Avantoon vain vapaaehtoisesti

Julkaistu
lll
Aiheellinen varoitus nyt, kun meren jää ei vielä kanna niin kuin normaalitalvina. Kuva: SeppVei/Wikimedia Commons.

Viikko sitten en nähnyt kylmän sääjakson loppua, jotkut muut kyllä. Minä kuitenkin näin sen sittenkin paremmin, hakkasin mennen tullen joka jumalan tietokoneen ja diletantin. Siis piti päästä sanomaan, joten tässä se tuli. Kilpailu sääpalvelussa on johtanut muun mediamaailman tavoin kilpailuun myös siitä, kuka ehtii sanoa jonkin sääasian ennen muita. Tämä puolestaan johtaa siihen, että unohdetaan itse ennustettavuus ja muita ammattiasioita; paukutetaan vain surutta ihmisille kunkin viimeisimmän malliajon laskentatulos ja ajallisesti vaikka hamaan maailman tappiin asti. Ja joku menee ja luottaa kuulemaansa ja näkemäänsä.

Mutta nyt supertietokonekin jo myöntää, ettei sitä kylmän loppua yhä edelleenkään näy. Silmäilin netistä uutisia, kuten usein teen. Suomen kaikkien aikojen huippu sähkönkulutuksen tuntikeskiarvolla mitattuna on kuulemma vähän alle 15 000 megawattia helmikuulta 2011. Eilen aamulla on päästy vähän yli 14 000 ja tänäänkin yli 13 000 megawattiin. Tieto on Fingridiltä, uutisoija oli Yle. Emme siis elä ihan pikkupakkasia.

Mutta vaikka on jo tammikuun loppupuoli, ovat pakkaset tänä talvena sen verran tuore asia, etteivät jäät ainakaan Suomenlahdella vielä kanna kuin ehkä ihan joissain sisälahdissa. Uutisten mukaan Suomenlahteen on jäiden pettäessä jo hukuttu ja useita uhkarohkeita ulkoilijoita on jo jouduttu kaivamaan ylös hyytävistä avannoista. Jääpeitteen myöhäisen tulon vuoksi se ei kanna niin kuin tottumus uskottelee. Ja sanontaa myötäillen: kylmä kangistaa nopeasti! Jäällä liikkuminen on nyt oikeasti hengenvaarallista, vaikkei siitä varoiteta samalla arsenaalilla kuin syysmyrskyistä.

Onneksi korkeapaine, joka vielä vahvistuukin ainakin vähän, pitää tuulen verrattain heikkona, jolloin vältytään pahimmalta viimalta. Tuuli pakkasen kanssa lisää tehokkaasti lämpöhäviötä paljaalta iholta. Rannikolla, esimerkiksi Helsingin keskustassa, tuuli on helposti sisämaata tuntuvampi, koska meri on suurelta osin vielä avoin ja samalla lämmin alusta, jonka yllä ilma pyrkii lämmittyään ylöspäin. Korvaava ilma tulee mantereelta, jolloin muuten hyvinkin heikkotuulisessa säässä tuulee kuitenkin lähellä merta – vaikka vain pari kome metriä sekunnissa, niin yhdessä pakkasen kanssa se kannattaa huomioida ainakin pukeutumisen kysymyksenä.

Pakkaskauden taittumista ei siis ole näköpiirissä, mutta sen verran korkeapaine liikahtelee ensi viikon aikana etelämmäs ja kaakommas, että Lapissa ja Pohjanmaalla saattaa loppuviikkoa kohden voimistua lounainen ilmavirtaus, mikä tarkoittaisi aiempaa pilvisempää säätä ja pakkasen heikkenemistä asteluvuilla mitattuna. Toki tuuli tietysti vastaavasti purevoittaa heikompaakin pakkasta. Tämä pakkasen heikkeneminen saattaa tuntua ensi viikon lopulla myös maan länsiosassa. Eli jos tietokone sen nyt osaa, niin pakkasta voisi jossain vaiheessa olla jopa vain 5…10 astetta, idässä kylläkin enemmän. Vaan ohimenevää tämä näyttäisi olevan, tosin paljon riippuu siitä, mitä tämä jo tutuksi tullut kylmä korkeapaineemme sitten lopulta päättää tehdä.

Tieteellisen säänennustamisen mielessä on kaikkein korrekteinta edelleen todeta, ettei kylmän sääjakson loppua vieläkään näy. Tämä tarkoittaa toki myös jääpeitteen vahvistumista, mutta varovainen pitää vielä olla.

 

Kuvan linkki: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thin_ice_warning.JPG SeppVei/Wikimedia Commons.

TIETOISKU: Parempi virsta väärää kuin vaaksa vaaraa.

 

 

3 vastausta artikkeliin “Avantoon vain vapaaehtoisesti”

 1. ”Hakkasin mennen tullen joka jumalan tietokoneen ja diletantin”. Tarkoitatko siis sitä, että ennusteesi perustuvat johonkin muuhun kuin tietokonemalleihin ?

 2. Kukahan tätä sään näyttöä pitää yllä?
  Ihmettelen kun Jyväskylässä on merkitty runsasta lumisadetta pitkin päivää ja aivan kirkkaalta taivaalta:)

  Kannattaisiko keskittyä oikein säätietoihin eikä löpötellä joutavia?

 3. Taitaa se merkittävämpi lauhtuminen antaa edelleen odottaa itseään.
  Eipä niistä ”tietokonemalleista” ole juuri mihinkään muutamaa päivää edemmälle. Kun toteutuva sää ja sen kehitys ajan suhteen (lähipäivinäkin) ei usein läheskään täsmää noiden mallien kanssa, muuttunevat nuo tietokonemallinnukset niin nopeasti, että niiden jatkuva päivittäminen olisi jo melkoista farssia.
  Mutta, joutuupa nyt maankamara ja rakennusten perustat pakkaselle alttiiksi, kun ei laajoilla alueilla saada suojaksi edes muutaman tuuman pakkaslumikerrosta. Näinä lumitalvina sitä tuli välillä kirkkaalta taivaalta.
  Tuon lumisateettomuuden suhteen on Forecan ennusteet ainakin tällä kohtaa pitäneet erittäin hyvin kutinsa.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.