Mistä luukusta lunta?

Julkaistu
tttt
Oikein viritetystä joulukalenterista saa vaikka lumisen joulun. Käännä vanha tapa hyödyksi. Kuva: yto /flickr.

Joulukuu ja adventin taika kolkuttavat ovelle. Huomenna sunnuntaina paitsi raikuu Hoosianna, kuuluu avata joulukalenterin ensimmäinen luukku. Etelässä päästään pakkasesta päiväksi, mutta vain päiväksi, sillä jo illalla on pakkasta. Eikä vain pakkasta: vaikka päiväkin olisi jo tuulinen, on ilta joka tapauksessa vielä tuulisempi ja pakkasen myötä viimainen. Vielä koko maanantain vastaisen yön tuulee pohjoisluoteesta, joten myös kyöpelit lämmintä ylle.

 Ensimmäisen adventin aikana Suomi saa myös lisää lunta, sillä mitenkäs taas onnistuukaan matalapaine, sanana minua suuresti kyllästyttävä, ylittämään Suomen. Nehän tuovat mukanaan monen monta paikallista säänvaihtelua, ja sitten pitäisi muka tietää, olla ainakin tietävinään, montako senttiä lunta sataa, milloin täsmälleen ja missä. Onneksi melkein jokainen voi tänä nykyisenä aikana turvautua loppupeleissä sadetutkan apuun, meidänlaisessamme korkean teknologian tietodemokratiassa.

 Mutta se joulukalenteri. Sen voi ottaa niinkin, että avaa heti kunakin aamuna, tai sitten kun herää, makuuhuoneen ikkunan mustat sälekaihtimet (suositus vuorotyöntekijöille!) tai ihan muuten vain katsoo tarkoituksella ikkunan läpi ulos. Lunta ei vielä kaikissa maan osissa ole, mutta jonain aamunapa sitten ehkä onkin. Ja näkyy sieltä ulkoa aina jotain erilaista kuin eilen, kunhan on tarkkana. Toisinpäin, siis ulkoa ikkunan läpi sisään, tätä ei tietenkään sovi tehdä, ainakaan toisten ikkunoilla. Mutta näin kotioloissa ja ulospäin, niin voi saada arkiympäristöönsä uuden näkökulman. Lintulaudallakin saattaa käväistä vaikka minkälainen talvilintu. Ikkunankarmeja koputtelevat tiaiset ovat vanha pakkasen merkki. Jos ruokit lintuja, muista tehdä niin koko talven yli. Ilman pitkiä lomia.

 Itsenäisyyspäivän säätä toimittaja jo tivasi. Sain ehkä perille, että vielä eilen se näytti ihan erilaiselta kuin tänään, ja huomenna luultavasti taas erilaiselta. Vielä viisi erilaista versiota ehtii tulla, jos joka päivä soittaa ja kysyy. Ja jos soittaa kahdesti vuorokaudessa, on luvassa jopa kymmenisen hyvässä tai huonossa lykyssä enemmän tai vähemmän erilaista laskelmaa ja ajatelmaa tuonkin tärkeän päivän säästä. Ja yhtä monta lööppiä, jos niikseen tulee. No jaa, toki ne perättäiset ennusteet siellä lähempänä jossain vaihessa alkavat toisiaan muistuttaa. Silloin niihin kannattaa jo uskoa. Tätä voi jokainen harjoittaa: monia sääennusteita päivitetään esimerkiksi aina uuden tietokonelaskelman valmistuttua. Ei se ole riesa, että ennusteet muuttuilevat, vaan se on tietoa jostain sekin.

 Maanantai on ainakin aamupuoleltaan kylmä päivä, mutta jo illaksi saa Länsi-Suomi lämpötilaakin kohottavia lumisateita, jotka tiistain vastaisena yönä ovat idässä ja pohjoisessa. Tiistai on viikon lauhin päivä, silloin lämpötila käväisee Lapin lounaisosaa myöten ainakin lähellä nollaa. Sateet jäänevät vähäisiksi ja voivat tulla pohjoisessakin vetenä. Jo seuraavaksi yöksi sää selkenee, jolloin pakkaselle painutaan. Keskiviikkona ja etenkin jo torstaina pilvisyys alkaa lisääntyä, vähän lunta voi paikoin tulla. Sää jatkuu länsituulisena, mikä pitää pakkasen enempi heikkona. Torstaina, ken tuohon vielä haluaa uskoa, tuuli heikkenee Lapissa, jolloin pakkanen kiristyy siellä. Lounaassa päin vastoin lauhtuu vähän.

Kuva: Safeplast
Kuudes luukku aukeaa itsenäisyyspäivään. Kuva: Safeplast

Itsenäisyyspäiväksi Suomen länsipuolelle lasketaan matalapaine, joka toisi meille voimakkaan etelänpuoleisen ilmavirtauksen ja ainakin pilvisen sään, suurella todennäköisyydellä myös sateisen, ainakin ajoittain. Sateen olomuoto on etelässä siinä ja siinä, mutta jos ei lunta ilmesty vielä kuudennesta luukusta, niin heti seuraavista aiempaa suuremmalla todennäköisyydellä. Mutta tämä on ennustamista.

Kuvien linkit:

Advent Calendar - 無印良品の直角くつ下のアドベントカレンダー

http://www.snt-group.fi/safeplast/files/2013/11/lippu-ja-kynttil%C3%A4t.jpg