuroista riippuen myös etelän päivälämpötila voi jäädä paikoin lähelle 10 astetta. Se olisi riemua se.

Loppuviikolla, juhannuksen lähestyessä, ilma kyllä muuttuu lämpimämmäksi, muttei silti tuo välttämättä edes ihan keskimääräisiä juhannuksen lämpötiloja eli sellaista parikymppiä etelään ja vähän vajaata esimerkiksi Ouluun. Vähän alakanttiin jäänee lämpötila jopa aurinkoisessa säässä, ja pilvet ja sateet ovat toki vielä asia erikseen. Ja sateet ovatkin sitten vähän konstikkaampi juttu.

Suuren mittakaavan lasketuksi juhannussäätilaksi näyttää vakiintuneen laaja matalapaineenalue koko Euroopan pohjoisosan yllä. Mutta ei se vielä monillekaan riitä; sitten pitäisi tietää tai arvata, missä täsmälleen ja minkä muotoisina yksittäiset matalapaineet sadealueineen ovat ja tietysti vielä erikseen kunakin päivänä. Ja taitaa siellä ainakin yksi merkittävä yökin olla, siis myös sään näkökulmasta.

Vähintään voidaan lähteä iltapäiväkuuro-olettamasta, joka ei vielä kovin surkealta kuulosta, mutta toteutuisipa juuri äsken tullut tieteen viimeinen sana. Sen mukaan esimerkiksi juhannusyö olisi poutainen, aika selkeäkin, lämpötilalla etelän jopa kymmenisestä asteesta Lapin noin neljään. Juhannuspäivä olisi koko lailla poutainen ja aurinkoinen, sillä iso matalapaine olisi siirtynyt Norjanmereltä Etelä-Itämerelle eikä suoraan tänne. Sieltä se hivuttautuisi kohti koillista niin, että sunnuntaina viimeistään illaksi sen jopa runsaat sateet leviäisivät maan etelä- ja itäosaan.

Suurin ongelma tässä on kuitenkin se, että matalapaineiden käyttäytyminen on tällaisessa suursäätilassa epävarma ennustettava ja sitä paitsi pienestä kiinni. Mutta sateisimmalta mahdolliselta ei juhannussää juuri nyt todellakaan näytä, eli toivoa on, vaikka tuskin sentään helteestä.

JUHANNUKSEN SÄÄN TILANNEPÄIVITYS LA 14.6. heti seuraavan tietokoneajon valmistuttua (laskettu vain 12 tuntia uudemmista lähtötiedoista):

Ihan havainnollistaakseni, miten tietokonelaskelmat usean päivän päähän helposti heittelehtivät epävakaisessa suursäätilassa, kerronkin nyt, että sadealue leviää etelästä maan eteläosaan juhannusyön kuluessa. Juhannuspäivänä sataa jatkuvimmin maan keskiosassa, kun taas etelän sade on muuttunut kuuroittaiseksi. Sunnuntaina kuurosateet ovat yleisiä Etelä-Lappia myöten. Paikallisia sadekuuroja etenkin iltapäivisin on joka tapauksessa tämän selvän matalapaineen lisäksi.

Tässä blogikirjoituksessa en enää palaa juhannuksen säähän, mutta viisas ainakin varautuu märkään juhannusjuhlaan. Vesi vanhin voitehista.

 

Kuvan linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Grilli#mediaviewer/Tiedosto:Burning_barbecue.JPG

 

21 vastausta artikkeliin “Keskikesä lähestyy, ja sää kylmenee”

 1. Ihan hyvät kalastuskelit. :)
  Jokin 25 niin ei viittis veneessä paistua, vähempi kun 10 niin palelisi.
  Vielä ei liikaa hyttysiäkään, parin viikon päästä voi jo ollakin.

  1. Pikkujoki,mikä on hyvä kalastus keli?Onko se tyyni vai pikkuinen aallokko vai vaahtopäät? Onko tuo 25 aallonkorkeus vai mikä?Jos se tarkoittaa lämpötilaa niin silloin puhutaan säästä!Keli on ihan eri asia!
   Nimim:allani

 2. On suorastaan erinomaiset ilmat – futiksen katsomiseen telkkarista…

 3. Nyt tasataan superlämpöistä ja vähäsateista talvea. Ei se vuoden keskilämpötila kovinkaan paljon heittele vielä nykyäänkään.
  Hieno alkukesä puutarhaviljelijöille. Ei ole tarvinnut keinotekoisesti sadettaa kalliilla energialla. Perunakin on suorastaan hyökännyt viileän ja sateisen sään myötä niin, että tavalliset palstaviljelijätkin pääsevät syömään varhaisperunaa jo Jussin jälkeen ostamatta kaupasta pikkuisia multaisia rupuja.:)
  Tämä on normaalia suomalaista kesää, johon kuuluvat sateetkin. Saisivat vain olla säännöllisesti kerran pari viikossa ja hiljaista sadetta. Jos joku haluaa hellettä, niin niitä paikkoja löytyy maapalollta enemmän kuin tarpeeksi.

 4. Kiitos todella hienosta säätila analyysistä juhannukselle ja Jussille kuten sitä Oulussa kutsutaan. Tekstiäsi oli kiva lukea kuin Hemingwayn romaania.
  Juha, sinä olet todelllinen Sää-ammattimies. Kiitos !

 5. Mukava lukea tuollaisia ajatuksia ja tiedonjyväsiä joita ei normisääjutuista ilmene.
  Harmi vaan että sade ja kylmyys eivät itseäni ilahduta ja tarkoitus onkin hakeutua alhaisimmille leveysasteille tässä mutuaman vuoden sisään. Sieltäkin kyllä tulen tämän palstan kirjoituksia seuraamaaan, sortsit jalassa :).

 6. Jep.. jos asumattomia seutuja ei lasketa, yhtä tasakylmää paikkaa ei maailmasta löydy. Siirrytpä muutaman sata kilometriä suuntaan tai toiseen, ilmasto on toinen – saati turusta vastarannalle Saksaan, jossa +20 lämmöt alkoivat tänä vuonna maaliskuulta eivätkä sieltä ole sittemmin laskeneet. Ja siellä ne muuten kestävätkin lokakuun loppuun, välimeren ilmasto. Täällä sataa lunta samaan aikaan.

  Käyttäjälle Wolfgang: hellettä piisaa muualla juu, siitä suurin osa haaveilee. Jos itse koet voivasi tuon siirtymän toteuttaa kivuttomasti, hienoa. Kaikki eivät liene taloudellisesti vapaita.

  On sanottava vielä tähän, että ei tiedä itkeäkö vai nauraa, verratessa esim. espanjalaisia ja suomalaisia keskenään – 20v ja 50v ikäiset henkilöt näyttävät samalta ja jätän lukijan arvattavaksi, kumpaan suuntaan. Terveellistä & järkevää täällä asuminen – eikä sää ole muuten ainoa merkittävä terveysriski.

  1. Saman huomannut, mutta ei se ole vain aurinko, vaan vuosikausia jatkunut härskin oliiviöljyn syöminen vanhentaa myös

 7. Juhannussää ehtii muuttua vielä moneen kertaan. Ihmettelen kovasti miten meteorologit sortuvat antamaan niistä kommentteja vielä tässä vaiheessa.

  1. Vastaan poikkeuksellisesti, koska huomio on niin hyvä.

   Juuri siitähän on tarkoitukseni pilaa tehdä. Meteorologit ovat työläisiä ja tekevät, mitä käsketään – näköjään. Jos olisivat varsinaisesti ammattiylpeitä itsestään, eivät tietenkään tekisi, toisaalta monia ennusteita tulee tietokoneilta käytännössä ilman meteorologia. Ja televisiossa meteorologi on aina korvattavissa muulla ammattiesiintyjällä, joka sitten viimeistään olisi kritiikitön. Perinteinen meteorologin työ ja osaaminen ovat automatisoitumassa pois. Tämä asettaa aiempaa suuremmat vaatimukset siellä sääennusteiden loppukäyttäjäpäässä, mitä siis tulee sääennusteiden tulkintaan. Medialukutaidon vaatimus kasvaa huimasti, koska jää jokaisen omalle kontolle erottaa jyvät akanoista. Tietokonehan laskee säät vaikka hamaan maailman tappiin, joten tavaraa kyllä riittää.

  2. Tästä kirposi lisää ajatuksia:

   Meteorologeilla on työntantajat, joiden hyvinvoinnista eli myös työpaikkojen olemassaolosta on kyse. Soveltamassamme yhteiskunta- ja talousjärjestelmässä työntekijä tekee, mitä työnantaja haluaa. Työnantaja puolestaan, oli se sitten yritys tai valtionvirasto, mitä sen asiakkaat haluavat tai ainakin luulevat haluavansa (tässä välissä voi myyntivaihe olla erityisen merkittävä, mutta usein aika paljon painaa se, että halutaan jotain, mitä esim. kilpailijallakin jo on). Muuten asiakkaat eivät maksa. Sääpalvelun suora asiakas on esim. media, sääennusteiden loppukäyttäjät eivät siis suoraan tee esim. lukemansa lehden tai aktsomansa kanavan tekemiä sääpalvelusopimuksia, vaikka toki voivat olla ostamatta tai tilaamatta itse lehteä tai katsomatta kanavan ohjelmia. Internet on mainospaikka siinä missä kaupallinen TV-kanavakin. Internetin katsojaluvut ovat klikkauksia. Ja nyt on – tai ainakin oletetaan olevan – niin hassusti, että se sama kansa, joka on valtionlaitostenkin pakkoasiakasomistaja, haluaa samaan aikaan mahdollisimman hyvin paikkansa pitäviä ja kuitenkin mahdollisimman pitkälle ajassa eteenpäin ulottuvia sääennusteita. Jos valtionlaitos ei tähän mahdottomuuteen taipuisi, voisivat veronmaksajien kukkaronnyörit tiukentua. Ja yksityisellä puolellahan vastaava on täysin selvää. Markkinatalous on tarkoitettu mahdollisimman demokraattiseksi jakelujärjestelmäksi (olisiko esim. Neuvostoliiton oloissa voinut käydä niin, että puolue-eliitille olisi kuulunut parempi sääpalvelu kuin muille?). Menossa on siis sellainen noidankehä, etei siihen ole muuta oikeaa ratkaisua kuin tuo jo mainitsemani yksilön medialukutaito ja ylipäätään kriittisyys. Mutta jos samaan aikaan vallitsevana arvona on, että kaikki pitää saada helpolla ja mielellään valmiiksi pureskeltuna suoraan lautaselle, eli sääpalvelun tapauksessa esimerkiksi kaikki mahdollinen säätieto yhdellä nopealla piste-ennusteen vilkaisulla, ollaan mahdottoman edessä. Maailmassamme on jotain hakusessa ja aika pahasti. Osa etsii vahvaa johtajaa, osa uskaltaa ajatella itse.

 8. Onko netissä muuten saittia jolta näkisi säärintamien liikkeet pohjoisnavan ympäri vaikkapa pilvianimaationa? Itseäni on alkanut kiinnostamaan tämä piiritanssi kylmäkeskuksen siirtymisineen, mutta sen näkemiseen tarvittanee näkökulma keskeltä taivaannapaa.

  1. http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html ja sieltä H-Hem. niin löytyy jotain.

   http://www.arctic.io/climate-weather-forecast/ sisältää myös kaikenlaista.

   Bingo olisi 500 hPa: painepinnan korkeus ja lämpötila samassa kuvassa.

   Tässäkin näkyy olevan sen lämpötilan tilalla maanpintailmanpaine:

   http://wattsupwiththat.com/2014/01/13/its-the-circumpolar-vortex-not-the-polar-vortex-and-other-pr-deceptions/

   Mutta hyviä hakutermejä noista saa: circumpolar weather charts 500 hPa -haulla tulee esim. tämä:

   http://weather.mailasail.com/Franks-Weather/Weather-Charts-On-The-Internet

   juha

   1. Kiitoksia. Tämmöisen löysin — http://www.wetterpool.de/gfs-wettermodell-wetterkarten-vorhersage — ja sieltä Nordhemisphaere / Aktuelle karten, ja ruksi kohtaan ”Terminleiste beim Drüberfahren mit der Maus animieren?” jotta näkee kuinka rintamat pyörivät.

    Pitää alkaa seurata ja verrata toteutuneeseen säähämme jotta oppii taas lisää. Sää on helvutin mielenkiintoinen juttu.

  2. Katsot tosiaan mieluummin vaikka 500 hpa paineita ja 850hpa lämpötiloja. Ne kertoo enemmän kokonaiskuvasta kuin pilvisyys tai ”rintamat” – mitä jälkimmäinen nyt tarkoittaakaan (ilmeisesti seurausta lämpötilan muutoksesta).

   1. ”Katsot tosiaan mieluummin vaikka 500 hpa paineita ja 850hpa lämpötiloja. Ne kertoo enemmän kokonaiskuvasta kuin pilvisyys tai ”rintamat” – mitä jälkimmäinen nyt tarkoittaakaan (ilmeisesti seurausta lämpötilan muutoksesta).”

    Nyt teidän pitää ymmärtää että puhutte täydelliselle amatöörille joka aikanaan 60-luvulla on oppinut säätilat Kymen Sanomien sääkartasta arvatessaan heinäntekosäätä.

 9. Osaako täällä joku sanoa, että miten juhannuksen aikaan (to 19.6 – su 22.6) ukkostaa? Kiinnostaisi kovasti tietää.

 10. PerusPertin kannattaa opetella, miten ilma liikkuu. Matalassa vastapäivään ja korkeapaineessa myötäpäivään – pohjoisella pallonpuoliskolla siis. Kun sitten pintapainekartasta (esmes 500 hpa tasolta) näet, miten matalat ja korkeat sijoittuvat pääset jyvälle, mistä ilma suunnilleen virtaa ja käyrien tiheydestä pääset jotenkin jyvälle virtauksen mahdollisesta voimakkuudesta. Eli korkeampaa ilmanpainetta Suomen länsipuolelle ja matalampaa itään, niin pohjoisen suunnaltahan ilmaa tulee. Viime talven tilanne oli, että Keski- ja Kaakkois-Euroopassa sekä Länsi-Venäjällä ilmanpaine kohtuullisen ylhäällä ja Atlantilla alhaalla, joten isossa mittakaavassa katsottuna lopputulos oli mitä oli. Näin siis karkeasti.

 11. Seuraavan 2,5vk sään ennustaminen on helppoa eli 5.7 asti odotettavissa ainakin etelä/keski-Suomessa: viileää, kosteaa, runsaahkoa pilvisyyttä matalilla pilvipohjilla navakan tuulen kera. Saattaa välillä olla kaunistakin, mutta vain aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Jokunen kunnon syksyinen sadepäiväkin mukaan mahtuu.

  Ja mistä syystä tällainen ennustus on helppo tehdä ja yleensä toimii kuin junan vessa. Helppoa, Räyskälässä Lopella alkaa purjelennon MM-kilpailut 22.6, harjoituspäivät jo menossa. Jos ei tuollaisten tapahtumien(ja pienempienkin purjelentokisojen) aikaan ole kurjat kesäsäät, voisin syödä hatullisen sitä itseään lämpimänä höyryten. Tämä ennustus toimii lähes aina yleismaailmallisestikin. Jos kuivuus vaivaa, järjestäkää purjelentokilpailut 1-200km säteellä ja sateet on seudulle taattu, ainakaan aurinko ei maata kuivata ala-/keskipilvilauttojen läpi, jos on kuivempi hetki.

 12. Hei Juha!

  Oletko kiinnittänyt huomiota miksi juuri näin kesäkuussa Suomen itäpuolelle useasti tuppaa muodostumaan matala joka aiheuttaa kylmät säät pohjois-/koillistuulineen? Onko joku tekijä mikä aiheuttaa matalapaineen synnyssä Venäjällä? Pidempään säätä seuranneena olen laittanut merkille että näin on ollut yllättävän usein. Näin ei usein ole viime aikoina tapahtunut kuitenkaan talvisin, jos näin olisi niin saataisiin kunnon talvisäätä talvella. Eli onko mielestäsi todennäköisempää kylmän matalapaineen muodostuminen kesäkuussa kun esim. talvella?

 13. Kunpa vain sataisi. Ainakin meillä Kristiinankaupungissa on koko kevät kärsitty kuivuudesta. Jos sadepilviä tulee etelästä, ne jakaantuu itään ja länteen. Jos niitä tulee lännestä, ne jakaantuu pohjoiseen ja etelään. Selkämerellä muodostuu sadepilviä, mutta tähän muutaman kilometrin päähän ne ei vain jaksa tulla. Onko meissä jotain vikaa, kun ne niin karttaa meitä? Auttaisiko Rexona? Pihalla nurmikko on ruskeanvihertävä, kasvimaalla maa pölisee ja kukkapenkeissä kukat on alakuloisen näköisesti lerpallaan.

  Sadekuuroja on viime aikoina tullut muutaman sekunnin mittaisia ja taas ”kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat”. Olemme kantaneet kasvimaalle ja joillekin kukille kastelukannulla vettä ja omenapuille pari kolme kertaa kaivosta uppopumpulla, kunnes kaivokin kuivui. Nurmikkoa emme sentään hanavedellä ala kastelemaan, kuivukoon karrelle!

  Ärsyttää jo säätiedoitusten katseleminenkin. Jos on jotain sateen lupauksia tulossa, säätyttö/poika korottaa terssin verran äänenkorkeutta ja lausuu valittavalla äänellä: ”mutta lännestä on tulossa saderintama ja sadetta saadaan lähes koko maahan”. Mitä pahaa sateessa on, sehän on yksi tärkeimmistä asioista, mitä maa tarvitsee.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.