Poikkeuksellisen lämmintä pääsiäistä

Julkaistu

Pääsiäissunnuntain ajankohta voi vaihdella maaliskuun 21. pvän ja huhtikuun 25. pvän välillä.  Eli tänä vuonna pääsiäinen osuu yhteen myöhäisimmistä mahdollisista ajankohdista sunnuntain ollessa huhtikuun 20. päivä. Osittain myös tästä syystä saamme nauttia melko lämpimästä pääsiäissäästä ja varsin lämpimästä auringonpaisteesta.

Viikolla 16, jota tänä pääsiäisenä elämme, päivälämpötilat vaihtelevat tavanomaisesti maassamme etelän +8 asteen ja pohjoisen +2 asteen välillä, yölämpötilat taas vastaavasti 0 ja -7 asteen välillä. Sää on lämpenemässä pääsiäistä kohden, sillä lämpöä työntyy meille etelästä, osittain lähi-idästä asti. Korkeapaineen vaikutuksesta saamme nauttia pääsiäisenä myös auringosta. Helteisiin asti ei nyt vielä päästä, mutta paikoin voi olla jopa poikkeuksellisen lämmintä. Eli tuo maaginen 15 astetta rikkoutuu lähes satavarmasti pääsiäisen aikana etenkin etelässä, mutta mahdollista on, että pääsiäisen loppupuolella käytäisiin jossain jopa +20 asteessa.

Pääsiäisen sääennuste 16.4. klo 7
Pääsiäisen sääennuste 16.4. klo 7

Jottei nyt ihan menisi sääsiirapiksi, ja pääsiäismyyttiä sateisista pitkistäperjantaista vahvistaakseni – täytyy todeta, että mahtuuhan tuohon pääsiäiseen yksi laajempi sadealuekin. Näistä sateista saamme nauttia, tai kärsiä kuten kai pitkäperjantaina pitäisi, maan etelä- ja keskiosassa vesisateen muodossa, pohjoisessa myös räntä ja lumisateen muodossa.

Lauantaina sää on poutaisempaa mutta pilvisyys vaihtelevaa, sillä maan yllä kiemurtelee vanha säärintaman rötkäle. Joka saattaa siellä täällä ripsauttaa joitakin sadekuuroja, lähinnä pohjoisessa. Lämpötila kohoaa kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa jo 10…15 asteen välille. Pohjoisessakin lämpöasteita on päivällä laajalti 5-10 astetta.

Sunnuntai on näillä näkymin pääsiäisen aurinkoisin päivä, sillä kuiva korkeapaine pötköttelee silloin maamme päällä. Se kuitenkin tuo aluksi lännestä saapuessaan viileämpää ilmaa pohjoiseen ja maan keskiosaan, ja näin ollen tuo 15 asteen raja ylittyy lähinnä maan eteläosassa. Ehkä jossain päin maan lounaisosaa saatetaan lähestyä jo 20 astetta.

Maanantaina eli 2. pääsiäispäivänä on ilmamassa maamme päällä lämpimintä, ja voi hyvinkin olla että lounaassa lämpötila kävisi 20 asteessa. Näin lämmin sää on hyvin harvinaista tähän aikaan vuodesta. Vuonna 2000 Helsinki-Vantaalla mitattiin kuitenkin pitkänäperjantaina 19,8 astetta. Maan keskiosassakin paistatellaan päivää 10-15 asteen lukemissa. Pohjoisessa jäädään viileämpiin lukemiin ja paikoin voi tulla sadekuuroja.

Aurinkoisina pääsiäispäivinä kannattaa pitää mielessä voimakas auringonsäteily. UV-säteilyn määrä on nimittäin maan etelä- ja keskiosassa jo luokkaa 3, jolta kannattaa terassilla oleillessaan siis jo suojautua, ellei halua punaista vappunenää jo pääsiäisenä!

Yksi ajatus artikkelista “Poikkeuksellisen lämmintä pääsiäistä”

  1. Ihan hyvää Pääsiäs-säätä siis ennustetaan, joten nauttikaamme.
    Kiitos Aleksille sää päivityksistä ja koko Foecan meteorologi poppoolle oikein Hyvää Pääsiäisen aikka! :)

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.