Viisi kirjaa säästä

Julkaistu

Vaikka verkko on oivallinen paikka opiskella sääasioita, kannattaa aiheesta kiinnostuneen hankkia käsiinsä myös alan yleistajuista kirjallisuutta. Esimerkiksi kuvitus on kirjoissa yleensä monipuolisempaa ja laadukkaampaa kuin verkkosivuilla. Toisekseen verkosta löytyy niukasti materiaalia, joka käsittelisi sääasioita nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta. Suomeksi on sitä paitsi kirjoitettu säästä yllättävän paljon: esimerkiksi 2000-luvulla on ilmestynyt useita yleistajuisia säätä käsitteleviä kirjoja. Listaan tähän viisi sellaista suosikkiani, joista arvelen olevan eniten iloa ja hyötyä blogin lukijoille:þÿ

Karttunen, Koistinen, Saltikoff, Manner: Ilmakehä, sää ja ilmasto

Jos täytyy suositella vain yhtä suomenkielistä sääaiheista kirjaa, on se tämä teos. Ursan kustantama 500-sivuinen järkäle ei jätä mitään arvailun varaan. Vuonna 2008 julkaistu kirja on roimasti laajennettu uusintapainos aiemmasta Ilmakehä ja sää -kirjasta. Varoitus: vain todellisille sään ystäville.

Seija Paasonen: Sää (Lähde luontoon -sarja)

Niille, jotka kaipaavat hieman kevyempää ja käytännönläheisempää opusta, suosittelen tätä kirjasta. Hauskasti kuvitettu ja kirjoittajan omilla oivalluksilla höystetty kirja soveltuu hyvin säätä ulkoilun, mökkeilyn tai muiden harrastuksien ohella seuraavan kumppaniksi. Ainoa ongelma on, että koska kirja on julkaistu jo vuonna 2001, eikä siitä ole tietääkseni otettu viime aikoinen uusintapainoksia, sen saatavuus on heikko. Eräiden verkkokauppojen listoilla kirja kuitenkin vielä keikkuu – ja käytettynäkin näyttäisi olevan myynnissä muutama kappale.

SuomalainenSaaLea Saukkonen: Suomalainen sää

Tuoreempi yleistajuinen selvitys sääasioista tulee meteorologi Lea Saukkosen näppäimistöltä. Kirjan alaotsikon ”Ilmastonmuutos ja ääri-ilmiöt” mukaisesti siinä käsitellään myös ilmastonmuutosasioita ja sitä, miten Suomen sää tulee muuttumaan vuosikymmenten kuluessa.

Gavin Pretor-Pinney: Pilvibongarin taskuopas

Kyseessä on käännöskirja, mutta pilvilajit ja -suvut ovat onneksi samanlaisia kaikkialla maailmassa. Jotkut bongaavat lintuja, toiset tunnistavat sieniä – tämän kirjan avulla voit nimetä kaikki taivaalla näkemäsi pilvet ja kerätä jopa pisteitä harvinaisimpien ilmiöiden havaitsemisesta. Näppärä pikkukirja kulkee pilvibongarin mukana minne vain.

Seija Paasonen: Pois Espanjan edestä

Tämä on henkilökohtainen suosikkini, vaikkei se suoranaisesti meteorologiaa käsittelekään. Paasosen kirja on nimittäin Yleisradion TV-säätiedotusten historiikki vuosilta 1959-2009. Kirjan sivuilla seikkailevat niin Erkki Nysten kuin Martti ”Räntä” Mäkelä. Ja kyllä, edelleen lähes viikottain tulee meillekin palautetta, jossa meteorologia komennetaan siirtymään pois Espanjan tai Kanarian saarten edestä.

Onko teillä sääaiheisia kirjasuosituksia?

Twitter: @liisarintaniemi

6 vastausta artikkeliin “Viisi kirjaa säästä”

  1. Tämä nyt menee ehkä hieman ohi aiheesta, mutta tuosta viimeisimmästä kommentista muistui vaan mieleen sellainen aika hauska muistikuva CNN-kanavalta.. Siellä sääkarttoja selostamassa oli eräs tumma nainen, jota ei todellakaan voinut moittia siitä että olisi peittänyt jonkun tietyn osan kartoista.. Välillä hän taisi olla jopa kyykyssä, niin ettei näkynyt paljon muuta kuin vähän päätä ja käsi ja sitten hyppi vasemmalta oikealle ja takaisin ja heilui muutenkin sellaista tahtia että.. Tiedä sitten olisivatko suomalaiskatsojat tyytyväisiä sellaiseen hyppimiseen ja heilumiseenkaan.

  2. Ihmeen vähän kerrotaan säästä juuri Kanariansaarilta vaikka suomalaisittain se on suosittu kohde talvikauden aikaan. Noin 250 000 aurinkolomailijaa vuosittain olisi kiinnostunut etenkin ennen lomaa tulevasta säästä vaikka se yleensä on sitä samaa paistetta ja poutaa:)

    http://yle.fi/uutiset/kanaria_on_sailynyt_suomalaisten_suosikkikohteena/6453569

  3. Hei Liisa, Sinä tunnet sääasiat. Maan pyörimisakseli on vinossa aurinkoon nähden. Minkälainen sää meillä olisi, jos pyörimisakseli olisi kohtisuorassa aurinkoon nähden eli 90 astetta.

  4. ”Ilmakehä, sää ja ilmasto” on kyllä hyvä ja suositeltava kirja. Itse jätin ne fysiikkaosiot selailun asteelle, mutta kirjan kun lukee, niin tietää kyllä jo todella paljon säästä ja miten se toimii.

  5. Ukkosista kiinnostuneille voisi suositella kirjaa Ukkosta ilmassa.

  6. Luin joskus teini-ikäisenä 1980-luvun alkupuoliskolla erään sääkirjan: Artturi Similä ja Bengt Thorslund: Purjehtijan sääopas. Ko. kirja on kirjoitettu (julkaistu v.1963) helppotajuisesti ja käytännönläheisesti Opin jo aika nuorena tulkitsemaan säätiedotuksia paremmin. Ja lyhyellä ajalla jopa hieman itse ennustamaan säätä taivaalle katsomalla. Olen myös lukenut Ursan ”järkälettä”. Allekirjoitan täysin Liisan varoituksen ko kirjan luonteesta :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.