Martin matalaa odotellessa

Julkaistu
Myrsky- ja tyrskybongarit ehtivät vielä kytikselle maan eteläisimmän osan rannikolle. Kuva: aviking / panoramio Google maps
Myrsky- ja tyrskybongarit ehtivät vielä kytikselle maan eteläisimmän osan rannikolle. Kuva: aviking / panoramio Google maps.

Hämärtyvä Martin päivän aattoilta. Yövuorojen välinen ihmettelypäivä. Illalla myöhään, viimeistään yöllä, sataa – Martinpäivän ja samalla isänpäivän aamuna jo maan keskiosaa myöten. Minun mielessäni vuosi on ympyrä, jonka kaarelle taas sijoittelen itseäni ja tätä elettävää päivää. Myös tulevia aikoja. Marraskuun väri on hyvin tumma, mutta lähes pimeydestä kuultaa punaruskeita sävyjä. Ehkä tämä on tapaa muistaa asioita. Eihän kuukausilla pitäisi oikeasti värejä olla, mutta niiden tuomilla mielikuvillapa on.

Isänpäivää pidän varsin uutena kauppiaiden keksintönä pidentää joulumyyntisesonkia alkupäästä, en siis edes tasa-arvokysymyksenä eli äitienpäivän vastineena. Pyhän Martin muistopäivällä sen sijaan on pitkä ainakin länsieurooppalainen kulttuurihistoria. Missäköhän vaiheessa on mahdollisesti myös Martin hanhen syömisen vakiintuminen meillä tänä kyseisenä loppusyksyn juhlapäivänä? Voisiko se mennä niin, onhan taannoinen halloweenkin tulollaan omalla tavallaan.

Kulttuurilainoja, vähän niin kuin sanat ja ilmaisut kielessä. Kun nälkä kasvaa syödessä, täytyy supertaifuuneista kai tulla ilmastonmuutoksen myötä ensin hypertaifuuneita ja hyperhurrikaaneja. Superhellekin jo koettiin kesällä. Ensi kesänä sen pitää olla jo hyperhelle, jos se menee markettien logiikalla. Mutta kun nälkä yhä vain kasvaa, menettävät aiemmat prefiksit joka tapauksessa lopulta tehonsa. Sitä varten ovat olemassa etuliitteet mega-, giga-, tera- ja niin edelleen. Minä söisin ennemmin vaikka sitä hanhea Martin päivän pöydässä.

Tänä vuonna Martti tuo tullessaan matalapaineen. Ei lajissaan ensimmäistä eikä viimeistä, mutta tähän aikaan vuodesta näihin helposti liittyy myös myrskyä merellä ja puuskatuulia syvälläkin sisämaassa. Jos matalapaineen keskus liikkuu maan keskiosan yli koilliseen, ovat kovimmat tuulet sen kulkusuunnassa oikealla reunalla. Maan eteläosassa sää siis menee lounaistuulisimmaksi. Toinen yleinen paikka tuulla vähän enemmän on matalapaineen jälkipuoli: länsirannikko saa voimistuvan luoteis- tai pohjoistuulen. Sadetta tämä ilmapyörre tuo myös, ja saa nähdä, sataako etenkin matalan jälkipuolella myös lunta ja räntää ja kuinka etelässä.

Maanantain maissa on ohimenevästi kuivempaa ja selkeämpää. Maanantaiaamua kohden maan länsi- ja pohjoisosassa ollaan pakkasella, Länsi-Lapissa kymmenisenkin astetta. Maanantai-illasta alkaen viimeistään on Itä-Suomen vuoro mennä hieman pakkaselle. Lännestä puolestaan lähestyy jo seuraavia sateita, ja ennen niitä voimistuu taas lauha etelätuuli. Ajokeli siis saattaa sunnuntain-maanantain maissa mennä maan keskivaiheilla huonoksikin, mutta talven tulosta ei vielä ole kyse.

 

Kuvan linkki: http://www.panoramio.com/photo/7254636

 

 

14 vastausta artikkeliin “Martin matalaa odotellessa”

 1. Aika turhaa puhua ”myrskyistä” näillä tuuliennusteilla. Pientä esimerkkiä eroista ennusteissa, ensimmäisessä ei ole mitään mainitsemisen arvoista, toisessa alkaa jo olla mukavasti mielenkiintoa. Ja molemmat ovat melko tavallisia paikka ja aika huomioiden. Tuota toisen ennusteen tilannetta odottaisin ”vesi kielellä” tännekin.
  1. EFHK 091731Z 0918/1018 11012KT 9999 SCT010 BKN020 BECMG 0918/0920 7000 RA BKN008 TEMPO 0920/0923 9000 -RA BKN004 BECMG 0923/1002 22012KT 9999 -RA FEW009 BKN020 TEMPO 1006/1013 21017G27KT 6000 SHRA BKN012 BECMG 1013/1015 BKN014

  2. BIKF 091630Z 0918/1018 15012KT 9999 FEW030 BKN045 BECMG 1003/1006 14022KT BECMG 1007/1010 13032G42KT 5000 RA OVC012 BECMG 1010/1012 12040G55KT 1500 +RA OVC005 TEMPO 1012/1018 12050G65KT 0400 +DZRA BR OVC003

  1. No pääsee sinne Islantiinkin bongaamaan kunnon tuulia.

   1. Pääsee, pääsee ja hienoa olisikin kokea oikeita myrskytuulia maalla.

  2. Ai niin, ja tuo EFHK:han ei ole merellä, missä totesin myrskyjen olevan jotain muuta kuin poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta. Muuten luojalle kiitos, että meillä on EFHK ja minulla melkein kotiovelta suora säännöllinen bussiyhteys sinne. Suomen järkevin investointi.

   1. Sadetutkia tarvittaisiin ainakin yksi lisää, Keski-Suomi on kovin paitsiossa kun ovat rannikoille sijoitettuja. Harvoin osuu ennusteet oikeaan, ainakaan Uuraisten ja Jyväskylän osalta.

   2. Tuo tuulivertailukommenttini oli yleisellä tasolla vastaan kaikkea nykyistä ”super, hyper, ihmeellistä” paisuttelua. Miksei asioista kerrota (varsinkin mediassa, toimittajat huom, meteorologit saisi korjata ja opastaa, ei heittää bensaa liekkeihin) oikeilla nimillä. Jos tuulet ovat jossakin maa-alueella luokkaa 10…12 ja puuskat 17…19 m/s, kuten tässä vähän aikaa sitten oli täällä lounaassa, eihän kai siitä myrskyä saa muuta kuin liioittelemalla melkein tuplasti.

    1. Oikein etsimällä etsin mahdollisia uutisia tämänpäiväisen tuulemme ”tuhoista” (puita on täytynyt kaatua, kun kerran keskituuli on nytkin, tai siis viime metarissa EFHK:ssa 15 m/s), mutta vaikuttaa siltä, ettei enää kehdata uutisoida jokaista katkennutta oksaa, kun Filippiinien taifuunituho on alkanut selvitä. Joku häpy siis mediallakin lienee, tosin Ilta-sanomat ehti aamulla julistaa nettiuutisissaan päivän sään ankeaksi, joten oli siis parasta vain istua sisällä ja pelata heidän jotain nettipeliään. Tässä siis selvä logiikka ja motiivi yrittää pitää ihmiset sisätiloissa…

 2. Onko mitään merkkejä siitä milloin talvi tulisi etelä-suomeen? Edes pieniä?

  1. Ei ole varsinaisia talven merkkejä ilmassa. Toki lyhytaikaisten räntäsateiden mahdollisuus kasvaa vähitellen, mutta talveen liittyvä ilmamassan pysyvä kylmyys ja lumipeite ovat vielä kaukainen haave.

  2. Ennustan että kolmen viikon päästä. Perstuntumalla.
   Karvat väräjelee siihen malliin. :))

 3. Olisihan sitä voinut hanhen ostaa jos olisi tällaisesta tiennyt.

  Mutta kun jäi ostamati jatkan vuosikautista hupiani jossa vertailen Ilmatieteen laitoksen sekä Forecan ennustusten paikkansapitävyyttä. Miten lie käy Forecalle kun Ilmatieteen laitos saa uuden supertietsikkansa? Vai ovatko käytössä Forecallakin?

  En kyllä ole ylös laittanut kumpiko enempi oikein menee, mutta kalenteriin kirjoitan päivän lämpötilat aamuin ja illoin jotta seuraavina vuosina voi katsoa. Oli mulla tietokoneeseen yhdistetty sääasemakin mutta kerrostalossa kun nykyisin asun, niin turha vehje täällä koska pitäisi olla ulkosalla eikä seinän vieressä asema, katolle en ole kysynyt lupia laitella. Harmi kun kovin harva laittelee omia asemiaan nettiin muitten nähtäväksi.

  Saisikin olla näissä sääennusteissa samalla päivän keskimääräinen lämpötila aiemmilta vuosilta samassa. Tai noh, eipä kait se kaikkia kiinnostaisi. :)

  1. No supertietokoneillahan näitä säitä maailmassa lasketaan. Ja taas on siis tietokoneessakin tuo super-etuliite. Sillä tulee tietysti vähintään huippuhyviä ennusteita, ellei sitten suoraan super- tai hypersäitä. Kun pitää jokainen tietokoneostoskin (sitä paitsi veronmaksajien piikkiin) erikseen uutisoida, ovat mitä ilmeisimmin muut imagonrakennuksen tehokeinot vähissä. Siis rautaa ja laskentatehoa kehiin. Katsotaan, miten ennusteet kehittyvät. Viime vuosikymmenten kehitys on ollut jo tähän asti aika hurjaa. Tietokoneiden laskemat ennustekentät kylläkin vaativat vielä tulkintaa lisäksi, ja jos samaan aikaan media pitää säätä yhä pinnallisempana ja toisarvoisempana asiana, ei tuo tietokoneinvestointi välttämättä maksimaalisesti kohdennu kansantalouden hyväksi.

 4. Martinpäivästä tuli mieleen, että vasta hiljan minullekin kirkastui, että tuolloin syntynyt Martti Luther sai nimensä Martinpäivän mukaan eikä päinvastoin. Päivä on siis alunperin vanhempaa perua (katolinen juhlapäivä). Tosin kuulemma päivää vietetään joissakin maissa 11.10. Lutherin kastepäivän mukaan.

 5. Uskallatko ottaa mitään kantaa alustaviin vuodenaikaisennusteisiin koskien talvea? Ellen väärin muista, olet yleensä suhtautunut niihin varsin kriittisesti ja totta onkin, että ne ovat edelleen lähinnä suuntaa-antavia. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla/lukea arviota siitä, mitä talvi kenties toisi tullessaan tämänhetkisten ennusteiden perusteella.

  Kulunut marraskuu on ollut hyvin lauha etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Ennusteissa ei näy merkkejä kylmenemisestä, päinvastoin +7-8 asteen päivälämpötiloja saatetaan mitata vielä tälläkin viikolla – ikään kuin lauhaa ei olisi jo tälle kuulle piisannut.

Kommentit on suljettu.

Forecan blogissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli blogin ylläpitäjän on hyväksyttävä kommentti ennen kuin se näkyy blogissa. Kommentteja käydään läpi toimistotyöajan puitteissa.

Blogin keskusteluun voi osallistua asiallisilla, aiheeseen liittyvillä ja toisia kunnioittavilla kommenteilla. Viestejä voidaan jättää julkaisematta ylläpidon harkinnan mukaan, esimerkiksi jos viesti on loukkaava, ei liity blogin aiheeseen, sisältää selkeää tahallista provosointia tai on muutoin asiaton.